FacebookTwitterLinkedIn

Hoe te voorkomen dat u wordt opgelicht via e-mails zoals "Betaalde/onbetaalde factuur" oplichtingsmails

Ook bekend als: Paid/Unpaid Invoice phishing e-mail
Schadeniveau: Medium

Wat voor soort scam is "Paid/Unpaid Invoice"?

Na onderzoek van de e-mail hebben we vastgesteld dat het om een phishing-poging gaat van oplichters die gevoelige informatie willen verkrijgen. De e-mail lijkt te gaan over een factuur, maar het is eigenlijk een uitgebreid bedrog, met een valse HTML-bestandsbijlage. Ontvangers moeten niet ingaan op deze e-mail en deze behandelen als spam.

Paid/Unpaid Invoice email spam campaigne

Meer over de "Paid/Unpaid Invoice" scam e-mail

Deze e-mail lijkt afkomstig te zijn van mevrouw Annie Scott van Fimack Inc. en geeft aan dat een bijgevoegde factuur is betaald, maar als onbetaald is ontvangen. De afzender verzoekt om herziening en advies over de zaak.

Deze e-mail heeft een bijlage in de vorm van een HTML-bestand, dat bij opening de ontvanger vraagt zijn e-mail, telefoonnummer of Skype-gebruikersnaam samen met een wachtwoord op te geven. De ingevoerde informatie wordt vervolgens naar de oplichters gestuurd. Het is belangrijk op te merken dat dit oplichterij is, en dat de verstrekte informatie kan worden gebruikt voor frauduleuze activiteiten.

Oplichters kunnen de verstrekte informatie gebruiken om online accounts te stelen. Afhankelijk van het soort accounts waartoe toegang wordt verkregen, kunnen scammers deze gebruiken om identiteiten, informatie en geld te stelen, malware te leveren, spam te versturen en andere kwaadaardige activiteiten uit te voeren.

Overzicht bedreiging:
Naam Paid/Unpaid Invoice Email Scam
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Valse Claim Het bijgevoegde bestand is een factuur die herzien moet worden.
Bijlage adobe-docllaw306.html (de naam kan variëren)
Detectienamen N/A (VirusTotal)
Vermomming Mail van een bedrijf dat een factuur heeft betaald.
Symptomen Ongeoorloofde online aankopen, veranderde online wachtwoorden, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Verspreidingsmethodes Misleidende e-mails, malafide online pop-up advertenties, zoekmachinevergiftiging, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privé informatie, geldelijk verlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Gelijkaardige scammails in het algemeen

Oplichters die phishing-aanvallen uitvoeren, doen zich meestal voor als betrouwbare personen, organisaties of andere entiteiten. Hun doel is ontvangers te verleiden tot het verstrekken van hun creditcardgegevens, inloggegevens, sofi-nummers, identiteitskaartgegevens of andere persoonlijke informatie.

Phishing-e-mails bevatten links naar valse pagina's of vragen de ontvanger rechtstreeks via e-mail informatie te verstrekken. Voorbeelden van soortgelijke scam-e-mails zijn "Big Sale Of Bitcoin And Ethereum Email Scam", "Upgrade Zimbra Account Email Scam", en "Donation From Lottery Winner Email Scam".

Het is belangrijk op te merken dat cybercriminelen e-mail ook kunnen gebruiken om ontvangers te verleiden hun computers te infecteren.

Hoe infecteren spamcampagnes computers?

Cybercriminelen die achter malspam-campagnes zitten, willen ontvangers verleiden tot het openen van bijlagen of koppelingen die malware bevatten. Zij gebruiken gewoonlijk geïnfecteerde Microsoft Office-documenten, PDF's, JavaScript-bestanden, uitvoerbare bestanden, ISO-bestanden en archieven om hun schadelijke software te verspreiden. Computers worden geïnfecteerd wanneer gebruikers de malware downloaden en uitvoeren.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Om veilig te blijven voor malware is het belangrijk om programma's en bestanden te downloaden van officiële pagina's en winkels en het gebruik van andere bronnen te vermijden. Wees op uw hoede voor advertenties op verdachte websites en onderzoek e-mails altijd zorgvuldig, vooral die van onbekende afzenders of die niet relevant voor u zijn.

Houd uw besturingssysteem en software up-to-date. Voer regelmatig virusscans uit met een betrouwbaar antivirusprogramma. Als u al schadelijke bijlagen hebt geopend, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst in de e-mail "Betaalde/onbetaalde factuur":

Subject: RE: Review and advice. (Paid invoice)


Hi,

We wish to bring to your notice that we have paid for the invoice attached but your colleague sent it to us as unpaid. Kind review and advice.

Thank,

Annie Scott.
For Fimack INC.

Schermafbeelding van het bijgevoegde HTML-bestand waarin om inloggegevens wordt gevraagd:

paid unpaid invoice email scam html file

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

De mail is naar meerdere ontvangers gestuurd, mogelijk tientallen of honderden. Alle ontvangers hebben dezelfde mail ontvangen.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik door deze e-mail werd misleid, wat moet ik doen?

Als u het bijgevoegde HTML-bestand hebt geopend en uw e-mailadres, telefoonnummer of Skype-naam en wachtwoord hebt ingevoerd, verander dan zo snel mogelijk alle wachtwoorden.

Ik heb een schadelijk bestand gedownload en geopend in de bijlage bij een e-mail, is mijn computer geïnfecteerd?

Als de bijlage een uitvoerbaar bestand was, is de kans op infectie groot. Was het echter een documentbestand zoals een PDF of DOC, dan hoeft het simpelweg openen ervan niet te leiden tot een malware-infectie, hoewel het toch een risico vormt.

Ik heb de e-mail gelezen maar de bijlage niet geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Het is veilig om e-mails te openen/lezen. Dus als u geen schadelijke bestanden of koppelingen hebt geopend, is uw computer niet geïnfecteerd.

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties die aanwezig waren in de e-mailbijlage?

Combo Cleaner kan bijna alle bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Geavanceerde malware verbergt zich echter vaak diep in het systeem, dus het is belangrijk om een volledige systeemscan uit te voeren om volledige detectie en verwijdering te garanderen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Paid/Unpaid Invoice phishing e-mail QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Paid/Unpaid Invoice phishing e-mail op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.