FacebookTwitterLinkedIn

Valse National Lottery e-mail melding

Ook bekend als: National Lottery spam
Schadeniveau: Medium

Wat is "National Lottery email scam"?

Oplichters achter loterijfraude sturen berichten waarin staat dat de ontvanger geld of een andere prijs heeft gewonnen. Meestal versturen ze dergelijke meldingen via e-mail, sms en sociale media.

Ze maken gebruik van namen van bestaande loterijbedrijven/organisaties om gebruikers te misleiden en hen te laten geloven dat hun oplichting legitiem is. Oplichters gebruiken deze methoden om geld en persoonlijke informatie af te persen.

National Lottery email scam email spam campaign

"National Lottery email scam" overzicht

De oplichters achter deze specifieke zwendel gebruiken e-mail als een manier om het te verspreiden. Ze sturen e-mails die vermomd zijn als berichten van The National Lottery (nationale loterij in het Verenigd Koninkrijk) met als bijlage een PDF-document, dat zogenaamd instructies bevat over hoe de prijs kan worden opgeëist.

In het bijgevoegde PDF-document staat dat de ontvanger een prijs van £800,000 (GBP) heeft gewonnen, die kan worden opgeëist door gegevens te verstrekken zoals volledige naam, leeftijd, beroep, telefoonnummer en land via het e-mailadres (jeffrey@peagent.net) of het telefoonnummer +44 7700 309 177.

Wanneer contact wordt opgenomen, vragen de oplichters de slachtoffers een bedrag te betalen, zogenaamd voor een verzekering, of overschrijvingskosten, bankkosten, enz. Ze kunnen ook vragen om persoonlijke, gevoelige informatie zoals bankgegevens. Hoe dan ook, loterij- (en andere) oplichting zoals deze moet nooit worden vertrouwd. Merk op dat de meeste legitieme loterijen de winnaars niet vragen om kosten te betalen om hun winst te innen.

Overzicht bedreiging:
Naam National Lottery Email Scam.
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude.
Valse claim De ontvanger heeft een prijs gewonnen in de loterij.
Vermomming Winnende melding van de Nationale Loterij.
Scammer's telefoonnummer +44 7700 309 177
Scammer's Email Adres jeffrey@peagent.net
Symptomen Ongeoorloofde online aankopen, gewijzigde wachtwoorden voor online accounts, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Verspreidingsmethodes Misleidende e-mails, bedrieglijke online pop-up advertenties, zoekmachine vergiftiging, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privé-informatie, geldverlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Soortgelijke voorbeelden van spamcampagnes

Meer voorbeelden van e-mail scams die worden gebruikt om ontvangers te verleiden gevoelige informatie te verstrekken en/of geld over te maken, zijn "Wire Transfer Email Scam", "POWERBALL OFFICIAL 2020 WINNINGS Email Scam" en "Beneficiary/Inheritance Email Scam".

Merk op dat e-mails ook voor andere kwaadaardige doeleinden kunnen worden gebruikt. Bijvoorbeeld om malware af te leveren en ontvangers te verleiden tot het installeren van een Trojan, ransomware-achtig programma of andere kwaadaardige software.

Hoe infecteren spamcampagnes computers?

Gewoonlijk sturen cybercriminelen achter malspamcampagnes e-mails met een bestand als bijlage of een downloadlink naar het schadelijke bestand. Hun belangrijkste doel is om ontvangers te verleiden tot het openen/uitvoeren van het malafide bestand, dat vervolgens kwaadaardige software installeert.

Enkele voorbeelden van bestanden die cybercriminelen via e-mail versturen zijn Microsoft Office- en PDF-documenten, uitvoerbare bestanden (.exe), JavaScript, en archieven (ZIP, RAR). Merk op dat kwaadaardige documenten die worden geopend met Microsoft Office 2010 of nieuwere versies alleen kwaadaardige software installeren als gebruikers macro-opdrachten inschakelen (bewerking/inhoud inschakelen).

Deze versies bevatten de modus "Beschermde weergave", die niet toestaat dat geopende schadelijke documenten automatisch malware installeren. Oudere versies hebben deze functie niet en installeren kwaadaardige software zonder toestemming te vragen.

Hoe de installatie van malware te vermijden

U wordt geadviseerd alle software te onderzoeken voordat u deze downloadt/ installeert. Gebruik alleen officiële en geverifieerde downloadkanalen. Onofficiële en gratis file-hosting websites, Peer-to-Peer sharing netwerken (BitTorrent, Gnutella, eMule), en andere derde partij downloaders bieden vaak schadelijke en gebundelde inhoud, en zijn daarom niet te vertrouwen en moeten worden vermeden.

