FacebookTwitterLinkedIn

Hoe de Mekotio Trojan uit het besturingssysteem te verwijderen

Ook bekend als: Mekotio malware
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat voor soort malware is Mekotio?

Mekotio is kwaadaardige software, gecategoriseerd als een banking Trojan. Deze malware is specifiek gericht op bankgegevens. De Mekotio Trojan vormt een aanzienlijke bedreiging voor de financiën en privacy van de slachtoffers. Dit schadelijke programma brengt het apparaat en de veiligheid van de gebruiker in gevaar en daarom is het cruciaal om te verwijderen Mekotio infecties onmiddellijk na detectie.

Mekotio malwaredetecties op VirusTotal

Meer over de Mekotio Trojan

Bank Trojans zijn meestal gericht op online bankrekeninggegevens zoals ID's, log-ins, wachtwoorden, enz. Bankrekeningnummers, creditcardgegevens en andere gevoelige informatie zijn ook van belang. Het enige doel van malware is het genereren van inkomsten voor de cybercriminelen die ze gebruiken.

Daarom worden de gestolen gegevens vaak misbruikt voor frauduleuze transacties en online aankopen, en worden ze verkocht aan derden of anderszins misbruikt voor financieel gewin. Daarom kunnen Mekotio-infecties leiden tot aanzienlijk geldverlies, ernstige privacyproblemen en zelfs identiteitsdiefstal. Sommige Trojans van dit type zijn gericht op andere informatie die is opgeslagen op of toegankelijk is via geïnfecteerde apparaten.

Compromitterende of bijzonder kwetsbare inhoud kan door criminelen worden gebruikt voor chantagedoeleinden. Andere accounts, die niet direct te maken hebben met financiële informatie, maar toch vaak het doelwit zijn, zijn e-mails, sociale netwerken en sociale media.

Via dergelijke accounts kunnen cybercriminelen contacten/vrienden om leningen vragen en/of malware verspreiden door besmettelijke bestanden te delen, allemaal onder het mom van de echte eigenaar. Als het vermoeden bestaat of bekend is dat de Mekotio Trojan (of andere malware) het systeem al heeft geïnfecteerd, gebruik dan antivirussoftware om het onmiddellijk te verwijderen.

Overzicht bedreiging:
Naam Mekotio malware
Type bedreiging Trojan, password-stealing virus, banking malware, spyware.
Detectienamen BitDefender (Gen:Heur.Kelios.1), Emsisoft (Gen:Heur.Kelios.1 (B)), Endgame (Malicious (high Confidence)), Rising (Malware.Heuristic!ET#96%(RDMK:cmRtazpu5y1wRC6hqQswmBARcaZS)), volledige lijst (VirusTotal)
Symptomen Trojans zijn ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, zodat er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar zijn op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, schadelijke online advertenties, social engineering, softwarekrakers.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Trojans in het algemeen

Zeus Sphinx, Lucifer, Cinobi en Guildma zijn enkele voorbeelden van andere bankmalware, maar Trojans kunnen zeer uiteenlopende functies hebben.

Sommige kunnen toegang op afstand en controle over het geïnfecteerde apparaat mogelijk maken, keteninfecties veroorzaken (d.w.z. extra malware downloaden/installeren), informatie exfiltreren en/of extraheren, enz. Hoe deze kwaadaardige programma's ook werken, hun doel is hetzelfde: winst genereren voor de cybercriminelen die erachter zitten.

Hoe is Mekotio in mijn computer geïnfiltreerd?

Mekotio-malware werd verspreid via Coronavirus/COVID-19-thematische spamcampagnes. De term "spamcampagne" staat voor een grootschalige operatie, waarbij duizenden misleidende/oplichtende e-mails worden verstuurd.

De Mekotio-verspreide berichten zijn in het Spaans en worden voorgesteld als gerechtelijke kennisgevingen van "Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar Social" (het Spaanse ministerie van Volksgezondheid), betreffende een klacht. In de e-mails staat dat er verschillende klachten over de ontvanger zijn binnengekomen, wegens vermeende overtredingen van de geldende voorschriften, die vanwege de aanhoudende pandemie zijn uitgevaardigd.

Daarom kunnen de ontvangers worden beboet tot honderd euro voor het niet dragen van verplichte gezichtsmaskers. Deze berichten bevatten kwaadaardige links, die bij aanklikken de infectieketen van Mekotio in gang zetten. In het algemeen infecteren spam-campagnes systemen via gevaarlijke bestanden die tijdens deze operaties worden verspreid.

