FacebookTwitterLinkedIn

AnyDesk Virus

Ook bekend als: AnyDesk malware
Type: Adware
Schadeniveau: Medium

Instructies om het AnyDesk virus te verwijderen 

Wat is AnyDesk?

AnyDesk, vergelijkbaar met TeamViewer, is een legitieme applicatie die als functie systeembeheer op afstand biedt. Onlangs, zijn cybercriminelen begonnen met het verspreiden van een gewijzigde versie van AnyDesk met behulp van de "bundeling" methode, en dus infiltreert het meestal zonder toestemming van gebruikers.

AnyDesk PUP

De gewijzigde versie wordt ook gebruikt om op afstand toegang te krijgen tot systemen, maar zonder toestemming van de gebruiker. De kwaadaardige versie draait in principe op de achtergrond en wacht tot gewone gebruikers de computer gedurende een bepaalde periode onbeheerd achterlaten. Zodra de gebruiker "weg is van het toetsenbord", maken cybercriminelen op afstand verbinding met het systeem en voeren ze schadelijke acties uit. In de meeste gevallen hebben deze mensen de Amazon-accounts van gebruikers als doelwit. Ze gebruiken opgeslagen logins/wachtwoorden om in te loggen op de Amazon-website en verschillende artikelen en cadeaubonnen te kopen. Amazon is niet het enige account dat gevaar loopt. Cybercriminelen kunnen doen wat ze willen met toegang tot het systeem (bijv. andere malware installeren, logins/wachtwoorden stelen, misbruik maken van sociale netwerken en andere persoonlijke accounts, etc.) Daarom kan de aanwezigheid van de gewijzigde versie van AnyDesk leiden tot risicovolle computerinfecties en ernstige privacyproblemen. De snelkoppeling op het bureaublad van de kwaadaardige versie heet "AnyDask" en de vermelding in de lijst van geïnstalleerde programma's is "AnyDeskApp". Als u merkt dat AnyDesk systemen heeft geïnfiltreerd zonder uw toestemming, of u heeft het gedownload van een bron van derden, verwijder het dan onmiddellijk en scan het systeem met een betrouwbare anti-virus/anti-spyware pakket om alle overblijfselen te verwijderen. AnyDesk mag alleen van zijn officiële website worden gedownload.

Overzicht bedreiging:
Naam AnyDesk malware
Type bedreiging Adware, ongewenste advertenties, pop-up virus
Symptomen Advertenties zien die niet afkomstig zijn van de sites waar u surft. Opdringerige pop-up advertenties. Verminderde snelheid bij het surfen op het internet.
Verspreidingsmethodes Misleidende pop-up advertenties, gratis software-installers (bundeling), nep-installers van flashplayers.
Schade Verminderde computer prestaties, browser tracking - privacy problemen, mogelijke extra malware infecties.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Op het moment van onderzoek is AnyDesk gebundeld met een aantal andere mogelijk ongewenste programma's, waaronder Powzip, Smart Application Controller, One System Care, View, en mail.ru. In tegenstelling tot AnyDesk bieden deze mogelijk ongewenste programma's geen toegang op afstand tot de computers van slachtoffers. Ze tonen opdringerige advertenties (adware), veroorzaken ongewenste doorverwijzingen (browser hijackers), en registreren diverse gevoelige gegevens (vrijwel alle soorten). Merk op dat ongewenste programma's "nuttige functies" bieden, en toch zijn deze programma's alleen ontworpen om inkomsten te genereren voor de ontwikkelaars. Beweringen dat deze functies worden aangeboden zijn dus slechts pogingen om de indruk van legitimiteit te wekken.

Hoe heeft adware zich op mijn computer geïnstalleerd? 

Zoals hierboven vermeld, wordt AnyDesk verspreid via een bedrieglijke marketingmethode genaamd "bundeling" - stiekem programma's installeren van derden samen met gewone software/applicaties. In de meeste gevallen zijn de "gebundelde" applicaties verborgen in de "Aangepaste/Geavanceerde" opties (of andere secties) van de download/installatie processen. Ontwikkelaars maken deze informatie niet goed bekend. Bovendien is de kans groot dat gebruikers zich haasten bij het downloaden/installeren van software en stappen overslaan. Hierdoor stellen ze hun systemen bloot aan het risico van verschillende infecties en brengen ze hun privacy in gevaar. 

