FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijder ik FluBot van een geïnfecteerd apparaat?

Ook bekend als: FluBot virus
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat voor soort malware is FluBot?

FluBot is de naam van kwaadaardige software die zich richt op Android-smartphones. Cybercriminelen verspreiden FluBot via sms-berichten, die ze versturen (in ten minste drie verschillende talen, zoals Duits, Pools en Hongaars) met links naar downloadwebsites voor een nep-FedEx-applicatie.

Deze websites downloaden een kwaadaardig APK-bestand (Android Package-bestand) dat is ontworpen om FluBot banking malware te installeren.

FluBot android malware

FluBot in detail

Zoals gezegd, verspreiden cybercriminelen FluBot via sms-berichten. Ze versturen berichten (in verschillende talen) met daarin een valse website voor het traceren van verzendingen, die is ontworpen om een APK-bestand te downloaden dat er ongeveer hetzelfde uitziet als het installatieprogramma van de FedEx-toepassing.

Tijdens de installatie vraagt de nep FedEx applicatie (FluBot kwaadaardige applicatie) om verschillende toestemmingen. Bijvoorbeeld om contacten te lezen, SMS berichten te schrijven, te lezen en te versturen, de telefoonstatus te lezen, het apparaat wakker te houden, meldingen te maken en deze te plaatsen met behulp van de startForeground functie.

Het vraagt ook toestemming om telefoongesprekken te starten zonder door de Dialer gebruikersinterface te gaan, pakketten te verwijderen, toestemming te geven om elke normale app die op het apparaat is geïnstalleerd te bevragen, en applicaties toestemming te geven om netwerksockets te openen.

FluBot kan opdrachten ontvangen via een Command and Control (C&C) server, waaronder opdrachten om toepassingen te verwijderen, de kaart te blokkeren, SMS-berichten te uploaden, URL's (website-adressen) te openen, lijsten met contactpersonen te extraheren, Google Play Protect uit te schakelen, en diverse andere opdrachten.

FluBot is malware voor banken die zich richt op gebruikers in verschillende landen. Een van de manieren die de malware gebruikt om gevoelige gegevens te stelen is het weergeven van vensters waarin wordt gevraagd om creditcardgegevens te verstrekken.

Op deze manier gebruiken cybercriminelen FluBot om slachtoffers te verleiden gevoelige informatie te verstrekken die kan worden gebruikt om identiteiten te stelen, frauduleuze aankopen en transacties te doen, enz. Ze kunnen het ook gebruiken om andere persoonlijke gegevens te ontfutselen, zoals bijvoorbeeld inloggegevens (gebruikersnamen, e-mailadressen, wachtwoorden).

Overzicht bedreiging:
Naam FluBot virus
Type bedreiging Android malware, kwaadaardige toepassing, ongewenste toepassing.
Detectienamen (fedex.apk) Avast-Mobile (Android:Evo-gen [Trj]), BitDefenderFalx (Android.Trojan.Banker.TW), ESET-NOD32 (een variant van Android/TrojanDropper.Agent.HKE), Kaspersky (HEUR:Backdoor.AndroidOS.Polph.c), volledige lijst (VirusTotal).
Gerelateerde domeinen cssincronbucuresti[.]ro, windjey[.]com, gispert[.]pt
Detectienamen (cssincronbucuresti[.]ro) Fortinet (Phishing), PREBYTES (Malware), volledige lijst (VirusTotal).
Detectienamen (windjey[.]com) Dr.Web (Malicious), Fortinet (Malware), PREBYTES (Malware), volledige lijst (VirusTotal).
Symptomen Het apparaat werkt traag, systeeminstellingen worden gewijzigd zonder toestemming van de gebruiker, dubieuze toepassingen verschijnen, het gegevens- en batterijverbruik neemt aanzienlijk toe, browsers worden omgeleid naar nepwebsites, er worden opdringerige advertenties geleverd, geldverlies, problemen met de online privacy, gestolen persoonlijke accounts.
Verspreidingsmethodes Social engineering, SMS berichten, nep FedEx website.
Schade Gestolen persoonlijke informatie (privéberichten, logins/wachtwoorden, enz.), verminderde prestaties van het toestel, batterij is snel leeg, verminderde internetsnelheid, enorm gegevensverlies, geldverlies, gestolen identiteit (kwaadaardige apps kunnen communicatie-apps misbruiken).
Malware verwijderen (Android) Om malware-infecties te verwijderen raden onze beveiligingsonderzoekers aan uw Android-toestel te scannen met legitieme anti-malware software. Wij raden Avast, Bitdefender, ESET of Malwarebytes aan.

