Hoe herken je phishing-pogingen zoals "HelpDesk Password Confirmation"
Geschreven door Tomas Meskauskas op
Wat is "HelpDesk Password Confirmation"?
Toen we de e-mail onderzochten, ontdekten we dat het om een phishing-poging ging. De oplichters die deze e-mail hebben gemaakt, doen zich voor als het HelpDesk-ondersteuningsteam. Hun doel is om ontvangers te laten geloven dat ze het wachtwoord van hun e-mailaccount moeten bevestigen via de opgegeven webpagina. Wie deze of een soortgelijke e-mail ontvangt, moet deze negeren.
Meer over de "HelpDesk wachtwoordbevestiging" scam e-mail
Deze e-mail is geschreven in het Italiaans. Er staat dat als onderdeel van de voortdurende inspanningen om de veiligheid en beveiliging van gebruikersinformatie te garanderen, HelpDesk de ontvanger vraagt om het wachtwoord van hun e-mailaccount binnen 24 uur te bevestigen. Zo niet, dan hebben ze geen toegang meer tot hun e-mail. Er wordt beweerd dat de account van de ontvanger zal verlopen als gevolg van een systeemupdate en dat onmiddellijke actie is vereist.
Bovendien vraagt deze e-mail de ontvanger om op de knop/link "Mijn wachtwoord behouden" te klikken als ze hun huidige wachtwoord willen behouden. Door op de link te klikken wordt een vals aanmeldingsformulier geopend waarin wordt gevraagd om een e-mailadres en wachtwoord (aanmeldingsgegevens) op te geven. De informatie die op deze pagina wordt ingevoerd, wordt naar scammers gestuurd.
Zodra scammers de inloggegevens voor e-mailaccounts hebben gestolen, kunnen ze toegang krijgen tot het account en scam-e-mails naar contactpersonen sturen, naar persoonlijke informatie in de e-mails van het slachtoffer zoeken, proberen wachtwoorden voor de accounts die aan het e-mailaccount zijn gekoppeld opnieuw in te stellen en andere schadelijke activiteiten uitvoeren. Ze kunnen ook proberen toegang te krijgen tot andere accounts (bijv. sociale media, games, bankieren) met behulp van de gestolen inloggegevens.
Daarnaast kunnen scammers inloggegevens (en andere informatie die ze via accounts hebben verkregen) verkopen aan andere cybercriminelen. Het is dus belangrijk om voorzichtig te zijn met verzoeken om persoonlijke informatie te verstrekken om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van oplichting.
Naam | E-mailoplichting ter bevestiging van HelpDesk-wachtwoord |
Type bedreiging | Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude |
Valse claim | De e-mailaccount van de ontvanger verloopt over 24 uur |
Gerelateerd domein | monitoringsystemmicrosoftonlineservice.com.jereh[.]shop |
Namen detectie | Combo Cleaner (Phishing), CyRadar (Phishing), Fortinet (Spam), G-Data (Phishing), Trustwave (Verdacht), Volledige lijst met detecties (VirusTotal) |
Vermommen | Melding van HelpDesk |
Symptomen | Ongeoorloofde online aankopen, veranderde online accountwachtwoorden, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer. |
Distributiemethoden | Misleidende e-mails, malafide online pop-upadvertenties, zoekmachinevergiftigingstechnieken, verkeerd gespelde domeinen. |
Schade | Verlies van gevoelige privégegevens, geldelijk verlies, identiteitsdiefstal. |
Malware verwijderen (Windows) | Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken. |
Soortgelijke frauduleuze e-mails in het algemeen
Phishing-e-mails zijn ontworpen om eruit te zien als legitieme brieven van betrouwbare bedrijven of organisaties. Deze misleidende berichten sporen ontvangers meestal aan om persoonlijke gegevens te delen door direct te antwoorden, via bijgevoegde bestanden of opgenomen websites. Zodra cybercriminelen de beoogde informatie hebben, kunnen ze deze gebruiken voor kwaadaardige activiteiten.
Voorbeelden van soortgelijke frauduleuze e-mails zijn "Bank Transfer Accounting Copy", "You Have Crucial Mails Pending" en "Internet Corporation For Assigned Names And Numbers (ICANN)". Dergelijke e-mails kunnen ook worden gebruikt om ontvangers te verleiden hun computers te infecteren.
Hoe infecteren spamcampagnes computers?
