FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijder ik L3MON RAT van het Android-apparaat?

Ook bekend als: L3MON Trojaanse toegang op afstand
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat voor soort malware is L3MON?

L3MON is een Android-malware met een remote administration Trojan (RAT)-functionaliteit. Het misbruikt de Toegankelijkheidsdiensten om gevoelige informatie te stelen en andere acties uit te voeren. We hebben L3MON RAT ontdekt tijdens het inspecteren van een getrojaniseerde Sathi Chat-app die zich voordoet als de Crazy Talk messaging-app.

L3MON android malware

Meer over L3MON RAT

L3MON RAT kan contacten, sms-berichten, gesprekslogboeken en bestanden met verschillende extensies uit verschillende mappen stelen. Het kan ook verzonden en ontvangen WhatsApp- en Signal-berichten stelen, audio opnemen en meer. Bovendien kan L3MON ontvangen sms-berichten en berichten van e-mailclients, Facebook, Instagram en andere apps doorsturen.

Afhankelijk van de verzamelde informatie kunnen cybercriminelen deze misbruiken om identiteiten en persoonlijke accounts te stelen, frauduleuze aankopen (of zelfs transacties) te doen, enz. Het lijkt erop dat L3MON RAT voornamelijk wordt misbruikt om gevoelige informatie te stelen. Hoe dan ook, het moet zo snel mogelijk worden verwijderd van de geïnfecteerde Android-apparaten.

Samenvatting bedreiging:
Naam L3MON Trojaanse toegang op afstand
Type bedreiging Android-malware, Trojaanse toegang op afstand
Opsporingsnamen Avast-Mobile (Android:Evo-gen [Trj]), BitDefenderFalx (Android.Riskware.Agent.JQJ), ESET-NOD32 (Een variant van Android/Spy.Agent.BQH), Kaspersky (HEUR:Trojan-Spy.AndroidOS.Agent.aat), Volledige lijst (VirusTotal)
Symptomen Het apparaat werkt traag, systeeminstellingen worden gewijzigd zonder toestemming van de gebruiker, er verschijnen twijfelachtige toepassingen, het gegevens- en batterijverbruik neemt aanzienlijk toe, browsers worden omgeleid naar twijfelachtige websites en er worden opdringerige advertenties weergegeven.
Distributiemethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen, schadelijke online advertenties, social engineering, misleidende/trojaanse toepassingen, scamwebsites
Schade Gestolen persoonlijke informatie (privéberichten, logins/wachtwoorden, enz.), verminderde apparaatprestaties, batterij die snel leeg raakt, verminderde internetsnelheid, enorm gegevensverlies, geldverlies, gestolen identiteit
Malware verwijderen (Android)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw mobiel apparaat met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Android Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw mobiel apparaat geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Malware in het algemeen

Gewoonlijk wordt Android-malware gebruikt om creditcardgegevens, ID-kaartgegevens, wachtwoorden en andere gevoelige informatie te stelen waarmee cybercriminelen toegang kunnen krijgen tot bankieren (of andere apps) of op andere manieren geld kunnen verdienen. Meer voorbeelden van malware die gericht is op Android-gebruikers zijn MSControllo, Fakecalls, en Octo.

Hoe heeft L3MON mijn apparaat geïnfiltreerd?

We hebben ontdekt dat L3MON-malware wordt verspreid via de getrojaniseerde Sathi Chat-toepassing. Het infecteert apparaten via een schadelijke app. Meestal worden Trojaanse apps verspreid via platforms van derden (of andere onbetrouwbare bronnen) of zelfs via de Goole Play Store.

Normaal gesproken vermommen cybercriminelen hun malware als legitieme software. Het is bekend dat L3MON zich voordoet als een app met de naam Crazy Talk (het kan zich ook voordoen als andere apps).

Hoe vermijd je de installatie van malware?

Bestudeer apps voordat je ze downloadt. Lees hun recensies en controleer hun beoordeling. Gebruik altijd legitieme bronnen (platforms en websites) om apps en bestanden te downloaden. Vermijd het gebruik van downloaders van derden, platforms, onofficiële pagina's en andere van dit soort bronnen.

Houd het besturingssysteem en de geïnstalleerde apps up-to-date. Vertrouw geen verdachte sms-berichten met websitelinks. Hetzelfde geldt voor irrelevante e-mails die je ontvangt van onbekende adressen.

