FacebookTwitterLinkedIn

Voorkom oplichting door valse e-mails van cPanel

Ook bekend als: Mogelijke besmetting met malware
Schadeniveau: Medium

Handleiding voor het verwijderen van de oplichtingsmail van "cPanel"

Wat is de valse "cPanel" email?

De oplichting via de e-mail "cPanel" is een  phishing-campagne, een grootschalige operatie waarbij duizenden misleidende e-mails worden verzonden. Deze worden vermomd als meldiingen van een bedrijf genaamd cPanel, uitgevers van een een dashboard-programma voor webhosting. Op het moment van onderzoek waren er twee varianten van deze oplichitng in omloop. Eén variant is een melding over updates van het privacybeleid; de andere informeert ontvangers dat hun website is opgeschort. We moeten benadrukken dat deze e-mails op geen enkele manier verband houden met het echte cPanel, LLC. Deze spamcampagne is bedoeld om gevoelige informatie (d.w.z. cPanel-inloggegevens) te stelen via een HTML-bestand dat als bijlage bij de e-mails is gevoegd.

Variant van deze oplichtingsmail van cPanel

De e-mail als onderwerp "[ ******** ] Updates to the cPanel Services Agreement" (kan variëren) informeert de ontvanger dat het privacybeleid van cPanel wordt bijgewerkt in overeenstemming met de AVG. De e-mail vraagt de ontvanger om snel het bijgevoegde bestand te openen om het nieuwe privacybeleid te implementeren. Als ze het niet eens zijn met de beleidswijzigingen, dan wordt de ontvanger gewaarschuwd dat ze de producten en diensten van cPanel niet langer kunnen gebruiken en dat hun account wordt gedeactiveerd. De e-mail met als onderwerp de titel / onderwerp "Suspension : Removal of ******** from our server" (kan variëren) meldt dat de deactivering en verwijdering van de website van de ontvanger door cPanel is goedgekeurd en geïnitieerd. De reden is zogenaamd een genegeerde laatste waarschuwing. Als de ontvanger dit wil voorkomen, moeten ze de bijlage openen.

Zodra het bijgevoegde HTML-bestand is geopend, vraagt ​​het gebruikers om in te loggen op hun cPanel-account met hun domeinnaam, paneelgebruikersnaam en wachtwoord. Als men dit doet, wordt het account zogenaamd automatisch bijgewerkt in overeenstemming met het nieuwe privacybeleid. Wie op deze manier probeert in te loggen, zal zijn inloggegevens bekendmaken aan de oplichters achter de valse "cPanel" e-mails. Daarom zullen gebruikers die de oplichtingsmeldingen te vertrouwen, hun cPanel-accounts verliezen en de oplichters onbedoeld toegang en controle geven over de inhoud van hun websites. Dit kan leiden tot ernstige privacyschendingen, financiële verliezen, identiteitsdiefstal en andere ernstige problemen. Als u al pogingen hebt ondernomen om in te loggen via deze phishing-mails, wordt u ten zeerste aangeraden om de inloggegevens onmiddellijk te wijzigen. Verder wordt u aanbevolen om contact op te nemen met de officiële support van cPanel.

Overzicht bedreiging:
Naam cPanel Email Scam
Type bedreiging Phishing, oplichting, social engineering, fraude
Valse claim Eén variant vraagt gebruikers om hun account bij te werken, de andere zegt dat hun account zal worden gedeactiveerd.
Vermomming Meldingen van cPanel
Detectienamen (kwaadaardige html-bijlage die wordt gebruikt voor phishing) Ad-Aware (Trojan.GenericKD.36626880), BitDefender (Trojan.GenericKD.36626880), Fortinet (JS/Agent.RA!tr), Emsisoft (Trojan.GenericKD.36626880 (B)), Microsoft (Trojan.GenericKD.36626880), volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptomen Niet-geautoriseerde online aankopen, gewijzigde account-wachtwoorden, identiteitsdiefstal, gehackte computers.
Distributiemethodes Misleidende e-mails, frauduleuze online pop-up-advertenties, zoekmachine-poisoning, foutgespelde domeinnamen.
Schade Verlies van privégegevens, diefstal van geld of identiteiten.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

"Facebook Email Scam", "Fund Release", "Microsoft Teams Email Scam", "INTERNATIONAL MONETARY FUND (IMF)" en "Email Account Is Almost Full" zijn enkele voorbeelden van spamcampagnes. Ondanks hun legitieme voorkomen, is het enige doel van deze e-mails om geld op te leveren voor de oplichters die de e-mails versturen. Misleidende e-mails worden niet alleen gebruikt om malware te verspreiden, maar ook voor het verspreiden van trojans, ransomware, cryptocurrency miners, enz.). Omdat spammails heel veel voorkomen, is het raadzaam om voorzichtig te zijn met ontvangen e-mails.