Hoe voorkom ik de installatie van mogelijk ongewenste programma's?

Gebrekkige kennis en onvoorzichtig gedrag zijn de belangrijkste redenen voor computerinfecties. De sleutel tot veiligheid is voorzichtigheid. Daarom, let goed op bij het surfen op het internet en downloaden/installeren van software. Selecteer "Aangepaste/Geavanceerde" instellingen, analyseer zorgvuldig van elk venster de download/installatie dialoogvensters, en opt-outs van alle extra inbegrepen programma's. Software mag alleen van officiële bronnen worden gedownload via directe downloadlinks. Derde partij downloaders/installers verdienen geld met behulp van de "bundeling" methode, en dus mogen deze hulpmiddelen nooit gebruikt worden. Wees ervan bewust dat cybercriminelen ook ongewenste programma's verspreiden met behulp van opdringerige advertenties die doorverwijzen naar schadelijke websites en scripts uitvoeren die ongewenste programma's downloaden/installeren. De meeste van deze advertenties lijken legitiem, omdat ontwikkelaars veel middelen investeren in hun ontwerp, maar ze verwijzen door naar adult dating, pornografie, gokken en andere schadelijke sites. Deze advertenties worden vaak getoond door adware. Daarom, als u verdachte doorverwijzingen ervaart, verwijder alle dubieuze applicaties en browser plug-ins. Het is ook van het grootste belang dat u een betrouwbare anti-virus/anti-spyware software heeft geïnstalleerd en gebruikt. Als uw computer reeds geïnfecteerd is met AnyDesk, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze adware automatisch te verwijderen. 

Misleidend installatieprogramma dat gewijzigde AnyDesk-versie verspreidt (merk op dat deze volledig verborgen is en opt-out dus onmogelijk is): 

Kwaadaardige AnyDesk-variant die installatieprogramma verspreidt

Update 28 mei 2021 - Er werd vastgesteld dat schadelijke AnyDesk-installaties werden verspreid via malvertising (malware-advertentie) campagnes. Deze nep installatie setups werden gepromoot via Google advertenties die, op het moment van onderzoek, zelfs de legitieme AnyDesk advertenties overtroffen. De keten werd in gang gezet wanneer gebruikers "AnyDesk" zochten via de Google zoekmachine en op het bovenste resultaat klikten. Dit verwees hen door naar een kwaadaardige website die vermomd was als de officiële site van de software in kwestie. De installatieprogramma's die van de frauduleuze webpagina werden gedownload, bevatten getrojaniseerde AnyDesk-versies. Meer informatie over de malvertising-campagnes en de nep-installaties is te vinden in een artikel op de blog van CrowdStrike.

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

AnyDesk verwijderen:

Windows 10 gebruikers:

Toegang tot Programma's en Toepassingen (verwijdering) in Windows 10

Klik rechts in de linkerbenedenhoek, in het Snelle Toegang-menu selecteer Controle Paneel. In het geopende schem kies je Programma's en Toepassingen.

Windows 7 gebruikers:

Toegang

Klik Start ("het Windows Logo" in de linkerbenedenhoek van je desktop), kies Controle Paneel. Zoek naar Programma's en toepassingen.

macOS (OSX) gebruikers:

Hoe een programma te verwijderen in OSX (Mac)

Klik op Finder, in het geopende scherm selecteer je Applicaties. Sleep de app van de Applicaties folder naar de Prullenbak (die zich in je Dock bevindt), klik dan rechts op het Prullenbak-icoon en selecteer Prullenbak Leegmaken.

AnyDesk adware verwijderen via Configuratiescherm

Zoek in het venster met de verwijderingsprogramma's naar "AnyDeskApp" en andere mogelijk ongewenste programma's, selecteer deze vermeldingen en klik op "Verwijderen".

