FacebookTwitterLinkedIn

Hoe herkent u bedrieglijke e-mails zoals de "Your Password Has Been Changed" scam e-mail?

Ook bekend als: Your Password Has Been Changed phishing email
Schadeniveau: Medium

Wat voor soort scam is "Your Password Has Been Changed"?

Bij het onderzoeken van deze e-mail hebben we ontdekt dat het een oplichtingsmail is, vermomd als een e-mail van een e-maildienstverlener. Oplichters sturen deze e-mail om ontvangers te verleiden op een link te klikken en een wachtwoord op te geven op de geopende phishing-website. Deze e-mail moet worden genegeerd.

Your Password Has Been Changed email scam

"Your Password Has Been Changed" scam in detail

De e-mail beweert dat het wachtwoord van het e-mailaccount van de ontvanger is gewijzigd (zoals de ontvanger zogenaamd had gevraagd). Er worden twee opties geboden: het huidige wachtwoord behouden of een "ondersteunde pagina" bezoeken voor meer informatie. Door op de knop "Huidig wachtwoord behouden" of de "ondersteunde pagina" te klikken, wordt de ontvanger naar een phishing-website geleid.

De geopende website imiteert het ontwerp van een legitieme site van Bing, Google, Yahoo of een andere e-maildienstverlener die overeenstemt met het e-mailadres van de ontvanger. In alle gevallen wordt de bezoeker verzocht in te loggen op het e-mailaccount met zijn wachtwoord. Oplichters zouden de verstrekte wachtwoorden kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot e-mailaccounts (en zelfs tot andere accounts die hetzelfde wachtwoord gebruiken).

Oplichters kunnen de verkregen e-mailaccounts gebruiken om persoonlijke e-mails met gevoelige informatie te lezen, spam te versturen, malware af te leveren, enz. Ze kunnen ook verkregen wachtwoorden (of gekaapte e-mailaccounts) verkopen aan derden op het darknet of elders. Als ze toegang krijgen tot meer dan alleen e-mailaccounts, kunnen ze nog meer schade aanrichten.

Overzicht bedreiging:
Naam Your Password Has Been Changed Email Scam
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Valse Claim Het wachtwoord van de ontvanger is gewijzigd
Vermomming Brief van een e-mail service provider
Symptomen Ongeoorloofde online aankopen, veranderde online wachtwoorden, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Verspreidingsmethodes Misleidende e-mails, malafide online pop-up advertenties, zoekmachine vergiftig, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privé informatie, geldelijk verlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Soortgelijke e-mails in het algemeen

Zwendelmails waarin wordt gevraagd persoonlijke informatie te verstrekken (of links naar phishing-websites te openen) zijn meestal vermomd als officiële/belangrijke/dringende e-mails van legitieme instanties. De oplichters erachter proberen de ontvangers te verleiden tot het verstrekken van creditcardgegevens, inloggegevens (bv. gebruikersnamen, wachtwoorden) en andere gevoelige informatie.

Voorbeelden van soortgelijke oplichtingscampagnes zijn "Your Email Has Been Restricted", "Please Confirm Your Account" en "Pending Messages On Our Remote Server". E-mail kan niet alleen worden gebruikt om informatie te stelen, maar ook om malware te verspreiden.

Hoe infecteren spamcampagnes computers?

E-mails die worden gebruikt om gebruikers ertoe te verleiden computers met malware te infecteren, bevatten schadelijke links of bijlagen. Computers worden geïnfecteerd via geopende pagina's of gedownloade bestanden. De meest gebruikte bestanden om malware te verspreiden zijn MS Office, PDF of andere documenten, uitvoerbare bestanden, ZIP, RAR (of andere soortgelijke bestanden), JavaScript en ISO-bestanden.

Gebruikers besmetten computers door schadelijke bestanden te openen. Niet alle bestanden kunnen computers infecteren alleen door ze te openen (zo injecteren kwaadaardige MS Office-documenten geen malware totdat gebruikers macro-opdrachten inschakelen).

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Klik niet op links (of open geen bijlagen) in verdachte e-mails. Onthoud dat irrelevante e-mails met links of bestanden die van onbekende adressen worden verzonden, waarschijnlijk worden gebruikt om malware af te leveren. Gebruik ook altijd alleen officiële pagina's en winkels als bron voor het downloaden van apps en bestanden. Vertrouw geen louche advertenties die aanbieden om software te downloaden.

Houd het besturingssysteem en andere geïnstalleerde software up-to-date. Update en activeer de software met behulp van functies die door de officiële ontwikkelaars worden aangeboden. Laat antivirussoftware op uw computer installeren en voer regelmatig systeemscans uit.

Als u al schadelijke bijlagen hebt geopend, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst gepresenteerd in de "Your Password Has Been Changed" e-mail:

Subject: Password changed


Your password has been changed.

Keep Current Password

Your password has been changed, as you asked.

If you didn’t ask to change your password, we’re here to help keep your account secure. Visit our support page for more info.

Screenshot van de bedrieglijke pagina die vraagt om het wachtwoord van de e-mail account:

your password has been changed email scam phishing-pagina

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Het kan betekenen dat uw e-mailadres is blootgelegd bij een datalek of is opgegeven op een phishingpagina. Hoe dan ook, oplichtingsmails zijn niet persoonlijk - oplichters sturen dezelfde e-mail naar alle adressen die ze in hun database hebben.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik door deze e-mail werd opgelicht, wat moet ik doen?

Als u de website in deze e-mail hebt geopend en uw wachtwoord hebt ingevoerd, verander dan zo snel mogelijk alle wachtwoorden. Vooral als uw wachtwoord kan worden gebruikt om in te loggen op meer dan één account.

Ik heb een schadelijke bijlage bij een e-mail gedownload en geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Als u een uitvoerbaar bestand (zoals .exe) hebt geopend, is uw computer waarschijnlijk geïnfecteerd. Andere bestanden (bijv. MS Office-documenten) kunnen computers vaak niet infecteren totdat aanvullende stappen zijn uitgevoerd (bijv. macro-opdrachten zijn ingeschakeld).

Ik heb de e-mail gelezen maar de bijlage niet geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

E-mails kunnen veilig worden geopend, zelfs als ze schadelijke links of bestanden bevatten. Het kan geen schade veroorzaken totdat de schadelijke koppelingen of bijlagen worden geopend.

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties die aanwezig waren in de e-mailbijlage?

Combo Cleaner scant uw computer en verwijdert malware. Deze toepassing kan bijna alle bekende malware detecteren. Het is belangrijk om een volledige systeemscan uit te voeren om high-end malware te verwijderen. Meestal verbergt dergelijke malware zich diep in het systeem.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Your Password Has Been Changed phishing email QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Your Password Has Been Changed phishing email op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.