FacebookTwitterLinkedIn

Verwijderen van de SearchBlox-malware die zich richt op Roblox en Rolimons

Ook bekend als: SearchBlox schadelijke browserextensie
Type: Trojan
Schadeniveau: Medium

Wat is SearchBlox?

SearchBlox is een schadelijke Google Chrome browserextensie. Er zijn twee varianten van deze extensie, en beide beloven gebruikers in staat te stellen de servers van het Roblox videospelplatform te doorzoeken naar een specifieke speler. In plaats daarvan richt dit stuk kwaadaardige software zich op gegevens die verband houden met Roblox en Rolimons - het handelsplatform van Roblox.

SearchBlox is verschillende keren opgedoken in de Chrome Web Store en is sinds juli 2022 minstens één keer verwijderd. Het is echter bekend dat minstens tweehonderdduizend gebruikers deze malware al hebben gedownload. Er is geen concreet bewijs of deze extensie altijd bedoeld is geweest voor dit kwaadaardige gebruik of op een gegeven moment een trojan was geworden.

SearchBlox browser extension

SearchBlox overzicht

SearchBlox-malwarevarianten vragen machtigingen om toegang te krijgen tot gegevens op Roblox-websites of tot alle bezochte sites in het algemeen. Deze browserextensie richt zich op de inloggegevens (gebruikersnamen/wachtwoorden) van Roblox- en Rolimons-accounts.

Behalve dat de accounts worden gestolen, kunnen gebruikers ook een financieel verlies lijden omdat Robux (Roblox's in-game valuta) en verschillende activa/items waarde hebben en worden verkocht voor echte valuta.

Bovendien kan de SearchBlox-extensie zich richten op andere gevoelige informatie, zoals browse- en zoekmachinehistorieken, persoonlijk identificeerbare gegevens, inloggegevens, creditcardnummers, enz. De verzamelde gegevens kunnen vervolgens te gelde worden gemaakt door verkoop aan derden of anderszins worden misbruikt voor winstdoeleinden.

Samengevat kan de aanwezigheid van software zoals SearchBlox op apparaten leiden tot systeeminfecties, ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Daarom, als u deze extensie hebt geïnstalleerd op uw browser - we raden u ten zeerste aan om het onmiddellijk te verwijderen. Een andere aanbeveling is om de browsercookies te wissen en de wachtwoorden voor alle mogelijk gettroffen accounts te wijzigen.

Overzicht bedreiging:
Naam SearchBlox schadelijke browserextensie
Type bedreiging Malicious Browser Extension, Malware, Spyware
Browser Extensie(s) SearchBlox
Veronderstelde functionaliteit Roblox player zoekprogramma
Verspreidingsmethodes Misleidende pop-up advertenties, gratis software-installaties (bundeling), valse Flash Player-installaties.
Schade Gestolen Roblox, Rolimons, en mogelijk andere accounts. Browser tracking - privacy problemen, mogelijke extra malware infecties.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Voorbeelden van schadelijke browserextensies

Het internet zit vol met misleidende en gevaarlijke inhoud. Kwaadaardige browserextensies komen vaak voor; meestal werken ze als adware (bv. Cyber Shield, Watch Movies, enz.) of browserkapers (bv. Canvas Tab, Search-Zone, enz.).

Er zijn er echter ook met aanvullende/verschillende schadelijke mogelijkheden, zoals Cloud 9 JavaScript BotNet en Cookie Stuffing Browser Extensions.

Ongeacht hoe de schadelijke software werkt en of de beloofde functies werken - de aanwezigheid ervan in een browser/systeem brengt de integriteit van het apparaat en de veiligheid van de gebruiker in gevaar. Daarom moeten alle bedreigingen onmiddellijk na ontdekking worden verwijderd.

Hoe heeft SearchBlox zich op mijn computer geïnstalleerd?

SearchBlox is geüpload en opnieuw geüpload naar de Chrome Web Store. Hoewel het hosten van malware en andere schadelijke inhoud op legitieme platforms een distributietechniek is die niet lang meegaat, wekt het wel een tijdlang de indruk van legitimiteit. Daarom blijven ontwikkelaars van kwaadaardige software proberen echte downloadkanalen te gebruiken.

Het is echter niet onwaarschijnlijk dat SearchBlox via andere methoden wordt verspreid. Bijvoorbeeld freeware en gratis file-hosting websites, P2P sharing netwerken, of andere downloadbronnen van derden.

"Bundelen" - het verpakken van reguliere programma-installateurs met ongewenste/misdadige toevoegingen - is een andere populaire techniek. Opdringerige advertenties verspreiden software ook. Eenmaal aangeklikt, kunnen sommige van deze advertenties scripts uitvoeren om heimelijke downloads/installaties uit te voeren.

Hoe vermijdt u de installatie van software zoals SearchBlox?