Na het verwijderen van het mogelijk ongewenste programma dat AnyDesk doorverwijzingen veroorzaakt, scant u uw computer op alle resterende ongewenste onderdelen of mogelijke malware infecties. Om uw computer te scannen, gebruikt u aanbevolen malwareverwijderingssoftware.

Verwijder adware van Internet browsers:

Video die toont hoe je mogelijk ongewenste browser add-ons verwijdert:

Internet Explorer logoVerwijder schadelijke add-ons van Internet Explorer: 

AnyDesk advertenties verwijderen uit Internet Explorer stap 1

Klik op het "tandwiel" pictogram Internet Explorer opties icoon (in de rechterbovenhoek van Internet Explorer), selecteer "invoegtoepassingen beheren". Zoek naar recent geïnstalleerde verdachte browserextensies, selecteer deze items en klik op "Verwijderen". 

AnyDesk advertenties verwijderen uit Internet Explorer stap 2

Optionele methode:

Als je problemen blijft hebben met het verwijderen van anydesk malware dan kan je je Internet Explorer instellingen terug op standaard zetten.

Windows XP gebruikers: Klik op Start, klik Uitvoeren, in het geopende scherm typ inetcpl.cpl. In het geopende scherm klik je op de Geavanceerd tab en dan klik je op Herstellen.

Herstel de Internet Explorer instellingen naar standaard in Windows XP

Windows Vista en Windows 7 gebruikers: Klik op het Windows logo, in de start-zoekbox typ inetcpl.cpl en klik op enter. In het geopende scherm klik je op de Geavanceerd tab en dan klik je op Herstellen.

Herstel de Internet Explorer instellingen naar standaard in Windows 7

Windows 8 gebruikers: Open Internet Explorer en klik op het "tandwiel" icoon. Selecteer Internet Opties. In het geopende scherm selecteer je de Geavanceerd-tab en klik je op de Herstellen-knop.

Herstel de Internet Explorer instellingen in Windows 8 - toegang

In het geopende scherm selecteer je de Geavanceerd-tab

Herstel de Internet Explorer instellingen in Windows 8 - Internet opties Geavanceerd tab

Klik op de Herstellen-knop.

Herstel de Internet Explorer instellingen naar standaard in Windows 8 - klik op de herstellen-knop in Internet opties Geavanceerd-tab

Bevestig dat je de Internet Explorer instellingen naar Standaard wil herstellen - Klik op de Herstellen-knop.

Explorer instellingen naar Standaard wil herstellen

Google Chrome logoVerwijder kwaadaardige extensies van Google Chrome:

AnyDesk advertenties verwijderen uit Google Chrome stap 1

Klik op het menupictogram van Chrome Google Chrome menu icoon (in de rechterbovenhoek van Google Chrome), selecteer "Meer hulpmiddelen" en klik op "Extensies". Zoek alle recent geïnstalleerde verdachte browser add-ons en verwijder ze. 

AnyDesk advertenties verwijderen uit Google Chrome stap 2

Optionele methode:

Als je problemen hebt met het verwijderen van anydesk malware, reset dan de instellingen van je Google Chrome browser. Klik op het Chrome menu icoon Google Chrome menu icon (in de rechterbovenhoek van Google Chrome) en selecteer Instellingen. Scroll naar onder. Klik op de link Geavanceerd....

Google Chrome reset instellingen stap 1

Nadat je helemaal naar benden hebt gescrolld klik je op  Resetten (Instellingen terugzetten naar de oorspronkelijke standaardwaarden)-knop.

Google Chrome instellingen resetten stap 2

In het geopende scherm, bevestig dat je de Google Chrome instellingen wilt resetten door op de 'resetten'-knop te klikken. 

Google Chrome instellingen resetten stap 3

Mozilla Firefox logoVerwijder schadelijke plug-ins uit Mozilla Firefox:

AnyDesk advertenties verwijderen uit Mozilla Firefox stap 1

Klik op het Firefox menu icoon firefox menu icoon (in de rechterbovenhoek van het hoofdvenster), selecteer "Add-ons". Klik op "Extensies", in het geopende venster, verwijder alle recentelijk geïnstalleerde verdachte browser plug-ins.

