FacebookTwitterLinkedIn

Hoe Vultur remote access trojan uit het besturingssysteem verwijderen?

Ook bekend als: Vultur remote access trojan
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat is Vultur?

Vultur is een kwaadaardig programma dat is geclassificeerd als een RAT (Remote Access Trojan). Malware binnen deze classificatie werkt door toegang op afstand en controle over geïnfecteerde apparaten mogelijk te maken. Vultur richt zich op Android-besturingssystemen. Deze kwaadaardige software probeert de referenties van de slachtoffers voor online bankieren en cryptocurrency-wallets te bemachtigen.

Australische, Italiaanse en Spaanse banken waren het meest doelwit van deze trojan; kleinere campagnes waren gericht op Nederlandse en Britse bankinstellingen. Bovendien is de lijst van cryptowallets die het doelwit zijn van de Vultur RAT uitgebreid.

Vultur malware detecties op VirusTotal

Vultur RAT in detail

Zoals vermeld in de inleiding, stelt de Vultur RAT cybercriminelen in staat om op afstand toegang te krijgen tot geïnfecteerde Android-toestellen en deze te controleren. Zoals de meeste kwaadaardige programma's die gericht zijn op apparaten met dit besturingssysteem, vertrouwt Vultur op de Accessibility Services om controle te krijgen over apparaten. Deze diensten zijn ontworpen om extra hulp te bieden bij het lezen van en de interactie met het apparaat.

De Android Accessibility Services kunnen lezen wat er op het scherm van het toestel wordt weergegeven en het aanraakscherm simuleren. Het kwaadaardige programma Vultur verhoogt zijn machtigingen via de Accessibility Services door voortdurend pop-upvensters te tonen, die vragen om de bovengenoemde diensten in te schakelen.

Zodra de machtigingen zijn verleend, verbergt de malware zijn toepassing en begint de Toegankelijkheidsdiensten te misbruiken. Zo kan Vultur het apparaat ontgrendelen en gebaren/bewegingen nabootsen die het apparaat moet uitvoeren.

De voornaamste functies van deze trojan zijn schermopname en keylogging (het opnemen van toetsaanslagen). In tegenstelling tot de meeste op Android gerichte bankmalware toont Vultur geen valse aanmeldingsvensters om aanmeldingsgegevens te verzamelen. Deze RAT gebruikt hiervoor de eerder genoemde functies.

De schermopnamefunctie van Vultur is gebaseerd op VNC (Virtual Network Computing); dit is een brede term die verwijst naar routines/software variërend van schermdeling tot toegang op afstand. De trojan gebruikt zijn schermopnamemogelijkheden in combinatie met keylogging om de nodige informatie te verkrijgen (bv. ID's, e-mailadressen, gebruikersnamen, wachtwoorden, enz.) om controle te krijgen over de bankrekeningen en cryptowallets van de slachtoffers.

Nadat de noodzakelijke gegevens zijn verkregen, kunnen cybercriminelen frauduleuze transacties en/of ongeoorloofde aankopen doen. Dit kwaadaardige programma kan ook de lijst van geïnstalleerde apps bemachtigen, voorkomen dat gebruikers deze verwijderen en zich voordoen als legitieme toepassingen (bijvoorbeeld "Protection Guard").

Kortom, Vultur-infecties kunnen leiden tot ernstige privacyproblemen, aanzienlijke financiële verliezen en identiteitsdiefstal. Als bekend is/vermoed wordt dat de Vultur RAT (of andere malware) het apparaat al heeft geïnfecteerd - moet een anti-virus worden gebruikt om het onmiddellijk te verwijderen.

