FacebookTwitterLinkedIn

Hoe herkent u valse e-mails zoals "E-mail Quarantaine" scam e-mail

Ook bekend als: Email Quarantine spam
Schadeniveau: Medium

Wat is de "Email Quarantine" e-mail?

"Email Quarantine" verwijst naar een phishing spam e-mailcampagne. De term "spamcampagne" wordt gebruikt voor een grootschalige operatie, waarbij duizenden bedrieglijke e-mails worden verzonden. De berichten die via de "Email Quarantine"-campagne worden verspreid, beweren dat gebruikers verschillende inkomende e-mails hebben, die "in quarantaine" zijn geplaatst (d.w.z. de inbox niet hebben bereikt).

Om te voorkomen dat deze (niet-bestaande) berichten worden verwijderd, wordt de ontvangers gevraagd in te loggen op hun e-mailaccounts. Dit is het hoofddoel van deze zwendel: gebruikers aanmoedigen om onbedoeld hun inloggegevens voor hun e-mailaccount bekend te maken door ze in te voeren op een phishing-website.

Email Quarantine scam email spam campaigne

Meer over de "Email Quarantine" scam e-mail

De "Email Quarantine" berichten stellen dat gebruikers een specifiek aantal e-mails in quarantaine hebben (in tegenstelling tot in de inbox of een specifieke submap in de inbox).

De titel/het onderwerp van de onderzochte variant was "You have (4) Messages Pending Delivery On Your e-Mail Portal", wat impliceert dat er vier "in quarantaine geplaatste" e-mails zijn, maar in de tekst van het bericht staat dat er in feite twee e-mails zijn achtergehouden.

Het bericht is zo geformuleerd dat de gebruikers de keuze hebben hoe zij de valse e-mails benaderen (d.w.z. vrijgeven - toelaten tot de inbox, verwijderen, goedkeuren of blokkeren van de mail van de afzender). Om het gevoel van urgentie te versterken, beweren de "Email Quarantine"-zwendelberichten dat de tegengehouden e-mails binnen 24 uur zullen worden verwijderd (wat impliceert dat gebruikers onmiddellijk actie moeten ondernemen).

De onderwerpen/titels van de niet-bestaande e-mails (d.w.z. "AAW: new order - V3088514" en "Fwd: Payment Advice Note from 06.11.2020") zijn ook bedoeld om belangrijk te klinken, waardoor de gebruikers meer haast maken. Om te voorkomen dat de denkbeeldige e-mails worden verwijderd, moeten de gebruikers op de knop "Log in" klikken en opnieuw toegang krijgen tot hun e-mailaccounts.

Deze knop leidt naar een phishingsite, die vermomd is als een aanmeldings-/inlogpagina. Op de webpagina staat dat de sessie is beëindigd en dat gebruikers zich opnieuw moeten aanmelden om verder te gaan.

Alle informatie in de "Email Quarantine" e-mails is vals en door te proberen in te loggen via de phishingpagina, geven gebruikers onbedoeld hun inloggegevens door aan de oplichters achter deze spamcampagne. Oplichters richten zich op e-mailaccounts omdat deze meestal verbonden zijn met andere accounts.

Via gestolen e-mailaccounts kunnen zij dus toegang krijgen tot aanverwante accounts. Interessante accounts zijn onder meer (maar niet uitsluitend) sociale netwerken, sociale media, berichtenplatforms, gegevensopslag en -deling, e-commerce, online geldtransfers, digitale wallet, bankieren, enzovoort.

Kortom, vertrouwen op de "Email Quarantine"-zwendelberichten kan leiden tot verlies van e-mailaccounts en andere daaraan gekoppelde accounts, ernstige privacyproblemen, financieel verlies en zelfs identiteitsdiefstal. Als er al pogingen tot aanmelding via de phishing-website zijn gedaan, wordt u dringend geadviseerd de wachtwoorden van alle mogelijk aangetaste accounts te wijzigen.

Bovendien wordt u geadviseerd contact op te nemen met de officiële ondersteuning en deze op de hoogte te stellen van alle bedreigde accounts.

Overzicht bedreiging:
Naam Email Quarantine Email Scam.
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude.
Valse Claim Scammails beweren dat gebruikers e-mails hebben achtergehouden en impliceren dat ze zich opnieuw moeten aanmelden om toegang te krijgen tot de berichten.
Gerelateerde domeinen z22nv.csb[.]app
Dienend IP Adres (z22nv.csb[.]app) 104.18.27.114
Symptomen Ongeoorloofde online aankopen, veranderde online wachtwoorden, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Verspreidingsmethodes Misleidende e-mails, malafide online pop-up advertenties, zoekmachinevergiftiging, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privé informatie, geldelijk verlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Voorbeelden van soortgelijke zwendel

"Wire Transfer", "OWERBALL OFFICIAL 2020 WINNINGS", "Your Microsoft subscription has been expired" en "Last Warning: Upgrade your email to avoid Shutting Down" zijn enkele voorbeelden van andere phishing-spamcampagnes. Phishing is niet alleen gericht op e-mails, maar ook op andere accounts en persoonlijke informatie.

Spamcampagnes kunnen verschillende doelen en vermommingen hebben. Bovendien worden misleidende e-mails ook vaak gebruikt om malware te verspreiden (bv. Trojans, ransomware, cryptominers, enz.). Vanwege de relatieve prevalentie van scammail wordt u geadviseerd voorzichtig te zijn met inkomende e-mails.

Hoe infecteren spamcampagnes computers?

Gewoonlijk sturen cybercriminelen achter malspamcampagnes e-mails met een bestand als bijlage of een downloadlink naar het schadelijke bestand. Hun belangrijkste doel is de ontvangers te verleiden tot het openen/uitvoeren van het malafide bestand, dat vervolgens schadelijke software installeert.

Voorbeelden van bestanden die cybercriminelen via e-mail versturen zijn Microsoft Office- en PDF-documenten, uitvoerbare bestanden (.exe), JavaScript en archieven (ZIP, RAR). Merk op dat kwaadaardige documenten die worden geopend met Microsoft Office 2010 of nieuwere versies alleen kwaadaardige software installeren als gebruikers macro-opdrachten inschakelen (bewerking/inhoud inschakelen).

Deze versies bevatten de modus "Beschermde weergave", waardoor geopende schadelijke documenten niet automatisch malware kunnen installeren. Oudere versies bevatten deze functie niet en installeren kwaadaardige software zonder toestemming te vragen.

Hoe de installatie van malware te voorkomen

Om de verspreiding van malware via spammail te voorkomen, wordt u sterk afgeraden verdachte of irrelevante e-mails te openen, vooral die met bijlagen of links erin. Gebruik bovendien Microsoft Office-versies die na 2010 zijn uitgebracht.

Kwaadaardige programma's worden ook verspreid via onbetrouwbare downloadkanalen (bv. onofficiële en gratis bestandshostingsites, Peer-to-Peer sharing-netwerken en andere downloaders van derden), illegale softwareactiveringsprogramma's ("cracking") en valse updaters.

Download daarom alleen van officiële/gecontroleerde bronnen en activeer en update software met tools/functies van legitieme ontwikkelaars. Om de integriteit van het apparaat en de privacy van de gebruiker te waarborgen, moet u een betrouwbaar anti-virus/anti-spyware pakket installeren en up-to-date houden.

Gebruik deze programma's bovendien om regelmatig systeemscans uit te voeren en gedetecteerde/mogelijke bedreigingen te verwijderen. Als u al schadelijke bijlagen hebt geopend, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst gepresenteerd in het "Email Quarantine" scam e-mail bericht:

Subject: You have (4) Messages Pending Delivery On Your e-Mail Portal

 

Email Quarantine
Dear info
You have 2 emails in quarantine
AW: new order - V3088514
From  Aurélie Fournier
MAIL FROM ********
To ********
9.11.2020 00:16:17 | Spam Mail | 72.4 kB
Release
Delete
Approve
Block
    Fwd: Payment Advice Note from 06.11.2020
From LISA MARSHALL
MAIL FROM ********
To ********
9.11.2020 00:16:17 | Spam Mail | 47.2 kB
Release
Delete
Approve
Block
 
Emails will be deleted automatically after 24 hours. You can change the frequency of these notifications within your email quarantine portal.
Log in

Screenshot van de phishing website gepromoot via "Email Quarantine" scam e-mail:

Email Quarantine scam e-mail gepromote phishing-site

Nog een spam e-mail met quarantaine-thema die een phishing website promoot:

spam e-mail met quarantaine-thema die een phishing website (2021-06-30)

Tekst gepresenteerd binnenin:

Subject: Verification On Your E-mail ********* Pending Status

    
Email Quarantine

    
Dear *********

********* has prevented the delivery of 6 new emails to your inbox with subjects Re:Balance Payment as of 6/28/2021 4:42:17 p.m. Message was identified as Spam. You can review these here and choose what happens to Your EMAILS. You can also get more information about quarantined messages by clicking on the botton VIEW EMAILS and Compliance Center. You'll need to Login with your details to be able to access this Emails.

Emails will be deleted automatically after 14 days. CLICK VIEW EMAILS portal.
View Emails

Verschijning van de phishing website die via deze e-mail wordt gepromoot:

Verschijning van de phishing website die via deze e-mail wordt

Een ander voorbeeld van spam in quarantaine:
Email quarantine-thema spam (2021-09-23)

Tekst gepresenteerd binnenin:

Subject: You have (6) incoming mails pending

 

Email Quarantine

Dear -

******** has prevented the delivery of 6 new emails to your inbox as of 9/23/2021 2:29:37 a.m. . You must update your account to avoid deactivation.

Click to update  and view pending emails

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Deze mail is niet aan u persoonlijk gericht. Oplichters achter phishing e-mails sturen meestal dezelfde mail naar alle ontvangers.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik door deze e-mail werd opgelicht, wat moet ik doen?

Als u een phishingpagina hebt geopend en uw wachtwoord hebt ingevoerd, verander dan onmiddellijk al uw wachtwoorden.

Ik heb een schadelijk bestand gedownload en geopend in de bijlage van een e-mail, is mijn computer geïnfecteerd?

Dat hangt af van het type bestand dat werd geopend. Uitvoerbare bestanden bijvoorbeeld infecteren computers meestal direct nadat ze zijn geopend. Schadelijke MS Office-documenten kunnen computers pas infecteren als macro's zijn ingeschakeld.

Ik heb de e-mail gelezen maar de bijlage niet geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Computers worden geïnfecteerd via bestanden of links in e-mails die worden gebruikt om malware te verspreiden. Het is dus veilig om e-mails te openen zonder op links te klikken of bijlagen te openen.

Zal Combo Cleaner malware-infecties verwijderen die aanwezig waren in de e-mailbijlage?

Combo Cleaner scant het besturingssysteem en verwijdert gedetecteerde malware. Deze app kan bijna alle bekende malware detecteren.  Omdat high-end malware zich meestal diep in het systeem verstopt, is het nodig om een volledige systeemscan uit te voeren om het te verwijderen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Email Quarantine spam QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Email Quarantine spam op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.