Hoe verwijdert u de QNodeService trojan van uw besturingssysteem?

Ook bekend als: QNodeService malware
Type: Trojan
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Gids voor het verwijderen van het QNodeService-virus

Wat is de QNodeService trojan?

QNodeService is een schadelijke software die wordt geclassificeerd als een trojan. Malware van dit type kan op verschillende manieren werken en geïnfecteerde apparaten misbruiken. De primaire functie van QNodeService is datadiefstal, met name extractie en exfiltratie van inloggegevens en accounts van bepaalde browsers. Deze trojan is goed in staat om zich verborgen te houden, wat de analyse ervan bemoeilijkt. Er is reden om aan te nemen dat het uiteindelijke doel van de ontwikkelaars van deze malware is om QNodeService tot een platformonafhankelijke trojan te maken. Momenteel richt deze zich enkel op Windows-besturingssystemen, maar het is niet onwaarschijnlijk dat het in de toekomst zal worden gewijzigd om ook Macintosh- of Linux-besturingssystemen te infecteren.

QNodeService malware detections on VirusTotal

Het infectieproces wordt gestart door een Java-downloader die de bestanden van QNodeService downloadt, na eerst de architectuur van het besturingssysteem te hebben gecontroleerd. Zo wordt bepaald welke versie van de trojan moet worden gedownload - de 32-bits of 64-bits versie. Verdere stappen in het proces zijn erop gericht om de persistentie van de malware te waarborgen en contact te leggen met de C&C (Command and Control)-server van cybercriminelen. Na succesvolle infiltratie begint de trojan vervolgens met het verzamelen van relevante informatie - apparaatlabel (hostnaam), IP-adres, geolocatie, enzovoort. Bovendien kan QNodeService communiceren en tot een bepaald niveau zowel systeem- als persoonlijke bestanden beheren. Het kan bestanden bekijken, het volledige pad verkrijgen, bestanden uitvoeren en deze verwijderen. Het belangrijkste kenmerk van QNodeService is echter de mogelijkheid om opgeslagen wachtwoorden te extraheren en ze te herstellen van specifieke applicaties. Deze trojan richt zich uitsluitend op Google Chrome- en Mozilla Firefox-browsers. e-mail, sociale netwerken, sociale media, gegevensopslag, e-commerce (e-winkels), online geldoverboeking en bankrekeningen, allemaal bijzonder interessant voor criminelen. Door inloggegevens (gebruikersnamen en wachtwoorden) van de accounts te verkrijgen, kunnen cybercriminelen ze kapen. Dit kan ertoe leiden dat de slachtoffers allerlei ernstige problemen ervaren. Gestolen communicatie- / netwerkaccounts (bijv. e-mails, sociale netwerken en media, messaging-diensten enz.) kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om vrienden om leningen te vragen of om malware te verspreiden door kwaadaardige bestanden te delen uit naam van de echte eigenaar . E-mails zijn met name interessant omdat ze vaak zijn gelinkt andere accounts, dus met gecompromitteerde e-mailaccounts kunnen criminelen toegang krijgen tot andere accounts. Gekaapte bankrekeningen of financiële informatie (bijv. creditcardgegevens), kunnen cybercriminelen in staat stellen frauduleuze transacties of online aankopen uit te voeren. Samengevat kunnen QNodeService-infecties leiden tot financiële verliezen, ernstige privacyproblemen en identiteitsdiefstal. Als het vermoeden bestaat dat de QNodeService-trojan (of andere malware) het systeem al heeft geïnfecteerd, dan wordt het ten zeerste aanbevolen om een ​​antivirusprogramma te gebruiken om dit onmiddellijk te verwijderen.

Samenvatting bedreiging:
Naam QNodeService malware
Type bedreiging Trojan, wachtwoord-stelend virus, banking malware, spyware.
Detectienamen Avast (Java:Malware-gen [Trj]), BitDefender (Trojan.GenericKDS.33850634), ESET-NOD32 (A Variant Of Java/TrojanDownloader.Agent.NRC), Kaspersky (HEUR:Trojan.Java.Agent.gen), volledige lijst (VirusTotal)
Symptomen Trojans zijn ontworpen om heimelijk in de computer van het slachtoffer te infiltreren en te wachten, en dus zijn er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar op een geïnfecteerde machine.
Distributiemethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, kwaadaardige online advertenties, social engineering, software 'cracks'.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer wordt toegevoegd aan een botnet.
Verwijdering

Om QNodeService malware verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

MassLogger, Zeus Sphinx, Sonbokli en 404 Keylogger zijn een paar voorbeelden van malware die werd ontworpen om informatie te stelen. Dit doel kan worden bereikt dankzij functionaliteit waarmee gegevens uit apps en systemen wordt gestolen, keylogging (registratie van toetsaanslagen), enzovoort. Deze schadelijke programma's kunnen echter ook aanvullende functionaliteit hebben, zoals het downloaden / installeren van andere malware (bijv. ransomware, cryptominers, enz.). Hoewel alle malware onderling lichtjes verschilt is het einddoel meestal hetzelfde: geld opleveren voor de cybercriminelen die de malware ontwikkelden.

Hoe besmette QNodeService mijn computer?