Overzicht bedreiging:
Naam Vultur remote access trojan
Type bedreiging Android malware, schadelijke toepassing, ongewenste toepassing.
Detectienamen Avast-Mobile (Android:Evo-gen [Trj]), BitDefenderFalx (Android.Trojan.Vultur.B), ESET-NOD32 (een variant van Android/Spy.Vultur.A), Kaspersky (HEUR:Backdoor.AndroidOS.Vultur.a), volledige lijst (VirusTotal)
Symptomen Het apparaat werkt traag, systeeminstellingen worden gewijzigd zonder toestemming van de gebruiker, er verschijnen twijfelachtige toepassingen, het gegevens- en batterijverbruik neemt aanzienlijk toe, browsers worden omgeleid naar twijfelachtige websites, er worden opdringerige advertenties getoond.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, schadelijke online advertenties, social engineering, misleidende toepassingen, zwendelwebsites.
Schade Gestolen persoonlijke informatie (privéberichten, logins/wachtwoorden, enz.), verminderde apparaatprestaties, de batterij raakt snel leeg, verminderde internetsnelheid, enorm gegevensverlies, geldverlies, gestolen identiteit (kwaadaardige apps kunnen misbruik maken van communicatie-apps).
Malware verwijderen (Android) Om malware-infecties te verwijderen raden onze beveiligingsonderzoekers aan uw Android-apparaat te scannen met legitieme anti-malware software. Wij raden Avast, Bitdefender, ESET of Malwarebytes aan.

Malware in het algemeen

TeaBot, Ghimob, MRAT en BlackRock zijn enkele voorbeelden van malware die is ontworpen om Android-besturingssystemen te infecteren. Kwaadaardige software kan een grote verscheidenheid aan schadelijke capaciteiten hebben, die in verschillende combinaties kunnen voorkomen. Bovendien kunnen dergelijke programma's worden gebruikt voor een breed scala aan schadelijke doeleinden.

Populaire malwarefuncties zijn onder meer: stelen van inhoud van het systeem, gegevensextractie uit browsers en andere toepassingen, gegevensversleuteling en/of schermvergrendeling voor losgelddoeleinden (ransomware), downloaden/installeren van aanvullende malware, inschakelen van toegang en controle op afstand (RAT's), gebruik van systeembronnen om cryptocurrency te delven (cryptominers), spionage (opnemen van het scherm, toetsaanslagen, audio/video via microfoons en camera's), enzovoort.

Hoe malware ook werkt, het enige doel ervan is het genereren van winst voor de cybercriminelen die het gebruiken. Bovendien kunnen alle malware-infecties leiden tot verschillende ernstige problemen; daarom moeten alle bedreigingen en problemen onmiddellijk na ontdekking worden verwijderd.

Hoe is Vultur in mijn apparaat geïnfiltreerd?

Vultur werd in systemen geïnjecteerd door een loader/backdoor trojan. De malware die is ontworpen om Vultur-infecties te veroorzaken, werd verspreid onder het mom van fitness- en verificatiegerelateerde apps, die via de Google Play Store werden verspreid. Ten tijde van het onderzoek hadden de valse toepassingen duizenden downloads - wat betekent dat het werkingsgebied van Vultur vrij groot zou kunnen zijn.

In het algemeen wordt malware vaak vermomd als of gebundeld met gewone software/media. Het wordt echter vaker verspreid via dubieuze downloadkanalen (bv. onofficiële en freeware-sites, Peer-to-Peer sharing-netwerken, enz.) dan via betrouwbare bronnen - waarop de kans groter is dat het wordt ontdekt en verwijderd.

Illegale activeringstools ("cracks") en valse updates zijn uitstekende voorbeelden van inhoud die malware verspreidt. "Cracktools" kunnen infecties veroorzaken in plaats van gelicentieerde producten te activeren. Illegale updaters infecteren systemen door misbruik te maken van verouderde programmafouten en/of door schadelijke software te installeren in plaats van de beloofde updates.

Ook spamcampagnes worden gebruikt om malware te verspreiden. Deze term omschrijft een grootschalige operatie waarbij duizenden misleidende e-mails worden verstuurd. De zwendelscams kunnen besmettelijke bestanden bevatten of downloadlinks van dergelijke inhoud.

Virusbestanden kunnen verschillende formaten hebben, bv. archieven (RAR, ZIP), uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.), PDF- en Microsoft Office-documenten, JavaScript, enz. Wanneer de bestanden worden uitgevoerd, uitgevoerd of anderszins geopend - wordt de infectieketen in gang gezet.

Hoe de installatie van malware vermijden?

Er wordt geadviseerd om alleen officiële en geverifieerde downloadkanalen te gebruiken. Software moet worden geactiveerd en bijgewerkt met behulp van functies die door echte ontwikkelaars worden geleverd. Verdachte/relevante e-mails mogen niet worden geopend, zeker niet de bijlagen of links die erin staan.

