FacebookTwitterLinkedIn

Vertrouw geen valse "YоuTubе Suppоrt Shared An Item" e-mails.

Ook bekend als: YоuTubе Suppоrt Shared An Item spam email
Schadeniveau: Medium

Wat voor soort e-mail is "YоuTubе Suppоrt Shared An Item"?

Uit onze inspectie van de e-mail "YоuTubе Suppоrt Shared An Item" blijkt dat het om spam gaat. Deze zwendel is waarschijnlijk gericht op gebruikers met een YouTube-account en wordt gepresenteerd als een melding over een auteursrechtelijk beschermd document dat door YouTube Support met de ontvangers is gedeeld.

Hoogstwaarschijnlijk wordt het gedeelde bestand doorgestuurd naar een phishing-website om de accountgegevens van het genoemde video hosting/sharing platform te verkrijgen.

Er moet worden benadrukt dat deze spammail op geen enkele wijze verband houdt met het eigenlijke YouTube LLC.

YоuTubе Suppоrt Shared An Item email spam campaign

"YоuTubе Suppоrt Shared An Item" email scam overzicht

De frauduleuze e-mail wordt gepresenteerd als een bericht van YouTube Support. Er staat in dat een document met de titel "Copyright Warning.pdf" is gedeeld met de ontvanger via Google Drive.

Toen we dit bestand openden, was het vermomd als een YouTube-waarschuwing voor inbreuk op het auteursrecht. In het document staat dat er een klacht is ingediend die een herzieningsproces in gang heeft gezet.

Als de klacht juist wordt bevonden, loopt de gebruiker het risico dat zijn video's worden verwijderd en dat het kanaal een strike krijgt. Bij drie strikes wordt het kanaal geblokkeerd zonder mogelijkheid tot beroep. Bovendien staat in het dossier dat als het volledige rapport niet wordt gelezen, de gebruiker niet in beroep kan gaan.

Zoals vermeld in de inleiding, is het echte YouTube-video hosting/sharing platform niet geassocieerd met deze spamcampagne. Maar omdat deze spam zo goed in elkaar zit en YouTube bekend staat om zijn ongenuanceerde systeem om auteursrechten aan te vechten en zijn harde consequenties, is het waarschijnlijk dat deze zwendel de makers van inhoud alarmeert en enig succes heeft.

Toen we op de knop "Open Full Report" in het PDF-bestand klikten, werden we omgeleid naar een website die niet meer bestond. De site zou waarschijnlijk hebben gewerkt als een phishing-zwendel gericht op inloggegevens voor YouTube-accounts onder het mom van een verificatieproces of iets dergelijks.

Het is relevant om te vermelden dat de oplichters achter deze campagne de dode link kunnen vervangen - de zwendel kan dus in de toekomst opnieuw beginnen.

Kortom, door te vertrouwen op een e-mail als "YоuTubе Suppоrt Shared An Item" - kunnen gebruikers hun online accounts laten stelen en ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal ervaren.

Als u uw inloggegevens aan scammers hebt verstrekt, raden wij u aan de wachtwoorden van alle mogelijk blootgestelde accounts te wijzigen en onmiddellijk contact op te nemen met de officiële ondersteuning. Wij raden ook aan waar mogelijk 2FA/MFA (twee/multifactor-authenticatie) te gebruiken voor een betere beveiliging.

Overzicht bedreiging:
Naam YоuTubе Suppоrt Shared An Item spam email
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Valse Claim Het document "Copyright Warning.pdf" is door YоuTubе Support gedeeld met de ontvanger.
Vermomming YоuTubе Support
Symptomen Ongeoorloofde online aankopen, veranderde online wachtwoorden, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Verspreidingsmethodes Misleidende e-mails, malafide online pop-up advertenties, zoekmachinevergiftiging, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privé informatie, geldelijk verlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Phishing spamcampagne voorbeelden

We hebben duizenden spam e-mails geanalyseerd; "FIFTH THIRD BANK email scam", "Board Approved Payroll", "Incoming Failed Messages", en "Annual Salary Adjustment" zijn enkele voorbeelden van onze nieuwste vondsten binnen de phishing categorie.

Naast verschillende scams wordt deze mail ook gebruikt om trojans, ransomware en andere malware te verspreiden. Spam e-mails maken gebruik van social engineering, schriktactieken en zijn vaak vermomd als berichten van legitieme bedrijven, ondernemingen, dienstverleners, overheden, instellingen en andere entiteiten.

Hoe infecteren spamcampagnes computers?

Spammails kunnen besmettelijke bestanden bevatten als bijlagen of downloadlinks. Deze bestanden kunnen PDF- en Microsoft Office-documenten zijn, archieven (ZIP, RAR, enz.), uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.), JavaScript, enz.

