Hoe verwijdert u de SearchRange adware?

Ook bekend als: Advertenties van SearchRange
Type: Mac Virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Medium

Hoe verwijdert u SearchRange van een Mac?

Wat is SearchRange?

SearchRange is een app die gebruikers onbedoeld installeren, via een misleidende Adobe Flash Player installer. Daarom wordt deze apps geklasseerd als een mogelijk ongewenste app. Na de installatie wijzigt deze browserkaper de browserinstellingen en toont ze advertenties. Met andere woorden, SearchRange is zowel een adware-app als een browserkaper. Dikwijls verzamelen dergelijke apps browsergegevens en andere (mogelijk persoonlijke) gegevens.

SearchRange adware

Doorgaans is adware ontworpen om gebruikers coupons, enquêtes, banners, pop-ups en andere soorten advertenties te tonen. Door op die advertenties te klikken openen gebruikers vaak dubieuze websites of activeren ze scripts die het downloaden of installeren van ongewenste toepassingen veroorzaken. Browserkapers zijn ontworpen om de instellingen van de browser, zoals het adres van de standaardzoekmachine, de startpagina en de nieuw tabblade toe te wijzen aan het adres van een valse zoekmachine. Dergelijke wijzigingen kunnen doorgaans niet ongedaan worden gemaakt, tenzij gebruikers de browserkaper verwijderen. Een ander probleem met SearchRange is dat het mogelijk IP-adressen, geolocaties, ingevoerde zoekopdrachten, adressen van bezochte websites of andere informatie registreert. Het is mogelijk ook ontworpen om gevoelige details te verzamelen. De ontwikkelaars van dergelijke apps kunnen verzamelde gegevens misbruiken om inkomsten te genereren door deze te verkopen aan derden (mogelijk cybercriminelen), of nog op andere manieren. Om te voorkomen dat een browser wordt gekaapt, dat er ongewenste advertenties worden vertoond of dat u  problemen ondervindt met de veiligheid van de browser, uw online privacy of identiteitsdiefstal, is het aanbevolen om SearchRange of andere apps van dit type niet te vertrouwen (en niet te downloaden of te installeren).

Samenvatting bedreigin:
Naam Advertenties van SearchRange
Type bedreiging Adware, Mac-malware, Mac-virus
Detectienamen Avast (MacOS:Adload-AD [Trj]), BitDefender (Gen:Variant.Adware.MAC.Rload.5), ESET-NOD32 (A Variant Of OSX/TrojanDownloader.Adload.AE), Kaspersky (Not-a-virus:HEUR:AdWare.OSX.Cimpli.k), volledige lijst (VirusTotal)
Bijkomende informatie Deze app is afkomstig uit de Adload malware-familie.
Symptomen Uw Mac werkt trager dan normaal, u ziet ongewenste advertenties in pop-ups, u wordt doorverwezen naar dubieuze websites.
Distributiemethodes Misleidende pop-up advertenties, gratis software installers (bundling), valse Flash Player installers, downloads via torrents.
Schade Internetbrowser-tracking (mogelijke privacyschendingen), vertonen van ongewenste advertenties, doorverwijzingen naar dubieuze websites, verlies van privégegevens.
Verwijdering

Om Advertenties van SearchRange verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Combo Cleaner.
▼ Combo Cleaner Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar.

SearchRange is vrijwel identiek aan adware en browserkapers zoals DataSearchLauncher, LookWebResults, SearchMainInfo en een aantal andere apps. Meestal zijn ze ontworpen om inkomsten te genereren voor hun ontwikkelaars door advertenties weer te geven, nepzoekmachines te promoten of allerlei gegevens te verzamelen. De meeste van deze apps zijn nutteloos en kunnen allerlei problemen veroorzaken. Als een app van dit type op uw browser of besturingssysteem is geïnstalleerd, moet deze worden verwijderd.

Hoe werd SearchRange geïnstalleerd op mijn computer?

De meeste gebruikers installeren SearchRange waarschijnlijk als ze hun Adobe Flash Player proberen bij te werken of te vervangen door een niet-officieel en misleidend installatieprogramma. Het is de moeite waard om te vermelden dat dergelijke installatieprogramma's vaak zijn ontworpen om kwaadaardige programma's zoals ransomware en trojans te verspreiden. Vaak downloaden of installeren gebruikers deze samen met andere programma's die ze opzettelijk downloaden of installeren. Dit gebeurt wanneer ze programma's downloaden of installeren waarbij ongewenste apps in de installers zijn opgenomen als extra aanbiedingen. Dergelijke aanbiedingen kunnen doorgaans worden geweigerd via de "Geavanceerde" of "Aangepaste" opties van de installers. Veel gebruikers  downloaden of installeren deze apps echter zonder die opties zelfs maar te controleren. In sommige gevallen kunnen ongewenste downloads worden veroorzaakt door op misleidende advertenties te klikken die zijn ontworpen om bepaalde scripts uit te voeren.

