FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijdert u TriangleDB spyware-type malware van uw iPhone

Ook bekend als: TriangleDB malware
Type: Mac Virus
Schadeniveau: Ernstig

Wat voor soort malware is TriangleDB?

TriangleDB is een spywareachtig programma. Het is ontworpen voor het extraheren/vastleggen en exfiltreren van kwetsbare gegevens van geïnfecteerde iPhone-apparaten.

Er is waargenomen dat TriangleDB in apparaten wordt geïnjecteerd door de Triangulation-backdoor. Deze malwarecampagne is geavanceerd; de infectie wordt geactiveerd zonder interactie van de gebruiker (d.w.z. zero-click exploit) en sporen van compromittering worden gewist. Triangulation en in het verlengde daarvan TriangleDB bestaan al sinds 2019 en zijn vanaf 2023 nog steeds actief.

TriangleDB detecties aan VirusTotal

TriangleDB malware overzicht

TriangleDB is geïnfiltreerd in systemen door Triangulation-malware. Deze backdoor infecteert apparaten via een schadelijke exploit die is gekoppeld aan een bericht dat via iMessage is verzonden. Het is een nul-klik-exploit en vereist als zodanig geen handelingen van de gebruiker om het infectieproces te starten. Triangulation introduceert verschillende schadelijke componenten in besmette apparaten, waaronder TriangleDB.

Zoals vermeld in de inleiding, zorgt de backdoor-malware ervoor dat sporen van de infectie worden verwijderd. Hierdoor is de analyse van de infectieketen en zijn componenten aanzienlijk gecompliceerd.

Na de infiltratie begint TriangleDB met het verzamelen van relevante gegevens, zoals IMEI, MEID, serienummer, iOS-versie, enz. De spyware kan commando's ontvangen van zijn C&C (Command and Control) server. Enkele daarvan zijn (maar zijn niet beperkt tot): bestanden beheren (d.w.z. wijzigen, aanmaken, verwijderen, exfiltreren), lijsten met geïnstalleerde toepassingen opvragen, lopende processen beëindigen, geolocatiegegevens controleren, aanvullende modules downloaden/installeren en uitvoeren.

Om een paar van deze commando's uit te leggen: TriangleDB kan een bestand inspecteren voordat wordt bepaald of de exfiltratie waard is. Bovendien hebben iPhones de mogelijkheid om een verscheidenheid aan informatie op te slaan die is gekoppeld aan de locatie en bewegingen van de gebruiker. TriangleDB maakt hier optimaal gebruik van en verkrijgt zo de coördinaten van het slachtoffer, de hoogte, de richting (d.w.z. de richting waarin het apparaat fysiek beweegt), de bewegingssnelheid, enz.

Bovendien richt TriangleDB zich op de Keychain van het apparaat - het wachtwoordbeheersysteem dat door iOS wordt gebruikt. De spyware vraagt verschillende toestemmingen, zoals toegang tot de adresboeken, camera en microfoon van de telefoon. Het vraagt ook om te mogen communiceren met apparaten die via Bluetooth zijn verbonden. Als TriangleDB deze rechten krijgt, kan het extra modules downloaden voor de benodigde opname/exfiltratie functionaliteiten.

Triangulation noch TriangleDB maken gebruik van persistentie-bewakingstechnieken. Daarom is het voldoende om de telefoon opnieuw op te starten om ze te verwijderen. Als het apparaat niet opnieuw wordt opgestart, verwijdert TriangleDB zichzelf na dertig dagen, tenzij de aanvallers de tijdsperiode verlengen.

Echter, door de aard van Triangulation's infecties, kan de malware zichzelf met gemak opnieuw installeren op de iPhone. Daarom moet het apparaat na een herstart worden teruggezet naar de fabrieksinstellingen en moet iOS onmiddellijk worden bijgewerkt.

Het is relevant om te vermelden dat malware-ontwikkelaars hun creaties vaak verbeteren; aangezien de TriangleDB spyware op het moment van schrijven nog steeds actief is, kunnen mogelijke toekomstige iteraties van dit programma aanvullende/andere mogelijkheden hebben.

Samengevat kan malware zoals TriangleDB ernstige privacyproblemen veroorzaken, aanzienlijke financiële verliezen veroorzaken en zelfs leiden tot identiteitsdiefstal.

Overzicht bedreiging:
Naam TriangleDB malware
Type bedreiging Trojan, spyware
Symptomen Trojans zijn ontworpen om heimelijk te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, waardoor er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar zijn op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Exploit verzonden via iMessage
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet.

Informatiestelende malware in het algemeen

Malware voor gegevensdiefstal kan zich richten op bepaalde details of op een breed scala aan informatie. Een kwaadaardig programma binnen deze classificatie kan zijn ontworpen om specifieke gegevens te stelen, informatie die is gekoppeld aan een bepaalde service/platform/website of een verscheidenheid aan gegevens van allerlei bronnen.