De e-mails kunnen links bevatten naar kwaadaardige websites die dergelijke inhoud hosten of downloadlinks naar de bestanden. De bestanden kunnen ook als bijlage bij de berichten worden gevoegd. Kwaadaardige bestanden kunnen verschillende formaten hebben (bv. archieven, uitvoerbare bestanden, PDF- en Microsoft Office-documenten, JavaScript, enz.) en wanneer zij worden uitgevoerd, uitgevoerd of anderszins geopend, begint de download/installatie van malware.

Deze kwaadaardige software wordt ook verspreid via illegale activeringstools ("cracks"), valse updates en niet-vertrouwde downloadkanalen. In plaats van gelicentieerde producten te activeren, downloaden/installeren "cracking" tools vaak malware.

Valse updaters veroorzaken infecties door misbruik te maken van gebreken van verouderde producten en/of door gewoon kwaadaardige programma's te installeren in plaats van de beloofde updates. Malware wordt vaak onbedoeld gedownload van dubieuze bronnen zoals onofficiële en gratis websites voor het hosten van bestanden, Peer-to-Peer sharing-netwerken en andere downloaders van derden.

Hoe de installatie van malware te voorkomen

Open geen verdachte en/of irrelevante e-mails, vooral die met links of bijlagen in hen gevonden, omdat dit kan leiden tot een hoog risico infectie. Alle downloads moeten worden gedaan van officiële en geverifieerde bronnen. Het is ook belangrijk om producten te activeren en bij te werken met tools/functies van legitieme ontwikkelaars.

Illegale activeringstools ("cracking") en updaters van derden mogen niet worden gebruikt, omdat deze vaak worden ingezet om malware te verspreiden. Om het apparaat en de veiligheid van de gebruiker te beschermen, is het van cruciaal belang om een goede anti-virus/anti-spyware te installeren en up-to-date te houden. Gebruik deze software voor regelmatige systeemscans en verwijdering van gedetecteerde/mogelijke bedreigingen.

Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Screenshot van de misleidende e-mail die Mekotio Trojan verspreidt:

Mekotio trojan verspreidt oplichtingsmail

Tekst in dit e-mailbericht:

Subject: Denuncia por Covid808674

 

9 Junio del 2020 Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar Social
Notification Judicial por denuncia

 

Segun contempla el real decreto aprobado por el Gobierno, sanciona con multas de hasta cien euros para quien no cumpla la obligacion de llevar mascarilla en espacios cerrados y abiertos.

 

Hemos recibido varias denuncias de sus vecinos que indican que usted no cumple con las normas vigentes del uso de cubrebocas obligatorio hasta que finalize el estado de alarma por coronavirus.

 

El decreto regula la obligacion del uso de mascarillas para personas en la via publica, en espacios al aire libre y en cualquier espacio cerrado de uso publico o que se encuentre abierto al publico, siempre que no resulte posible garantizar el mantenimiento de una distancia física de seguridad de entre metro y meido y dos metros.


Informamos que usted cuenta con una Infraccion al Real decreto vigente Cubre bocas obligatorio


Descargar notification

Verschijning van een andere spam e-mail gebruikt om de Mekotio Trojan te verspreiden:

Mekotio trojan-verspreidende spam-e-mail

Tekst binnenin:

Subject: Notifica dell'ammenda aperta 51555.

Dal 15 febbraio 2016 questo portale non è aggiornato in quanto le informazioni vengono pubblicate sul nuovo sito www.mit.gov.it.Questo portale è al momento online per le informazioni storiche ancora in corso di migrazione.

Ministero delle Infrastrutture e dei Trasporti

CORDIALI SALUTI
Notifica dell'ammenda aperta

O non si tratta di un sistema di rilevamento o di una multa di transito diretta a se o ao seu veicolo.

Per ulteriori informazioni, vedere i dettagli sul pulsante fattura di segulto
FATTURA P
Visualizza online
Attenzione
Per visualizzare le notifica, aprire su un sistema (Windows).
Italia.gov.it

Update 24 Augustus 2020 - Uit onderzoek blijkt dat er meerdere varianten van Mekotio tegelijkertijd worden ontwikkeld. Sommige varianten hebben een achterdeur, en kunnen worden gebruikt om Bitcoins te stelen door het adres van de Bitcoin-wallet in het klembord te vervangen door een adres dat door cybercriminelen wordt gebruikt.