Zodra een virulent bestand wordt uitgevoerd, uitgevoerd of anderszins geopend - wordt het download-/installatieproces van de malware in gang gezet. Microsoft Office-documenten bijvoorbeeld infecteren systemen door kwaadaardige macrocommando's uit te voeren.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Wij raden u aan voorzichtig te zijn met inkomende e-mails, PM's/DM's, SMS'jes en andere berichten. De bijlagen en links in verdachte/irrelevante e-mails mogen niet worden geopend, omdat ze kwaadaardig kunnen zijn en infecties kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om Microsoft Office-versies van na 2010 te gebruiken, aangezien deze de modus "Beschermde weergave" hebben die automatische uitvoering van macro's voorkomt.

Maar malware wordt niet alleen via spammail verspreid. Daarom adviseren wij ook te downloaden uit officiële/gecontroleerde bronnen en programma's te activeren/updaten met behulp van legitieme functies/tools (aangezien illegale activeringstools ["cracks"] en updaters van derden kwaadaardige software kunnen bevatten).

Een andere aanbeveling is om voorzichtig te zijn tijdens het browsen, aangezien valse en schadelijke inhoud meestal legitiem en ongevaarlijk lijkt.

Wij benadrukken het belang van het installeren en up-to-date houden van een goede antivirus. Met beveiligingsprogramma's moeten regelmatig systeemscans worden uitgevoerd en gedetecteerde bedreigingen en problemen worden verwijderd. Als u al schadelijke bijlagen hebt geopend, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst gepresenteerd in de "YоuTubе Suppоrt Shared An Item" scam e-mail:

Subject: Item shared with you: "Copyright Warning.pdf"


YоuTubе Suppоrt shared an item
   
YоuTubе Suppоrt (maspatriarufino@gmail.com) has shared the following item:


Copyright Warning.pdf


This email grants access to this item without logging in. Only forward it to people you trust.


Open


If you don't want to receive files from this person, block the sender from Drive


Google LLC, 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA
You have received this email because maspatriarufino@gmail.com shared a file or folder located in Google Drive with you.

Screenshot van het bestand dat is verspreid via de "YоuTubе Suppоrt Shared An Item" spamcampagne ("Copyright Warning.pdf"):

File distributed through YоuTubе Suppоrt Shared An Item scam email (Copyright Warning.pdf)

Tekst in dit bestand:

YouTube


Copyright infringement warning


Hello, -


Moderation will review these complaints in the near term, and if confirmed, your videos will be removed and your channel will get a strike.


Upon reaching 3 strikes, your channel will be blocked without the possibility of appeal.


Video Title: -
Link: -
Application: WMG


Possible causes:
Your video may contain copyrighted content.
Copyright holders can block YouTube videos that contain their content.


Read the full report in the document at the link below, if you do not read the report in this case you can not appeal the moderation decision.


[Open Full Report]

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Spammails zijn niet persoonlijk. Oplichters verspreiden deze mail massaal - daarom ontvangen duizenden gebruikers identieke e-mails.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik door deze spam e-mail werd misleid, wat moet ik doen?

Als u inloggegevens voor uw account hebt verstrekt - wijzig dan onmiddellijk de wachtwoorden van alle mogelijk blootgestelde accounts en informeer de officiële ondersteuning ervan. En als u andere privégegevens hebt verstrekt (bijv. identiteitskaartgegevens, creditcardnummers, enz.) - neem dan onmiddellijk contact op met de relevante autoriteiten.

Ik heb een spam e-mail gelezen maar de bijlage niet geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Nee, het openen/lezen van een e-mail zet geen systeeminfectieprocessen in gang. De download-/installatieketens van malware worden geactiveerd wanneer de bijlagen of links in spammail worden geopend/geklikt.

Ik heb een bestand uit een spammail gedownload en geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Of uw apparaat geïnfecteerd is, kan afhangen van het formaat van het geopende bestand. Wanneer virus uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.) worden geopend - infecteren zij systemen bijna zonder mankeren. Voor schadelijke documentformaten (.doc, .xls, .pdf, enz.) kan echter extra interactie nodig zijn (bijv. inschakelen van macroopdrachten) om te beginnen met het downloaden/installeren van malware.

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties in e-mailbijlagen?

Ja, Combo Cleaner kan bijna alle bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Het moet worden benadrukt dat het uitvoeren van een volledige systeemscan essentieel is - aangezien high-end kwaadaardige programma's zich meestal diep in systemen verbergen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
YоuTubе Suppоrt Shared An Item spam email QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van YоuTubе Suppоrt Shared An Item spam email op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.