Lees bij het downloaden/installeren de voorwaarden, bestudeer alle mogelijke opties, gebruik de instellingen "Aangepaste/Geavanceerde" en meld u af voor extra apps, tools, functies, enzovoort. Opdringerige advertenties lijken meestal legitiem, maar ze kunnen doorverwijzen naar dubieuze en schadelijke sites (bijv. gokken, pornografie, adult-dating, en vele anderen).

Als u dit soort advertenties of omleidingen tegenkomt, inspecteert u het systeem en verwijdert u onmiddellijk alle dubieuze toepassingen en browserextensies/plug-ins. Als u reeds kwaadaardige bijlagen hebt geopend, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst gepresenteerd in de National Lottery e-mail scam bericht:

Subject: Notification

Good day,
Kindly go through the attached winning notification letter and follow the instruction.
Notification Team,

Schermafbeelding van het bijgevoegde PDF-document:

national lottery email scam pdf document

Tekst in dit document:

The National Lottery

Dear Email Account Owner,
Congratulations!! We are happy to announce that you have won the UK international Online Lottery Award
Prize of £800,000 (Eight Hundred Thousand British Pounds Sterling).
Your active e-mail address attached to computer generated ticket number: BH 05607545 7152 with reference
number UK/KA2C110EN5 has won UK Lottery 2nd category award prize.
Contact our Fiduciary Claim agents immediately to commence the release of your lottery prize by providing
details as listed below.
1. Full Name:
2. Age/Occupation:
3. Reference Number/Ticket Number
4. Phone Number:
5. Country:
Contact Our Accredited Agent bellow for your Claim:
UK Lottery Fiduciary Agents:
Mr. Jeffrey Hudson
Foreign Service Manager
Watford Regional Centre
Tolpits Lane, Watford WD18 9RN .United Kingdom
Tel: +44 7700 309 177
E-mail: jeffrey@peagent.net

Thank you and Congratulation once again!
Yours faithfully,
Angela M. Johnson.
(Online coordinator)
The UK Lottery International Promotion Inc
"Please do not reply back to the senders address or the from email address, this notification is sent automatically via computer virtual
notification to winning email addresses and a response will not be attended by Human but computer" contact the fiduciary agents as above "

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Spam emails zijn niet persoonlijk; cybercriminelen versturen deze e-mails in grootschalige operaties - vandaar dat duizenden gebruikers identieke berichten ontvangen.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik door deze spam e-mail werd misleid, wat moet ik doen?

Als u persoonlijk identificeerbare of andere kwetsbare informatie hebt verstrekt (bijv. ID-kaartgegevens, creditcardnummers, enz.) - neem dan onmiddellijk contact op met de desbetreffende autoriteiten. En als u inloggegevens van accounts hebt onthuld: wijzig de wachtwoorden van alle mogelijk gecompromitteerde accounts en stel de officiële ondersteuning daarvan onmiddellijk op de hoogte.

Ik heb een spam e-mail gelezen maar de bijlage niet geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Nee, alleen het lezen van een dergelijke e-mail leidt niet tot het downloaden of installeren van malware. Infecties worden veroorzaakt wanneer de bijlagen of koppelingen in spam e-mails worden geopend/aangeklikt.

Ik heb een bestand gedownload en geopend dat bij een spambericht was gevoegd, is mijn computer geïnfecteerd?

Als het geopende bestand een uitvoerbaar bestand was (.exe, .run, enz.) - hoogstwaarschijnlijk wel - is uw systeem geïnfecteerd. Bij documentformaten (.doc, .xls, .pdf, enz.) zijn echter mogelijk aanvullende acties nodig (bijv. het inschakelen van macroopdrachten) om te beginnen met het downloaden/installeren van kwaadaardige software.

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties die aanwezig zijn in e-mailbijlagen?

Ja, Combo Cleaner is ontworpen om bedreigingen te detecteren en te verwijderen. Het is in staat om bijna alle bekende malware-infecties te detecteren en te verwijderen. Benadrukt moet worden dat het uitvoeren van een volledige systeemscan cruciaal is - aangezien kwaadaardige programma's van hoge kwaliteit zich meestal diep in systemen verbergen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
National Lottery spam QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van National Lottery spam op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.