FacebookTwitterLinkedIn

Hoe herken je valse berichten zoals de melding van "MacOS Security Center"

Ook bekend als: MacOS Security Center scam
Schadeniveau: Medium

Wat voor soort oplichterij is "MacOS Security Center"?

Bij het onderzoeken van deze webpagina is vastgesteld dat het de bedoeling is om gebruikers te misleiden en hen te laten denken dat hun besturingssysteem gevaar loopt. De pagina toont een misleidend pop-upbericht dat bezoekers aanmoedigt om specifieke antivirussoftware te kopen. Het wordt sterk afgeraden om vertrouwen te stellen in dergelijke pagina's, zelfs als ze legitieme producten aanprijzen.

MacOS Security Center scam

Meer over de "MacOS Security Center"-zwendel

Bij het bezoeken van de pagina voert het een gesimuleerde systeemscan uit, gevolgd door de presentatie van een misleidend pop-upbericht. Het misleidende pop-upbericht in kwestie is ontworpen om een beveiligingswaarschuwing na te bootsen. Het beweert valselijk afkomstig te zijn van "MacOS Security Center" en beweert dat het systeem van de gebruiker gevaar loopt.

Het bericht dringt aan op onmiddellijke actie en impliceert dat uitstel kan leiden tot verdere schade aan het systeem. Ten onrechte wordt de gebruiker geadviseerd de pagina niet te verlaten totdat de voorgestelde stappen zijn uitgevoerd.

Er is ontdekt dat deze zwendel wordt uitgevoerd door partners die McAfee antivirus op bedrieglijke wijze promoten. Deze partners maken gebruik van scareware-tactieken, zoals blijkt uit het misleidende pop-upbericht waarin wordt beweerd dat het systeem wordt bedreigd en onmiddellijke actie wordt gevraagd.

Het doel is om gebruikers te overtuigen om de aanbevolen stappen uit te voeren, waaronder het downloaden en kopen van McAfee antivirus. Affiliates verdienen meestal een commissie voor elke gebruiker die ze overhalen om een aankoop te doen, waardoor er een financiële stimulans is voor deze misleidende praktijken.

Het is belangrijk op te merken dat McAfee een bekend cyberbeveiligingsbedrijf is dat echte beveiligingsoplossingen biedt om gebruikers te beschermen tegen echte bedreigingen. Legitieme en gerenommeerde bedrijven zoals McAfee gebruiken doorgaans geen misleidende tactieken om hun producten te promoten.

De pagina die deze zwendel uitvoert, kan ook andere antivirusproducten promoten. Hoe dan ook, het is essentieel voor gebruikers om op hun hoede te zijn voor misleidende tactieken van malafide partners of kwaadwillende actoren die de reputatie van legitieme bedrijven proberen uit te buiten voor hun eigen gewin.

Samenvatting bedreiging:
Naam MacOS Security Center scam
Type bedreiging Phishing, Scam, Mac-malware, Mac-virus
Valse claim Het besturingssysteem loopt gevaar
Gerelateerd domein brandendepixelmedia[.]com
Detectienamen (burningpixelmedia[.]com) alphaMountain.ai (Suspicious), Yandex Safebrowsing (Phishing), Full List (VirusTotal)
Dienend IP-adres 195.201.108.83
Bevorderde toepassing McAfee antivirus
Symptomen Je Mac wordt trager dan normaal, je ziet ongewenste pop-upadvertenties en je wordt omgeleid naar dubieuze websites.
Distributiemethoden Misleidende pop-upadvertenties, gratis software-installaties (bundeling), downloaden van torrentbestanden.
Schade Volgen van internetbrowsers (mogelijke privacyproblemen), weergave van ongewenste advertenties, omleidingen naar dubieuze websites, verlies van privégegevens.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Conclusie

Deze scampagina's hebben gemeenschappelijke kenmerken, waaronder misleidende pop-upberichten, de imitatie van gerenommeerde bedrijven, valse systeemscans, druk om dringende actie te ondernemen, emotionele manipulatie, beperkte opties, promotie van dubieuze software, gebrek aan duidelijke contactinformatie, lagere kwaliteit van de website en domeinnamen die vertrouwde merken nabootsen.

Blijf sceptisch, controleer of websites echt zijn, gebruik betrouwbare beveiligingssoftware en blijf op de hoogte van veelvoorkomende online zwendelpraktijken.

Voorbeelden van soortgelijke zwendel zijn "Access To This MAC Has Been Blocked", "Apple Security Center", en "You May Have Viruses On After Visiting An Adult Website".

Hoe heb ik een frauduleuze website geopend?

Gebruikers kunnen misleidende webpagina's tegenkomen via verschillende online wegen. Interactie met misleidende online advertenties, vooral advertenties die makkelijk geld, gratis beloningen, torrents, enz. beloven, kan gebruikers naar dergelijke websites leiden.

