FacebookTwitterLinkedIn

Voorkom dat u uw e-mailaccount kwijtraakt via een valse "Aankoopbevestiging".

Ook bekend als: "Purchase Confirmation" phishing email
Schadeniveau: Medium

Wat voor soort e-mail is "Purchase Confirmation"?

Na inspectie van de "Purchase Confirmation" e-mail, hebben we vastgesteld dat het om spam gaat. Deze mail wordt gepresenteerd als een bericht over aankoopbevestiging. Het bevat zogenaamd relevante documentatie, maar wanneer de verstrekte link wordt gevolgd, wordt deze omgeleid naar een phishing-website die gericht is op inloggegevens voor e-mailaccounts.

Purchase Confirmation email spam campaign

"Purchase Confirmation" email scam overzicht

De spam e-mail identificeert de ontvanger als een "partner" en stelt dat een "aankoopbevestiging" aan het bericht is toegevoegd zoals gevraagd. De documentatie is ondertekend en afgestempeld en via een beveiligde methode verzonden. De mail bevat vervolgens details over de niet-bestaande documenten en vraagt om bevestiging van de ontvangst ervan.

Toen we op de knop "PO/27666/19" drukten - die naar verluidt naar de documentatie leidt - werden we omgeleid naar een phishing-site. De website was vermomd als een aanmeldingspagina voor een e-mailaccount. Benadrukt moet worden dat de "Purchase confirmation" een scam is, en dat de webpagina die hij promoot, nep is.

Informatie die op de phishing-website wordt ingevoerd, wordt geregistreerd en doorgestuurd naar de oplichters achter deze spamcampagne. Met deze gegevens in hun bezit kunnen de cybercriminelen de blootgestelde e-mailaccounts stelen en mogelijk ook de via hen geregistreerde inhoud.

Om uit te breiden hoe de ongeoorloofde toegang kan worden misbruikt, kunnen gekaapte sociale accounts (bv. e-mails, sociale netwerken/media, boodschappers, enz.) worden gebruikt om de identiteit van de eigenaars te stelen en hun contacten/vrienden om leningen te vragen, oplichting te promoten en zelfs malware te verspreiden door schadelijke bestanden/links te delen.

Daarnaast kunnen gestolen financiële accounts (bv. online bankieren, geld overmaken, e-commerce, digitale wallets, enz.) worden gebruikt voor frauduleuze transacties en online aankopen.

Kortom, slachtoffers van spam e-mails zoals "Purechase confirmation" kunnen te maken krijgen met systeeminfecties, ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Als u uw inloggegevens al hebt verstrekt aan een phishingsite - wijzig dan onmiddellijk het wachtwoord van alle mogelijk gecompromitteerde accounts en informeer de officiële ondersteuning ervan.

overzicht bedreiging:
Naam "Purchase Confirmation" phishing email
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Valse claim E-mail bevat documenten betreffende een aankoopbevestiging.
Symptomen Ongeoorloofde online aankopen, veranderde online wachtwoorden, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Verspreidingsmethodes Misleidende e-mails, malafide online pop-up advertenties, zoekmachinevergiftiging, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privé informatie, geldelijk verlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Phishing spamcampagne voorbeelden

"Economic Devastation Recovery Relief", "Your Bitcoin Wallet Has Been Credited", "Authenticate Your Credentials To Access All Your Documents", "Email Account Has Been Used To Spread Malicious Content" – zijn slechts enkele voorbeelden van phishingmails die wij onlangs hebben geïnspecteerd.

Naast diverse vormen van oplichting wordt spammail gebruikt om malware te verspreiden (bijv. trojans, ransomware, enz.). Deze brieven zijn doorgaans op verschillende manieren vermomd, onder meer als berichten van legitieme dienstverleners, bedrijven, instellingen, organisaties en andere entiteiten.

Omdat deze post zo wijdverbreid en goed gemaakt kan zijn, raden wij u ten zeerste aan waakzaam te zijn met inkomende e-mails, PM's/DM's, SMS'jes en andere berichten.

Hoe infecteren spamcampagnes computers?

Spammails kunnen schadelijke bestanden bevatten als bijlagen of downloadlinks. Deze bestanden zijn er in verschillende formaten, bv. documenten (Microsoft Office, Microsoft OneNote, PDF, enz.), uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.), archieven (ZIP, RAR, enz.), JavaScript, enz.

