FacebookTwitterLinkedIn

Negeer de oplichtingsmail "Wachtwoord gaat verlopen"

Ook bekend als: Mogelijke besmetting met malware
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Medium

Handleiding voor het verwijderen van de oplichtingsmail "Password is about to expire today"

Wat is de oplichtingsmail "Password is about to expire today"?

Phishing is een populaire methode voor cybercriminelen om schadelijke software te verspreiden, waarbij ze ontvangers aanmoedigen om een schadelijke bijlage of link te openen. Het is ook een populaire methode voor oplichters om persoonlijke gegevens te bemachtigen (bijv. creditcardgegevens, inloggegevens). Meestal vermommen cybercriminelen hun phishingmails als officiële, belangrijke e-mails van legitieme bedrijven of andere organisaties. Dergelijke e-mails mag u niet beantwoorden, en links of bijlagen erin mogen niet worden geopend.

Password is about to expire today oplichtingsmail

Voor deze phishing-campagne zijn er minstens drie e-mails in omloop waarin wordt beweerd dat het wachtwoord voor een e-mailaccount binnenkort verloopt (op dezelfde dag dat de e-mail wordt ontvangen of twee dagen daarna). Het belangrijkste doel van deze phishing-e-mails is om ontvangers te misleiden zodat die een ​​website zouden openen via de knop "Bevestigen", "Huidige wachtwoord behouden", "Mijn huidige wachtwoord behouden" of een andere knop en de inloggegevens van hun e-mailaccount in te voeren, zoals een e-mailadres of gebruikersnaam. en een wachtwoord. Met andere woorden, de oplichters verantwoordelijk voor deze phishing-campagne proberen inloggegevens voor e-mailaccounts te stelen. Gewoonlijk proberen cybercriminelen e-mailaccounts te stelen, zodat ze deze kunnen gebruiken om er andere accounts mee te stelen, omr phishing-e-mails te verspreiden naar mensen in de contactenlijst, of om malware te verspreiden (bijv., ransomware of trojans). Ze kunnen ook de gestolen e-mailaccounts gebruiken om spam te verzenden, nietsvermoedende ontvangers te misleiden om geld over te maken of die accounts op het darknet verkopen (aan andere cybercriminelen). Het is belangrijk om te vermelden dat gebruikers die slachtoffer werden van dergelijke oplichting, en die dezelfde inloggegevens voor meer dan één account gebruiken, waarschijnlijk ook de toegang tot al die accounts verliezen. Veel cybercriminelen zullen de gestolen inloggegevens niet alleen gebruiken om één account te kapen, maar ook proberen om andere accounts te stelen met dezelfde inloggegevens. Ontvangers van deze e-mail die hun inloggegevens hebben ingevoerd op niet-officiële websites, wordt sterk aangeraden om hun wachtwoorden zo snel mogelijk te wijzigen.

Overzicht bedreiging:
Naam Oplichting via e-mail "Password is about to expire today"
Type bedreiging Phishing, oplichting, social engineering, fraude
Valse claim Het wachtwoord van uw e-mail zou binnenkort verlopen
Vermomming E-mail van de e-mailprovider
Symptomen Niet-geautoriseerde online aankopen, gewijzigde wachtwoorden, identiteitsdiefstal, gehackte computers.
Distributiemethodes Misleidende e-mails, frauduleuze online pop-up-advertenties, zoekmachine-poisoning, foutgespelde domeinnamen.
Schade Verlies van privégegevens, diefstal van geld of identiteiten.
Verwijdering

Om Mogelijke besmetting met malware verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Meer voorbeelden van phishing-e-mails die cybercriminelen hebben gebruikt (of nog steeds gebruiken) om ontvangers te misleiden zodat die persoonlijke informatie zouden verstrekken, zijn "Your Mailbox Is Full Email Scam", "MOBI GRAND TELECOM Lottery" en "Clustered E-mails Pending Email Scam". Dergelijke e-mails worden vaak vermomd als e-mails van de e-mailprovider, een bank, koeriersbedrijf, of andere organisatie, en er wordt gevraagd ​​om persoonlijke informatie. Zoals vermeld in de eerste alinea, kunnen phishing-e-mails links of bijlagen bevatten die ook worden gebruikt om malware te verspreiden.

