Hoe verwijdert u de XCSSET malware van uw besturingssysteem?

Ook bekend als: Het XCSSET virus
Type: Mac Virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Hoe verwijdert u de XCSSET malware van een Mac?

Wat is XCSSET?

XCSSET is kwaadaardige software die gegevens kan stelen en die als ransomware kan werken. Enkele van de belangrijkste functionaliteiten van deze malware zijn: wijziging van weergegeven websites, stelen van inloggegevens (dwz gebruikersnamen en wachtwoorden) en van andere gegevens met betrekking tot de browse-activiteit, verzamelen van privéberichten, gegevenscodering om vervolgens losgeld te eisen in ruil voor decodering, enzovoort. XCSSET is een gevaarlijk programma met een hoog risico voor zowel de veiligheid van het apparaat als de gebruikers. Er is waargenomen dat deze malware onbewust wordt verspreid door verschillende ontwikkelaars die hun Xcode-projecten delen, nadat deze stiekem zijn gecompromitteerd en geïnjecteerd met kwaadaardige code.

XCSSET malware detections on VirusTotal

De XCSSET-malware kan bestanden van het geïnfecteerde systeem stelen. Het kan ook interessante informatie stelen uit Notes en Evernote - toepassingen voor het maken, organiseren en archiveren van notities. QQ-, Skype-, Telegram- en WeChat-berichtenapps zijn op dezelfde manier het doelwit van dit kwaadaardige programma. XCSSET kan screenshots maken van het huidige scherm en de bezochte websites. Zoals vermeld in de inleiding, kan deze malware ook als ransomware werken. Dat betekent dat het bestanden kan versleutelen en berichten met een vraag om losgeld kan weergeven. Daarin wordt gegevensherstel beloofd als een bepaald bedrag wordt betaald. Browsers zijn ook een doelwit XCSSET. Het potentiële misbruik van de ontwikkelingsversie van de Safari-browser  is bijzonder gevarieerd (in theorie zelfs onbeperkt). Zo kan het kwaadaardige programma: de weergegeven webpagina's wijzigen; browsercookies stelen; voorkomen dat gebruikers hun wachtwoorden wijzigen en zelfs nieuw geregistreerde wachtwoorden stelen. Ook kan het inloggegevens stelen van amoCRM-, Apple ID-, Google-, Paypal-, SIPMarket- en Yandex-accounts registreren en creditcardgegevens stelen (in het bijzonder van de Apple Store); interfereren met cryptocurrency-transacties door het adres van cryptowallets te veranderen, enzovoort. Samenvattend kunnen XCSSET-infecties zowel gegevensverlies als financiële verliezen veroorzaken. Dit kan leiden tot ernstige privacyschendingen en identiteitsdiefstal. Als wordt vermoed of bekend is dat XCSSET (of andere malware) het systeem al heeft geïnfecteerd, dan moet u een antivirusprogramma gebruiken om deze malware onmiddellijk te verwijderen.

Overzicht risico's:
Naam Het XCSSET virus
Type bedreiging Phishing, oplichting, Mac-malware, Mac-virus
Detectienamen Avast (Other:Malware-gen [Trj]), BitDefender (Trojan.MAC.XCSSET.D), ESET-NOD32 (OSX/Spy.Xcsset.A), Kaspersky (HEUR:Trojan.OSX.Xtesc.gen), volledige lijst (VirusTotal)
Symptomen Uw Mac werkt trager dan gewoonlijk, u ziet ongewenste pop-ups met advertenties, u wordt doorverwezen naar dubieuze websites.
Distributiemethodes Misleidende pop-ups met advertenties, gratis software installers (bundling), valse Flash Player installers, downloads via torrent-bestanden.
Schade Internetbrowser tracking (mogelijke privacyschendingen), vertonen van ongewenste advertenties, doorverwijzingen naar dubieuze websites, verlies van privégegevens.
Verwijdering

Om Het XCSSET virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Combo Cleaner.
▼ Combo Cleaner Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar.

GmeraTarmacNUKESPED en AppleJeus zijn enkele voorbeelden van andere Mac-specifieke malware. Dergelijke ongewenste programma's hebben vele mogelijkheden om schade aan te richten. Ongeacht hoe ze werken, alle malware wordt beschouwd als een bedreiging voor de veiligheid van apparaten en gebruikers. Daarom moeten deze infecties onmiddellijk worden verwijderd.