FluBot in het algemeen

Cybercriminelen gebruiken een valse FedEx-applicatie om FluBot banking-malware te verspreiden.Aangezien deze malware toegang kan krijgen tot de lijst met contactpersonen, berichten kan uploaden en verzenden, kunnen cybercriminelen deze verder verspreiden door verzamelde nummers te gebruiken en sms-berichten te verzenden die betrekking hebben op meldingen van FedEx met een kwaadaardige websitelink.

Meer voorbeelden van Android-malware zijn: Oscorp, ThiefBot en Basbanke.

Hoe heeft FluBot mijn apparaat geïnfiltreerd?

Zoals hierboven vermeld, wordt FluBot verspreid via een valse FedEx website. Android-gebruikers ontvangen via sms een link naar die website en beweren dat het om een bericht van FedEx gaat over het pakket dat zogenaamd zal arriveren. Cybercriminelen richten zich op gebruikers die in verschillende landen wonen (bijv. Duitsland, Polen, Hongarije).

Merk ook op dat malware kan worden verspreid via e-mail (schadelijke e-mailbijlagen, websitelinks in e-mails), nepsoftware-updaters, 'cracking'-tools, downloaders van derden, Peer-to-Peer-netwerken en andere dubieuze bronnen voor het downloaden van bestanden en programma's.

In feite worden de bovengenoemde distributiemethoden eerder gebruikt om gebruikers ertoe te verleiden malware op hun computers te installeren, dan op mobiele apparaten.

Hoe de installatie van malware te vermijden

Software moet worden gedownload van legitieme bronnen (b.v. officiële pagina's of platforms). Het is nooit veilig om onofficiële pagina's of andere bronnen te gebruiken voor het downloaden van bestanden of applicaties.

Onrelevante e-mailberichten die bijlagen of websitelinks bevatten, moeten niet worden vertrouwd, vooral als ze van een onbekende afzender komen. Cybercriminelen gebruiken dit soort e-mails vaak om malware af te leveren (ze moedigen gebruikers aan om de bijlage te openen of op een gegeven link te klikken).

Geïnstalleerde programma's moeten worden bijgewerkt en geactiveerd met hulpprogramma's die door hun officiële ontwikkelaars worden geleverd. Niet-officiële hulpprogramma's van derden zijn vaak schadelijk. Bovendien is het illegaal om de activering van gelicentieerde software te omzeilen door gebruik te maken van "cracking" tools of illegale software.

Bovendien moet op uw apparaat een goede antivirus of anti-spyware software geïnstalleerd zijn - gebruik deze software om het apparaat regelmatig te scannen.

Screenshot van de nep FedEx website:

flubot malware fake fedex website

Screenshot van de Duitse SMS:

flubot malware german sms

Tekst in dit bericht:

Ihr Paket kommt an, verfolgen Sie es hier: -

Screenshot van de Hongaarse SMS:

flubot malware hungarian sms

Tekst in dit bericht:

Megerkezett a csomagja, kovesse nyomon itt: -

Screenshot van de Poolse SMS:

flubot malware polish sms

Tekst in dit bericht:

FedEx: Twoja paczka przybywa, sledz tutaj: -

Schermafbeeldingen van de FluBot installatiedialoogvensters:

flubot malware first installation step flubot malware second installation step flubot malware third installation step flubot malware fourth installation step

Update August 13, 2021 - FluBot-malware heeft zich in heel Europa verspreid, maar sinds kort is het ook in Australië actief. De verspreidingsmethoden en functionaliteiten van het schadelijke programma zijn niet wezenlijk veranderd. FluBot werkt nog steeds door de schermen van slachtoffers te bedekken met valse aanmeldingsvensters van verschillende toepassingen voor online bankieren.

Op het moment van onderzoek was het gericht op de volgende Australische banken: Bank Australia, Bank of Melbourne, BankSA, CommBank, Great Southern Bank Australia, HSBC Australia, National Australia Bank, St. George Bank, Suncorp, en UBank.

Schermafbeeldingen van de valse aanmeldingsvensters die door de FluBot-malware worden weergegeven:

Fake NetBank (CommBank - Commonwealth Bank of Australia) sign-in window displayed by FluBot malware Fake GSB (Great Southern Bank Australia) sign-in window displayed by FluBot malware Fake NAB (National Australia Bank) sign-in window displayed by FluBot malware Fake Suncorp sign-in window displayed by FluBot malware Fake UBank sign-in window displayed by FluBot malware

Screenshot van een nepwaarschuwingsbericht dat wordt gebruikt om FluBot-malware te verspreiden. Kwaadaardige websites tonen deze waarschuwing om gebruikers ertoe te verleiden FluBot zelf te installeren, in plaats van een beveiligingsupdate die hen zou moeten beschermen.

Fake warning message spreading FluBot malware

Tekst binnenin:

Your device is infected with the FluBot malware

Android has detected that your device has been infected.

FluBot is an Android spyware that aims to steal financial login and password data from your device.

You must install an Android security update to remove FluBot.

[Install security update]

If a window appears preventing the installation, select "settings" and enable the installation of unknown apps.

Snelmenu:

Verwijder de browsegeschiedenis uit de Chrome-webbrowser:

De browsegeschiedenis van Chrome verwijderen in het Android-besturingssysteem (stap 1)

Tik op de knop "Menu" (drie stippen in de rechterbovenhoek van het scherm) en selecteer "Geschiedenis" in het geopende uitklapmenu.

De browsegeschiedenis van Chrome verwijderen in het Android-besturingssysteem (stap 2)

Tik op "Browsegegevens wissen", selecteer het tabblad "GEAVANCEERD", kies het tijdsbereik en de gegevenssoorten die u wilt wissen en tik op "Gegevens wissen".

[Terug naar de inhoudsopgave]

Schakel browsermeldingen in de Chrome-webbrowser uit:

Browsermeldingen uitschakelen in de Chrome-browser in het Android-besturingssysteem (stap 1)

Tik op de knop "Menu" (drie stippen in de rechterbovenhoek van het scherm) en selecteer "Instellingen" in het geopende uitklapmenu.

Browsermeldingen uitschakelen in de Chrome-browser in het Android-besturingssysteem (stap 2)

Scroll naar beneden tot u de optie "Site-instellingen" ziet en tik erop. Scroll naar beneden tot u de optie "Meldingen" ziet en tik erop.

Browsermeldingen uitschakelen in de Chrome-browser in het Android-besturingssysteem (stap 3)

Zoek de websites die browsermeldingen leveren, tik erop en klik op "Wissen & resetten". Hiermee verwijdert u de verleende toestemming voor deze websites om meldingen te leveren, maar als u dezelfde site opnieuw bezoekt, kan deze opnieuw om toestemming vragen.

U kunt kiezen of u deze toestemmingen wilt geven of niet (als u kiest om te weigeren, gaat de website naar de sectie "Geblokkeerd" en zal u niet langer om toestemming vragen).

[Terug naar de inhoudsopgave]

Reset de Chrome webbrowser:

Chrome-browser terugzetten naar fabrieksinstellingen in Android-besturingssysteem (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Apps" ziet en tik erop.

Chrome-browser terugzetten naar fabrieksinstellingen in Android-besturingssysteem (stap 2)

Scroll naar beneden totdat u "Chrome" applicatie vindt, selecteer het en tik op "Opslag" optie.

Chrome-browser terugzetten naar fabrieksinstellingen in Android-besturingssysteem (stap 3)

Tik op "BEHEER GEHEUGEN", vervolgens op "ALLE GEGEVENS WISSEN" en bevestig de actie door op "OK" te tikken. Let op: als u de browser reset, worden alle daarin opgeslagen gegevens gewist. Dit betekent dat alle opgeslagen logins/wachtwoorden, browsegeschiedenis, niet-standaardinstellingen en andere gegevens worden gewist. U zult ook opnieuw moeten inloggen op alle websites.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Verwijder de browsergeschiedenis van de Firefox webbrowser:

Browsergeschiedenis verwijderen van Firefox in het Android-besturingssysteem (stap 1)

Tik op de knop "Menu" (drie stippen in de rechterbovenhoek van het scherm) en selecteer "Geschiedenis" in het geopende uitklapmenu.

Browsergeschiedenis verwijderen van Firefox in het Android-besturingssysteem (stap 2)

Scroll omlaag tot u "Privégegevens wissen" ziet en tik erop. Selecteer de gegevenssoorten die u wilt verwijderen en tik op "GEGEVENS WISSEN".

[Terug naar de inhoudsopgave]

Schakel browsermeldingen in de webbrowser Firefox uit:

Browsermeldingen uitschakelen in de Firefox-webbrowser op het Android-besturingssysteem (stap 1)

Bezoek de website die browsermeldingen levert, tik op het pictogram dat links van de URL-balk wordt weergegeven (het pictogram is niet noodzakelijk een "Slot") en selecteer "Site-instellingen bewerken".

Browsermeldingen uitschakelen in de Firefox-webbrowser op het Android-besturingssysteem (stap 2)

In de geopende pop-up opt-in de "Meldingen" optie en tik op "VERWIJDER".

[Terug naar de inhoudsopgave]

Reset de Firefox webbrowser:

Resetten van Firefox-browser in het Android-besturingssysteem (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Apps" ziet en tik erop.

Resetten van Firefox-browser in het Android-besturingssysteem (stap 2)

Scroll naar beneden totdat u "Firefox" applicatie vindt, selecteer het en tik op "Opslag" optie.

Resetten van Firefox-browser in het Android-besturingssysteem (stap 3)

Tik op "GEGEVENS WISSEN" en bevestig de actie door op "WISSEN" te tikken. Let op dat het resetten van de browser alle gegevens verwijdert die erin zijn opgeslagen. Dit betekent dat alle opgeslagen logins/wachtwoorden, browsegeschiedenis, niet-standaardinstellingen en andere gegevens worden gewist. U moet ook opnieuw inloggen op alle websites.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Verwijder mogelijk ongewenste en/of kwaadaardige toepassingen:

Removing unwanted/malicious applications from the Android operating system (step 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Apps" ziet en tik erop.

Ongewenste toepassingen van het Android-besturingssysteem verwijderen (stap 2)

Scroll naar beneden totdat u een mogelijk ongewenste en/of kwaadaardige toepassing ziet, selecteer deze en tik op "Verwijderen". Als u om de een of andere reden de geselecteerde toepassing niet kunt verwijderen (u krijgt bijvoorbeeld een foutmelding), kunt u proberen de "Veilige modus" te gebruiken.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Start het Android toestel op in "Veilige modus":

De "Veilige modus" in het Android besturingssysteem schakelt tijdelijk alle toepassingen van derden uit. Het gebruik van deze modus is een goede manier om verschillende problemen te diagnosticeren en op te lossen (bv. kwaadaardige toepassingen verwijderen die gebruikers verhinderen wanneer het toestel "normaal" draait).

Android-toestel opstarten in veilige modus

Druk op de "Power" knop en houd deze ingedrukt totdat u het "Uitschakelen" scherm ziet. Tik op het pictogram "Uitschakelen" en houd het ingedrukt. Na een paar seconden verschijnt de optie "Veilige modus" en kunt u deze uitvoeren door het apparaat opnieuw op te starten.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Controleer het batterijverbruik van verschillende toepassingen:

Het batterijverbruik van verschillende toepassingen in het Android-besturingssysteem controleren (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll omlaag tot u "Apparaatonderhoud" ziet en tik erop.

Het batterijverbruik van verschillende toepassingen in het Android-besturingssysteem controleren (stap 2)

Tik op "Batterij" en controleer het gebruik van elke toepassing. Legitieme applicaties zijn ontworpen om zo min mogelijk energie te verbruiken om de beste gebruikerservaring te bieden en om energie te besparen. Daarom kan een hoog batterijverbruik erop wijzen dat de toepassing kwaadaardig is.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Controleer het dataverbruik van verschillende applicaties:

Controle van het gegevensgebruik van verschillende toepassingen in het Android-besturingssysteem (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Verbindingen" ziet en tik erop.

Controle van het gegevensgebruik van verschillende toepassingen in het Android-besturingssysteem (stap 2)

Scroll naar beneden tot u "Datagebruik" ziet en selecteer deze optie. Net als bij batterijen zijn legitieme toepassingen ontworpen om het gegevensgebruik zo veel mogelijk te beperken. Dit betekent dat een hoog gegevensgebruik kan wijzen op de aanwezigheid van een kwaadaardige toepassing. Sommige schadelijke toepassingen kunnen ontworpen zijn om alleen te werken wanneer het toestel is verbonden met een draadloos netwerk. Om deze reden moet u zowel het mobiele als het Wi-Fi-gegevensgebruik controleren.