Hoe besmetten spamcampagnes computers?

Gebruikers infecteren computers via e-mails wanneer ze kwaadaardige bijlagen openen of op kwaadaardige links klikken (of als ze kwaadaardige bestanden openen die worden gedownload via links in phishing-e-mails). Als cybercriminelen malware via e-mails verspreiden, dan ontwerpen ze die e-mails als berichten van legitieme bedrijven of als officiële, berichten. Een paar voorbeelden van bestanden die cybercriminelen aan hun phishing-e-mails toevoegen, zijn RAR, ZIP en andere archiefbestanden PDF, Microsoft Office-documenten, uitvoerbare bestanden (zoals .exe), JavaScript-bestanden. Het is goed om te weten dat niet alle bestanden die cybercriminelen aan hun e-mails toevoegen, computers kunnen infecteren nadat ze worden geopend. MS Office-documenten infecteren computers bijvoorbeeld alleen als de ontvangers "Bewerken inschakelen" aanklikt. Het is belangrijk om te vermelden dat dit niet van toepassing is op kwaadaardige documenten die worden geopend met Microsoft Office-versies van voor 2010. Deze hebben niet de "Beschermde weergave" -modus en installeren automatisch malware.

Hoe voorkomt u de installatie van malware?

Het is niet aanbevolen om programma's te downloaden (of te installeren) via externe downloaders, installatieprogramma's, peer-to-peer-netwerken (bijv. torrent-clients, eMule), niet-officiële websites of andere vergelijkbare tools of kanalen. De veiligste manier om software en bestanden te downloaden, is door officiële websites en directe links te gebruiken. Het is ook nooit veilig om geïnstalleerde software bij te werken of te activeren met niet-officiële tools van derden. Deze tools worden vaak gebundeld met malware. Geïnstalleerde programma's moeten worden bijgewerkt en geactiveerd met behulp van geïmplementeerde functies of tools van de officiële ontwikkelaars. Het is belangrijk om te vermelden dat het niet legaal is om gelicentieerde software te activeren met behulp van softwarecracks. Bovendien mag u geen links en bijlagen openen die werden verzonden door onbekende afzenders, zeker als de e-mails niet relevant lijken. Cybercriminelen vermommen hun e-mails vaak als belangrijke, officiële berichten om ontvangers te misleiden zodat ze hun apparaten vervolgens kunnen infecteren via de bijgevoegde bestanden of vermelde links. Bovendien wordt u aanbevolen om het besturingssysteem te scannen op bedreigingen met een betrouwbare antivirus- of antispywaresoftware en regelmatig virusscans uit te voeren. Als u al schadelijke bijlagen heeft geopend, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Malwarebytes om de geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst weergegeven in de eerste variant van de phishing-e-mail:

Subject: Validate Your Email Password

Dear ********

Pa‏‏‏‏ss‏‏‏‏wor‏‏‏‏d for ********  is ab‏‏‏‏out to exp‏‏‏‏ire today . You can change your P‏‏‏‏ass‏‏‏‏wor‏‏‏‏d or co‏‏‏‏ntinue  usi‏‏‏‏ng curr‏‏‏‏ent Pas‏‏‏‏sw‏‏‏‏ord.

Keep Current Password
 
you may visit ********  to see email activity

Screenshot van de misleidende website in deze variant:

password is about to expire today oplichtingsmail - website

Screesnhot van de tweede variant van de phisingmail:

password is about to expire today oplichtingsmail, andere variant

Tekst in deze e-mail:

Subject: account password update


Email Account Verification Feb 2021
 
To: ********

 
Secure Messaging
Notification
    
********
Dear ********
Kindly inform your password to ******** Expires today.

Date and Time: 3/15/2021 3:29:26 a.m.

