FacebookTwitterLinkedIn

Hoe oplichterspraktijken zoals "Microsoft Ending Promotion Award" herkennen

Ook bekend als: Microsoft Ending Promotion Award lottery scam
Schadeniveau: Medium

Wat is "Microsoft Ending Promotion Award"?

Na het bekijken van deze e-mail, is het onder onze aandacht gekomen dat het een frauduleus bericht is dat valselijk beweert van Microsoft te zijn. De oplichters achter deze zwendel proberen ontvangers te misleiden door te beweren dat ze een groot geldbedrag hebben gewonnen. Hun doel is om ontvangers te verleiden persoonlijke informatie te delen en mogelijk geld te sturen.

Microsoft Ending Promotion Award lottery scam

Meer over de "Microsoft Ending Promotion Award" scam email

Het bericht beweert afkomstig te zijn van Microsoft Corporation en kondigt een promotie-award voor het einde van het jaar aan. Het beweert dat de ontvanger is geselecteerd als begunstigde van dit lopende programma, georganiseerd in samenwerking met de Foundation of Software Products (F.P.S.).

In de e-mail staat dat de Microsoft Internet E-mail trekking periodiek wordt gehouden om internetgebruik en computervaardigheid wereldwijd aan te moedigen, waarbij e-mailadressen willekeurig worden geselecteerd door op internet werkende software.

De e-mail gaat verder met de ontvanger te informeren dat ze een aanzienlijke som geld hebben gewonnen, namelijk $450.000,00 in de 1e categorie. Er wordt aangegeven dat er een cheque zal worden uitgeschreven op naam van de ontvanger door Microsoft Corporation raad van bestuur USA (MCSP).

Om verder te gaan met het proces, wordt de ontvanger geïnstrueerd om contact op te nemen met een documentatiemedewerker voor geldhulp genaamd Mr. James Wellman. In de brief wordt de ontvanger gevraagd persoonlijke informatie te verstrekken voor het valideren van de prijs, waaronder zijn woonadres, mobiele telefoonnummer, nationaliteit/land, volledige naam, leeftijd/geslacht, beroep/functie en zijn mening over Microsoft-producten.

De e-mail wordt afgesloten met felicitaties van het personeel en de leden van de raad van bestuur van Microsoft. De ontvanger wordt aangespoord om binnen negenentwintig werkdagen na ontvangst van de winnende melding contact op te nemen met de validerende functionaris om de prijs op te eisen.

Deze zwendel is erop gericht om persoonlijke informatie van de ontvanger te verzamelen, zoals hun woonadres, telefoonnummer en meer. Deze informatie kan vervolgens worden gebruikt voor verschillende kwaadaardige doeleinden, waaronder identiteitsdiefstal en andere zwendelpraktijken. Nadat ze contact hebben gelegd met de ontvanger, kunnen de oplichters ook vragen om een "voorschot" of verwerkingskosten om de veronderstelde prijs vrij te geven.

Overzicht bedreiging:
Naam Microsoft Ending Promotion Award Email Scam
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Valse Claim De ontvangers hebben een grote som geld gewonnen
Vermomming Mail van Microsoft
Symptomen Onbevoegde online aankopen, veranderde online accountwachtwoorden, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Verspreidingsmethodes Misleidende e-mails, malafide online pop-upadvertenties, zoekmachinevergiftiging, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privégegevens, geldelijk verlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Gelijkaardige scams in het algemeen

Dit soort zwendel, ook wel advance fee of loterijzwendel genoemd, heeft een aantal gemeenschappelijke kenmerken. Ze lokken slachtoffers meestal met de belofte een aanzienlijke som geld te winnen, vaak via een loterij, prijs of loterij waaraan ze nooit hebben meegedaan. Er wordt ook een gevoel van urgentie gecreëerd, waarbij slachtoffers worden aangespoord om snel te handelen om hun vermeende prijs binnen een bepaalde tijd op te eisen.

In veel gevallen worden slachtoffers gevraagd om een voorschot of administratiekosten te betalen om hun vermeende winsten vrij te geven. Deze betaling wordt meestal gevraagd voordat een prijs wordt overhandigd en is een belangrijk onderdeel van de zwendel. Het is belangrijk om te weten dat cybercriminelen e-mail kunnen gebruiken om ontvangers te verleiden hun computers te infecteren.

Voorbeelden van soortgelijke zwendelpraktijken zijn "Donation From Coca-Cola Email Scam", "Mackenzie Scott Foundation Email Scam" en "American Express Merchant Reward Email Scam".

Hoe worden computers geïnfecteerd door spamcampagnes?

Bijlagen in e-mails, zelfs schijnbaar onschuldige zoals documenten of software, kunnen malware bevatten wanneer ze worden gedownload. Het openen van e-mailbijlagen, vooral van onbekende of niet-vertrouwde bronnen, kan mogelijk leiden tot de installatie van malware op de computer van de ontvanger.