Hoe besmetten spamcampagnes computers?

Systemen worden geïnfecteerd via kwaadaardige bestanden die worden verspreid via spamcampagnes. Deze bestanden kunnen aan de e-mails worden toegevoegd als bijlage en / of via een link. Virusbestanden kunnen verschillende formaten hebben, bijv. uitvoerbare bestanden, archieven, Microsoft Office- en pdf-documenten, JavaScript, enz. Wanneer virusbestanden worden geopend, dan start de infectieketen (d.w.z. het downloaden / installeren van malware). Microsoft Office-documenten veroorzaken bijvoorbeeld infecties door het uitvoeren van kwaadaardige macro-opdrachten. In Microsoft Office-versies die vóór 2010 zijn uitgebracht, begint dit proces op het moment dat een document wordt geopend. Nieuwere versies hebben de modus "Beveiligde weergave", die de automatische uitvoering van macro's verhindert. In plaats daarvan wordt gebruikers gevraagd of ze bewerken willen inschakelen(d.w.z. macroopdrachten activeren) en worden ze gewaarschuwd voor de mogelijke risico's.

Hoe voorkomt u de installatie van malware?

Verdachte en / of irrelevante e-mails mogen niet worden geopend, en zeker niet de bijlagen of links daarin. Het wordt aanbevolen om Microsoft Office-versies te gebruiken die na 2010 zijn uitgebracht. Naast spamcampagnes wordt malware ook vaak verspreid via onbetrouwbare downloadbronnen (bijv. niet-officiële en gratis websites voor het hosten van bestanden, peer-to-peer-deelnetwerken en andere externe downloaders), illegale activeringstools ("cracks") en valse updaters. Daarom is het belangrijk om alleen officiële en geverifieerde downloadkanalen te gebruiken. Bovendien moeten alle programma's worden geactiveerd en bijgewerkt met tools / functies die worden aangeboden door de legitieme ontwikkelaars. Om de veiligheid van het apparaat / de gebruiker te beschermen, is het van cruciaal belang om een ​​gerenommeerde antivirus- / antispywaresuite te hebben geïnstalleerd en bijgewerkt. Deze software moet worden gebruikt om er regelmatig systeemscans mee uit te voeren en gedetecteerde bedreigingen en problemen te verwijderen. Als u al schadelijke bijlagen heeft geopend, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst weergegeven in een variant van de "cPanel" -zwendel-e-mails:

Subject: [ ******** ] Updates to the cPanel Services Agreement

 

"********". We're updating our privacy policy and other documents based on GDPR standards

 

cPanel

 

Updating our privacy policy

 

********  You’re receiving this email because we are updating the cPanel  Services Agreement, which applies to one or more cPanel or services you use. We’re making these updates to clarify our terms and ensure that they remain transparent for you, as well as to cover new cPanel  products, services and features.

 

You can also learn more about these updates on our FAQ page including a summary of the most notable changes.
If you wish to continue to use our products and services we recommend that you find the attachment file that is attached to this email to automatically update to our privacy policy to avoid service interruption, or your ******** account being closed.

 

If you do not agree, you can choose to discontinue using the products and services, and close your cPanel  account  ********  before these terms become effective.

 

Thank you for using cPanel products and services

 

cP

 

Copyright© 2021 cPanel, Inc.

Screenshot van de alternatieve cPanel-oplichtingsmails:

cPanel e-mail-oplichting tweede variant

Tekst in deze variant:

Subject: Suspension : Removal of ******** from our server

 

Website  De-activation : "********".

 

De-activation Programmed


Final Notice for Domain : ********


Removal of ********  from our server has been approved and initiated,
Due to ignorance of last verification warning.

 

Removal will occur  exactly at our server programmed time and hour

 

We recommend that you find the attachment file  that is attached to this email and Cancel Removal

 

for your Domain : ********
    
cP

 

Copyright© 2021 cPanel, Inc.

Screenshot van de bijlage in de "cPanel" oplichtingsmails:

 cPanel oplichtingsmails - bijlage

Nog een variant van een cPanel-oplichtingsmail waarin staat dat gebruikers ongelezen berichten hebben:

cPanel-spammail (2021-04-06)

Tekst in dit bericht:

Subject: -  WARNING: INCOMING MESSAGES BLOCKED DUE TO SERVER UPGRADE !!!

cPanel
    
Sender Action Required
                
Messages suspended
Dear ********,

Message Failure Delivery Notice.