Er werd geobserveerd dat de QNodeService-trojan wordt verspreid via een JAR-archiefbestand genaamd "Company PLP_Tax relief due to Covid-19 outbreak CI+PL.jar". De bestandsnaam suggereert dat deze wordt verspreid via een oplichtingsbericht gelinkt aan de Coronavirus/COVID-19 pandemie, wellicht via spamcampagnes rond dit thema. De term "spamcampagne" wordt gebruikt om een ​​grootschalige operatie te beschrijven, waarbij duizenden misleidende e-mails worden verzonden. Deze e-mails bevatten besmettelijke bestanden, zoals bijlagen of links, die naar downloadpagina's of kwaadaardige websites leiden. Virusbestanden kunnen verschillende formaten hebben, zoals archiefbestanden (JAR, ZIP, RAR, enz.), uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.), Microsoft Office en PDF-documenten, enz. Wanneer schadelijke bestanden worden uitgevoerd, uitgevoerd of anderszins geopend, wordt het infectieproces gestart. Spamcampagnes zijn echter niet de enige distributiemethode van malware, andere populaire tools zijn onder meer: ​​tools voor illegale activering ("cracks"), valse updates en dubieuze downloadkanalen. In plaats van een gelicentieerd product te activeren, kunnen 'cracking'-tools schadelijke programma's downloaden en installeren. Valse updaters veroorzaken infecties door fouten in verouderde software te misbruiken of door malware te installeren in plaats van de beloofde updates. Onbetrouwbare downloadbronnen, zoals: niet-officiële en gratis websites voor het hosten van bestanden, peer-to-peer-netwerken voor het delen (BitTorrent, eMule, Gnutella, enz.) en andere externe downloaders - kunnen schadelijke software aanbieden die wordt vermomd als legitieme software of daarmee wordt gebundeld.

Hoe voorkomt u de installatie van malware?

Om te voorkomen dat malware wordt verspreid via spamcampagnes, is het sterk aanbevolen om geen verdachte of irrelevante e-mails te openen. Het is vooral belangrijk om geen bijlagen of links in verdachte e-mails te openen, omdat dit downloads en installaties van schadelijke inhoud kan veroorzaken. Bovendien moeten downloads worden uitgevoerd vanaf officiële en geverifieerde bronnen. Bovendien moet software worden geactiveerd en bijgewerkt met tools en functies die worden geleverd door legitieme ontwikkelaars. Illegale activeringstools ("cracks") en updaters van derden mogen niet worden gebruikt, omdat ze vaak malware te verspreiden. Om de veiligheid van apparaten en gebruikers te garanderen, is het erg belangrijk om een betrouwbare antivirus- / antispywaresoftware te gebruiken. Deze software moet up-to-date worden gehouden en worden gebruikt om regelmatige systeemscans uit te voeren en gedetecteerde potentiële bedreigingen te elimineren. Als u denkt dat uw computer al is geïnfecteerd, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Malwarebytes om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

QNodeService malware onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van QNodeService malware. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe malware handmatig verwijderen?

Handmatig verwijderen van malware is een gecompliceerde taak, meestal is het beter om antivirus- of antimalwareprogramma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen, raden we aan Malwarebytes te gebruiken. Als u malware handmatig wilt verwijderen, moet u eerst de naam kennen van de malware die u probeert te verwijderen. Hier een voorbeeld van een verdacht programma dat op de computer van de gebruiker wordt uitgevoerd:

kwaadaardig proces uitgevoerd op de gebruikte computer vb

Als u de lijst met programma's op uw computer hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp van taakbeheer en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, gaat u verder met de volgende stappen:

manual malware removal step 1 Download het programma Autoruns. Dit programma toont toepassingen die automatisch starten, register- en bestandssysteemlocaties:

screenshot van de autorun applicatie

manual malware removal step 2Herstart uw computer in Veilige Modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk F5 om in Veilige Modus met netwerk te starten.

Windows 8 Veilige Modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 veilige modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

manual malware removal step 3Pak het archiefbestand uit en voer het bestand Autoruns.exe uit.

pak autoruns.zip uit en voer autoruns.exe uit

manual malware removal step 4Klik in de Autoruns-applicatie bovenaan op "Opties" en verwijder de vinkjes bij "Hide Empty Locations" en "Hide Windows Entries". Na deze procedure klikt u op het pictogram "Refresh".

Klik bovenaan 'Options' en vink 'Hide Empty Locations' en 'Hide Windows Entries' uit

manual malware removal step 5Controleer de lijst van de Autoruns-applicatie en zoek het malwarebestand uit dat u wilt verwijderen.

Schrijf het volledige pad en de naam op. Merk op dat sommige malware de procesnamen verbergt onder legitieme Windows-procesnamen. In dit stadium is het erg belangrijk om te voorkomen dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u 'Delete'.

lokaliseer de te verwijderen malware-bestanden

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-applicatie (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij de volgende opstart van het systeem), moet u de malwarenaam op uw computer zoeken. Zorg dat u verborgen mappen en bestanden inschakelt voordat u doorgaat. Als u het bestand van de malware vindt, verwijder het dan.

zoeken naar malware-bestandn op uw computer

Start uw computer opnieuw op in normale modus. Door deze stappen te volgen, kunt u eventuele malware van uw computer verwijderen. Merk op dat voor het handmatig verwijderen van malware een grondige computerkennis noodzakelijk is. Het wordt daarom aanbevolen om de verwijdering van malware over te laten aan antivirus- en antimalwareprogramma's. Deze stappen werken mogelijk niet met geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om besmettingen te voorkomen dan achteraf malware te moeten verwijderen. Om ervoor te zorgen dat uw computer veilig blijft, moet u steeds de meest recente updates van het besturingssysteem installeren en antivirussoftware gebruiken.

Om zeker te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden we u aan deze te scannen met Malwarebytes.

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
QNodeService malware QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van QNodeService malware op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met QNodeService malware

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.