Voorkom financiële verliezen veroorzaakt door GozNym

Ook bekend als: GozNym virus
Type: Trojan
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

GozNym virusverwijderingsgids

Wat is GozNym?

GozNym is een schadelijke software die werkt als een trojan voor online bankieren. Het is een combinatie van twee kwaadaardige programma's - Gozi ISFB (ook bekend als Ursnif) en Nymaim. Het is bekend dat de ontwikkelaars van GozNym deze malware gebruiken om geld te stelen van banken, e-commerceplatforms, kredietverenigingen en andere zakelijke accounts. Net als veel andere trojans wordt GozNym heimelijk geïnstalleerd, het infecteert computers zonder te worden gedetecteerd door de geïnstalleerde antivirussuite. Doorgaans lijden mensen of bedrijven die slachtoffer worden van GozNym financiële verliezen. Deze en andere trojans moeten zo snel mogelijk verwijderd worden.

GozNym malware

GozNym voert online bankfraude uit via geïnfecteerde webbrowsers (zoals Google Chrome, Mozilla Firefox, enzovoort). Het is ontworpen om de inloggegevens van online bankieren te stelen en deze te gebruiken om toegang te krijgen tot online bankrekeningen. Simpel gezegd, cybercriminelen maken geld over van de rekening van het slachtoffer naar een andere rekening die door hen wordt beheerd. Wat deze malware nog gevaarlijker maakt, is dat het kan voorkomen dat het wordt gedetecteerd door antivirusprogramma's. Eenvoudig gezegd, de meeste mensen weten niet dat hun computer ermee geïnfecteerd is. Het is bekend dat cybercriminelen die GozNym gebruiken al geld van meer dan 40.000 mensen hebben gestolen. Meestal veroorzaken trojans zoals deze ernstige financiële problemen en privacyschendingen. Een ander probleem is de beperkte kennis en het roekeloos gedrag van sommige gebruikers. Veel mensen gebruiken hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts. Daarom kunnen de cybercriminelen, nadat ze een bankrekening kapen en het hele profiel hebben gecontroleerd, toegang krijgen tot het e-mailadres van het slachtoffer (als ze hetzelfde wachtwoord gebruiken) en uiteindelijk tot andere persoonlijke accounts. Als er een reden is om aan te nemen dat een computer al geïnfecteerd is met GozNym (of een ander kwaadaardig programma), dan moet u deze malware zo snel mogelijk verwijderen. Bovendien moet u onmiddellijk al uw wachtwoorden wijzigen en uw bankrekening nader bekijken. Als u verdachte activiteiten ziet (bijvoorbeeld geld overmaken, online aankopen, enz.), dan moet u onmiddellijk contact opnemen met uw bank en hen informeren over de huidige situatie.

Bedreigingsoverzicht:
Naam GozNym virus
Bedreigingstype Trojan, wachtwoordstelend virus, banking malware.
Detectie Namen Avast (Win32:Malware-gen), BitDefender (Gen:Variant.Dridex.17), ESET-NOD32 (Win32/TrojanDownloader.Nymaim.BA), Kaspersky (Trojan.Win32.Agent.iitg), volledige lijst (VirusTotal)
Payload Het installeert een bank-trojan door de internetbrowsers te infecteren.
Symptomen Trojans zijn ontworpen om heimelijk in de computer van het slachtoffer te infiltreren en te wachten, dus er zijn geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethoden Exploitkits, geïnfecteerde e-mailbijlagen, kwaadaardige online advertenties, social engineering, softwarecracks.
Schade Gestolen bankgegevens en wachtwoorden, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer wordt toegevoegd aan een botnet.
Verwijdering

Om GozNym virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Spyhunter.
▼ Spyhunter Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om malware te verwijderen, moet u de volledige versie van Spyhunter aankopen.

Voorbeelden van andere banktrojans zijn Bolik, Chthonic en Tinynuke. Helaas zijn er veel andere soortgelijke programma's die de cybercriminelen gebruiken om geld te stelen van nietsvermoedende mensen. Op de één of andere manier richten alle criminelen die banktrojans gebruiken zich op online bankrekeningen en stelen ze de inloggegevens.

Hoe besmette GozNym mijn computer?

