FacebookTwitterLinkedIn

Vermijd oplichting door "Cortana - It seems your PC is locked out" sites

Ook bekend als: Cortana - It seems your PC is locked out tech support scam
Schadeniveau: Medium

Wat is "Cortana - It seems your PC is locked out"?

"Cortana - It seems your PC is locked out" is een technische ondersteuning scam, die onze onderzoekers vonden tijdens het inspecteren van sites die gebruik maken van malafide advertentienetwerken. Dit soort oplichting is bedoeld om gebruikers te verleiden nep-hulplijnen te bellen om computergerelateerde problemen op te lossen. Eenmaal aan de lijn worden slachtoffers verleid tot het verlenen van toegang op afstand aan de oplichters, die dit vertrouwen misbruiken om verschillende problemen te veroorzaken.

Cortana - It seems your PC is locked out scam

"Cortana - It seems your PC is locked out" scam overzicht

Toen we een webpagina opriepen die deze zwendel promootte, kregen we meerdere pop-upvensters te zien. De pop-ups bevatten een valse systeemscan, bedreigingswaarschuwingen en een chatvenster. De primaire bewering van deze scam is dat de computer van de bezoeker is geblokkeerd vanwege een gedetecteerde malware-infectie.

Er wordt beweerd dat de chat op AI is gebaseerd, maar gebruikers kunnen er zogenaamd geen gebruik van maken als gevolg van een kritieke storing. In plaats daarvan dringt de scam aan op het bellen met het verstrekte nummer.

Benadrukt moet worden dat al deze beweringen vals zijn, en door het nummer te bellen gebruikers geen contact zullen opnemen met Windows/Microsoft ingenieurs, technici, of andere specialisten. Hoewel deze zwendel zich voordoet als een waarschuwing van Windows, moet worden benadrukt dat het op geen enkele manier is verbonden met de Microsoft Corporation.

Zwendel met technische ondersteuning kan op verschillende manieren werken; de belangrijkste doelstellingen zijn onder andere slachtoffers verleiden om de vermelde nummers te bellen en toegang op afstand te krijgen tot hun apparaten. Maar als de toegang eenmaal is verkregen, kan het oplichtingsmodel variëren. Hoewel deze cybercriminelen er in de eerste plaats van profiteren door slachtoffers (exorbitante) bedragen te laten betalen voor hun "diensten", kunnen ze daarnaast ook allerlei schade aanrichten.

Oplichters kunnen echte beveiligingsprogramma's verwijderen, (alleen bij aankoop) nep-antivirussen installeren, gevoelige gegevens stelen of de computer infecteren met malware (bijv. trojans, ransomware, cryptominers, enz.).

Meer in het bijzonder kunnen slachtoffers worden misleid tot het vrijgeven van informatie (bv. persoonlijk identificeerbare gegevens, gebruikersnamen/wachtwoorden, bankgegevens, kredietkaartnummers, enz.) door hen te vertellen dat de "technicus" deze niet kan zien of door ze in een phishingwebsite of -bestand in te voeren. De gegevens kunnen ook worden gestolen met behulp van malware.

Slachtoffers moeten meestal betalen via moeilijk/onmogelijk te traceren methoden. Bijvoorbeeld met digitale valuta (bv. cryptocurrencies, geschenkkaarten, voorafbetaalde bonnen, enz.), waarvan de transacties meestal niet kunnen worden teruggedraaid.

In sommige gevallen wordt slachtoffers gevraagd om contant geld in pakketten te verstoppen en naar de criminelen te sturen. Dit laatste komt vooral voor bij terugbetalingsfraude, waarbij slachtoffers te horen krijgen dat zij te veel hebben teruggekregen en het teveel moeten terugstorten. Bovendien zijn succesvol opgelichte gebruikers vaak herhaaldelijk het doelwit.

Kortom, door te vertrouwen op de "Cortana - It seems your PC is locked out" scam, kunnen gebruikers systeeminfecties, ernstige privacyproblemen, aanzienlijke financiële verliezen en zelfs identiteitsdiefstal ervaren.

Als het onmogelijk is om een scam webpagina te sluiten, moet u het proces van de browser beëindigen met behulp van Windows Taakbeheer. Bovendien, bij het openen van de browser - niet herstellen van de vorige browsersessie, zoals dat de bedrieglijke site zal heropenen, en het probleem zal zich opnieuw voordoen.

Als u de oplichters al toegang tot uw apparaat hebt gegeven, raden wij u aan om het onmiddellijk van het Internet los te koppelen. Verwijder daarna de software voor toegang op afstand die de cybercriminelen hadden gebruikt (bijv. AnyDesk, TeamViewed, enz.) om er zeker van te zijn dat ze er niet opnieuw in kunnen - aangezien ze dat misschien wel kunnen zonder dat u het weet. Scan ten slotte uw apparaat met een antivirusprogramma en verwijder alle gedetecteerde bedreigingen.

Overzicht bedreiging:
Naam Cortana - It seems your PC is locked out tech support scam
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Valse Claim Computer werd geblokkeerd vanwege gedetecteerde bedreigingen.
Vermomming Bedreigingswaarschuwingen van Windows/Microsoft.
Symptomen Valse foutmeldingen, valse systeemwaarschuwingen, pop-upfouten, valse computerscans.
Verspreidingsmethodes Getroffen websites, malafide online pop-up advertenties, mogelijk ongewenste toepassingen.
Schade Verlies van gevoelige privé-informatie, geldverlies, identiteitsdiefstal, mogelijke malware-infecties.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Technische ondersteuning scam voorbeelden

We hebben ontelbare tech support oplichtingen geanalyseerd; "Access to this PC has been blocked for due to illegal activities", "Pornography Warning Error", "Firewall Error: #ST43400X", en "Your computer is disabled. Please call Microsoft." zijn maar een paar voorbeelden.

Ongeacht wat deze misleidende inhoud beweert, moet worden benadrukt dat geen enkele website systemen kan scannen of bedreigingen/problemen kan detecteren. Daarom is elke pagina die dergelijke claims maakt oplichterij.

Hoe heb ik een oplichterssite geopend?

Bedrieglijke websites worden meestal onbedoeld geopend. We ontdekten een webpagina die de scam "Cortana - It seems your PC is locked out" promootte via een omleiding die werd veroorzaakt door een site die gebruikmaakt van malafide advertentienetwerken. Zwendelpagina's kunnen ook worden geopend via verkeerd getypte URL's of omleidingen die worden gegenereerd door spambrowsermeldingen, opdringerige advertenties of geïnstalleerde adware.

Hoe vermijdt u websites van oplichters?

Om te voorkomen dat u bedrieglijke pagina's bezoekt, raden wij u ten zeerste af websites te gebruiken die illegale of twijfelachtige diensten aanbieden (bijv. Torrenting, illegale inhoud streamen, enz.), aangezien deze meestal gebruik maken van malafide advertentienetwerken.

Online scam wordt ook gepusht via browser notification spam. Sta daarom niet toe dat dubieuze sites browsermeldingen leveren - met andere woorden, klik niet op "Toestaan", "Meldingen toestaan", of soortgelijke opties. In plaats daarvan raden we u aan om verzoeken om meldingen te negeren of te weigeren (d.w.z. door op "Blokkeren", "Meldingen blokkeren", enz. te drukken).

Bovendien kan adware advertenties weergeven die oplichting promoten of omleidingen naar dergelijke websites veroorzaken. Om te voorkomen dat reclame-ondersteunde software uw systeem infiltreert, moet u altijd onderzoek doen naar producten en officiële/geverifieerde downloadbronnen gebruiken. Bij het installeren, raden we ten zeerste aan om de voorwaarden te lezen, de mogelijke opties te bestuderen, de "Aangepaste/Geavanceerde" instellingen te gebruiken, en alle supplementen uit te schakelen - om te vermijden dat adware ongewild in het systeem wordt toegelaten.

We moeten benadrukken hoe belangrijk het is om een betrouwbare anti-virus te installeren en te updaten. Beveiligingsprogramma's moeten worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en gedetecteerde bedreigingen en problemen te verwijderen. Als uw computer al geïnfecteerd is, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om alle bedreigingen automatisch te verwijderen.

Tekst gepresenteerd in "Cortana - It seems your PC is locked out" scam pop-up:

Hello!


How is your day going?


Hi! I'm Cortana, a new AI chatbot by Microsoft. It seems your PC is locked out due to security reasons.


Click on one of these options to continue troubleshooting.


