FacebookTwitterLinkedIn

Ssl.plist Virus (Mac)

Ook bekend als: ssl.plist cryptominer
Type: Mac Virus
Schadeniveau: Ernstig

Hoe ssl.plist te verwijderen van een Mac?

Wat is ssl.plist?

Ssl.plist is een virus dat heimelijk misbruik maakt van de systeembronnen om cryptogelden te minen, zonder toestemming van de gebruiker. Deze malware infiltreert meestal in het systeem zonder toestemming van de gebruiker. Zijn aanwezigheid zorgt voor een aanzienlijke afname van de prestaties van het systeem. Merk op dat de naam van dit virus de afkorting SSL bevat. SSL is een cryptografisch protocol dat communicatiebeveiliging voor computernetwerken biedt. Het wordt voornamelijk gebruikt voor een veilige gegevensoverdracht en heeft niets met cryptomining te maken. Oplichters gebruiken deze naam om een legitiem indruk te wekken.

ssl.plist oplichting

Cryptomining vereist het gebruik van computertools om verschillende wiskundige problemen op te lossen. Voor elk opgelost probleem krijgt de 'miner' een beloning - een fractie van een crypto-muntstuk. Hoe meer 'oplossingen' men levert, hoe meer men ermee verdient. Daarom kan cryptomining veel opleveren. Om te voorkomen dat ze duizenden euro's moeten uitgeven aan dure hardware, begonnen cybercriminelen verschillende mining-virussen te verspreiden en ssl.plist is er daar één van. Deze virussen infiltreren in het systeem en minen cryptomunten zonder de toestemming van de gebruiker. Het gebruik van een thuispc om cryptomunten te minen heeft geen zin, omdat de elektriciteitskosten hoger zijn dan de verkregen inkomsten. Omdat cybercriminelen duizenden computers infecteren en zich geen zorgen hoeven te maken over de eventuele uitgaven, verandert de situatie. Crypto-mining kan tot 100% van de systeembronnen in beslag nemen. De computer wordt dus onstabiel en vrijwel onbruikbaar - hij reageert nauwelijks en kan gemakkelijk crashen. Bovendien genereert hardware die op volle sterkte draait overmatige hitte. Daarom kan het systeem onder bepaalde omstandigheden (hoge kamertemperatuur, slecht koelsysteem, enz.) oververhit geraken. Met andere woorden, cryptomining kan de hardware beschadigen. De aanwezigheid van ssl.plist kan worden gedetecteerd door het lokaliseren van het "ssl.plist" -proces in de 'activiteitenmonitor'. Ook een CPU die op volle kracht blijft draaien kan een aanwijzing vormen voor de aanwezigheid van dit virus. 

Bedreigingsoverzicht:
Naamssl.plist cryptominer
BedreigingstypeMac-malware, Mac-virus
SymptomenUw Mac werkt langzamer dan normaal, u ziet ongewenste pop-upadvertenties, u wordt doorverwezen naar kwaadaardige websites.
Verspreidings- methodenMisleidende pop-upadvertenties, gratis software-installatieprogramma's (bundeling), valse Flash Player-installatieprogramma's, downloads van torrent-bestanden.
SchadeU wordt bespioneerd tijdens het surfen op het internet (mogelijke privacyschendingen), weergave van ongewenste advertenties, doorverwijzingen naar kwaadaardige websites, verlies van privégegevens.
Verwijdering

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw Mac met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Mac Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Ssl.plist is zeer gelijkaardig aan Mac Cryptominer, XMR Miner, en een aantal andere crypto-virussen. Sommige van deze valse apps beweren legitieme software te zijn, anderen infiltreren in het systeem zonder toestemming van de gebruikers te vragen. Uiteindelijk zijn de gevolgen dezelfde: de prestaties van de computer nemen af, deze crasht en kan uiteindelijk oververhitten. Daarom is het verwijderen van ssl.plist en andere schadelijke cryptominers erg belangrijk.

Hoe werden mogelijk ongewenste applicaties geïnstalleerd op mijn computer?