Screenshot van de L3MON RAT die zich voordoet als de Crazy Talk app:

l3mon rat trojanized app

Snelmenu:

Browsegeschiedenis verwijderen uit de Chrome-webbrowser:

Browsegeschiedenis verwijderen uit Chrome in het Android-besturingssysteem (stap 1)

Tik op de "Menu" knop (drie stippen in de rechterbovenhoek van het scherm) en selecteer "Geschiedenis" in het geopende vervolgkeuzemenu.

Browsegeschiedenis verwijderen uit Chrome in het Android-besturingssysteem (stap 2)

Tik op "Browsegegevens wissen", selecteer "GEAVANCEERD" tabblad, kies het tijdsbereik en de gegevenstypen die u wilt verwijderen en tik op "Gegevens wissen".

[Terug naar de inhoudsopgave]

Schakel de browsermeldingen in de Chrome-webbrowser uit:

Browser-meldingen uitschakelen in de Chrome-browser in het Android-besturingssysteem (stap 1)

Tik op de "Menu" knop (drie stippen in de rechterbovenhoek van het scherm) en selecteer "Instellingen" in het geopende vervolgkeuzemenu.

Browser-meldingen uitschakelen in de Chrome-browser in het Android-besturingssysteem (stap 2)

Scroll naar beneden tot je "Site-instellingen" optie en tik erop. Scroll naar beneden tot je "Meldingen" optie en tik erop.

Browser-meldingen uitschakelen in de Chrome-browser in het Android-besturingssysteem (stap 3)

Zoek de websites die browsermeldingen geven, tik erop en klik op "Wissen en resetten". Hierdoor worden de toestemmingen voor deze websites om meldingen te geven verwijderd. Als je dezelfde website echter opnieuw bezoekt, kan deze opnieuw om toestemming vragen. Je kunt kiezen of je deze toestemmingen wilt geven of niet (als je weigert, gaat de website naar "Geblokkeerd" sectie en zal je niet langer om toestemming vragen).

[Terug naar de inhoudsopgave]

Reset de Chrome-webbrowser:

Chrome-browser terugzetten naar standaard in het Android-besturingssysteem (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot je "Apps" en tik erop.

Chrome-browser terugzetten naar standaard in Android-besturingssysteem (stap 2)

Scroll naar beneden tot je "Chrome" toepassing, selecteer deze en tik op "Opslag" optie.

Chrome-browser terugzetten naar standaard in Android-besturingssysteem (stap 3)

Tik op "OPSLAG BEHEREN", dan "ALLE GEGEVENS WISSEN" en bevestig de actie door te tapen "OK". Merk op dat het resetten van de browser alle gegevens die erin zijn opgeslagen zal verwijderen. Dit betekent dat alle opgeslagen logins/wachtwoorden, browsergeschiedenis, niet-standaardinstellingen en andere gegevens worden verwijderd. Je zult ook opnieuw moeten inloggen op alle websites.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Browsegeschiedenis uit de Firefox-webbrowser verwijderen:

Browsegeschiedenis verwijderen uit Firefox in het Android-besturingssysteem (stap 1)

Tik op de "Menu" knop (drie stippen in de rechterbovenhoek van het scherm) en selecteer "Geschiedenis" in het geopende vervolgkeuzemenu.

Browsegeschiedenis verwijderen uit Firefox in het Android-besturingssysteem (stap 2)

Scroll naar beneden tot je "Privégegevens wissen" en tik erop. Selecteer de gegevenstypen die u wilt verwijderen en tik op "GEGEVENS WISSEN".

[Terug naar de inhoudsopgave]

Browsermeldingen in de webbrowser Firefox uitschakelen:

Browsermeldingen uitschakelen in de Firefox-webbrowser in het Android-besturingssysteem (stap 1)

Bezoek de website die browsermeldingen geeft, tik op het pictogram dat links van de URL-balk wordt weergegeven (het pictogram hoeft niet per se een "Slot") en selecteer "Site-instellingen bewerken".

Browsermeldingen uitschakelen in de Firefox-webbrowser in het Android-besturingssysteem (stap 2)

In de geopende pop-up opt-in is de "Meldingen" optie en tik op "HELDER".

[Terug naar de inhoudsopgave]

Reset de webbrowser Firefox:

Firefox-browser opnieuw instellen in het Android-besturingssysteem (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot je "Apps" en tik erop.