Cybercriminelen gebruiken e-mail vaak om gebruikers te verleiden tot het downloaden en openen van schadelijke bestanden of het klikken op schadelijke links. Deze bestanden kunnen bestandsformaten hebben zoals uitvoerbare bestanden, Microsoft Office-documenten, ISO-afbeeldingen, gecomprimeerde bestanden (zoals ZIP), PDF's en scriptbestanden. Zodra gebruikers deze openen (of extra stappen ondernemen), kunnen deze bestanden malware installeren op het apparaat van het slachtoffer.
Koppelingen in dergelijke e-mails kunnen leiden naar bedrieglijke websites die zijn ontworpen om gebruikers malware te laten downloaden, of ze kunnen automatisch leiden tot het downloaden van schadelijke bestanden of programma's.
Hoe voorkomt u de installatie van malware?
Bestudeer e-mails voordat je op links klikt of bijlagen opent, vooral als ze irrelevant of onverwacht lijken en (of) afkomstig zijn van onbekende adressen. Download bestanden of software altijd rechtstreeks van officiële websites of vertrouwde app stores. Klik niet op advertenties, knoppen of links op twijfelachtige webpagina's.
Werk uw besturingssysteem en software regelmatig bij om ervoor te zorgen dat ze de nieuwste beveiligingspatches hebben. Gebruik een betrouwbaar beveiligingsprogramma en voer regelmatig systeemscans uit. Als u al schadelijke bijlagen hebt geopend, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.
Tekst in de "HelpDesk wachtwoordbevestiging" e-mailbrief (in het Italiaans):
Subject: HelpDesk: Email scaduta a breve
Salve,
Ci auguriamo che questa e-mail ti trovi bene!
Come parte dei nostri sforzi continui per garantire la sicurezza e la protezione delle tue informazioni, vorremmo chiederti di confermare la tua password entro le prossime 24 ore, altrimenti non sarai più in grado di accedere alla tua e-mail.
La password del tuo account per ******* è destinata a scadere oggi a causa di un aggiornamento del sistema. Per continuare ad accedere ai nostri servizi, agisci immediatamente.
Se desideri mantenere la tua password attuale, fai clic sul pulsante in basso:
Mantieni La mia Password
Please note: Failure to update or confirm your password may result in restricted access to your account.
If you have already updated your password, you may disregard this message.
© 2024 HelpDesk | All rights reserved.
Phishing-website gebruikt in deze zwendel:
Onmiddellijke automatische malwareverwijdering:
Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner
De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.
Snelmenu:
- Wat is HelpDesk Password Confirmation phishing email?
- Soorten kwaadaardige e-mails.
- Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?
- Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?
Soorten kwaadaardige e-mails:
Phishing E-mails
Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.
Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.
Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.
E-mails met kwaadaardige Bijlagen
Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.
Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.
Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.
Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.
Sexafpersing E-mails
Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.
Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.
Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?
Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:
- Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
- Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
- Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
- Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.
Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.
Voorbeeld van een spam e-mail:
Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?
- Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
- Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
- Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
- Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
- Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.
Veelgestelde vragen (FAQ)
Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?
Je hebt deze e-mail waarschijnlijk ontvangen omdat oplichters, die meestal massale phishingmails versturen, je e-mailadres hebben bemachtigd en je willekeurig als doelwit hebben gekozen.
Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik door deze e-mail werd misleid, wat moet ik doen?
Als scammers de inloggegevens van je e-mailaccount hebben gestolen, verander dan onmiddellijk je wachtwoord en schakel (indien mogelijk) authenticatie met twee factoren in. Controleer ook andere accounts die mogelijk dezelfde inloggegevens hebben.
Ik heb een schadelijk bestand in de bijlage van een e-mail gedownload en geopend, is mijn computer geïnfecteerd?
Dat hangt af van het type bestand. Als u bijvoorbeeld een geïnfecteerd Word-document hebt geopend maar geen macro's hebt ingeschakeld, hebt u waarschijnlijk malware-infiltratie voorkomen. Als u echter een kwaadaardig uitvoerbaar bestand hebt geopend, is het systeem waarschijnlijk geïnfecteerd.
Ik heb de e-mail gelezen maar de bijlage niet geopend, is mijn computer geïnfecteerd?
Het openen van een e-mail kan geen kwaad. Infecties kunnen optreden wanneer je op kwaadaardige koppelingen klikt of bijgevoegde bestanden opent die in frauduleuze e-mails zijn gevonden.
Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties die aanwezig zijn in e-mailbijlagen?
Ja, Combo Cleaner kan bijna alle bekende malware-infecties vinden en verwijderen. Geavanceerde malware verbergt zich echter vaak diep in het systeem, dus het is essentieel om een volledige systeemscan uit te voeren.
▼ Toon discussie