FacebookTwitterLinkedIn

Hoe herkent u phishing e-mails zoals de valse e-mail van Standard Bank?

Ook bekend als: Standard Bank phishing email
Schadeniveau: Medium

Wat voor soort e-mail is een valse mail van Standard Bank?

Ons team heeft deze e-mail geanalyseerd en vastgesteld dat deze is geschreven door oplichters die zich voordoen als vertegenwoordigers van Standard Bank. Het doel van deze frauduleuze e-mail is om ontvangers te verleiden tot het invoeren van persoonlijke informatie op de geopende valse webpagina. Dergelijke e-mails worden phishing e-mails genoemd. Ze moeten worden gemarkeerd als spam en verwijderd.

Standard Bank scam email

Meer over de Standard Bank phishing e-mail

Deze phishing-e-mail beweert dat uw gebruikers-ID is verlopen en biedt aan dezelfde gebruikers-ID te behouden of opnieuw in te stellen via de verstrekte koppelingen. De e-mail bevat de hyperlinks "KEEP SAME USER ID" en "RESET USER ID". Het bevat ook een logo van Standard Bank en contactinformatie. Door te klikken op een van de hyperlinks wordt een valse Standard Bank-pagina geopend.

Die valse website vraagt om in te loggen op een online bankrekening met een gebruikers-ID en wachtwoord. Het is dus duidelijk dat oplichters deze gebruiken om inloggegevens te stelen. Gestolen inloggegevens worden meestal misbruikt voor kwaadaardige doeleinden (bv. om geld te stelen, goederen te kopen, identiteiten te stelen) of verkocht aan derden.

Het wordt dus sterk afgeraden om persoonlijke informatie op verdachte pagina's te verstrekken. Vooral wanneer ze worden geopend via verdachte e-mails.

Overzicht bedreiging:
Naam Standard Bank Email Scam
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Valse Claim Gebruikers-ID is verlopen
Vermomming Mail van Standard Bank
Gerelateerd domein abeeimport[.]com, balgowlahphysie[.]com
Detectienamen (abeeimport[.]com) Avira (Phishing), Combo Cleaner (Phishing), G-Data (Phishing), Kaspersky (Phishing), Netcraft (Malicious), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Symptomen Ongeoorloofde online aankopen, veranderde online wachtwoorden, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Verspreidingsmethodes Misleidende e-mails, malafide online pop-up advertenties, zoekmachinevergiftiging, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privé informatie, geldelijk verlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Gelijkaardige scam mails in het algemeen

De meest voorkomende overeenkomsten tussen phishing-e-mails zijn dat ze zijn vermomd als belangrijke/officiële/urgente mails van legitieme bedrijven, organisaties of andere entiteiten. Oplichters gebruiken deze e-mails om gevoelige informatie te stelen (bv. kredietkaartgegevens, wachtwoorden, identiteitskaartgegevens, socialezekerheidsnummers, enz.)

Voorbeelden van verschillende phishing e-mails zijn "Just Finished Sending 300 E-mails Scam", "Netflix - We've Suspended Your Membership Email Scam", en "NATURALISTS Email Scam. Het is belangrijk te weten dat e-mails ook kunnen worden gebruikt om kwaadaardige software af te leveren.

Hoe infecteren spamcampagnes computers?

Cybercriminelen die achter e-mails zitten om malware af te leveren, bereiken hun doel wanneer gebruikers zelf malware downloaden en uitvoeren. Zij willen de ontvangers verleiden tot het openen van schadelijke links of bijlagen.

Gewoonlijk infecteren gebruikers computers door macro-opdrachten in geopende kwaadaardige MS Office-documenten in te schakelen, uitvoerbare bestanden of bestanden uit archieven zoals ZIP en RAR te openen of JavaScript-bestanden uit te voeren. ISO-bestanden, PDF-documenten en andere bestanden worden ook gebruikt om malware te verspreiden.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Klik niet op links of open geen bestanden die u via e-mail ontvangt zonder de e-mails dubbel te controleren. Links of bijlagen in irrelevante e-mails die van onbekende/verdachte adressen zijn verzonden, zijn vaak kwaadaardig. Houd het besturingssysteem en de geïnstalleerde software up-to-date. Vertrouw geen advertenties op twijfelachtige websites.

Download software alleen van betrouwbare bronnen (officiële websites en geverifieerde winkels). Als u al kwaadaardige bijlagen hebt geopend, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst gepresenteerd in de Standard Bank phishing mail:

Subject: User Id expired


Dear -,

Your user Id has expired, you can keep the same user Id or reset it following the link bellow

KEEP SAME USER ID OR RESET USER ID

Regards
Standard Bank
        
Contact Us
For any queries please call Customer Contact Centre
0819286

Alternatively please e-mail
info@stanbic.co.bw

Our lines are open
24 hours a day, 7 days a week including public holidays.

Valse Standard Bank website:

standard bank email scam phishing website

Een ander voorbeeld van een Standard Bank-spammail die een identieke phishingsite promoot:

Standard Bank-themed spam email (2023-01-17)

Tekst gepresenteerd binnenin:

Subject: Important: Review your debit orders Now!!!

 

Standard Bank

Dear user

A Third-Party Scheduled Debit Order was processed on your account. Please click here to review transactions.

Follow the prompt to review or cancel transactions.

Our consultants are available between 8am and 9pm on weekdays, and 8am and 4pm on weekends and public holidays.

Regards
Standard Bank / Stanbic Bank

Contact us if you received this email in error, or have any further queries.
Namibia: 92860 / International: +264 92860

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Alle ontvangers hebben dezelfde mail ontvangen. Deze e-mail is niet doelgericht. Zelfs mensen die geen klant zijn bij Standard Bank hebben deze brief ontvangen.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik door deze e-mail werd misleid, wat moet ik doen?

Als u klant bent bij Standard Bank en u heeft uw gebruikersnaam en wachtwoord verstrekt op een phishingpagina, neem dan zo snel mogelijk contact op met de bank. Als het opgegeven wachtwoord niet alleen voor de online bankrekening kan worden gebruikt, verander dan ook andere wachtwoorden.

Ik heb een schadelijk bestand gedownload en geopend dat als bijlage bij een e-mail was gevoegd.

Gewoonlijk infecteren uitvoerbare bestanden computers nadat ze zijn geopend/uitgevoerd. Microsoft Office-documenten infecteren computers na het inschakelen van macro-opdrachten. Andere bestanden (bv. archieven zoals ZIP en RAR, PDF-documenten) kunnen pas schade veroorzaken als ze worden geopend en er extra stappen worden uitgevoerd. Het hangt dus af van het type bestand dat werd geopend.

Ik heb de e-mail gelezen maar de bijlage niet geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Nee, e-mails zijn onschadelijk totdat de inhoud ervan wordt geopend.

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties die aanwezig waren in de e-mailbijlage?

Combo Cleaner verwijdert malware uit het besturingssysteem (het kan bijna alle bekende malware detecteren). Het wordt sterk aanbevolen om een volledige systeemscan uit te voeren om high-end malware te verwijderen. Dit soort malware verstopt zich meestal diep in het systeem (een snelle scan is meestal niet voldoende om het te detecteren en te verwijderen).

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Standard Bank phishing email QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Standard Bank phishing email op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.