Firefox-browser opnieuw instellen in het Android-besturingssysteem (stap 2)

Scroll naar beneden tot je "Firefox" toepassing, selecteer deze en tik op "Opslag" optie.

Firefox-browser opnieuw instellen in het Android-besturingssysteem (stap 3)

Tik op "GEGEVENS WISSEN" en bevestig de actie door te tapen "DELETE". Merk op dat het resetten van de browser alle gegevens die erin zijn opgeslagen zal verwijderen. Dit betekent dat alle opgeslagen logins/wachtwoorden, browsergeschiedenis, niet-standaardinstellingen en andere gegevens worden verwijderd. Je zult ook opnieuw moeten inloggen op alle websites.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Verwijder mogelijk ongewenste en/of schadelijke toepassingen:

Ongewenste/malafide toepassingen verwijderen uit het Android-besturingssysteem (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot je "Apps" en tik erop.

Ongewenste/malafide toepassingen verwijderen uit het Android-besturingssysteem (stap 2)

Scroll naar beneden totdat je een potentieel ongewenste en/of schadelijke toepassing ziet, selecteer deze en tik op "verwijderen". Als het om de een of andere reden niet lukt om de geselecteerde app te verwijderen (je krijgt bijvoorbeeld een foutmelding), moet je het volgende proberen "Veilige modus".

[Terug naar de inhoudsopgave]

Start het Android-apparaat op in "Veilige modus".:

De "Veilige modus" In het Android-besturingssysteem worden alle toepassingen van derden tijdelijk uitgeschakeld. Het gebruik van deze modus is een goede manier om verschillende problemen te diagnosticeren en op te lossen (bijvoorbeeld het verwijderen van kwaadaardige applicaties die gebruikers verhinderen dat je dit doet wanneer het apparaat "normaal" draait)..

Android-apparaat opstarten in veilige modus

Druk op de "Stroom" knop en houd deze ingedrukt totdat u het "Uitschakelen" scherm. Tik op de "Uitschakelen" pictogram en houd het ingedrukt. Na een paar seconden wordt het "Veilige modus" optie verschijnt en je kunt het uitvoeren door het apparaat opnieuw op te starten.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Het batterijverbruik van verschillende applicaties controleren:

Het batterijverbruik van verschillende applicaties in het Android-besturingssysteem controleren (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot je "Onderhoud van apparaten" en tik erop.

Het batterijverbruik van verschillende applicaties in het Android-besturingssysteem controleren (stap 2)

Tik op "Batterij" en controleer het gebruik van elke applicatie. Legitieme/echte applicaties zijn ontworpen om zo weinig mogelijk energie te gebruiken om de beste gebruikerservaring te bieden en energie te besparen. Daarom kan een hoog batterijgebruik erop wijzen dat de applicatie kwaadaardig is.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Controleer het gegevensgebruik van verschillende applicaties:

Het gegevensgebruik van verschillende applicaties in het Android-besturingssysteem controleren (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot je "Verbindingen" en tik erop.

Het gegevensgebruik van verschillende applicaties in het Android-besturingssysteem controleren (stap 2)

Scroll naar beneden tot je "Gebruik van gegevens" en selecteer deze optie. Net als bij batterijen zijn legitieme/originele toepassingen ontworpen om het gegevensgebruik zo veel mogelijk te beperken. Dit betekent dat een enorm dataverbruik kan duiden op de aanwezigheid van schadelijke toepassingen. Merk op dat sommige schadelijke toepassingen ontworpen kunnen zijn om alleen te werken wanneer het apparaat verbonden is met een draadloos netwerk. Daarom moet je zowel het mobiele als Wi-Fi-gegevensverbruik controleren.

Het gegevensgebruik van verschillende applicaties in het Android-besturingssysteem controleren (stap 3)

Als je een toepassing vindt die veel gegevens gebruikt, ook al gebruik je die nooit, dan raden we je aan om die zo snel mogelijk te verwijderen.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Installeer de nieuwste software-updates:

De software up-to-date houden is een goede gewoonte als het gaat om de veiligheid van apparaten. Fabrikanten brengen voortdurend beveiligingspatches en Android-updates uit om fouten en bugs te verhelpen die door cybercriminelen kunnen worden misbruikt. Een verouderd systeem is veel kwetsbaarder en daarom moet je er altijd voor zorgen dat de software van je apparaat up-to-date is.