Bovendien kan informatie-exfiltrerende malware andere mogelijkheden hebben, zoals het opnemen van inhoud (bijvoorbeeld toetsaanslagen, bureaubladen, audio/video via microfoons/camera's, enzovoort), het vervangen van klembordinhoud, enzovoort.

Het moet worden benadrukt dat ongeacht hoe malware werkt - de aanwezigheid ervan op een systeem een bedreiging vormt voor de veiligheid van apparaten en gebruikers. Daarom moeten alle bedreigingen onmiddellijk worden verwijderd zodra ze worden ontdekt.

Hoe is TriangleDB in mijn computer geïnfiltreerd?

TriangleDB wordt op apparaten geïnstalleerd door Triangulation-backdoormalware. Deze infiltreert systemen via een schadelijke bijlage in een bericht dat wordt verzonden naar de iMessage-app van het slachtoffer. De infectie wordt geïnitieerd zonder enige actie van het slachtoffer, aangezien de bijlage (exploit) de keten automatisch activeert bij aankomst.

Het selectieproces van het slachtoffer/apparaat is op dit moment onbekend. Een deel ervan kan willekeurig zijn, contactinformatie gebruiken die is verkregen via phishing of social engineering, of volledig gericht zijn.

Totdat de exploit verouderd is, zal de infectieketen van TriangleDB waarschijnlijk niet veranderen. Het is echter de moeite waard om de technieken te noemen die het meest worden gebruikt bij de distributie van malware.

Kwaadaardige software (meestal onder het mom van legitieme toepassingen of mediabestanden) wordt verspreid via kwaadaardige bijlagen/links in spammail (bijv. e-mails, PM's/DM's, sms'jes, enz.), online scams, malvertising, drive-by (stiekeme/bedrieglijke) downloads, dubieuze downloadkanalen (bijv. freeware en gratis bestandshostingsites, app stores van derden, P2P sharing netwerken, enz.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Het is cruciaal om waakzaam te zijn tijdens het surfen omdat frauduleuze en kwaadaardige online inhoud er meestal gewoon en onschuldig uitziet. Deze waakzaamheid moet worden uitgebreid naar inkomende e-mails en andere berichten. We raden af om bijlagen of links in verdachte/irrelevante e-mails te openen, omdat ze besmettelijk kunnen zijn.

We raden aan om software te onderzoeken door de voorwaarden en beoordelingen van experts/gebruikers te lezen, de benodigde toestemmingen te controleren en de legitimiteit van de ontwikkelaar te verifiëren. Daarnaast moeten alle downloads worden uitgevoerd vanaf officiële en geverifieerde bronnen. Een andere aanbeveling is om programma's te activeren en bij te werken met legitieme functies/tools, omdat programma's van derden malware kunnen bevatten.

We moeten benadrukken hoe belangrijk het is om een betrouwbare antivirus te installeren en up-to-date te houden. Beveiligingssoftware moet worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en om gedetecteerde bedreigingen/problemen te verwijderen.

Belangrijk!
Het opnieuw opstarten van het apparaat verwijdert TriangleDB spyware, maar voorkomt niet dat het opnieuw wordt geïnstalleerd.

Om de TriangleDB malware te verwijderen moet u:

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn iPhone is geïnfecteerd met TriangleDB malware, moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?

Ja, TriangleDB verwijderen vereist een volledige fabrieksreset. Dit moet dan worden gevolgd door een onmiddellijke update van het iOS.

Wat zijn de grootste problemen die TriangleDB malware kan veroorzaken?

De bedreigingen die een infectie met zich meebrengt hangen af van de mogelijkheden van de malware en de werkwijze van de aanvallers. TriangleDB is spyware - een type malware dat is ontworpen om gevoelige informatie vast te leggen en te exfiltreren. Dit soort infecties kan leiden tot ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Wat is het doel van TriangleDB malware?

De meeste malware-aanvallen worden gemotiveerd door financieel gewin. Cybercriminelen kunnen kwaadaardige programma's echter ook gebruiken om zichzelf te amuseren, persoonlijke wraakacties uit te voeren, processen te verstoren (bijv. sites, diensten, bedrijven, enz.) en zelfs politiek/geopolitiek gemotiveerde aanvallen te lanceren.

Hoe is TriangleDB malware mijn iPhone binnengedrongen?

TriangleDB maakt deel uit van een infectieketen die wordt geïnitieerd door de Triangulation backdoor. Deze malware infiltreert systemen via een schadelijke bijlage (exploit) in een bericht dat via iMessage wordt verzonden. Het is een nul-klik-exploit en vereist als zodanig geen interactie van de gebruiker om infectieprocessen in gang te zetten. Het is momenteel onbekend hoe de slachtoffers/apparaten worden geselecteerd.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
TriangleDB malware QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van TriangleDB malware op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Mac malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner voor Mac

Platform: macOS

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.