Hoe voorkomt u de installatie van mogelijk ongewenste apps?

Software en bestanden mogen alleen worden gedownload van officiële, betrouwbare websites en via directe links. Andere kanalen, tools zoals downloaders van derden, installatieprogramma's, peer-to-peer-netwerken (bijvoorbeeld torrent-clients, eMule), niet-officiële pagina's mogen niet worden vertrouwd - ze kunnen ook worden gebruikt als tools voor het verspreiden van malware, ongewenste apps of andere soorten ongewenste programma's. Ook kunnen ongewenste downloads en installaties worden voorkomen door instellingen zoals de "Aangepaste" en "Geavanceerde" opties van de downloaders of installers te controleren en aanbiedingen voor het downloaden of installeren van inbegrepen apps en deze te weigeren. Een andere manier om dit te voorkomen is niet op opdringerige advertenties te klikken die op dubieuze sites verschijnen. Dergelijke advertenties openen vaak allerlei potentieel schadelijke websites of ze veroorzaken downloads en installaties van ongewenste applicaties. Als er al ongewenste en verdachte extensies, plug-ins of add-ons op uw browser zijn geïnstalleerd of als dergelijke programma's op uw computer zijn geïnstalleerd, dan moeten deze worden verwijderd. Als uw computer al is geïnfecteerd met SearchRange, dan raden we u aan om een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze adware automatisch te verwijderen.

Bestanden die verband houden met de SearchRange-adware die moeten worden verwijderd:

  • ~/Library/Application Support/com.SearchRange/SearchRange
  • ~/Library/Application Support/com.SearchRangeDaemon/SearchRange
  • ~/Library/LaunchAgents/com.SearchRange.plist
  • ~/Library/LaunchDaemons/com.SearchRangeDaemon.plist

BELANGRIJK! De frauduleuze setups/apps die de SearchRange adware promoten, zijn ontworpen om een nieuw apparaatprofiel aan te maken. Voer daarom de volgende acties uit voordat u verdere verwijderingsstappen onderneemt:

1) Klik op het pictogram "Voorkeuren" in de menubalk en selecteer "Profielen"

hecktasit.club voorkeuren stap 1

2) Selecteer het "MC Search" profiel en verwijder het.

hecktasit.club voorkeuren stap 2

3) Voer een volledige systeemscan uit met de Combo Cleaner anti-virus suite.

Na het uitvoeren van deze acties, kunt u doorgaan met de verdere verwijderingsstappen voor deze browserkaper.

Advertenties van SearchRange onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Combo Cleaner is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Advertenties van SearchRange. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Combo Cleaner DOWNLOADEN (Mac) De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe adware en browserkapers te verwijderen van een Mac computer:

De SearchRange adware verwijderen:

Verwijder de aan SearchRange gerelateerde mogelijk ongewenste applicaties uit de map "Applications":

mac browserkaper verwijderen uit de map applicaties

Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de advertenties van searchrange gerelateerde bestanden en mappen:

Klik op het ga naar map commando

Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...

step1Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:

adware verwijderen uit de map launch agents stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:

verwijder adware uit de map application support stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de map application support stap 2In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 1


In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 2

In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:

adware verwijderen uit de map launch daemons stap 1In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Adware verwijderen uit de map launch daemons folder stap 2In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

Advertenties van SearchRange verwijderen uit de internetbrowsers:

safari browser iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:

Verwijder aan advertenties van searchrange gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.

firefox browser iconKwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan advertenties van searchrange gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot de mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".

verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.

chrome-browser-iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:

Verwijder aan advertenties van searchrange gerelateerde Google Chrome add-ons:

verwijder kwaadaardige extensies uit google chrome stap 1

Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".

verwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome stap 2

In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  •  Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.

Klik om een reactie te plaatsen

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Advertenties van SearchRange QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Advertenties van SearchRange op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Advertenties van SearchRange

▼ VERWIJDER DEZE NU met Combo Cleaner (Mac)

Platform: macOS

Oordeel van de redactie over Combo Cleaner:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar.