FacebookTwitterLinkedIn

Hoe de foutmelding "Wifi heeft geen geldig IP-adres" op te lossen in Windows 10?

Hoe de foutmelding "Wifi heeft geen geldig IP-adres" op te lossen in Windows 10?

In 1995 was slechts ongeveer 1% van de wereldbevolking online. Twintig jaar later hebben meer dan drie miljard mensen, bijna de helft van de wereldbevolking, een internetverbinding. Als je tegenwoordig geen verbinding meer kunt maken met het internet zou je je bijna terug in 1995 kunnen. Als je het Windows 10-besturingssysteem gebruikt en een foutmelding "Wifi heeft geen geldig IP-adres" ontvangt, dan weet je hoe het voelt. Dit verhindert het gebruik van wifi en is een veelvoorkomend probleem voor Windows-gebruikers. Het probleem van het ontbreken van een geldige IP-configuratie kan zich ook voordoen als je een Ethernet-verbinding op uw computer gebruikt. Het goede nieuws is dat je dit probleem gemakkelijk kunt oplossen.

De foutmelding "Wifi heeft geen geldig IP-adres" geeft aan dat er een probleem is met je computers TCP/IP stack - een set netwerkprotocollen die bij een verkeerde configuratie de oorzaak kunnen zijn van een storing op je internet. Mogelijk heb je deze foutmelding ontvangen terwijl je andere problemen probeerde op te lossen. Helaas vindt de ingebouwde probleemoplosser van Windows meestal wel problemen maar zelden de oplossing. Je moet het probleem dan handmatig oplossen. Het configuratieprobleem kan worden veroorzaakt door verschillende problemen, zoals een defect netwerk, verkeerde netwerkinstellingen, hardwareproblemen, netwerkproblemen bij je provider, ontbrekende Windows-netwerkdiensten enz.

Er zijn manieren om dit probleem handmatig op te lossen: je moet je IP-adres vrijgeven en vernieuwen, het stuurprogramma van je draadloze netwerkadapter verwijderen, TCP/IP resetten, je IP-adres handmatig instellen, het stuurprogramma van je netwerkadapter bijwerken of je kunt andere methoden gebruiken. In dit artikel laten we je stap voor stap een aantal oplossingen zien - je kunt ze allemaal uitproberen totdat je er een vindt die werkt. We starten met het vrijgeven en vernieuwen van je IP-adres, deze oplossing werkt vaak voor gebruikers met een netwerkprobleem.

how to fix wifi doesn't have valid ip configuration problem

Inhoudstafel:

Je IP-adres vrijgeven en vernieuwen

Dit is mogelijk de snelste manier om het  "Wifi heeft geen geldig ip-adres"-probleem op te lossen door het uitvoeren van commando's in de opdrachtprompt. Open eerst de opdrachtprompt door "command prompt" te typen in het Zoekvak en klik rechts op "Opdrachtprompt". Selecteer vervolgens "Uitvoeren als administrator".

release and renew your IP address step 1

In de Opdrachtprompt typ je "ipconfig /release" en druk je op Enter. Vergeet de spatie tussen "ipconfig" en "/release" niet.

Je IP-adres vernieuwen en vrijgeven stap 2

Doe nu hetzelfde maar met het het "ipconfig /renew" commando. Vergeet ook hier de spatie niet! Druk op Enter.

IP-adres vernieuwen en vrijgeven stap 3

Ben je klaar? Typ dan "exit" en probeer je computer opnieuw op te starten om te kijken of het probleem werd opgelost.

