FacebookTwitterLinkedIn

Hoe te voorkomen dat u wordt opgelicht via de Dropbox phishing e-mail

Ook bekend als: mogelijke malware infecties
Schadeniveau: Medium

Wat is "Dropbox Email Scam"?

Oplichters achter deze phishingfraude proberen nietsvermoedende ontvangers te verleiden tot het verstrekken van hun Microsoft-accountgegevens. Ze proberen mensen te misleiden via een link in een PDF-document, dat wordt gedownload via een gedeelde Dropbox-link in een ander PDF-document.

Dit document kan worden geopend via een link in een phishing-e-mail. Vertrouw daarom deze frauduleuze e-mail niet en, nog belangrijker, voer geen informatie in op de bedrieglijke website.

Dropbox Email Scam e-mail spamcampagne

Om deze phishing-e-mail geloofwaardiger te laten lijken, vermommen de oplichters hem als een geautomatiseerde e-mail van Dropbox. Het is slechts een van de vele gevallen waarbij oplichters de naam van een bekend bedrijf of een bekende organisatie misbruiken om ontvangers te laten geloven dat een ontvangen e-mail officieel en legitiem is.

Deze e-mail bevat een link die is ontworpen om een PDF-document te openen, dat een gedeelde Dropbox-link bevat. Deze link opent vervolgens een Dropbox-pagina die een ander PDF-document bevat. Het tweede PDF-document bevat weer een andere link, die een valse Microsoft-aanmeldingspagina opent.

Het belangrijkste doel van deze zwendel is om mensen te verleiden hun Microsoft-accountgegevens in te voeren, zodat de verantwoordelijke oplichters hun accounts kunnen stelen. Door de eerder genoemde gegevens in te voeren, zouden gebruikers de oplichters toegang geven tot Microsoft producten en diensten zoals Office, Skype, Outlook, OneDrive, enz.

Zij kunnen dan toegang krijgen tot gehoste bestanden, foto's, contactpersonen en andere persoonlijke gegevens. Afhankelijk van het soort gegevens waartoe toegang wordt verkregen, kunnen scammers deze gebruiken om frauduleuze aankopen te doen, phishingmails en malspamcampagnes te verspreiden, identiteiten te stelen, enz. Ze kunnen gestolen accounts ook verkopen aan derden (mogelijk cybercriminelen).

Daarom wordt u sterk aangeraden geen links of bestanden te openen die in dubieuze e-mails zoals deze zijn opgenomen.

Overzicht bedreiging:
Naam Dropbox Email Scam
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude.
Valse Claim Oplichters achter deze e-mail beweren dat Eden Sellings een document heeft gedeeld, dat kan worden bekeken via de verstrekte link.
Vermomming Deze e-mail is vermomd als een automatisch bericht van Dropbox.
Symptomen Ongeoorloofde online aankopen, gewijzigde wachtwoorden voor online accounts, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Verspreidingsmethodes Misleidende e-mails, bedrieglijke online pop-up advertenties, zoekmachine piraterij technieken, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privé-informatie, geldverlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Er zijn veel e-mailzwendelpraktijken online. Enkele andere voorbeelden zijn "Your Local Network Has Been Compromised Email Scam", "Aruba.it Email Scam" en "Transaction Received Into Blockchain Wallet Email Scam". In de meeste gevallen proberen de oplichters erachter mensen over te halen om financiële transacties te verrichten of gevoelige informatie te verstrekken.

De cybercriminelen gebruiken ook e-mails om ontvangers te misleiden en malware te laten installeren. Meestal verspreiden ze malspam-campagnes die worden gebruikt om ransomware, trojans en andere kwaadaardige programma's te verspreiden.

Hoe infecteren spamcampagnes computers?

Gewoonlijk sturen cybercriminelen e-mails met een kwaadaardig bestand als bijlage, of met een koppeling waarmee een kwaadaardig bestand wordt gedownload. Hoe dan ook, hun belangrijkste doel is om ontvangers te verleiden tot het uitvoeren van een kwaadaardig bestand dat de installatie van malafide software veroorzaakt.

Meestal voegen ze kwaadaardige Microsoft Office-, PDF-documenten, uitvoerbare bestanden (.exe), JavaScript-bestanden en archiefbestanden (ZIP, RAR) toe.

Merk op dat schadelijke documenten die worden geopend met Microsoft Office 2010 en andere versies die na 2010 zijn uitgebracht, computers niet automatisch infecteren - ze installeren alleen malware als gebruikers toestaan dat ze macro-opdrachten uitvoeren door bewerking/inhoud handmatig in te schakelen.

Deze versies bevatten de modus "Beschermde weergave", terwijl oudere versies deze functie niet hebben en automatisch malware installeren zonder toestemming te vragen.

Hoe de installatie van malware te vermijden

Bijlagen en websitelinks in irrelevante e-mails mogen niet worden vertrouwd of geopend, vooral niet als de e-mails afkomstig zijn van onbekende, verdachte adressen. Alle software en bestanden mogen alleen worden gedownload van officiële websites en via directe downloadlinks.

Het is niet veilig om andere kanalen te gebruiken. Enkele voorbeelden van dubieuze bronnen zijn Peer-to-Peer netwerken (bijv. torrent clients, eMule), onofficiële pagina's, gratis bestandshostingsites, en downloaders van derden. Dit soort kanalen wordt vaak gebruikt om ongewenste, zelfs kwaadaardige programma's te verspreiden.