Sommige varianten kunnen informatie verzamelen zoals de configuratie van de firewall, informatie over het besturingssysteem en een lijst van geïnstalleerde antivirusoplossingen. Ze kunnen ook screenshots maken, muis- en toetsenbordacties simuleren, de computer opnieuw opstarten, zichzelf bijwerken, wachtwoorden stelen die zijn opgeslagen op Chrome-browsers, en de toegang tot verschillende bankgerelateerde webpagina's beperken.

Een ander voorbeeld van een spam e-mail gebruikt om Mekotio trojan te verspreiden:

Mekotio trojan-verspreidende spam-e-mail (2021-04-22)

Tekst binnenin:

Subject: Notifica - Processo Legale in Linea

PROCESSO LEGALE

Di seguito sono riportate le informazioni sul procedimento legale.11951195

( Stampa / visualizza )

Nog een voorbeeld van een spam e-mail die de Mekotio trojan verspreidt:

Mekotio trojan-verspreidende spam-e-mail(2021-11-04)

Tekst binnenin:

Subject: Tesoreria General de la Republica - ( 649766495916 )

 

TGR
Tesorería General de la República

Estimado(A) Contribuyente

Tesoreria de la Republica (TGR) Leinforma queenxisten obligaciones, producto de una liquidacion tributaria que se encuentra impaga. Una liquidacion tributariacorresponde a la determinacion de diferencias de impuest o detectadas por el SII.

Le invitamos a regularizar esta situacion a traves de nuestro sitioweb, en el menu Recaudacion / Pagos / Impuestos Fiscales, a la brevedadposible, a fin evitar las molestias de un combro judicial, el cual entre otras acciones, puede implicar el embargo de bienes u otras medidasde apremio.

Puede descargas el informe generado por el SII en el seguinteenlace.

Descargarinforme detallado

Para mayor informacion, comuniquese con nosotros al 600 4000444 de lunes a viemes de 08:30 a 19:30 horas

Si ya realizo el pago, no considere el presente mensaje.

Weer een spam e-mail die de Mekotio trojan verspreidt:

Mekotio trojan-verspreidende spam-e-mail (2022-04-13)

Tekst binnenin:

Subject: Tenemos un anuncio urgente sobre la dosis extra de vacuna!

 

Ministerio de Sanidad
Estimado(a) ciudadano, correo eletrónico con caráter de urgencia.
 

Su número de suscripción 2066624-411.417 ha sido seleccionado para recibir una dosis adicional de vacunas contra el COVID-19 en los próximos días.
La elección de qué fabricante tomar es opcional según disponibilidad y debe realizarse en un plazo máximo de hasta 72 horas antes de la aplicación de la dosis.

Ahora vea su tarjeta con las instrucciones, el día y la hora. Estará disponible en nuestro portal hasta el 29 de marzo.

Si desea elegir la marca para la vacunación presencial, imprima el adjunto a continuación y acuda a cualquier puesto de salud con un documento personal con foto.


Tarjeta-Vacuna-2066624-411.417.

#YoMeVacunoSeguro © Ministerio de Sanidad

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijdert u malware handmatig?

Het handmatig verwijderen van malware is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus of anti-malware programma's dit automatisch te laten doen.

Om deze malware te verwijderen raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken. Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen. Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat draait op de computer van een gebruiker:

kwaadaardig proces dat wordt uitgevoerd op de computer van de gebruiker voorbeeld

Als u de lijst met programma's die op uw computer draaien hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp van taakbeheer, en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, moet u doorgaan met deze stappen:

handmatige stap voor het verwijderen van malware 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma toont auto-start toepassingen, register en bestandssysteem locaties:

screenshot van autoruns-toepassing

handmatige stap voor het verwijderen van malware 2Herstart uw computer in de veilige modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer op in veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten, klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere keren op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu Geavanceerde opties van Windows ziet, en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe je Windows 7 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 8 gebruikers: Start Windows 8 is veilige modus met netwerkmogelijkheden - Ga naar het startscherm van Windows 8, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, selecteer in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" Geavanceerd opstarten. Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten".