Wij raden ten zeerste aan software te onderzoeken door het lezen van voorwaarden en beoordelingen van deskundigen/gebruikers, het controleren van noodzakelijke toestemmingen, het verifiëren van de legitimiteit van de ontwikkelaar, enz. Het is net zo belangrijk om voorzichtig te zijn bij het installeren van programma's. Daarom raden we aan de voorwaarden te lezen, mogelijke opties te inspecteren en de "Aangepaste/geavanceerde" instellingen te gebruiken om alle extra apps, extensies, tools, enz. uit te schakelen.

Een andere aanbeveling is om waakzaam te zijn bij het browsen, omdat valse en kwaadaardige inhoud er meestal gewoon en onschuldig uitziet. Opdringerige advertenties kunnen er bijvoorbeeld onschuldig uitzien, maar worden omgeleid naar onbetrouwbare/betwistbare sites (bijv. pornografie, gokken, adult-dating, enz.).

Als u te maken krijgt met malafide advertenties/omleidingen, controleer dan het apparaat en verwijder onmiddellijk alle verdachte toepassingen en browserextensies/plug-ins. Als uw computer al geïnfecteerd is met SearchBlox, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze malware automatisch te verwijderen.

Screenshot van de toestemmingen die gevraagd worden door een variant van SearchBlox:

SearchBlox variant asking for various permissions

Screenshot of the permissions asked by another variant of SearchBlox:

SearchBlox variant asking for various permissions 2

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Verwijder SearchBlox van Google Chrome:

Video die laat zien hoe u mogelijk ongewenste browser add-ons verwijdert:

Google Chrome logoVerwijder schadelijke extensies uit Google Chrome:

Removing SearchBlox from Google Chrome step 1

Klik op het menupictogramGoogle Chrome menu icon(in de rechterbovenhoek van Google Chrome), selecteer "Meer hulpmiddelen" en klik op "Extensies". Zoek "SearchBlox" en alle andere recentelijk geïnstalleerde verdachte extensies, selecteer deze vermeldingen en klik op "Verwijderen".

Removing SearchBlox from Google Chrome step 2

Optionele methode:

Als je problemen hebt met het verwijderen van searchblox schadelijke browserextensie, reset dan de instellingen van je Google Chrome browser. Klik op het Chrome menu icoon Google Chrome menu icon (in de rechterbovenhoek van Google Chrome) en selecteer Instellingen. Scroll naar onder. Klik op de link Geavanceerd....

Google Chrome reset instellingen stap 1

Nadat je helemaal naar benden hebt gescrolld klik je op  Resetten (Instellingen terugzetten naar de oorspronkelijke standaardwaarden)-knop.

Google Chrome instellingen resetten stap 2

In het geopende scherm, bevestig dat je de Google Chrome instellingen wilt resetten door op de 'resetten'-knop te klikken. 

Google Chrome instellingen resetten stap 3

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/25370-searchblox-malware

Veelgestelde vragen (FAQ)

Welke schade kan SearchBlox veroorzaken?

SearchBlox probeert de inloggegevens van Roblox en Rolimons te verkrijgen. Deze accounts kunnen dus worden gestolen, en gebruikers kunnen een financieel verlies ervaren aangezien de in-game valuta (Robux) en verschillende activa/items echte waarde hebben. Bovendien kan SearchBlox in staat zijn om andere gevoelige gegevens te verkrijgen (bijv. inloggegevens, creditcardnummers, enz.).

Kortom, de aanwezigheid van deze software kan leiden tot systeeminfecties, ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Hoe is SearchBlox in mijn computer geïnfiltreerd?

SearchBlox werd gedistribueerd via de Chrome Web Store. Andere distributiemethoden zijn echter waarschijnlijk. Over het algemeen wordt dit soort software voornamelijk verspreid via gebundelde installers, onbetrouwbare downloadbronnen (bijv. onofficiële en freeware sites, P2P sharing netwerken, etc.), online oplichting, spam browser meldingen en opdringerige advertenties.

Zal Combo Cleaner SearchBlox kwaadaardige extensie verwijderen?

Ja, Combo Cleaner is ontworpen om bedreigingen te detecteren en te verwijderen. Het kan geïnstalleerde browserkapers, adware, PUA's en andere ongewenste software verwijderen. Combo Cleaner is ook in staat om praktisch alle bekende malware-infecties op te sporen en te verwijderen.

Opmerkelijk is dat handmatige verwijdering (uitgevoerd zonder de hulp van beveiligingsprogramma's) ineffectief kan zijn. In sommige gevallen, zelfs nadat de software handmatig is verwijderd - blijven verschillende bestandsresten verborgen in het systeem. Bovendien kunnen de restanten blijven draaien en problemen veroorzaken. Daarom is het cruciaal om software grondig te verwijderen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
SearchBlox schadelijke browserextensie QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van SearchBlox schadelijke browserextensie op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.