Self Diagnostic Tool
Run Complete Scan


Unfortunately, chat support is not available for this critical failure. Please contact Support

Weergave van de "Cortana - It seems your PC is locked out" pop-up scam (GIF):

Weergave van de - It seems your PC is locked out scam (GIF)

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe herkent u een pop-up scam?

Pop-upvensters met verschillende valse berichten zijn een veelvoorkomend soort lokmiddelen dat cybercriminelen gebruiken. Ze verzamelen gevoelige persoonlijke gegevens, verleiden internetgebruikers om valse technische ondersteuningsnummers te bellen, zich in te schrijven voor nutteloze online diensten, te investeren in verdachte cryptocurrency-regelingen, enz.

Hoewel deze pop-ups in de meeste gevallen de apparaten van gebruikers niet infecteren met malware, kunnen ze direct geldverlies veroorzaken of leiden tot identiteitsdiefstal.

Cybercriminelen streven ernaar hun schadelijke pop-upvensters zo te maken dat ze er betrouwbaar uitzien, maar scams hebben doorgaans de volgende kenmerken:

  • Spelfouten en niet-professionele afbeeldingen - Controleer de informatie die in een pop-up wordt weergegeven nauwkeurig. Spelfouten en onprofessionele afbeeldingen kunnen een teken van een scam zijn.
  • Gevoel van spoed - Afteltimer met een paar minuten erop, waarin u wordt gevraagd uw persoonlijke gegevens in te voeren of u aan te melden voor een onlinedienst.
  • Verklaringen dat je iets gewonnen hebt - Als je niet hebt meegedaan aan een loterij, online-wedstrijd, enz. en je ziet een pop-upvenster waarin staat dat je gewonnen hebt.
  • Scan van computer of mobiel apparaat - Een pop-upvenster dat uw apparaat scant en informeert over gedetecteerde problemen - is ongetwijfeld een scam; webpagina's kunnen dergelijke acties niet uitvoeren.
  • Exclusiviteit - Pop-upvensters waarin staat dat alleen u geheime toegang krijgt tot een financiële regeling die u snel rijk kan maken.

Voorbeeld van een pop-up scam:

Voorbeeld van een pop-up scam

Hoe werken pop-up scams?

Cybercriminelen en bedrieglijke marketeers gebruiken meestal verschillende advertentienetwerken, zoekmachine-vergiftiginstechnieken en verdachte websites om verkeer naar hun pop-ups te genereren. Gebruikers komen terecht op hun online kanalen nadat ze op valse downloadknoppen hebben geklikt, een torrentwebsite hebben gebruikt of gewoon op een resultaat van een internetzoekmachine hebben geklikt.

Op basis van de locatie- en apparaatgegevens van de gebruiker wordt een frauduleuze pop-up gepresenteerd. De lokmiddelen die in dergelijke pop-ups worden gepresenteerd, variëren van "snel rijk worden - schema's" tot nepvirusscans.

Hoe kan ik valse pop-ups verwijderen?

In de meeste gevallen infecteren pop-up scams de apparaten van gebruikers niet met malware. Als u een scam pop-up tegenkomt, zou het sluiten ervan voldoende moeten zijn. In sommige gevallen kunnen scam, pop-ups moeilijk te sluiten zijn; in dergelijke gevallen - sluit uw Internet browser en start deze opnieuw op.

In extreem zeldzame gevallen moet u misschien uw internetbrowser opnieuw instellen. Gebruik hiervoor onze instructies die uitleggen hoe u Internet browser instellingen kunt resetten.

Hoe voorkom ik valse pop-ups?

Om te voorkomen dat u pop-up scams te zien krijgt, moet u alleen websites bezoeken die een goede reputatie hebben. Torrent, Crack, gratis online films streamen, YouTube-video downloaden en andere websites met een vergelijkbare reputatie verwijzen internetgebruikers vaak door naar pop-upscams.

Om het risico op pop-up scams te minimaliseren, moet u uw internetbrowsers up-to-date houden en een gerenommeerde anti-malware programma gebruiken. Voor dit doel, raden wij Combo Cleaner.

Wat moet u doen als u in een pop-upscam getrapt bent?

Dit hangt af van het soort scam waar u voor bent gevallen. Meestal proberen pop-up oplichters gebruikers te verleiden tot het sturen van geld, het weggeven van persoonlijke informatie of het verlenen van toegang tot iemands apparaat.