AnyDesk advertenties verwijderen uit Mozilla Firefox stap 2

Optionele methode:

Computergebruikers die problemen blijven hebben met het verwijderen van anydesk malware kunnen de Mozilla Firefox instellingen naar standaard herstellen.

Open Mozilla Firefox, in de rechterbovenhoek van het hoofdvenster klik je op het Firefox menu firefox menu icon, in het geopende keuzemenu kies je het Open Help Menu-icoon firefox help menu

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - toegang

Klik dan op Probleemoplossing-informatie.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - Toegang

In het geopende scherm klik je op de Firefox Herstellen knop.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - Klik op de 'Herstellen'-Knop

In het geopende scherm bevestig je dat je de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard wil herstellen door op de Herstellen-knop te klikken.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - bevestig het herstel dor op de 'Herstellen'-knop te klikken

safari browser logoVerwijder kwaadaardige extensies uit Safari:

Verwijder adware uit Safari - 1

Verzeker je ervan dat je Safari browser actief is, klik op het Safari menu en selecteer Voorkeuren….

Verwijder adware uit Safari - 2

In het geopende venster klik je op Extensies, zoek naar recent geïnstalleerde verdachte extensies, selecteer deze en klik op Verwijderen.

Optionele methode:

Verzeker je ervan dat je Safari browser actief is en klik op het Safari-menu. In het keuzemenu selecteer je Geschiedenis en Website Data verwijderen…

Verwijder adware uit Safari - 3

In het geopende scherm seleceer je alle geschiedenis en klik je op de Geschiedenis Verwijderen-knop.

Verwijder adware uit Safari - 4

Microsoft Edge (Chromium) logoKwaadaardige extensies verwijderen uit Microsoft Edge:

Adware uit Microsoft Edge verwijderen stap 1

Klik op het menu-icoon in Edge Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge), kiest u "Extensies". Zoek recent geïnstalleerde en verdachte browser add-ons en klik op "Verwijderen" (onder hun naam).

Adware uit Microsoft Edge verwijderen stap 2

Optionele methode:

Als u problemen blijft ondervinden met het verwijderen van de anydesk malware, herstel dan de instellingen van uw Microsoft Edge browser. Klik op het Edge menu-icoon Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge) en selecteer Instellingen.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 1

In het geopende menu kiest u  Opnieuw instellen.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 2

Kies Instellingen naar hun standaardwaarden herstellen. In het geopende scherm bevestigt u dat u de instellingen van Microsoft Edge wilt herstellen door op de knop Opnieuw instellen te klikken.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 3

  • Als dat niet helpt, volg dan deze alternatieve instructies om de Microsoft Edge browser te herstellen.

Samenvatting:

Samenvatting adware programmaDe meeste adware of mogelijk ongewenste applicaties infiltreren internetbrowsers van gebruikers via gratis software downloads. Merk op dat de veiligste bron voor het downloaden van gratis software de website van de ontwikkelaar is. Om de installatie van adware te vermijden wees je best erg oplettend met het downloaden of installeren van gratis software.Bij het installeren van het reeds gedownloaden gratis programma kies je best de aangepast of geavanceerde installatie-opties - deze stap zal zlle mogelijk ongewenste applicaties aan het licht brengen die werden geïnstalleerd samen met het gekozen gratis programma.

Hulp bij de verwijdering:
Als je problemen ervaart bij pogingen om anydesk malware van je computer te verwijderen, vraag dan om hulp in ons malware verwijderingsforum.

Post een commentaar:
Als je bijkomende informatie hebt over anydesk malware of z'n verwijdering, gelieve je kennis dan te delen in de onderstaande commentaren.

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/13262-anydesk-virus

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
Instructies voor het verwijderen van de software
QR Code
AnyDesk malware QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van AnyDesk malware op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.