Wanneer een virusbestand wordt uitgevoerd, uitgevoerd of anderszins geopend - wordt het infectieproces (d.w.z. het downloaden/installeren van malware) in gang gezet. Zo infecteren Microsoft Office-documenten systemen door kwaadaardige macrocommando's uit te voeren, terwijl besmettelijke OneNote-bestanden vereisen dat gebruikers op ingesloten bestanden/links klikken.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Het is van cruciaal belang voorzichtig te zijn met inkomende e-mails en andere berichten. Wij adviseren geen bijlagen of links te openen in verdachte/irrelevante e-mails, omdat deze virus kunnen zijn. We raden ook aan Microsoft Office-versies te gebruiken die na 2010 zijn uitgebracht, aangezien deze de modus "Beschermde weergave" hebben die automatische uitvoering van macro's voorkomt.

Malware wordt echter niet uitsluitend via spammail verspreid. Daarom moet dezelfde waakzaamheid worden betracht bij het surfen, aangezien valse en schadelijke online-inhoud meestal legitiem en ongevaarlijk lijkt.

Bovendien moeten alle downloads worden uitgevoerd via officiële en geverifieerde kanalen. Het is net zo belangrijk om programma's te activeren en bij te werken met legitieme functies/tools, aangezien illegale activeringsprogramma's ("cracking") en updates van derden malware kunnen bevatten.

Wij moeten benadrukken dat het voor de integriteit van het apparaat en de veiligheid van de gebruiker van het grootste belang is dat een gerenommeerd antivirusprogramma is geïnstalleerd en up-to-date wordt gehouden. Deze software moet worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en gedetecteerde bedreigingen/problemen te verwijderen. Als u al schadelijke bijlagen hebt geopend, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst gepresenteerd in de "Purchase confirmation" spam e-mail:

Dear Partner,


In response to our request, please
find attached our Purchase Confirmation duly sgined and stamp in secured format
please pay more attention to number (1&5) regarding contract details
(Ref No. PO/27666/19) 4/18/2023 3:52:28 p.m. for your review and approval.
Click on the link below to view documents


PO/27666/19


Kindly acknowledge  receipt of this e-mail for our internal record purposes.


Best Regards,Ha Bao

Screenshot van de phishing website gepromoot door de "Purchase confirmation" spam campagne:Purchase Confirmation scam email promoted phishing website

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Spammails zijn niet persoonlijk. Ze worden massaal verspreid - vandaar dat duizenden gebruikers identieke mails ontvangen.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik door deze spammail werd misleid, wat moet ik doen?

Als u uw accountgegevens hebt verstrekt - wijzig dan de wachtwoorden van alle mogelijk blootgestelde accounts en informeer onmiddellijk de officiële ondersteuning. En als de vrijgegeven informatie van andere persoonlijke aard was (bijv. identiteitskaartgegevens, creditcardnummers, enz.) - neem dan onmiddellijk contact op met de bevoegde autoriteiten.

Ik heb een spam e-mail gelezen maar de bijlage niet geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Nee, het openen van een e-mail start geen download- of installatieproces van malware. Systemen worden geïnfecteerd wanneer schadelijke bijlagen of links worden geopend/geklikt.

Ik heb een bestand in een spam e-mail gedownload en geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Of uw apparaat is geïnfecteerd, kan afhangen van het formaat van het geopende bestand. Als het een uitvoerbaar bestand was (.exe, .run, enz.) - waarschijnlijk wel. Maar als het een document was (.doc, .xls, .one, .pdf, enz.), dan had u een infectie kunnen voorkomen. Deze formaten kunnen extra interactie vereisen (bijv. macro-opdrachten inschakelen, klikken op ingesloten inhoud, enz.) - om te beginnen met het downloaden/installeren van malware.

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties in e-mailbijlagen?

Ja, Combo Cleaner is ontworpen om bedreigingen te detecteren en te verwijderen. Het kan bijna alle bekende malware-infecties verwijderen. Merk op dat het uitvoeren van een volledige systeemscan essentieel is - aangezien high-end malware zich meestal diep in systemen verstopt.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Purchase Confirmation phishing email QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van "Purchase Confirmation" phishing email op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.