Bovendien kan het klikken op links in phishingmails gebruikers omleiden naar kwaadaardige websites. Deze sites kunnen drive-by downloads of social engineering-technieken gebruiken om kwetsbaarheden uit te buiten en malware op het systeem van de gebruiker te introduceren.

Sommige e-mails kunnen gebruikers ook verleiden om macro's in bijgevoegde documenten in te schakelen, een actie die kan leiden tot de uitvoering van schadelijke scripts en een infectie tot gevolg kan hebben.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Om uw computer te beschermen en een veilige digitale omgeving te behouden, moet u voorzichtig zijn met het openen van e-mailbijlagen of het klikken op links, vooral als de afzender onbekend is of de e-mail argwaan wekt. Ga niet in op advertenties van onbetrouwbare bronnen en vermijd verdachte pagina's.

Werk uw besturingssysteem, softwaretoepassingen en webbrowsers regelmatig bij om mogelijke kwetsbaarheden te verhelpen. Download bestanden en programma's van betrouwbare bronnen zoals officiële websites of app stores. Installeer daarnaast antivirus- en antimalwaresoftware op uw computer om u te beschermen tegen bedreigingen.

Als je al schadelijke bijlagen hebt geopend, raden we je aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Verschijning van de "Microsoft Ending Promotion Award" scam e-mail (GIF):

Verschijning van de Microsoft Ending Promotion Award scam email

Tekst in de e-mail "Microsoft Ending Promotion Award":

Subject: Awaiting Your Respond.

Microsoft

Description: Microsoft.com Visual History
Southern California Innovation Park
Santa Clarita
Rye Canyon loop suite 300
CA 91355
United States.

Dear Sir/Madam

 Microsoft Corporation wish to notify all online customers as we celebrates this year Ending Promotion Award; and also to inform you that you have emerged one of the beneficiary Selected in this ongoing Promotion Award Program in conjunction with the Foundation of Software Products (F.P.S.) The Microsoft internet E-mail draw is held periodically and is organized to encourage the users of the Internet and promote computer literacy worldwide. Your e-mail addresses was-pick randomly by software powered by the Internet.

 A Cheque will be issued in your name by Microsoft Corporation Board USA(MCSP), you have therefore won the entire sum of (U.S.$450,000.00) Four Hundred and Fifty Thousand U.S. Dollars which consequently won in the 1st category.

For processing, you are advised to contact cash aid documentation officer Contact:

Mr. James Wellman
Email: microsoft-lotteryagent@mirco-clams.org

Provide below information for validation of your prize.

.Residential Address:
.Tel (Mobile):
. Nationality/Country:
. Full Name:
. Age/Sex:
. Occupation/Position:
. Alternative email account if any:
. What is your comment On Microsoft Products?

Congratulations from the Staffs & Members of Microsoft Board Commission. To file for your claim, please contact your Validating Officer for VALIDATION of your winning within Twenty-nine working days of this winning notification.©2023Microsoft Corporation®

Sincerely,
MR JAMES WELLMAN
Microsoft Promotion Award Team.
.©2023Microsoft Corporation®

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Fraudeurs sturen identieke berichten naar een groot publiek, vertrouwend op de kans dat ze ten minste één persoon kunnen misleiden. Deze spam e-mails missen elke vorm van personalisatie.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik door deze e-mail werd misleid, wat moet ik doen?

Als u per ongeluk persoonlijke informatie hebt verstrekt aan een loterijoplichtingsmail, stop dan alle communicatie met de oplichters. Controleer ook uw financiële rekeningen en kredietrapporten op ongewone activiteiten of tekenen van identiteitsdiefstal. Overweeg om het incident te rapporteren aan de plaatselijke politie en relevante fraudebestrijdingsinstanties om verder misbruik van uw informatie te voorkomen.

Ik heb een schadelijk bestand in de bijlage van een e-mail gedownload en geopend, is uw computer geïnfecteerd?

Als het bestand een uitvoerbaar bestand was, is de kans op infectie aanzienlijk groot. Bij bestandstypen zoals .pdf of .doc is het echter mogelijk dat u infectie hebt voorkomen, omdat het openen van dergelijke documenten in bepaalde gevallen malware niet de kans geeft om uw systeem te infiltreren.

Ik heb cryptocurrency gestuurd naar het adres in zo'n e-mail, kan ik mijn geld terugkrijgen?

Deze transacties zijn bijna onmogelijk te traceren, waardoor het voor u onwaarschijnlijk is om het geld terug te krijgen.

Ik heb de e-mail gelezen maar de bijlage niet geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Het openen van een e-mail is volkomen veilig. Het echte risico komt wanneer u op links in de e-mail klikt of bijgevoegde bestanden opent, wat kan leiden tot infecties van het systeem.

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties uit e-mailbijlagen?

Combo Cleaner kan de meeste malware-infecties identificeren en verwijderen. Het is echter cruciaal om te weten dat geavanceerde malware zich diep in het systeem kan verbergen. Een volledige systeemscan is essentieel om detectie en verwijdering te garanderen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Microsoft Ending Promotion Award lottery scam QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Microsoft Ending Promotion Award lottery scam op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.