FacebookTwitterLinkedIn

Verwijder apps die de pop-ups met de melding "Install.app wants access to control" veroorzaken

Ook bekend als: "Install.app wants access to control" virus
Type: Mac Virus
Schadeniveau: Medium

Hoe verwijdert u apps die pop-ups veroorzaken met de melding "Install.app wants access to control" op een Mac?

Wat is "Install.app wants access to control"?

"Install.app wants access to control" of "Install.app wil toegang om ... te configureren" is een valse melding die op het MacOS-besturingssysteem verschijnt nadat daar één of meerdere ongewenste apps op werden geïnstalleerd. Install.app is een ongewenste programma dat niet mag worden gebruikt om Safari te configureren (Safari.app) of gelijk welke andere app. Het mag ook geen toestemming krijgen om documenten te openen of te bewerken.

alt

Het is gebruikelijk dat dergelijke valse foutmeldingen verschijnen als er adware of andere ongewenste programma's op het besturingssysteem zijn geïnstalleerd. Onderzoek toont aan dat deze specifieke ongewenste app (Install.app) wordt geïnstalleerd via een valse Adobe Flash Player. Eenmaal geïnstalleerd, toont de app pop-upvensters die om toestemming vragen om apps zoals de Google Chrome.app, Safari.app en de System Events.app te beheren. De kans is groot dat ze ook om toestemming zal vragen om andere apps te configureren/controleren. Install.app vraagt toestemming om toegang te krijgen tot documenten in die apps en om verschillende acties te kunnen uitvoeren. Als u dit ongewenste programma toestemming geeft om andere apps te controleren en toegang te krijgen tot hun gegevens, dan kan dit leiden tot wijzigingen in hun instellingen, omleidingen naar allerlei onbetrouwbare of zelfs kwaadaardige pagina's, problemen met betrekking tot de privacy, problemen met de browserveiligheid enz. Gebruikers die deze of vergelijkbare pop-upvensters tegenkomen, moeten alle adware van andere PUA's die op het besturingssysteem (en de browser) zijn geïnstalleerd, zo snel mogelijk verwijderen.

De kans is groot dat deze valse systeemmeldingen afkomstig zijn van adware. Software van dit type wordt meestal ontworpen om ook allerlei advertenties weer te geven. Enkele voorbeelden van advertenties die door adware worden weergegeven, zijn kortingsbonnen, banners, enquêtes en pop-upadvertenties. Gebruikers die op die advertenties klikken, komen vaak terecht op verdachte en onbetrouwbare websites, of de advertenties voeren scripts uit die downloads en installaties van ongewenste apps veroorzaken. Ook kan adware worden ontworpen om allerlei gegevens te stelen, zoals adressen van bezochte pagina's, ingevoerde zoekopdrachten, IP-adressen, geolocaties en andere browsegegevens. Sommige apps van het adware-type speuren ook naar gevoelige, persoonlijke informatie. Het is gebruikelijk dat adware-ontwikkelaars de verzamelde gegevens later verkopen aan derden (mogelijk cybercriminelen) die deze misbruiken om geld te verdienen.

Samenvatting bedreiging:
Naam "Install.app wants access to control" virus
Type bedreiging Phishing, oplichting, Mac-malware, Mac-virus
Detectienamen (Adobe Flash Player.dmg) Avast (MacOS:Bundlore-EA [Adw]), AVG (MacOS:Bundlore-EA [Adw]), DrWeb (Adware.Mac.Bundlore.775), Kaspersky (Not-a-virus:HEUR:AdWare.OSX.Bnodlero.ah), volledige lijst (VirusTotal)
Symptomen Uw mac is trager dan normaal, u ziet ongewenste pop-up advertenties, u wordt doorverwezen naar verdachte websites.
Distributiemethodes Misleidende pop-up advertenties, gratis software installers (bundling), valse Flash Player installers, downloads van torrentbestanden.
Schade Browserspionage (mogelijke privacyschendingen), vertonen van ongewenste advertenties, doorverwijzingen naar verdachte websites, verlies van privégegevens.
Verwijdering

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw Mac met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Mac Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

"Osascript wants to control Safari" is een voorbeeld van een vrijwel identieke pop-up die ook verschijnt omdat er ongewenste programma's zijn geïnstalleerd. Zoals we in de inleiding al schreven, verschijnt er een pop-up met de tekst "Install.app wil toegang om ... te configureren" omdat er ongewenste programma's zijn geïnstalleerd via een valse Adobe Flash Player-installer. Vaak worden apps van dit type echter ook op andere manieren geïnstalleerd.

Hoe werden mogelijk ongewenste programma's geïnstalleerd op mijn computer?