Software-updates installeren in het Android-besturingssysteem (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot je "Software-update" en tik erop.

Software-updates installeren in het Android-besturingssysteem (stap 2)

Tik op "Handmatig updates downloaden" en controleer of er updates beschikbaar zijn. Zo ja, installeer ze dan onmiddellijk. We raden ook aan om de "Automatisch updates downloaden" optie - hiermee kan het systeem je op de hoogte stellen zodra er een update wordt uitgebracht en/of deze automatisch installeren.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Het systeem terugzetten naar de standaardstatus:

Een "Fabrieksinstellingen" is een goede manier om alle ongewenste toepassingen te verwijderen, de standaardinstellingen van het systeem te herstellen en het apparaat in het algemeen op te schonen. Houd er echter rekening mee dat alle gegevens op het apparaat worden verwijderd, inclusief foto's, video/audiobestanden, telefoonnummers (opgeslagen op het apparaat, niet op de simkaart), sms-berichten, enzovoort. Met andere woorden, het apparaat wordt teruggebracht naar zijn oorspronkelijke staat.

Je kunt ook de basissysteeminstellingen en/of gewoon de netwerkinstellingen herstellen.

Het Android-besturingssysteem resetten naar de standaardwaarden (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot je "Over telefoon" en tik erop.

Het Android-besturingssysteem resetten naar de standaardwaarden (stap 2)

Scroll naar beneden tot je "Reset" en tik erop. Kies nu de actie die je wilt uitvoeren:
"Instellingen resetten" - alle systeeminstellingen herstellen naar standaard;
"Netwerkinstellingen resetten" - alle netwerkgerelateerde instellingen herstellen naar de standaardwaarden;
"Fabrieksgegevens resetten" - het hele systeem resetten en alle opgeslagen gegevens volledig wissen;

[Terug naar de inhoudsopgave]

Applicaties met beheerdersrechten uitschakelen:

Als een kwaadwillende applicatie beheerdersrechten krijgt, kan deze het systeem ernstig beschadigen. Om het apparaat zo veilig mogelijk te houden, moet je altijd controleren welke apps dergelijke rechten hebben en de apps uitschakelen die dat niet zouden moeten hebben.

Android-toepassingen met beheerdersrechten uitschakelen (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot je "Vergrendelscherm en beveiliging" en tik erop.

Android-toepassingen met beheerdersrechten uitschakelen (stap 2)

Scroll naar beneden totdat je "Overige beveiligingsinstellingen" ziet, tik erop en tik vervolgens op "Apps voor apparaatbeheer".

Android-toepassingen met beheerdersrechten uitschakelen (stap 3)

Zoek toepassingen die geen beheerdersrechten mogen hebben, tik erop en tik vervolgens op "DEACTIVATE".

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat zijn de grootste problemen die malware kan veroorzaken?

In de meeste gevallen veroorzaakt malware problemen zoals identiteitsdiefstal, geldverlies, gegevensversleuteling, gekaapte bank- (en andere) apps, enz. Het hangt af van het type malware.

Wat is het doel van L3MON malware?

L3MON is een Trojaans paard met toegang op afstand waarmee aanvallers contactpersonen, sms-berichten, gesprekslogboeken, bestanden, WhatsApp- en Signal-berichten kunnen stelen. Ook kunnen ze ontvangen sms-berichten en berichten van e-mailclients, Facebook, Instagram en andere apps doorsturen en audio opnemen.

Hoe is malware mijn apparaat binnengedrongen?

Meestal uploaden cybercriminelen getrojaniseerde apps naar Google Play of twijfelachtige platforms of gebruiken ze louche websites om hun malware te hosten. Een andere populaire manier om gebruikers te verleiden tot het downloaden van malware is het versturen van sms-berichten of e-mails met koppelingen (of bijlagen).

Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?

Ja, Combo Cleaner kan bijna alle bekende malware detecteren en verwijderen. Het is belangrijk om een apparaat volledig te scannen om high-end malware te verwijderen. Het uitvoeren van een snelle scan is niet genoeg om dit soort malware te detecteren, omdat het zich diep in het systeem kan verstoppen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
L3MON Trojaanse toegang op afstand QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van L3MON Trojaanse toegang op afstand op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Android malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner voor Android

Platform: Android

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw mobiel apparaat geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.