Om de integriteit van het apparaat en de privacy van de gebruiker te waarborgen, is het van het grootste belang om een betrouwbare anti-virus/anti-spyware pakket te installeren en up-to-date te houden. Bovendien moeten deze programma's worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en gedetecteerde/mogelijke bedreigingen te verwijderen.

Snelmenu:

Browsegeschiedenis verwijderen uit de Chrome-webbrowser:

Browsegeschiedenis verwijderen uit Chrome in het Android-besturingssysteem (stap 1)

Tik op de knop "Menu" (drie stippen in de rechterbovenhoek van het scherm) en selecteer "Geschiedenis" in het geopende uitklapmenu.

Browsegeschiedenis verwijderen uit Chrome in het Android-besturingssysteem (stap 2)

Tik op "Browsegegevens wissen", selecteer het tabblad "GEAVANCEERD", kies het tijdsbereik en de gegevenstypen die u wilt wissen en tik op "Gegevens wissen".

[Terug naar de inhoudsopgave]

Schakel browsermeldingen in de Chrome-webbrowser uit:

Browsermeldingen uitschakelen in de Chrome-browser in het Android-besturingssysteem (stap 1)

Tik op de knop "Menu" (drie stippen in de rechterbovenhoek van het scherm) en selecteer "Instellingen" in het geopende uitklapmenu.

Browsermeldingen uitschakelen in de Chrome-browser in het Android-besturingssysteem (stap 2)

Scroll naar beneden tot u de optie "Site-instellingen" ziet en tik erop. Scroll naar beneden tot u de optie "Meldingen" ziet en tik erop.

Browsermeldingen uitschakelen in de Chrome-browser in het Android-besturingssysteem (stap 3)

Zoek de websites die browsermeldingen leveren, tik erop en klik op "Wissen & resetten". Dit zal de toestemmingen verwijderen die voor deze websites zijn verleend om meldingen te leveren. Zodra u echter dezelfde site opnieuw bezoekt, kan deze opnieuw om toestemming vragen. U kunt kiezen of u deze toestemming wilt geven of niet (als u kiest voor weigeren gaat de website naar de sectie "Geblokkeerd" en zal u niet langer om de toestemming vragen).

[Terug naar de inhoudsopgave]

Reset de Chrome webbrowser:

Chrome-browser resetten naar standaard in het Android-besturingssysteem (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Apps" ziet en tik erop.

Chrome-browser resetten naar standaard in het Android-besturingssysteem (stap 2)

Scroll naar beneden tot u de toepassing "Chrome" vindt, selecteer deze en tik op de optie "Opslag".

Chrome-browser resetten naar standaard in het Android-besturingssysteem (stap 3)

Tik op "BEHEER OPSLAG", vervolgens op "VERWIJDER ALLE GEGEVENS" en bevestig de actie door op "OK" te tikken. Merk op dat het resetten van de browser alle daarin opgeslagen gegevens zal verwijderen. Dit betekent dat alle opgeslagen logins/wachtwoorden, browsegeschiedenis, niet-standaardinstellingen en andere gegevens worden gewist. U zult ook opnieuw moeten inloggen op alle websites.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Browsegeschiedenis verwijderen uit de Firefox-webbrowser:

Verwijder browsegeschiedenis van Firefox in het Android-besturingssysteem (stap 1)

Tik op de knop "Menu" (drie stippen in de rechterbovenhoek van het scherm) en selecteer "Geschiedenis" in het geopende uitklapmenu.

Verwijder browsegeschiedenis van Firefox in het Android-besturingssysteem (stap 2)

Scroll naar beneden tot u "Privégegevens wissen" ziet en tik erop. Selecteer de soorten gegevens die u wilt verwijderen en tik op "GEGEVENS WISSEN".

[Terug naar de inhoudsopgave]

Schakel browsermeldingen in de webbrowser Firefox uit:

Schakel browsermeldingen in de Firefox-webbrowser in het Android-besturingssysteem uit (stap 1)

Bezoek de website die browsermeldingen geeft, tik op het pictogram links van de URL-balk (het pictogram is niet noodzakelijk een "slot") en selecteer "Site-instellingen bewerken".

Schakel browsermeldingen in de Firefox-webbrowser in het Android-besturingssysteem uit (stap 2)

Kies in de geopende pop-up de optie "Meldingen" en tik op "WISSEN".

[Terug naar de inhoudsopgave]

Reset de Firefox webbrowser:

Firefox-browser resetten in het Android-besturingssysteem (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Apps" ziet en tik erop.