Hoe besmette XCSSET mijn computer?

Op het moment van onderzoek werd XCSSET-malware met name verspreid onder software-ontwikkelaars. De kwaadaardige code kan zichzelf invoegen in Xcode-projecten (Xcode is een softwareontwikkelingsbestand, bron en informatieopslagplaats). Als de projecten zouden worden gedeeld (bijvoorbeeld geüpload naar GitHub) dan kan de malware naar andere systemen worden gedistribueerd. Het is echter niet onwaarschijnlijk dat XCSSET ook via andere technieken wordt verspreid. Over het algemeen wordt malware verspreid via trojans, spamcampagnes, illegale activeringstools ("cracks"), valse updaters en onbetrouwbare downloadbronnen. Trojans zijn kwaadaardige programma's die kettinginfecties kunnen veroorzaken (d.w.z. extra malware downloaden en installeren). Oplichtingsmails worden met duizenden tegelijk verzonden, tijdens grootschalige spamcampagnes. Deze mails bevatten downloadlinks van besmettelijke bestanden en / of de bestanden worden gewoon aan de e-mails toegevoegd als bijlage. Virusbestanden kunnen verschillende formaten hebben (bijv. archieven, uitvoerbare bestanden, Microsoft Office- en PDF-documenten, JavaScript, enz.) en wanneer ze worden geopend, dan wordt het infectieproces gestart. In plaats van een gelicentieerd product te activeren, kunnen cracks malware downloaden / installeren. Valse updaters infecteren systemen door misbruik te maken van fouten in verouderde software of door ongewenste apps te installeren in plaats van de beloofde updates. Malware kan ook onbedoeld worden gedownload via onbetrouwbare kanalen, bijv. onofficiële en gratis websites voor het hosten van bestanden, peer-to-peer-deelnetwerken en andere externe downloaders.

Hoe voorkomt u besmettingen met malware?

Het wordt aanbevolen om alleen officiële en betrouwbare downloadbronnen te gebruiken. Het is net zo belangrijk om software enkel te activeren en bij te werken met tools of functies die door legitieme ontwikkelaars worden geleverd. Illegale activeringstools ("cracks") en updaters van derden worden sterk afgeraden, aangezien ze vaak worden gebruikt om malware te verspreiden. Verdachte en / of irrelevante e-mails mogen niet worden geopend, vooral niet de bijlagen of links daarin, omdat dit kan leiden tot gevaarlijke infecties. Om de integriteit van het apparaat en de veiligheid van de gebruiker te garanderen, is het essentieel dat er een betrouwbare antivirussoftware is geïnstalleerd. Deze software moet up-to-date worden gehouden, en worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren zodat u gedetecteerde / potentiële bedreigingen kunt verwijderen. Als uw computer al is geïnfecteerd met malware, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze automatisch te verwijderen.

Het XCSSET virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Combo Cleaner is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Het XCSSET virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Combo Cleaner DOWNLOADEN (Mac) De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe adware en browskapers te verwijderen van een Mac-computer:

Mogelijk ongewenste applicaties verwijderen:

Verwijder mogelijk ongewenste applicaties uit de map "Applicaties":

mac browser hijacker removal from applications folder

Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de het xcsset virus gerelateerde bestanden en mappen:

Klik op het ga naar map commando

Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...

step1Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:

adware verwijderen uit de map launch agents stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:

verwijder adware uit de map application support stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de map application support stap 2In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 1


In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 2

In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:

adware verwijderen uit de map launch daemons stap 1In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Adware verwijderen uit de map launch daemons folder stap 2In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

Het XCSSET virus verwijderen uit de internetbrowsers:

safari browser iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:

Verwijder aan het xcsset virus gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.

firefox browser iconKwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan het xcsset virus gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot de mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".

verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.

chrome-browser-iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:

Verwijder aan het xcsset virus gerelateerde Google Chrome add-ons:

verwijder kwaadaardige extensies uit google chrome stap 1

Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".

verwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome stap 2

In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  •  Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.

Klik om een reactie te plaatsen

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Het XCSSET virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Het XCSSET virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Het XCSSET virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Combo Cleaner (Mac)

Platform: macOS

Oordeel van de redactie over Combo Cleaner:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar.