FacebookTwitterLinkedIn

Hoe WASP-malware uit het besturingssysteem verwijderen

Ook bekend als: WASP information stealer
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat voor soort malware is WASP?

WASP is de naam van een informatie-stelende malware die wachtwoorden, creditcardgegevens, Discord-accounts, cryptocurrency-portefeuilles en persoonlijke bestanden van slachtoffers steelt en naar de dreigingsactor stuurt. De gestolen gegevens worden verzonden via een Discord-webhookadres. Er is waargenomen dat WASP voor 20 dollar aan cybercriminelen werd verkocht.

WASP malware detections on VirusTotal

Meer over WASP malware

Informatie die is gestolen met WASP-malware kan worden misbruikt om frauduleuze aankopen en transacties te doen, identiteiten te stelen, Discord-accounts (en mogelijk andere accounts) te kapen, en meer. Afhankelijk van het type gekaapte accounts, kunnen ze worden misbruikt om spam te versturen, malware af te leveren, toegang te krijgen tot gevoelige informatie, enz.

WASP-malware is waargenomen, verborgen in meerdere schadelijke pakketten. Volgens de dreigingsactor achter WASP is deze malware ondetecteerbaar en beschermd door grote verduistering. De persistentie van WASP omvat het lanceren van zichzelf bij het opstarten van het systeem. Zoals we in de inleiding hebben vermeld, wordt deze malware verkocht voor $20 (in cryptocurrency of cadeaubonnen).

Het is bekend dat WASP wordt gepromoot op Discord en TikTok (verspreid via GitHub-repositories die malware hosten) en Python-pakketten met malware erin verborgen. Meer details over de verspreiding van WASP vindt u hieronder.

Overzicht bedreiging:
Naam WASP information stealer
Type bedreiging Information stealer
Detectienamen Alibaba (TrojanPSW:Win64/Stealer.69e7b2c7), ALYac (Trojan.Python.Stealer), ESET-NOD32 (), Kaspersky (Trojan-PSW.Win64.Stealer.gk), Lionic (Trojan.Win32.Stealer.12!c), Volledige lijst (VirusTotal)
Symptomen Een groot deel van de informatie stelers is ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, zodat er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar zijn op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Python-pakketten met verborgen kwaadaardige code, GitHub-repositories met malware, nep-apps die worden gepromoot via Discord en TikTok.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, gestolen Discord-gegevens, persoonlijke bestanden die op een computer zijn opgeslagen en cryptocurrency.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Information stealers in het algemeen

Cybercriminelen achter malware voor het stelen van informatie richten zich meestal op inloggegevens (gebruikersnamen, wachtwoorden, e-mailadressen, gebruikers-ID's, enz.), creditcardgegevens, socialezekerheidsnummers, informatie over identiteitskaarten, enz. Ze gebruiken dergelijke malware vaak om cryptocurrency-wallets en verschillende online accounts (bv. e-mail, sociale media en bankrekeningen) te stelen.

Informatiestelers kunnen worden ontworpen om gegevens te onttrekken door toetsaanslagen op te nemen. In dergelijke gevallen loggen ze toetsenbordinvoer (registreren ingedrukte toetsen). Ze kunnen ook screenshots maken, toegang krijgen tot gegevens op het klembord, overlay-aanvallen uitvoeren (bv. valse aanmeldingsvensters weergeven), enz.

Voorbeelden van informatie stelende malware zijn RAXNET, Patriot en AcridRain.

Hoe is WASP in mijn computer geïnfiltreerd?

Cybercriminelen hebben waargenomen dat ze de "Invisible Challenge" van TikTok gebruiken om WASP-malware te verspreiden. Bij deze uitdaging moeten gebruikers zichzelf naakt filmen terwijl ze de Invisible Body-filter van TikTok gebruiken, die het lichaam vervangt door een wazige achtergrond.

Cybercriminelen misbruiken de "Invisible Challenge" door een valse (trojan) applicatie aan te bieden die zogenaamd naakte lichamen blootlegt. Gebruikers besmetten hun apparaten met WASP na het downloaden en installeren van een nep-app. Deze nep-app wordt gepromoot via TikTok-video's en Discord-servers.

Zodra de Discord-server wordt gebruikt om gebruikers te verleiden hun apparaten te infecteren, zien gebruikers een link naar een GitHub-repository die de WASP-malware host.

Het is ook bekend dat WASP wordt verspreid via Python-pakketten (schadelijke pakketten op PyPI) die verborgen kwaadaardige code bevatten. Dit betekent dat cybercriminelen achter WASP zich zowel op gewone gebruikers als op Python-ontwikkelaars richten.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Download software van betrouwbare bronnen (officiële websites en winkels). Vermijd het gebruik van P2P-netwerken, louche pagina's, downloaders van derden, gratis bestandshostingpagina's en soortgelijke bronnen om apps of bestanden te downloaden. Houd het besturingssysteem en de geïnstalleerde programma's bijgewerkt. Gebruik nooit hulpmiddelen van derden om software bij te werken of te activeren.

Vertrouw geen advertenties en links op verdachte webpagina's. Onderzoek e-mails met links of bijlagen voordat u erop klikt of ze opent. Merk op dat irrelevante e-mails van onbekende adressen vaak kwaadaardige bijlagen of links bevatten. Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Botbericht op Discord dat een link naar GitHub repository met WASP-malware promoot:

Bot message on Discord promoting a link to GitHub repository hosting WASP malware

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijdert u malware handmatig?

Handmatig malware verwijderen is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus of anti-malware programma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen raden wij aan Combo Cleaner te gebruiken.

Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen. Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat draait op de computer van een gebruiker:

Malware process running in the Task Manager

Als u de lijst met programma's die op uw computer draaien hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp van taakbeheer, en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, moet u doorgaan met deze stappen:

manual malware removal step 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma toont auto-start toepassingen, register en bestandssysteem locaties:

Autoruns application appearance

manual malware removal step 2Herstart uw computer in de veilige modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer op in veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten, klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere keren op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu Geavanceerde opties van Windows ziet, en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Run Windows 7 or Windows XP in Safe Mode with Networking

Video die laat zien hoe u Windows 7 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 8 gebruikers: Start Windows 8 is veilige modus met netwerkmogelijkheden - Ga naar het startscherm van Windows 8, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, selecteer in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" Geavanceerd opstarten.

Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten". Uw computer zal nu opnieuw opstarten in het menu "Geavanceerde opstartopties". Klik op de knop "Problemen oplossen" en vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". Klik in het scherm met geavanceerde opties op "Opstartinstellingen".

Klik op de knop "Opnieuw opstarten". Uw PC zal opnieuw opstarten in het scherm Opstartinstellingen. Druk op F5 om op te starten in veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Run Windows 8 in Safe Mode with Networking

Video die laat zien hoe u Windows 8 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows logo en selecteer het Power icoon. In het geopende menu klikt u op "Opnieuw opstarten" terwijl u de "Shift"-toets op uw toetsenbord ingedrukt houdt. In het venster "een optie kiezen" klikt u op "Problemen oplossen", vervolgens selecteert u "Geavanceerde opties".

Selecteer in het menu "Geavanceerde opties" "Opstartinstellingen" en klik op de knop "Opnieuw opstarten". In het volgende venster moet u op de toets "F5" op uw toetsenbord klikken. Dit zal uw besturingssysteem opnieuw opstarten in de veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Run Windows 10 in Safe Mode with Networking

Video die laat zien hoe u Windows 10 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden": 

manual malware removal step 3Pak het gedownloade archief uit en voer het Autoruns.exe bestand uit.

Extract Autoruns.zip archive and run Autoruns.exe application

manual malware removal step 4In de Autoruns toepassing, klik op "Opties" aan de bovenkant en schakel de opties "Lege locaties verbergen" en "Windows Entries verbergen" uit. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Refresh Autoruns application results

manual malware removal step 5Bekijk de lijst die door de Autoruns toepassing en zoek het malware bestand dat u wilt verwijderen.

U moet het volledige pad en de naam ervan opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het heel belangrijk om te vermijden dat u systeembestanden verwijdert. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u "Verwijderen".

Delete malware in Autoruns

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij het volgende opstarten van het systeem), moet u zoeken naar de naam van de malware op uw computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, moet u deze verwijderen.

Search for malware and delete it

Herstart uw computer in de normale modus. Het volgen van deze stappen zou alle malware van uw computer moeten verwijderen. Merk op dat handmatige bedreiging verwijdering vereist geavanceerde computer vaardigheden. Als u niet over deze vaardigheden beschikt, laat het verwijderen van malware dan over aan antivirus- en antimalwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om besmetting te voorkomen dan te proberen malware later te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de laatste updates van het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware. Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden wij u aan uw computer te scannen met Combo Cleaner.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat zijn de grootste problemen die malware kan veroorzaken?

Malware kan worden ontworpen om bestanden te versleutelen, extra malware te injecteren, gevoelige informatie te stelen, computers toe te voegen aan botnets, cryptocurrency te minen, enz. De meest voorkomende problemen die slachtoffers van malware-aanvallen ondervinden zijn geld- en (of) gegevensverlies.

Wat is het doel van WASP-malware?

WASP is een informatiesteler die wachtwoorden, creditcardgegevens, Discord-accounts, cryptocurrency-portefeuilles en persoonlijke bestanden steelt.

Hoe is WASP malware mijn computer geïnfiltreerd?

WASP wordt verspreid via valse (getrojaniseerde) apps die worden gepromoot op Discord en TikTok. Ook wordt het verspreid via Python-pakketten die kwaadaardige code bevatten.

Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?

Ja, Combo Cleaner verwijdert malware van een computer. Deze applicatie kan bijna alle bekende malware detecteren. Aangezien high-end malware zich meestal diep in het besturingssysteem verstopt, is het uitvoeren van een volledige systeemscan vereist om dergelijke malware te verwijderen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
WASP information stealer QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van WASP information stealer op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.