Please kindly use the below button to continue with the same password.
 
Confirm

 
Further messages might be prevented if any of the above actions are not performed.
This email was sent to ********

Screenshot van de misleidende website in deze variant:

password is about to expire today oplichtingsmail, andere website

Screenshot van de derde variant van de phishing-mail:

password is about to expire today oplichtingsmail, derde variant

Tekst in deze e-mail:

Subject: New Notification: 53

********

Hello postmaster,

Password for ******** will expire in 2day time.

Keep' Current password Update below:
keep my current password

We respect your priѵacy

Screenshot van de misleidende website bij deze variant:

password is about to expire today oplichtingsmail, derde website

Mogelijke besmetting met malware onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Mogelijke besmetting met malware. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe malware handmatig verwijderen?

Handmatig verwijderen van malware is een gecompliceerde taak, meestal is het beter om antivirus- of antimalwareprogramma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen, raden we aan Malwarebytes te gebruiken. Als u malware handmatig wilt verwijderen, moet u eerst de naam kennen van de malware die u probeert te verwijderen. Hier een voorbeeld van een verdacht programma dat op de computer van de gebruiker wordt uitgevoerd:

kwaadaardig proces uitgevoerd op de gebruikte computer vb

Als u de lijst met programma's op uw computer hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp van taakbeheer en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, gaat u verder met de volgende stappen:

manual malware removal step 1 Download het programma Autoruns. Dit programma toont toepassingen die automatisch starten, register- en bestandssysteemlocaties:

screenshot van de autorun applicatie

manual malware removal step 2Herstart uw computer in Veilige Modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk F5 om in Veilige Modus met netwerk te starten.

Windows 8 Veilige Modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 veilige modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

manual malware removal step 3Pak het archiefbestand uit en voer het bestand Autoruns.exe uit.

pak autoruns.zip uit en voer autoruns.exe uit

manual malware removal step 4Klik in de Autoruns-applicatie bovenaan op "Opties" en verwijder de vinkjes bij "Hide Empty Locations" en "Hide Windows Entries". Na deze procedure klikt u op het pictogram "Refresh".

Klik bovenaan 'Options' en vink 'Hide Empty Locations' en 'Hide Windows Entries' uit

manual malware removal step 5Controleer de lijst van de Autoruns-applicatie en zoek het malwarebestand uit dat u wilt verwijderen.

Schrijf het volledige pad en de naam op. Merk op dat sommige malware de procesnamen verbergt onder legitieme Windows-procesnamen. In dit stadium is het erg belangrijk om te voorkomen dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u 'Delete'.

lokaliseer de te verwijderen malware-bestanden

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-applicatie (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij de volgende opstart van het systeem), moet u de malwarenaam op uw computer zoeken. Zorg dat u verborgen mappen en bestanden inschakelt voordat u doorgaat. Als u het bestand van de malware vindt, verwijder het dan.

zoeken naar malware-bestandn op uw computer

Start uw computer opnieuw op in normale modus. Door deze stappen te volgen, kunt u eventuele malware van uw computer verwijderen. Merk op dat voor het handmatig verwijderen van malware een grondige computerkennis noodzakelijk is. Het wordt daarom aanbevolen om de verwijdering van malware over te laten aan antivirus- en antimalwareprogramma's. Deze stappen werken mogelijk niet met geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om besmettingen te voorkomen dan achteraf malware te moeten verwijderen. Om ervoor te zorgen dat uw computer veilig blijft, moet u steeds de meest recente updates van het besturingssysteem installeren en antivirussoftware gebruiken.

Om zeker te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden we u aan deze te scannen met Malwarebytes.

Klik om een reactie te plaatsen

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Mogelijke besmetting met malware QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Mogelijke besmetting met malware op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Mogelijke besmetting met malware

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.