Controle van het gegevensgebruik van verschillende toepassingen in het Android-besturingssysteem (stap 3)

Als u een toepassing vindt die veel gegevens gebruikt hoewel u ze nooit gebruikt, raden wij u ten stelligste aan ze zo snel mogelijk te verwijderen.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Installeer de laatste software-updates:

Het up-to-date houden van de software is een goede praktijk als het gaat om de veiligheid van het apparaat. De fabrikanten van het toestel brengen voortdurend verschillende beveiligingspatches en Android-updates uit om fouten en bugs te verhelpen die door cybercriminelen kunnen worden misbruikt.

Een verouderd systeem is veel kwetsbaarder, en daarom moet u er altijd voor zorgen dat de software van uw toestel up-to-date is.

Software-updates installeren in het Android-besturingssysteem (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Software-update" ziet en tik erop.

Software-updates installeren in het Android-besturingssysteem (stap 2)

Tik op "Updates handmatig downloaden" en controleer of er updates beschikbaar zijn. Zo ja, installeer ze dan onmiddellijk. Wij raden u ook aan om de optie "Updates automatisch downloaden" in te schakelen - dit zorgt ervoor dat het systeem u waarschuwt zodra er een update is uitgebracht en/of deze automatisch installeert.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Zet het systeem terug in de fabrieksinstellingen:

Het uitvoeren van een "Fabrieksreset" is een goede manier om alle ongewenste applicaties te verwijderen, de systeeminstellingen terug te zetten naar de standaard en het apparaat in het algemeen schoon te maken. Houd er echter rekening mee dat alle gegevens op het apparaat worden verwijderd, inclusief foto's, video-/audiobestanden, telefoonnummers (opgeslagen op het apparaat, niet op de SIM-kaart), SMS-berichten, enzovoort. D.w.z., het toestel wordt teruggezet naar de fabrieksstatus.

U kunt ook de basissysteeminstellingen of alleen de netwerkinstellingen herstellen.

Het Android-besturingssysteem terugzetten naar de fabrieksinstellingen (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Over telefoon" ziet en tik erop.

Het Android-besturingssysteem terugzetten naar de fabrieksinstellingen (stap 2)

Scroll naar beneden tot u "Reset" ziet en tik erop. Kies nu de actie die u wilt uitvoeren:
"Instellingen resetten" - alle systeeminstellingen terugzetten naar standaard;
"Netwerkinstellingen resetten" - alle netwerkgerelateerde instellingen terugzetten naar de standaardinstellingen;
"Fabrieksgegevens resetten" - het hele systeem resetten en alle opgeslagen gegevens volledig wissen;

[Terug naar de inhoudsopgave]

Schakel toepassingen uit die beheerdersrechten hebben:

Als een kwaadaardige applicatie privileges op beheerdersniveau krijgt, kan dit het systeem ernstig beschadigen. Om het apparaat zo veilig mogelijk te houden, moet u altijd controleren welke apps dergelijke privileges hebben en de apps uitschakelen die dat niet zouden moeten.

Android-toepassingen uitschakelen die beheerdersbevoegdheden hebben (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll omlaag tot u "Vergrendelscherm en beveiliging" ziet en tik erop.

Android-toepassingen uitschakelen die beheerdersbevoegdheden hebben (stap 2)

Scroll omlaag tot u "Andere beveiligingsinstellingen" ziet, tik erop en tik vervolgens op "Apparaatbeheer-apps".

Android-toepassingen uitschakelen die beheerdersbevoegdheden hebben (stap 3)

Identificeer toepassingen die geen beheerdersrechten mogen hebben, tik erop en tik vervolgens op "DEACTIVEER".

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn apparaat is geïnfecteerd met FluBot malware, moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?

Het is niet nodig om te formatteren om van FluBot af te komen.

Wat zijn de grootste problemen die malware kan veroorzaken?

Het kan worden gebruikt om identiteiten te stelen, frauduleuze aankopen en transacties te doen, online accounts te kapen, andere gebruikers te verleiden hun apparaten met malware te infecteren.

Wat is het doel van de FluBot-malware?

Het lijkt erop dat het doel van deze malware is om creditcardgegevens te stelen. Ook zou het kunnen worden gebruikt om inloggegevens (zoals gebruikersnamen, e-mailadressen, wachtwoorden) en andere gevoelige informatie te ontfutselen.

Hoe heeft FluBot-malware mijn apparaat geïnfiltreerd?

FluBot wordt verspreid via een valse FedEx-website die cybercriminelen via sms-berichten naar potentiële slachtoffers sturen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
FluBot virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van FluBot virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.