FacebookTwitterLinkedIn

Verwijderingsinstructies voor de Creal stealer-type malware

Ook bekend als: Creal malware
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat is Creal malware?

Creal is een stealer-type malware geschreven in de programmeertaal Python. Kwaadaardige programma's binnen deze classificatie worden gemaakt met als doel gevoelige informatie te stelen. Creal richt zich op inloggegevens, gegevens met betrekking tot berichtensoftware, cryptocurrency-wallets en andere kwetsbare informatie.

Creal malware detecties aan VirusTotal

Creal malware overzicht

De Creal stealer kan systeem- en gebruikersbestanden downloaden van geïnfecteerde apparaten. Uit Chromium-gebaseerde browsers kan deze malware interessecookies en opgeslagen inloggegevens (d.w.z. gebruikersnamen en wachtwoorden) halen. Deze stealer richt zich ook op informatie met betrekking tot berichtenplatforms zoals Discord en Telegram.

Bovendien probeert Creal cryptocurrency-wallets en de daarin opgeslagen fondsen te stelen, in het bijzonder Exodus- en MetaMask-wallets.

Het is relevant om te vermelden dat het gebruikelijk is dat ontwikkelaars van malware hun creaties verbeteren. Daarom kunnen latere iteraties van Creal aanvullende/verschillende functionaliteiten hebben (bijvoorbeeld gericht op meer gegevens, apps, platforms, diensten, enz.)

Kortom, de aanwezigheid van een stealer op een systeem kan leiden tot ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en zelfs identiteitsdiefstal.

Als u denkt dat uw apparaat is geïnfecteerd met Creal (of andere malware) - voer dan onmiddellijk een volledige systeemscan uit met een anti-virus en verwijder alle gedetecteerde bedreigingen.

Overzicht bedreiging:
Naam Creal malware
Type bedreiging Trojan, password-stealing virus, banking malware, spyware.
Detectienamen Avast (Python:Creal-A [Pws]), Combo Cleaner (Trojan.GenericKD.65158181), ESET-NOD32 (Python/PSW.Agent.ADT), Kaspersky (HEUR:Trojan-PSW.Python.Disco.gen), Microsoft (Trojan:Win32/Sabsik.FL.B!ml), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Symptomen Trojans zijn ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, zodat er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar zijn op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, schadelijke online advertenties, social engineering, softwarekrakers.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Stealer-type malware voorbeelden

We hebben talloze malware-voorbeelden geanalyseerd; Album Stealer, RL Stealer, VectorStealer en MintStealer zijn slechts een paar van onze nieuwste vondsten binnen de stealer-categorie.

Software voor het stelen van informatie kan zich richten op specifieke details of op een breed scala aan gegevens. Bovendien kan malware multifunctioneel zijn en meerdere doelen dienen. Maar hoe kwaadaardige software ook werkt - de aanwezigheid ervan op een systeem brengt de integriteit van het apparaat en de veiligheid van de gebruiker in gevaar.

Hoe is Creal in mijn computer geïnfiltreerd?

Malware wordt voornamelijk verspreid via phishing en social engineering-technieken. Het is meestal vermomd als of gebundeld met gewone software/media.

Schadelijke bestanden kunnen Microsoft Office- en PDF-bestanden zijn, archieven (ZIP, RAR, enz.), uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.), JavaScript, enz. Wanneer een dergelijk bestand wordt uitgevoerd, uitgevoerd of anderszins geopend - wordt de infectieketen op gang gebracht.

Malware wordt meestal verspreid via kwaadaardige bijlagen/links in spammail (bv. e-mails, DM's/PM's, sms'jes, enz.), online oplichting, drive-by (stiekeme/bedrieglijke) downloads, dubieuze downloadbronnen (bv. onofficiële en freeware websites, P2P sharing netwerken, enz.), illegale programma activatie tools ("cracks") en illegale software, valse updaters en malvertising.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Wij raden u ten zeerste aan voorzichtig te zijn met inkomende e-mails en andere berichten. De bijlagen en links in verdachte/irrelevante mail - mogen niet worden geopend, omdat ze besmettelijk kunnen zijn. Het is net zo belangrijk om waakzaam te zijn bij het browsen, aangezien valse en kwaadaardige online-inhoud er meestal gewoon en onschuldig uitziet.

Wij adviseren alleen te downloaden van officiële en geverifieerde kanalen. Bovendien moeten alle programma's worden geactiveerd en bijgewerkt met functies/tools van legitieme ontwikkelaars, aangezien illegale activeringstools ("cracking") en updaters van derden malware kunnen bevatten.

Voor de veiligheid van apparaten en gebruikers is het van het grootste belang een betrouwbare antivirus te installeren en up-to-date te houden. Met beveiligingssoftware moeten regelmatig systeemscans worden uitgevoerd en gedetecteerde bedreigingen en problemen worden verwijderd. Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Screenshot van een nep Kryptex download website (kryptex[.]software) gebruikt om Creal stealer te verspreiden:

Creal malware-verspreiding van de Kryptex-downloadwebsite

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijdert u malware handmatig?

Het handmatig verwijderen van malware is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus- of anti-malwareprogramma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen adviseren wij het gebruik van Combo Cleaner.

Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen. Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat draait op de computer van een gebruiker:

Malwareproces dat wordt uitgevoerd in Taakbeheer

Als u de lijst met programma's die op uw computer draaien hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp van taakbeheer, en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, moet u doorgaan met deze stappen:

handmatige stap voor het verwijderen van malware 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma toont auto-start toepassingen, register en bestandssysteem locaties:

Autoruns applicatie-uiterlijk

handmatige stap voor het verwijderen van malware 2Herstart uw computer in de veilige modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer op in veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten, klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere keren op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu Geavanceerde opties van Windows ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Voer Windows 7 of Windows XP uit in Veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 7 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 8 gebruikers: Start Windows 8 is Veilige modus met netwerkmogelijkheden - Ga naar het Windows 8 Startscherm, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, selecteer in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" Geavanceerd opstarten.

Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten". Uw computer zal nu opnieuw opstarten in het menu "Geavanceerde opstartopties". Klik op de knop "Problemen oplossen" en vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". Klik in het scherm met geavanceerde opties op "Opstartinstellingen".

Klik op de knop "Opnieuw opstarten". Uw PC zal opnieuw opstarten in het scherm Opstartinstellingen. Druk op F5 om op te starten in veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Voer Windows 8 uit in Veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 8 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows logo en selecteer het Power icoon. In het geopende menu klikt u op "Herstarten" terwijl u de "Shift"-toets op uw toetsenbord ingedrukt houdt. In het venster "een optie kiezen" klikt u op "Problemen oplossen", vervolgens selecteert u "Geavanceerde opties".

Selecteer in het menu "Geavanceerde opties" "Opstartinstellingen" en klik op de knop "Opnieuw opstarten". In het volgende venster moet u op de toets "F5" op uw toetsenbord klikken. Dit zal uw besturingssysteem opnieuw opstarten in veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Voer Windows 10 uit in Veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 10 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

handmatige stap voor het verwijderen van malware 3Pak het gedownloade archief uit en voer het Autoruns.exe bestand uit.

Pak het Autoruns.zip-archief uit en voer de toepassing Autoruns.exe uit

handmatige stap voor het verwijderen van malware 4In de Autoruns toepassing, klik op "Opties" bovenaan en verwijder het vinkje bij "Verberg lege locaties" en "Verberg Windows Entries" opties. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Vernieuw de resultaten van de Autoruns-toepassing

handmatige stap voor het verwijderen van malware 5Bekijk de lijst die door de Autoruns-toepassing wordt verstrekt en zoek het malwarebestand dat u wilt verwijderen.

U moet het volledige pad en de naam ervan opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het zeer belangrijk om te voorkomen dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u "Verwijderen".Verwijder malware in Autoruns

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij de volgende systeemstart), moet u zoeken naar de naam van de malware op uw computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, moet u deze verwijderen.Zoek naar malware en verwijder deze

Herstart uw computer in de normale modus. Het volgen van deze stappen zou alle malware van uw computer moeten verwijderen. Merk op dat het handmatig verwijderen van bedreigingen geavanceerde computervaardigheden vereist. Als u niet over deze vaardigheden beschikt, laat het verwijderen van malware dan over aan antivirus- en anti-malwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om infectie te voorkomen dan te proberen malware later te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de laatste updates van het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware. Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden wij u aan uw computer te scannen met Combo Cleaner.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn computer is geïnfecteerd met Creal malware, moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?

Nee, het verwijderen van Creal stealer vereist geen formattering.

Wat zijn de grootste problemen die Creal malware kan veroorzaken?

De bedreigingen van malware zijn afhankelijk van de kenmerken en de werkwijze van de cybercriminelen. Creal is een informatie-stelende malware die zich richt op berichtensoftware, gebruikersnamen/wachtwoorden, cryptowallets en gebruikersbestanden. Daarom kunnen de exacte gevaren van dit programma afhangen van de gevoeligheid van de gestolen informatie. Over het algemeen kunnen dit soort infecties leiden tot ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Wat is het doel van Creal malware?

Hoewel malware verschillend werkt, is het doel meestal hetzelfde - inkomsten genereren voor de cybercriminelen. Deze aanvallen kunnen echter worden ingegeven door de behoefte van cybercriminelen aan amusement of hun persoonlijke wraak. Het kan ook worden gebruikt om processen te verstoren (bv. websites, diensten, bedrijven, instellingen, enz.), wat vaak het doel is van politiek/geopolitiek gemotiveerde aanvallen.

Hoe is Creal malware in mijn computer geïnfiltreerd?

Malware wordt voornamelijk verspreid via drive-by downloads, online scams, spam e-mails/berichten, onbetrouwbare downloadbronnen (bijv. onofficiële sites en sites van derden, P2P sharing netwerken, enz.), malvertising, illegale software activeringstools ("cracks") en valse updates. Bovendien kunnen sommige kwaadaardige programma's zichzelf verspreiden via lokale netwerken en verwijderbare opslagapparaten (bijv. externe harde schijven, USB-sticks, enz.).

Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?

Ja, Combo Cleaner kan verschillende bedreigingen detecteren en verwijderen, inclusief het verwijderen van alle bekende malware-infecties. Aangezien geavanceerde kwaadaardige programma's zich meestal diep in het systeem verbergen, is een volledige systeemscan essentieel.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Creal malware QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Creal malware op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.