Uw computer zal nu opnieuw opstarten in het menu "Geavanceerde opstartopties". Klik op de knop "Problemen oplossen" en vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". Klik in het scherm met geavanceerde opties op "Opstartinstellingen". Klik op de knop "Opnieuw opstarten". Uw PC zal opnieuw opstarten in het scherm Opstartinstellingen. Druk op F5 om op te starten in veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Windows 8 Veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe je Windows 8 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows logo en selecteer het Power icoon. In het geopende menu klikt u op "Herstarten" terwijl u de "Shift"-toets op uw toetsenbord ingedrukt houdt.

In het venster "een optie kiezen" klikt u op "Problemen oplossen", vervolgens selecteert u "Geavanceerde opties". Selecteer in het menu "Geavanceerde opties" "Opstartinstellingen" en klik op de knop "Opnieuw opstarten". In het volgende venster moet u op de toets "F5" op uw toetsenbord klikken. Dit zal uw besturingssysteem opnieuw opstarten in de veilige modus met netwerkmogelijkheden.

windows 10 veilige modus met netwerken

Video die laat zien hoe je Windows 10 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

handmatige stap voor het verwijderen van malware 3Pak het gedownloade archief uit en uitvoeren van het Autoruns.exe bestand.

extract autoruns.zip and run autoruns.exe

handmatige stap voor het verwijderen van malware 4In de Autoruns toepassing, klik op "Opties" aan de bovenkant en schakel de opties "Lege locaties verbergen" en "Windows Entries verbergen" uit. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Klik bovenaan op 'Opties' en schakel de opties 'Lege locaties verbergen' en 'Windows-items verbergen' uit

handmatige stap voor het verwijderen van malware 5Bekijk de lijst die door de Autoruns toepassing en zoek het malware bestand dat u wilt verwijderen.

U moet het volledige pad en de naam ervan opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het heel belangrijk om te voorkomen dat u systeembestanden verwijdert. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u "Verwijderen".

zoek het malwarebestand dat u wilt verwijderen

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij het volgende opstarten van het systeem), moet u zoeken naar de naam van de malware op uw computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, moet u deze verwijderen.

zoeken naar malwarebestand op uw computer

Herstart uw computer in de normale modus. Het volgen van deze stappen zou alle malware van uw computer moeten verwijderen. Merk op dat handmatige bedreiging verwijdering vereist geavanceerde computer vaardigheden. Als u niet over deze vaardigheden beschikt, laat het verwijderen van malware dan over aan antivirus- en antimalwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om besmetting te voorkomen dan te proberen malware later te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de laatste updates van het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware.

Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden wij u aan uw computer te scannen met Combo Cleaner.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn computer is geïnfecteerd met Mekotio malware, moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?

Deze malware kan worden verwijderd door het volgen van de stappen in de bovenstaande verwijdering gids. Het is niet nodig om het opslagapparaat te formatteren om Mekotio te verwijderen.

Wat zijn de grootste problemen die malware kan veroorzaken?

Dat hangt af van het type malware. De aanwezigheid van malware kan leiden tot identiteitsdiefstal, financiële verliezen, verminderde computerprestaties, gekaapte persoonlijke accounts, gegevensversleuteling, enz.

Wat is het doel van een malware?

Deze malware is gericht op bankgegevens. Het kan worden gebruikt om referenties van online bankrekeningen te stelen, zoals gebruikersnamen, ID's, wachtwoorden, enz.

Hoe is een malware in mijn computer geïnfiltreerd?

Computers raken geïnfecteerd nadat schadelijke bestanden zijn geopend. In sommige gevallen is het niet voldoende om een bestand te openen om computerinfecties te veroorzaken (kwaadaardige documenten vereisen bijvoorbeeld dat macro-opdrachten worden ingeschakeld). Het is bekend dat Mekotio wordt verspreid via schadelijke e-mailbijlagen. Cybercriminelen gebruiken ook gekraakte softwaredownloadpagina's en andere onbetrouwbare bronnen voor het downloaden van software/bestanden, valse updaters en soortgelijke methoden om gebruikers te verleiden tot het uitvoeren van malware.

Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?

Ja, Combo Cleaner kan bijna alle bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Het is belangrijk om te weten dat hoogwaardige malware zich diep in het systeem kan verbergen. Om deze reden moeten computers die met dit soort malware zijn geïnfecteerd volledig worden gescand (met behulp van een volledige scanoptie).

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Mekotio malware QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Mekotio malware op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.