Bovendien kunnen gebruikers per ongeluk klikken op kwaadaardige koppelingen in e-mails, berichten in sociale media of op gecompromitteerde websites, waardoor ze worden omgeleid naar bedrieglijke sites. Bedrieglijke webpagina's kunnen soms ook verschijnen in de resultaten van zoekmachines, waarbij gebruik wordt gemaakt van populaire zoekopdrachten en trefwoorden om nietsvermoedende gebruikers aan te trekken.

In bepaalde gevallen hebben gewetenloze browserextensies, zoals ad-ondersteunde toepassingen, de mogelijkheid om browsers te dwingen gebruikers naar misleidende pagina's te leiden.

Hoe vermijd je het bezoeken van scamwebsites?

Wees voorzichtig met ongevraagde aanbiedingen, vooral als ze te mooi lijken om waar te zijn. Let goed op de URL's van websites, want oplichters gebruiken vaak verkeerd gespelde of verdachte adressen. Gebruik gerenommeerde zoekmachines zoals Google, Bing of Yahoo. Wees voorzichtig met ongevraagde e-mails met bijlagen of links.

Zorg dat besturingssystemen, browsers en software up-to-date zijn om kwetsbaarheden te verminderen. Gebruik betrouwbare antivirus- en antimalwaresoftware om schadelijke websites te identificeren en blokkeren. Als uw computer al geïnfecteerd is, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om automatisch alle bedreigingen te verwijderen.

Tekst in het valse bericht dat door de pagina wordt weergegeven:

Attention!

MacOS Security Cneter has identified that your system is under threat. Please scan your MacOS as soon as possible to avoid more damage.

Don’t leave this page until you have undertaken all the suggested steps by authorised Antivirus.

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die laat zien hoe je adware en browser hijackers verwijdert van een Mac-computer:

Potentieel ongewenste toepassingen verwijderen:

Verwijder potentieel ongewenste toepassingen uit je map "Toepassingen":

Handmatig verwijderen van schadelijke Mac-programma's

Klik op het pictogram Zoeker. Selecteer in het Finder-venster "Toepassingen". Zoek in de map Toepassingen naar "MPlayerX","NicePlayer" of andere verdachte toepassingen en sleep ze naar de Prullenbak. Nadat je de mogelijk ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken hebt verwijderd, scan je je Mac op resterende ongewenste onderdelen.

Verwijder aan de macos security center scam gerelateerde bestanden en mappen:

Klik op het ga naar map commando

Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...

step1Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:

adware verwijderen uit de map launch agents stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:

verwijder adware uit de map application support stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de map application support stap 2In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 1


In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 2

In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:

adware verwijderen uit de map launch daemons stap 1In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Adware verwijderen uit de map launch daemons folder stap 2In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

MacOS Security Center scam verwijderen uit de internetbrowsers:

safari browser iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:

Verwijder aan macos security center scam gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.

firefox browser iconKwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan macos security center scam gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot de mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".

verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.

chrome-browser-iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:

Verwijder aan macos security center scam gerelateerde Google Chrome add-ons:

verwijder kwaadaardige extensies uit google chrome stap 1

Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".

verwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome stap 2

In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  •  Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is pop-upoplichting?

Een pop-upzwendel is een bedrieglijke strategie die op het internet wordt gebruikt om gebruikers te misleiden om bepaalde acties uit te voeren. Meestal gaat het om valse beveiligingswaarschuwingen, prijsmeldingen of directe verzoeken om persoonlijke informatie of betaling.

Wat is het doel van een pop-upzwendel?

Pop-upzwendel heeft als doel gebruikers te manipuleren om te reageren op de pop-upcontent, wat ertoe kan leiden dat ze naar mogelijk schadelijke websites worden geleid, gevoelige informatie delen of het doelwit worden van frauduleuze oplichtingspraktijken.

Waarom kom ik valse pop-ups tegen?

Pop-upzwendel wordt vaak verspreid via schadelijke websites en de meeste gebruikers worden omgeleid naar deze bedrieglijke websites. Ze komen op dergelijke sites terecht door de aanwezigheid van schadelijke toepassingen op hun systemen of wanneer ze websites bezoeken die gebruikmaken van malafide advertentienetwerken, zoals torrentsites of platforms die illegale filmstreams hosten.

Beschermt Combo Cleaner mij tegen pop-up scams?

Combo Cleaner is ontworpen om uitgebreide scans uit te voeren van de websites die je bezoekt, waardoor het potentieel schadelijke sites kan detecteren. Ook websites die zijn opgezet om pop-upoplichting te verspreiden worden gedetecteerd. Als gevolg hiervan geeft Combo Cleaner snel waarschuwingen en beperkt het de toegang tot deze bedrieglijke sites.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
MacOS Security Center scam QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van MacOS Security Center scam op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.