Het is bekend dat GozNym in de computers infiltreert via exploitkits, via programma's die de cybercriminelen gebruiken om exploits te lanceren tegen de geïnstalleerde kwetsbare programma's. Eenvoudig gezegd zijn exploits meestal ontworpen om te profiteren van enige kwetsbaarheid in een programma en dit te dwingen zich anders/onverwacht te gedragen. Er zijn echter andere manieren om kwaadaardige programma's te verspreiden. Cybercriminelen gebruiken daarvoor vaak spamcampagnes, ze sturen e-mails met bijlagen. Indien geopend, downloaden en installeren deze bijlagen (zoals Microsoft Office-documenten, JavaScript-bestanden, uitvoerbare bestanden, archieven zoals ZIP, RAR) schadelijke software. In andere gevallen wordt malware verspreid via niet-officiële websites, peer-to-peer-netwerken (zoals torrent-clients, eMule, enz.), freeware downloadpagina's, gratis bestandshostingpagina's enzovoort. De mensen infecteren hun computers wanneer ze schadelijke bestanden downloaden en openen. Gewoonlijk vermommen de cybercriminelen deze bestanden als onschadelijke/reguliere bestanden. Bovendien kan malware (inclusief trojans) verspreid worden via valse updatetools die ongewenste, schadelijke software downloaden en installeren in plaats van de updates. Niet-officiële activeringstools werken op dezelfde manier, in plaats van het uitvoeren van activeringen, downloaden en installeren ze malware.

Hoe de installatie van malware te vermijden?

Analyseer ontvangen e-mails altijd zorgvuldig, vooral als deze bijlagen (of weblinks) bevatten. Als een e-mail wordt verzonden vanaf een onbekend, verdacht of niet-relevant adres, dan raden we u ten zeerste aan dit te negeren. Met andere woorden, om de bijgevoegde bestanden of links ongeopend te laten. De veiligste manier om software te downloaden, is om alleen officiële en betrouwbare websites te gebruiken. Verschillende externe downloaders, peer-to-peer netwerken, onofficiële websites mogen niet gebruikt worden. Update de geïnstalleerde software via de geïmplementeerde functies of tools die ontworpen zijn door de officiële softwareontwikkelaars. Activeer geen software met niet-officiële ('cracking') tools, deze zijn illegaal en zijn vaak ontworpen om malware te verspreiden. Houd een gerenommeerde anti-spyware of anti-virus software geïnstalleerd, dit kan erg handig zijn bij het omgaan met verschillende computerinfecties. Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Spyhunter om de geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

GozNym virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Spyhunter is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van GozNym virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Spyhunter DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe malware handmatig verwijderen?

Handmatig verwijderen van malware is een gecompliceerde taak, meestal is het beter om antivirus- of antimalwareprogramma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen, raden we aan Spyhunter te gebruiken. Als u malware handmatig wilt verwijderen, moet u eerst de naam kennen van de malware die u probeert te verwijderen. Hier een voorbeeld van een verdacht programma dat op de computer van de gebruiker wordt uitgevoerd:

kwaadaardig proces uitgevoerd op de gebruikte computer vb

Als u de lijst met programma's op uw computer hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp van taakbeheer en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, gaat u verder met de volgende stappen:

manual malware removal step 1 Download het programma Autoruns. Dit programma toont toepassingen die automatisch starten, register- en bestandssysteemlocaties:

screenshot van de autorun applicatie

manual malware removal step 2Herstart uw computer in Veilige Modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk F5 om in Veilige Modus met netwerk te starten.

Windows 8 veilige Modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 veilige modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

 

manual malware removal step 3Pak het archiefbestand uit en voer het bestand Autoruns.exe uit.

pak autoruns.zip uit en voer autoruns.exe uit

manual malware removal step 4Klik in de Autoruns-applicatie bovenaan op "Opties" en verwijder de vinkjes bij "Hide Empty Locations" en "Hide Windows Entries". Na deze procedure klikt u op het pictogram "Refresh".

Klik bovenaan op 'Options' en vink 'Hide Empty Locations' en 'Hide Windows Entries' uit

manual malware removal step 5Controleer de lijst van de Autoruns-applicatie en zoek het malwarebestand uit dat u wilt verwijderen.

Schrijf het volledige pad en de naam op. Merk op dat sommige malware de procesnamen verbergt onder legitieme Windows-procesnamen. In dit stadium is het erg belangrijk om te voorkomen dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u 'Delete'.

lokaliseer de te verwijderen malware-bestanden

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-applicatie (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij de volgende opstart van het systeem), moet u de malwarenaam op uw computer zoeken. Zorg dat u verborgen mappen en bestanden inschakelt voordat u doorgaat. Als u het bestand van de malware vindt, verwijder het dan.

searching for malware file on your computer

Start uw computer opnieuw op in normale modus. Door deze stappen te volgen, kunt u eventuele malware van uw computer verwijderen. Merk op dat voor het handmatig verwijderen van malware een grondige computerkennis noodzakelijk is. Het wordt daarom aanbevolen om de verwijdering van malware over te laten aan antivirus- en antimalwareprogramma's. Deze stappen werken mogelijk niet met geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om besmettingen te voorkomen dan achteraf malware te moeten verwijderen. Om ervoor te zorgen dat uw computer veilig blijft, moet u steeds de meest recente updates van het besturingssysteem installeren en antivirussoftware gebruiken.

Om zeker te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden we u aan deze te scannen met  Spyhunter.

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
GozNym virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van GozNym virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met GozNym virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Spyhunter

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Spyhunter:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Spyhunter.