User: ********

4 Suspended incoming messages

How to Fix and verify it  

CLICK HERE  to view incoming suspended messages.

Created Date:  4/5/2021 8:28:31 p.m.

The information contained in or attached to this communication is intended solely for the use of the individual or entity to whom it is addressed and others authorized to receive it. It may contain confidential or legally privileged information. If you are not the intended recipient you are hereby notified that any disclosure, copying, distribution or taking any action in reliance on the contents of this information is strictly prohibited and may be unlawful. If you have received this communication in error, please notify me immediately by responding to this email and then delete it from your system. We are neither liable for the proper and complete transmission of the information contained in this communication nor for any delay in its receipt.

Screenshot van de gepromote website:

cPanel-spammail (2021-04-06)

Nog een variant van een cPanel-spammail:

cPanel-spammail (2021-04-13)

Tekst in dit bericht:

Subject: Inode quota exceeded : ********"


Inode quota notification for : ********".
      
Inode Quota Exceeded!!
Final Notice for Domain : rcservice.lt
The Domain ********"  has reached its inode quota.
Exceeding your inode quota can affect your website, uploads and email.
To avoid service interruption we recommend that you find the attachment file that is attached to this email to
automatically add more inodes to your hosting package now

Copyright© 2021 cPanel, Inc.

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe malware handmatig verwijderen?

Handmatig verwijderen van malware is een gecompliceerde taak, meestal is het beter om antivirus- of antimalwareprogramma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen, raden we aan Combo Cleaner te gebruiken. Als u malware handmatig wilt verwijderen, moet u eerst de naam kennen van de malware die u probeert te verwijderen. Hier een voorbeeld van een verdacht programma dat op de computer van de gebruiker wordt uitgevoerd:

kwaadaardig proces uitgevoerd op de gebruikte computer vb

Als u de lijst met programma's op uw computer hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp van taakbeheer en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, gaat u verder met de volgende stappen:

manual malware removal step 1 Download het programma Autoruns. Dit programma toont toepassingen die automatisch starten, register- en bestandssysteemlocaties:

screenshot van de autorun applicatie

manual malware removal step 2Herstart uw computer in Veilige Modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk F5 om in Veilige Modus met netwerk te starten.

Windows 8 Veilige Modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 veilige modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

manual malware removal step 3Pak het archiefbestand uit en voer het bestand Autoruns.exe uit.

pak autoruns.zip uit en voer autoruns.exe uit

manual malware removal step 4Klik in de Autoruns-applicatie bovenaan op "Opties" en verwijder de vinkjes bij "Hide Empty Locations" en "Hide Windows Entries". Na deze procedure klikt u op het pictogram "Refresh".

Klik bovenaan 'Options' en vink 'Hide Empty Locations' en 'Hide Windows Entries' uit

manual malware removal step 5Controleer de lijst van de Autoruns-applicatie en zoek het malwarebestand uit dat u wilt verwijderen.

Schrijf het volledige pad en de naam op. Merk op dat sommige malware de procesnamen verbergt onder legitieme Windows-procesnamen. In dit stadium is het erg belangrijk om te voorkomen dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u 'Delete'.

lokaliseer de te verwijderen malware-bestanden

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-applicatie (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij de volgende opstart van het systeem), moet u de malwarenaam op uw computer zoeken. Zorg dat u verborgen mappen en bestanden inschakelt voordat u doorgaat. Als u het bestand van de malware vindt, verwijder het dan.

zoeken naar malware-bestandn op uw computer

Start uw computer opnieuw op in normale modus. Door deze stappen te volgen, kunt u eventuele malware van uw computer verwijderen. Merk op dat voor het handmatig verwijderen van malware een grondige computerkennis noodzakelijk is. Het wordt daarom aanbevolen om de verwijdering van malware over te laten aan antivirus- en antimalwareprogramma's. Deze stappen werken mogelijk niet met geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om besmettingen te voorkomen dan achteraf malware te moeten verwijderen. Om ervoor te zorgen dat uw computer veilig blijft, moet u steeds de meest recente updates van het besturingssysteem installeren en antivirussoftware gebruiken.

Om zeker te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden we u aan deze te scannen met Combo Cleaner.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Mogelijke besmetting met malware QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Mogelijke besmetting met malware op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.