Het is op dit moment onbekend hoe oplichters ssl.plist precies verspreiden. In de meeste gevallen worden dergelijke virussen echter verspreid via trojans, spamlcampagnes, software voor het downloaden van externe software en valse updaters voor software. Trojans zijn ontworpen om keteninfecties te veroorzaken - het ene virus verspreidt daarbij eigenlijk een ander virus. Spammails verspreiden kwaadaardige bijlagen die, eenmaal geopend, scripts uitvoeren die malware downloaden en installeren. Onofficiële softwaredownloadbronnen (gratis hostingsites voor bestanden, freeware downloadwebsites, enz.) stellen kwaadaardige uitvoerbare bestanden voor als legitieme software, waardoor gebruikers overtuigd worden om virussen zelf te downloaden en te  installeren. Valse software-updaters infecteren computers door bugs/gebreken in verouderde software te misbruiken of door eenvoudigweg virussen te downloaden en te installeren in plaats van de beloofde updates.

Hoe de installatie van mogelijk ongewenste applicaties te vermijden?

Om deze situatie te voorkomen, moeten gebruikers zeer voorzichtig zijn bij het surfen op het internet en bij het downloaden van geïnstalleerde software. Zorg er altijd voor dat je alle ontvangen e-mailbijlagen zorgvuldig analyseert. Bestanden die niet relevant zijn en die worden ontvangen van verdachte/onherkenbare e-mailbronnen mogen nooit worden geopend. Bovendien wordt geadviseerd om software alleen te downloaden van officiële bronnen, met behulp van directe downloadlinks. Externe downloaders en installatieprogramma's bevatten vaak valse apps, daarom mogen dergelijke tools niet worden gebruikt. Hetzelfde geldt voor software-updaters. Het is belangrijk om geïnstalleerde applicaties up-to-date te houden. Daartoe mogen gebruikers echter enkel geïmplementeerde functies gebruiken of tools gebruiken die door de officiële ontwikkelaar worden verstrekt. Het geïnstalleerd hebben van een gerenommeerde anti-virus/anti-spyware is ook van groot belang. De belangrijkste redenen voor computerbesmettingen zijn een gebrek aan kennis en roekeloos gedrag. De sleutel tot veiligheid is voorzichtigheid. Als uw computer al met ongewenste programma's geïnfecteerd is, dan raden we u  aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze automatisch te verwijderen.

CPU-gebruik tijdens het mining-proces:

CPU-gebruik tijdens het mining proces

BELANGRIJK! Voordat u verdere stappen uitvoert, moet u de volgende bestanden die zijn opgeslagen in de map "~/Library/Safari" verwijderen:

  • ssl.plist
  • pools.txt
  • cpu.txt
  • config.txt

Onmiddellijke automatische Mac malware verwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om Mac malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner voor Mac De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe adware en browserkapers te verwijderen van een Mac-computer:

Mogelijk ongewenste applicaties verwijderen:

Verwijder mogelijk ongewenste applicaties uit de map "Applicaties" :

mac adware verwijderen uit de map applicaties

Klik op het Finder icoon. In het Finder venster, selecteer je “Applicaties”. In de map applicaties, zoek je naar “MPlayerX”,“NicePlayer”, of andere verdachte applicaties en sleept deze naar de prullenmand. Na het verwijderen van de mogelijk ongewenste applicatie(s) die online advertenties veroorzaken scan je je Mac op mogelijk achtergebleven onderdelen.

Verwijder aan de ssl.plist cryptominer gerelateerde bestanden en mappen:

Klik op het ga naar map commando

Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...

step1Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:

adware verwijderen uit de map launch agents stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:

verwijder adware uit de map application support stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de map application support stap 2In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 1


In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 2

In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:

adware verwijderen uit de map launch daemons stap 1In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Adware verwijderen uit de map launch daemons folder stap 2In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

ssl.plist cryptominer verwijderen uit de internetbrowsers:

safari browser iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:

Verwijder aan ssl.plist cryptominer gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.

firefox browser iconKwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan ssl.plist cryptominer gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot de mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".

verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.

chrome-browser-iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:

Verwijder aan ssl.plist cryptominer gerelateerde Google Chrome add-ons:

verwijder kwaadaardige extensies uit google chrome stap 1

Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".

verwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome stap 2

In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  •  Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
ssl.plist cryptominer QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van ssl.plist cryptominer op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Mac malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner voor Mac

Platform: macOS

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.