Ook installers van derden kunnen worden gebruikt. Geïnstalleerde software mag alleen worden bijgewerkt en geactiveerd met hulpprogramma's/functies die door officiële softwareontwikkelaars worden geleverd. Updaters en activators van derden infecteren computers vaak met kwaadaardige programma's. Bovendien is het illegaal om gelicentieerde programma's te activeren met "cracking" (niet-officiële activerings) tools.

Houd besturingssystemen/computers veilig door ze regelmatig te scannen met een betrouwbare antivirus- of antispywarepakket, en zorg ervoor dat deze software up-to-date is. Als u al kwaadaardige bijlagen hebt geopend, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst gepresenteerd in het e-mailbericht "Dropbox Email Scam":

I used Dropbox to share a file with you.

 

For security purposes, you would be required to sign into your email address to view.

 

Click here to view.

Schermafbeelding van het PDF-document dat is ontworpen om de Dropbox-pagina te openen:

dropbox e-mail scam pdf-document leidt naar dropbox

Tekst in dit document:

Eden Sellings Shared a file with you using DropBox

Document Sharing Cloud


ACCESS DOCUMENT

 

Kind Regards

The DropBox Team

Schermafbeelding van een tweede PDF document dat een link bevat naar een valse Microsoft aanmeldpagina:

Dropbox e-mail scam pdf-document leidt tot nep microsoft login pagina

Tekst in dit document:

A private document has been shared with you using DropBox
Share Point Online
ACCESS DOCUMENT
Thanks
Eden

Screenshot van een valse Microsoft account pagina:

dropbox e-mail scam nep microsoft website 

Nog een voorbeeld van een spambericht over Dropbox waarin een phishing-website wordt gepromoot:

Spam e-mail met Dropbox-thema (2021-06-30)

Tekst binnenin:

Subject: You've received a shared file in your Dropbox

Dear value user,

You've NEW important document shared with you via Dropbox.
Click here to access your shared file.
Happy Dropboxing!

Screenshot van de gepromote phishing site (nep Dropbox website):

Phishing-website met Dropbox-thema

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijder ik malware handmatig?

Handmatig malware verwijderen is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus of anti-malware programma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken. Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen.

Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat draait op de computer van een gebruiker:

kwaadaardig proces draait op de computer van de gebruiker voorbeeld

Als u de lijst met programma's die op uw computer draaien hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met taakbeheer, en een programma hebt gevonden dat er verdacht uitziet, moet u verdergaan met deze stappen:

handmatige malware verwijdering stap 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma toont automatisch opstartende toepassingen, register- en bestandssysteemlocaties:

screenshot van autoruns applicatie

handmatige malware verwijdering stap 2Herstart uw computer in Veilige modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten, klik op OK. Druk tijdens het opstarten van uw computer meerdere malen op de toets F8 op uw toetsenbord totdat u het menu Geavanceerde opties van Windows ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 7 op te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 8 gebruikers: Windows 8 starten in veilige modus met netwerkmogelijkheden - Ga naar het startscherm van Windows 8, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" selecteert u Geavanceerd opstarten.

Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten". Uw computer zal nu opnieuw opstarten in het "Geavanceerde opstartopties menu". Klik op de knop "Problemen oplossen", en vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". In het scherm met geavanceerde opties klikt u op "Opstartinstellingen". Klik op de knop "Herstarten". Uw PC zal opnieuw opstarten in het scherm "Opstartinstellingen". Druk op F5 om op te starten in Veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Windows 8 Veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 8 op te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het pictogram Power. Klik in het geopende menu op "Herstart" terwijl u de "Shift"-toets op uw toetsenbord ingedrukt houdt. In het venster "Kies een optie" klikt u op "Problemen oplossen", vervolgens selecteert u "Geavanceerde opties". In het menu "Geavanceerde opties" selecteert u "Opstartinstellingen" en klikt u op de knop "Herstarten".

In het volgende venster moet u op de toets "F5" op uw toetsenbord klikken. Hierdoor wordt uw besturingssysteem opnieuw opgestart in de veilige modus met netwerkmogelijkheden.

windows 10 veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 10 op te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

 

handmatige malware verwijdering stap 3Pak het gedownloade archief uit en voer het Autoruns.exe bestand uit.

pak autoruns.zip uit en voer autoruns.exe uit

handmatige malware verwijdering stap 4In de Autoruns toepassing, klik op "Opties" bovenaan en verwijder het vinkje bij "Lege Locaties Verbergen" en "Windows Entries Verbergen" opties. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Klik bovenaan op 'Opties' en vink de opties 'Lege locaties verbergen' en 'Windows-entries verbergen' uit

handmatige malware verwijdering stap 5Check de lijst die door de Autoruns toepassing en zoek het malware bestand dat u wilt verwijderen.

U moet het volledige pad en de naam opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het zeer belangrijk om te vermijden dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam ervan en kiest u "Verwijderen".

zoek het malware bestand dat u wilt verwijderen

Na het verwijderen van de malware via de Autoruns toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij het volgende opstarten van het systeem), moet u zoeken naar de naam van de malware op uw computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, moet u deze verwijderen.

zoeken naar een malware bestand op uw computer

Herstart uw computer in de normale modus. Het volgen van deze stappen zou alle malware van uw computer moeten verwijderen. Merk op dat het handmatig verwijderen van bedreigingen geavanceerde computervaardigheden vereist. Als u deze vaardigheden niet hebt, laat malwareverwijdering dan over aan antivirus- en anti-malwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om infectie te voorkomen dan te proberen later malware te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de nieuwste updates voor het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware.

Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden wij u aan uw computer te scannen met Combo Cleaner.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
mogelijke malware infecties QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van mogelijke malware infecties op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.