Heel vaak verspreiden ontwikkelaars ongewenste applicaties door ze samen met andere software te verpakken in installers of downloaders. In de meeste gevallen worden aanbiedingen voor het downloaden en/of installeren van mogelijk ongewenste apps vermeld in de 'Geavanceerde' of 'Aangepaste' instellingen. Omdat gebruikers deze instellingen vaak niet controleren en ze ze ongewijzigd laten kunnen de ongewenste apps worden gedownload en/of geïnstalleerd samen met andere, bewust gedownloade en/of geïnstalleerde software. Ook kunnen ongewenste apps worden geïnstalleerd via misleidende advertenties die zijn ontworpen om bepaalde scripts uit te voeren. Dit gebeurt alleen wanneer mensen op die advertenties klikken.

Hoe vermijd u de installatie van mogelijk ongewenste applicaties?

Programma's en bestanden mogen niet worden gedownload via onofficiële websites, peer-to-peer-netwerken (bijv. Torrent-clients, eMule) downloaders van externe partijen en andere vergelijkbare kanalen zoals installers van externe partijen. De enige veilige manier om software te downloaden is via officiële websites en directe links. Het is ook gebruikelijk dat downloaders en installers "Aangepaste" of "Geavanceerde" instellingen bevatten. Die instellingen vermelden vaak aanbiedingen om extra, ongewenste software te downloaden en/of te installeren. Dergelijke instellingen moeten altijd worden gecontroleerd en aanbiedingen voor het downloaden en/of installeren van ongewenste toepassingen moeten worden geweigerd. Op advertenties die op dubieuze pagina's verschijnen mag u nooit klikken. Heel vaak openen die verdachte websites of veroorzaken ze ongewenste downloads en installaties. Als er onbekende, verdachte of ongewenste extensies, plug-ins of add-ons in uw browser zijn geïnstalleerd, dan moeten deze zo snel mogelijk worden verwijderd. Als dergelijke software op het besturingssysteem is geïnstalleerd moet deze ook worden verwijderd. Als uw computer al is geïnfecteerd met ongewenste programma's, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om ze automatisch te verwijderen.

Tekst in een pop-upvenster:

"Install.app" wil toegang tot controle
"Safari.app". Controle toestaan zal 
toegang geven tot documenten en gegevens in
"Safari.app", en om acties uit te voeren binnen
die app.

OK niet toestaan

Voorbeeld van een andere pop-up:

Nog een voorbeeld van de install.app pop-ups

Tekst in deze pop-up:

"Install.app" wil toegang tot controle
"Systeemgebeurtenissen.app". Controle toestaan zal
toegang bieden tot documenten en gegevens in
"System Events.app", en uit te voeren
acties binnen die app.

OK niet toestaan

Een laatste voorbeeld:

Nog een voorbeeld van de install.app pop-ups (2)

Tekst in deze pop-up;

"Install.app" wil toegang tot controle
"Google Chrome.app". Controle toestaan zal
toegang bieden tot documenten en gegevens in
"Google Chrome.app" en uitvoeren
acties binnen die app.

OK niet toestaan

Voorbeeld van een misleidende website die een valse Adobe Flash Player-installer promoot (GIF):

Voorbeeld van een misleidende website die een valse Adobe Flash Player promoot

Schermafbeelding van de valse Adobe Flash Player installer:

Valse adobe flash player installer

Nog een screenshot van een valse Adobe Flash Player installer:

Valse adobe flash player installer

Onmiddellijke automatische Mac malware verwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om Mac malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner voor Mac De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video doe toont hoet de  "Install.app Wants Access To Control" pop-ups te verwijderen met Combo Cleaner:

Mogelijk ongewenste applicaties verwijderen:

Verwijder de mogelijk ongewenste applicaties uit de map "Applicaties":

mac browserkaper verwijderen uit de map applicaties

Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de "install.app wants access to control" virus gerelateerde bestanden en mappen:

Klik op het ga naar map commando

Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...

step1Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:

adware verwijderen uit de map launch agents stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:

verwijder adware uit de map application support stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de map application support stap 2In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 1


In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 2

In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:

adware verwijderen uit de map launch daemons stap 1In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Adware verwijderen uit de map launch daemons folder stap 2In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

"Install.app wants access to control" virus verwijderen uit de internetbrowsers:

safari browser iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:

Verwijder aan "install.app wants access to control" virus gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.

firefox browser iconKwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan "install.app wants access to control" virus gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot de mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".

verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.

chrome-browser-iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:

Verwijder aan "install.app wants access to control" virus gerelateerde Google Chrome add-ons:

verwijder kwaadaardige extensies uit google chrome stap 1

Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".

verwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome stap 2

In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  •  Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Install.app wants access to control virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van "Install.app wants access to control" virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Mac malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner voor Mac

Platform: macOS

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.