FacebookTwitterLinkedIn

Hoe herkent u valse e-mails zoals de "FIFTH THIRD BANK" oplichtingsmail?

Ook bekend als: FIFTH THIRD BANK phishing email
Schadeniveau: Medium

Wat is de "FIFTH THIRD BANK" scam e-mail?

Na onderzoek van deze e-mail, concludeerden we dat het een valse e-mail is van Fifth Third Bank met betrekking tot verdachte rekeningactiviteiten. De oplichters achter deze frauduleuze e-mail willen de ontvangers verleiden tot het verstrekken van gevoelige informatie op een bedrieglijke website. Deze e-mail moet worden genegeerd.

FIFTH THIRD BANK email spam campaign

Meer over de "FIFTH THIRD BANK" scam e-mail

Deze e-mail beweert dat een aankoop ter waarde van 456,99 dollar is gedaan op de website van Amazon via de betaalrekening van de ontvanger. Het spoort de ontvanger aan contact op te nemen met de bank en onmiddellijk een ticket in te dienen als de transactie niet door de ontvanger is geautoriseerd. De e-mail bevat een link naar een misleidende website.

Door op die link te klikken wordt een phishingpagina geopend met het verzoek om in te loggen op een online-bankrekening met de gebruikersnaam en het wachtwoord. Oplichters gebruiken deze site om inloggegevens voor internetbankieren te stelen. De gestolen informatie kan worden gebruikt voor frauduleuze transacties. Het wordt dus sterk afgeraden deze e-mail te vertrouwen of informatie te verstrekken op de website die erin wordt vermeld.

Overzicht bedreiging:
Naam FIFTH THIRD BANK Email Scam
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Valse claim De bankrekening van de ontvanger werd gebruikt om een aankoop op Amazon te doen.
Gerelateerd domein agarthi[.]it
Detectienamen (agarthi[.]it) N/A (VirusTotal)
Dienend IP Adres (agarthi[.]it) 205.251.144.178
Vermomming E-mail van Fifth Third Bank
Symptomen Ongeoorloofde online aankopen, veranderde online wachtwoorden, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Verspreidingsmethodes Misleidende e-mails, malafide online pop-up advertenties, zoekmachinevergiftiging, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privé informatie, geldelijk verlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Gelijkaardige scam e-mails in het algemeen

De meeste oplichters achter phishing-e-mails doen zich voor als legitieme bedrijven of andere entiteiten. Ze proberen gevoelige informatie te stelen (bv. kredietkaartgegevens, inloggegevens, identiteitskaartgegevens, enz.)

Enkele voorbeelden van soortgelijke phishing-e-mails zijn "Board Approved Payroll Email Scam", "Incoming Failed Messages Email Scam" en "Annual Salary Adjustment Email Scam". Bedreigers gebruiken e-mail niet alleen om persoonlijke informatie te verkrijgen, maar ook om malware af te leveren.

Hoe infecteren spamcampagnes computers?

Computerinfecties worden veroorzaakt via e-mail door het openen van kwaadaardige bijlagen of links (het openen van geïnfecteerde websites of bestanden die daarvan worden gedownload). De meest gebruikte bestanden om malware te verspreiden zijn geïnfecteerde MS Office-documenten, PDF-documenten, uitvoerbare bestanden, archieven (zoals ZIP, RAR), ISO-bestanden en JavaScript-bestanden.

Schadelijke MS Office-documenten infecteren computers na het inschakelen van macro-opdrachten (bewerken/inhouden). MS Office-versies van vóór 2010 bevatten echter niet de functie Beschermde weergave. Dit betekent dat computerinfecties alleen worden veroorzaakt door het openen van kwaadaardige documenten.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Onderzoek e-mails voordat u links of bestanden opent. Het openen van bijlagen en links in irrelevante e-mails die van onbekende, verdachte adressen afkomstig zijn, leidt waarschijnlijk tot het uitvoeren van malware. Houd het besturingssysteem en de geïnstalleerde programma's bijgewerkt. Gebruik officiële hulpmiddelen van softwareontwikkelaars voor het bijwerken en activeren van de geïnstalleerde software.

Download software van officiële webpagina's (of winkels). Vermijd het gebruik van andere bronnen (bijv. P2P-netwerken, downloaders van derden, gratis websites voor het hosten van bestanden). Gebruik betrouwbare antivirussoftware voor computerbescherming en voer regelmatig systeemscans uit.

Als u al schadelijke bijlagen hebt geopend, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst gepresenteerd in de "FIFTH THIRD BANK" scam e-mail:

FIFTH THIRD BANK
Suspicious Account Activity
A purchase of $456.99 to Amazon.com (AMZN.COM/BILL WA 07/22) was recently
made through your checking account, which was more than your limit on
transactions. This alert message has been automatically generated to notify you of
this purchase.

If you did not authorize this transaction, contact us immediately by
submitting a ticket to:
-
This is an automated message, please do not reply.

Thank you, Fifth Third Bank

© 2022 Fifth Third Bank, All Rights Reserved.

Screenshot van de valse fake Fifth Third Bank's login website:

fifth third bank email scam phishing page

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Deze e-mail werd zelfs verstuurd naar mensen die geen klant zijn van de Fifth Third Bank. De oplichters stuurden dezelfde e-mail naar alle ontvangers.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik werd misleid door deze e-mail, wat moet ik doen?

Als u de valse Fifth Third Bank inlogpagina hebt geopend en uw inloggegevens hebt ingevoerd, neem dan contact op met de bank en verander zo snel mogelijk uw wachtwoorden.

Ik heb een schadelijk bestand gedownload en geopend in de bijlage van een e-mail, is mijn computer geïnfecteerd?

Dat hangt af van het bestand dat werd geopend. Kwaadaardige uitvoerbare bestanden infecteren computers nadat ze zijn geopend. MS Office-documenten infecteren computers niet totdat gebruikers macro-opdrachten inschakelen, archiefbestanden zijn onschadelijk totdat de inhoud ervan wordt geopend, enz.

Ik heb de e-mail gelezen maar de bijlage niet geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Het is veilig om e-mails met schadelijke links of bijlagen te openen. Computers kunnen niet worden geïnfecteerd door e-mails. Het gebeurt na het openen van links of bestanden erin.

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties die aanwezig waren in de e-mailbijlage?

Ja, Combo Cleaner verwijdert malware van geïnfecteerde computers. Het kan bijna alle bekende malware detecteren. Omdat high-end malware zich meestal diep in het systeem verstopt, is een volledige systeemscan nodig om het te verwijderen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
FIFTH THIRD BANK phishing email QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van FIFTH THIRD BANK phishing email op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.