FacebookTwitterLinkedIn

Hoe oplichting te herkennen zoals de Blockchain.com phishing e-mail

Ook bekend als: Blockchain.com phishing email
Schadeniveau: Medium

Wat is de "Blockchain[.]com e-mail scam"?

We hebben deze e-mail onderzocht en zijn te weten gekomen dat dit een valse notificatiebrief is betreffende een ongeautoriseerde login poging. Het bevat een link naar een phishing site (vermomd als een legitieme blockchain[.]com website). Oplichters achter deze e-mail proberen om blockchain[.]com accounts te stelen.

Blockchain.com email scam

Blockchain[.]com phishing e-mail in detail

Blockchain[.]com is een legitiem bedrijf dat een platform biedt voor het houden, gebruiken en beheren van crypto-activa (en het bestuderen van cryptocurrency transacties). Het heeft niets te maken met deze phishing e-mail. De e-mail beweert dat een recente inlogpoging is opgemerkt en vraagt om het apparaat te autoriseren (of te bevestigen) via de gepresenteerde website.

De gepresenteerde "Unauthorize device" hyperlink opent een phishing website, een nep blockchain[.]com met een ander URL adres en ontwerp. Oplichters gebruiken deze om nietsvermoedende bezoekers te verleiden tot het verstrekken van e-mailadressen (of portefeuille-ID's) en geheime herstelzinnen. Hun doel is om crypto-wallets te kapen en cryptocurrency te stelen.

Overzicht bedreiging:
Naam Blockchain[.]com Email Scam
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Valse Claim Een verdachte inlogpoging is opgemerkt op blockchain[.]com website
Gerelateerd domein login-blockchain-com-ce231.web[.]app
Detectienamen (login-blockchain-com-ce231.web[.]app) Avira (Phishing), Combo Cleaner (Phishing), ESET (Phishing), Kaspersky (Phishing), Sophos (Malware), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Vermomming E-mail van Blockchain[.]com team
Symptomen Ongeoorloofde online aankopen, gewijzigde wachtwoorden voor online accounts, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Verspreidingsmethodes Misleidende e-mails, bedrieglijke online pop-up advertenties, zoekmachine vergiftigingstechnieken, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privé-informatie, geldverlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Dit soort e-mails in het algemeen 

Meestal worden phishing-e-mails vermomd als officiële (of dringende/belangrijke) e-mails van legitieme bedrijven of andere entiteiten. Ze bevatten een koppeling waarmee een phishing-website wordt geopend en waarin wordt gevraagd om creditcardgegevens, aanmeldingsgegevens en andere gevoelige informatie.

Meer voorbeelden van phishing-e-mails zijn "Ingelogd met een nieuw Windows-apparaat", "Uw wachtwoord verloopt vandaag", "Verzoek om uw e-mail af te sluiten". Een andere populaire manier om e-mails te misbruiken voor kwaadaardige doeleinden is het afleveren van malware.

Hoe infecteren spamcampagnes computers?

E-mails die worden gebruikt om malware af te leveren, kunnen op twee manieren schade aanrichten: via kwaadaardige bijlagen of via websitelinks. In beide gevallen worden computers geïnfecteerd na het uitvoeren van een schadelijk bestand. Meestal gebruiken dreigers MS Office, PDF of andere documenten, JavaScript-bestanden, archieven, uitvoerbare bestanden en andere bestanden om gebruikers ertoe te verleiden malware uit te voeren.

Hoe voorkom ik de installatie van malware?

Vertrouw geen irrelevante e-mails die bijlagen of koppelingen bevatten. Vooral wanneer dergelijke e-mails van onbekende of verdachte adressen komen. Het openen van bestanden of koppelingen in dit soort e-mails kan computerinfecties veroorzaken. Gebruik officiële pagina's en directe koppelingen als bronnen voor het downloaden van bestanden en programma's. Vermijd het gebruik van andere bronnen.

Houd de geïnstalleerde software up to date. Werk het bij (en activeer het) met behulp van geïmplementeerde functies of hulpmiddelen die door de officiële ontwikkelaar worden aangeboden. Als u al kwaadaardige bijlagen hebt geopend, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst gepresenteerd in de blockchain[.]com phishing e-mail:

Subject:

Blockchain.com

Verify your device (request id: 7b44f824)

We noticed a login attempt recently. Kindly confirm and unauthorize the device details below if this wasn’t you. For more inquiry, contact support.

Date

Wed, March 2, 2022

Login IP

185.222.57.229

Approximate location

Netherlands

Device type

Win8.1
Unauthorize device

Thanks,
The Blockchain Team

download on the app store
 
get it on google play
© Blockchain[.]com

Verschijning van de phishing website gebruikt om blockchain[.]com accounts te stelen (GIF):

blockchain.com e-mail scam phishing website verschijning

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Het is waarschijnlijk gebeurd omdat scammers uw e-mailadres in hun database hebben (meestal verkrijgen ze e-mailadressen na datalekken). Hoe dan ook, scammers sturen dezelfde e-mails naar alle ontvangers - ze richten zich niet op iemand in het bijzonder.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik door deze e-mail werd misleid, wat moet ik doen?

Als u uw e-mailadres (of portemonnee ID) en geheime herstel zin heeft verstrekt, neem dan zo snel mogelijk contact op met blockchain[.]com support team om te zien wat ze eraan kunnen doen. Als oplichters uw crypto activa al hebben gestolen, is het onwaarschijnlijk dat het mogelijk zal zijn om ze terug te krijgen.

Ik heb een bestand gedownload en geopend dat is bijgevoegd bij een e-mail die is gebruikt om malware af te leveren, is mijn computer geïnfecteerd?

Als u een uitvoerbaar bestand hebt geopend, is uw computer waarschijnlijk al geïnfecteerd met malware. Hoewel MS Office-documenten, archieven en andere bestanden meestal niet direct na het openen computers infecteren.

Ik heb de e-mail gelezen maar de bijlage niet geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Nee, het lezen/openen van een e-mail kan geen schade veroorzaken. Dus als u geen schadelijke koppeling of bestand hebt geopend, is uw computer veilig.

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties die aanwezig waren in e-mailbijlagen?

Ja, Combo Cleaner kan bijna alle bekende malware detecteren en verwijderen. Het is belangrijk te vermelden dat high-end malware zich diep in het besturingssysteem kan verbergen. In dergelijke gevallen is het nodig een volledige systeemscan uit te voeren om malware te detecteren (en verwijderen).

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Blockchain.com phishing email QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Blockchain.com phishing email op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.