Firefox-browser resetten in het Android-besturingssysteem (stap 2)

Scroll naar beneden tot u de toepassing "Firefox" vindt, selecteer deze en tik op de optie "Opslag".

Firefox-browser resetten in het Android-besturingssysteem (stap 3)

Tik op "VERWIJDER GEGEVENS" en bevestig de actie door op "VERWIJDER" te tikken. Merk op dat het resetten van de browser alle daarin opgeslagen gegevens zal verwijderen. Dit betekent dat alle opgeslagen logins/wachtwoorden, browsegeschiedenis, niet-standaardinstellingen en andere gegevens worden gewist. U zult ook opnieuw moeten inloggen op alle websites.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Verwijder mogelijk ongewenste en/of kwaadaardige toepassingen:

Verwijderen van ongewenste/kwaadaardige applicaties van het Android-besturingssysteem (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Apps" ziet en tik erop.

Verwijderen van ongewenste/kwaadaardige applicaties van het Android-besturingssysteem (stap 2)

Scroll naar beneden totdat u een mogelijk ongewenste en/of schadelijke toepassing ziet, selecteer deze en tik op "Verwijderen". Als u om de een of andere reden de geselecteerde toepassing niet kunt verwijderen (u krijgt bijvoorbeeld een foutmelding), moet u proberen de "Veilige modus" te gebruiken.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Start het Android-toestel op in "Veilige modus":

De "Veilige modus" in het Android besturingssysteem schakelt tijdelijk alle toepassingen van derden uit. Het gebruik van deze modus is een goede manier om verschillende problemen te diagnosticeren en op te lossen (bijvoorbeeld het verwijderen van kwaadaardige toepassingen die gebruikers verhinderen dat u dat doet wanneer het apparaat "normaal" draait).

Android-apparaat opstarten in veilige modus

Druk op de "Aan/uit" knop en houd deze ingedrukt totdat u het "Uitschakelen" scherm ziet. Tik op het pictogram "Uitschakelen" en houd het vast. Na een paar seconden verschijnt de optie "Veilige modus", die u kunt uitvoeren door het apparaat opnieuw op te starten.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Controleer het batterijverbruik van verschillende toepassingen:

Het batterijgebruik van verschillende applicaties in het Android-besturingssysteem controleren (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Apparaatonderhoud" ziet en tik erop.

Het batterijgebruik van verschillende applicaties in het Android-besturingssysteem controleren (stap 2)

Tik op "Batterij" en controleer het gebruik van elke toepassing. Legitieme/echte toepassingen zijn ontworpen om zo weinig mogelijk energie te gebruiken om de beste gebruikerservaring te bieden en energie te besparen. Daarom kan een hoog batterijgebruik erop wijzen dat de toepassing kwaadaardig is.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Controleer het gegevensgebruik van verschillende toepassingen:

Gegevensgebruik van verschillende applicaties in het Android-besturingssysteem controleren (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Verbindingen" ziet en tik erop.

Gegevensgebruik van verschillende applicaties in het Android-besturingssysteem controleren (stap 2)

Scroll naar beneden tot u "Gegevensgebruik" ziet en selecteer deze optie. Net als bij de batterij zijn legitieme/echte toepassingen ontworpen om het gegevensgebruik zo laag mogelijk te houden. Dit betekent dat een enorm dataverbruik kan wijzen op de aanwezigheid van een kwaadaardige toepassing. Merk op dat sommige kwaadaardige toepassingen ontworpen kunnen zijn om alleen te werken wanneer het toestel verbonden is met een draadloos netwerk. Daarom moet u zowel het mobiele als het Wi-Fi-gegevensverbruik controleren.

Gegevensgebruik van verschillende applicaties in het Android-besturingssysteem controleren (stap 3)

Als u een toepassing vindt die veel gegevens gebruikt, ook al gebruikt u die nooit, dan raden wij u sterk aan deze zo snel mogelijk te verwijderen.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Installeer de laatste software updates:

Het up-to-date houden van de software is een goede gewoonte als het gaat om de veiligheid van het apparaat. De fabrikanten brengen voortdurend verschillende beveiligingspatches en Android-updates uit om fouten en bugs te verhelpen die door cybercriminelen kunnen worden misbruikt. Een verouderd systeem is veel kwetsbaarder en daarom moet u er altijd zeker van zijn dat de software van uw toestel up-to-date is.

Software-updates installeren in het Android-besturingssysteem (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Software-update" ziet en tik erop.

Software-updates installeren in het Android-besturingssysteem (stap 2)

Tik op "Updates handmatig downloaden" en controleer of er updates beschikbaar zijn. Zo ja, installeer ze dan onmiddellijk. We raden ook aan om de optie "Download updates automatisch" in te schakelen - dan zal het systeem u op de hoogte stellen zodra er een update is uitgebracht en/of deze automatisch installeren.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Zet het systeem terug naar de fabrieksinstellingen:

Het uitvoeren van een "fabrieksreset" is een goede manier om alle ongewenste toepassingen te verwijderen, de standaardinstellingen van het systeem te herstellen en het apparaat in het algemeen schoon te maken. U moet er echter rekening mee houden dat alle gegevens op het apparaat worden verwijderd, inclusief foto's, video/audiobestanden, telefoonnummers (opgeslagen op het apparaat, niet op de SIM-kaart), SMS-berichten, enzovoort. Met andere woorden, het apparaat wordt teruggebracht naar zijn oorspronkelijke staat.

U kunt ook de basissysteeminstellingen en/of gewoon de netwerkinstellingen herstellen.

Het Android-besturingssysteem terugzetten naar de standaardinstellingen (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Over telefoon" ziet en tik erop.

Het Android-besturingssysteem terugzetten naar de standaardinstellingen (stap 2)

Scroll naar beneden tot u "Reset" ziet en tik erop. Kies nu de actie die u wilt uitvoeren:
"Instellingen resetten" - alle systeeminstellingen herstellen naar de fabrieksinstellingen;
"Netwerkinstellingen resetten" - alle netwerkgerelateerde instellingen herstellen naar de fabrieksinstellingen;
"Fabrieksgegevens resetten" - het hele systeem resetten en alle opgeslagen gegevens volledig wissen;

[Terug naar de inhoudsopgave]

Schakel toepassingen met beheerdersrechten uit:

Als een kwaadaardige toepassing privileges op beheerdersniveau krijgt, kan deze het systeem ernstig beschadigen. Om het apparaat zo veilig mogelijk te houden moet u altijd controleren welke apps dergelijke rechten hebben en de apps uitschakelen die dat niet zouden moeten hebben.

Android-applicaties met beheerdersrechten uitschakelen (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Vergrendelingsscherm en beveiliging" ziet en tik erop.

Android-applicaties met beheerdersrechten uitschakelen (stap 2)

Scroll naar beneden tot u "Andere beveiligingsinstellingen" ziet, tik erop en tik vervolgens op "Apparaatbeheer-apps".

Android-applicaties met beheerdersrechten uitschakelen (stap 3)

Zoek toepassingen die geen beheerdersrechten mogen hebben, tik erop en tik vervolgens op "DEACTIVEER".

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat zijn de grootste problemen die malware kan veroorzaken?

In de meeste gevallen verliezen slachtoffers van malware-aanvallen geld en (of) bestanden, worden ze slachtoffer van identiteitsdiefstal, verliezen ze persoonlijke online accounts (bv. sociale media, e-mail, gaming en andere accounts), enz.

Wat is het doel van Vultur RAT?

Vultur is een Trojan voor beheer op afstand die informatie steelt die wordt gebruikt voor toegang tot (inloggen op) online bankrekeningen en cryptocurrency-wallets. Het kan het scherm opnemen en toetsaanslagen vastleggen.

Hoe is de Vultur-malware in mijn apparaat geïnfiltreerd?

Het is bekend dat Vultur is verspreid via valse (getrojaniseerde) fitness- en verificatiegerelateerde apps in de Google Play Store. In andere gevallen gebruiken bedreigers winkels van derden, onofficiële pagina's, sms, e-mail en soortgelijke kanalen om mobiele malware te verspreiden.

Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?

Ja, Combo Cleaner bevat een antivirusscanner die bijna alle bekende malware kan detecteren. Het is belangrijk om te vermelden dat high-end malware zich meestal diep in het systeem verstopt. Daarom moeten computers die met dit soort malware zijn geïnfecteerd volledig worden gescand (met een volledige scanoptie).

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Vultur remote access trojan QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Vultur remote access trojan op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.