  • Als u geld heeft gestuurd naar oplichters: U moet contact opnemen met uw financiële instelling en uitleggen dat u bent opgelicht. Als u dit onmiddellijk laat weten, is er een kans om uw geld terug te krijgen.
  • Als u persoonlijke informatie hebt weggegeven: U moet uw wachtwoorden wijzigen en twee-factor authenticatie inschakelen in alle online diensten die u gebruikt. Ga naar de Federal Trade Commission om identiteitsdiefstal te melden en persoonlijke herstelstappen te krijgen.
  • Als u oplichters verbinding laat maken met uw apparaat: U moet uw computer scannen met gerenommeerde anti-malware (wij raden Combo Cleaner aan) - cybercriminelen kunnen trojans, keyloggers en andere malware hebben geplant, gebruik uw computer niet voordat u mogelijke bedreigingen hebt verwijderd.
  • Help andere internetgebruikers: meld internetscam bij de Federal Trade Commission.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is een pop-upoplichting?

Pop-up scams verwijzen naar online inhoud die is ontworpen om gebruikers te verleiden tot het uitvoeren van bepaalde handelingen, bijvoorbeeld het bellen van nepondersteuningslijnen, cybercriminelen op afstand toegang geven tot hun apparaten, geldtransacties uitvoeren, privégegevens verstrekken, (waarschijnlijk onbetrouwbare of schadelijke) software installeren, enzovoort.

Wat is het doel van een pop-up scam?

Het primaire doel van pop-up scams is om inkomsten te genereren voor hun ontwerpers. Cybercriminelen kunnen profiteren van fondsen die zijn verkregen door misleiding, misbruik of verkoop van kwetsbare informatie, promotie van software, verspreiding van malware, enzovoort.

Waarom kom ik nep-pop-ups tegen?

Pop-up scams worden uitgevoerd op verschillende bedrieglijke websites. Deze pagina's worden meestal geopend via andere die gebruikmaken van malafide advertentienetwerken, opdringerige advertenties of spam-browsermeldingen. Scamsites kunnen ook worden geopend via verkeerd gespelde URL's (websiteadressen). Bovendien kan adware die op de browser/het systeem is geïnstalleerd dergelijke webpagina's geforceerd openen.

Ik kan een scam-pagina niet verlaten, hoe sluit ik deze?

Om een scam webpagina te sluiten, moet u het proces van de browser beëindigen met Windows Taakbeheer. Herstel niet de vorige browsersessie wanneer u de browser opnieuw opent - aangezien u dan opnieuw toegang krijgt tot de bedrieglijke website.

Ik heb cybercriminelen toestemming gegeven om op afstand toegang te krijgen tot mijn computer, wat moet ik doen?

Ten eerste moet u het apparaat loskoppelen van het internet. Ten tweede moet u het programma voor externe toegang waartoe u toegang hebt gekregen (bijv. TeamViewer, AnyDesk, enz.) verwijderen, omdat de oplichters mogelijk uw toestemming niet nodig hebben om opnieuw toegang tot het apparaat te krijgen. Scan ten slotte het systeem en verwijder alle gedetecteerde bedreigingen en problemen.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik werd misleid door een pop-up scam, wat moet ik doen?

Als u accountgegevens hebt verstrekt, wijzigt u onmiddellijk de wachtwoorden van alle mogelijk blootgestelde accounts en informeert u de officiële ondersteuning. En als u andere persoonlijke gegevens hebt verstrekt (bijv. ID-kaartgegevens, creditcardnummers, enz.) - neem dan onmiddellijk contact op met de betreffende autoriteiten.

Zal Combo Cleaner mij beschermen tegen pop-up scams en de malware die ze verspreiden?

Combo Cleaner is ontworpen om bezochte websites te scannen. Het kan malafide, bedrieglijke en schadelijke sites detecteren - en verdere toegang tot deze sites beperken. Combo Cleaner kan ook systemen scannen en vrijwel alle bekende malware-infecties verwijderen. Het uitvoeren van een volledige systeemscan is echter van vitaal belang - aangezien geavanceerde kwaadaardige programma's zich meestal diep in systemen verbergen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Cortana - It seems your PC is locked out tech support scam QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Cortana - It seems your PC is locked out tech support scam op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.