[Terug naar de inhoudsopgave]

TCP/IP opnieuw starten

Ook deze is eenvoudig: voer de commando's uit in de opdrachtprompt. Open de opdrachtprompt door in het zoekvak 'cmd' te typen, klik er rechts op en voer het uit als administrator. In het venster met de opdrachtprompt typ je "netsh winsock reset", vervolgens druk je op Enter.

tcp/ip opnieuw starten stap 1

Typ vervolgens "netsh int ip reset" en druk op Enter. Sluit de opdrachtprompt af en herstart je computer om te kijken of het probleem is opgelost.

tcp/ip opnieuw starten stap 2

[Terug naar de inhoudsopgave]

De driver van de draadloze adapter verwijderen

Je krijgt misschien een foutmelding "Wifi heeft geen geldig IP-adres" omdat je netwerkdriver niet goed werkt. Je kunt de driver proberen te verwijderen en Windows 10 deze automatisch laten herinstalleren de volgende keer dat je computer opstart. Om je netwerkdriver te verwijderen ga je naar Apparaatbeheer. Typ "apparaatbeheer" in het zoekvak en klik op het gevonden resultaat.

Draadloze netwerkkaartdriver verwijderen stap 1

In Apparaatbeheer zoek je naar "Netwerkadapters", open dit en klik met de rechtermuisknop op je draadloze apparaat. Klik vervolgens op "Verwijderen" in het menu.

Draadloze netwerkkaartdriver verwijderen stap 2

Bevestig door op "OK" te klikken. Vink hier "Driver verwijderen voor dit apparaat"aan.

Draadloze netwerkadapterdriver verwijderen stap 3

Je moet je PC herstarten om de wijzigingen uit te voeren. Controleer daarna of het probleem opgelost werd.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Je IP-adres handmatig instellen

Wanneer je verbinding maakt met wifi krijg je meestal een IP-adres, en dit proces wordt uitgevoerd door DHCP. Het probleem met de ongeldige IP-configuratie betekent dat er iets mis is en DHCP geen geldig IP-adres ontvangt. Je kunt handmatig een geldig IP-adres toevoegen om dit probleem op te lossen - klik met de rechtermuisknop op Start en selecteer "Netwerkverbindingen".

IP-adres handmatig instellen

In het venster met de netwerkstatus klik je op 'Adapterinstellingen wijzigen' om de netwerkadapters te zien en hun verbindingsinstellingen te wijzigen.

Je IP-adres handmatig instellen stap 2

Je ziet je type netwerkverbinding. Je moet hier ook je draadloze verbinding zien (in ons geval zien we de ethernetverbinding omdat we een bedrade verbinding gebruiken). Klik met de rechtermuisknop op je draadloze verbinding en klik in het vervolgkeuzemenu op "Eigenschappen".

Je IP-adres handmatig instellen stap 3

Klik "Internet Protocol Versie 4 (TCP/IPv4)" , markeer dit en klik op "Eigenschappen".

Je IP-adres handmatig instellen stap 4

Je ziet het venster Eigenschappen van je Internet Protocol versie 4 (TCP/IPv4). Markeer hier "Gebruik het volgende IP-adres:" en "Gebruik de volgende DNS-serveradressen:" en typ vervolgens het IP-adres, subnetmasker en de standaardgateway, de gewenste DNS-server en de alternatieve DNS-server. Je kunt onze screenshot als voorbeeld gebruiken.

Opmerking: als je router als LAN IP-adres 192.168.1.1 heeft, kun je het IP-adres instellen op 192.168.1.x (x is een getal van 2 tot 253), subnetmasker op 255.255.255.0 en standaardgateway op 192.168.1.1.).

Je IP-adres handmatig instellen stap 5

Klik "OK" en kijk of dit het probleem heeft opgelost.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Een veilige/schone opstart uitvoeren

Je kunt ook proberen dit probleem op te lossen door een schone start van je Windows 10-besturingssysteem uit te voeren. Er wordt een schone start uitgevoerd in de zin dat Windows wordt gestart met een minimale set stuurprogramma's en opstartprogramma's. Dit helpt softwareconflicten te voorkomen die optreden wanneer je een programma of update installeert of wanneer je een programma in Windows uitvoert. Dit betekent dat je alle toepassingen en services van derden moet uitschakelen om te zien of een van deze toepassingen je draadloze verbinding onderbreekt en voorkomt dat je verbinding maakt. Als je een schone start wilt uitvoeren, typ je 'systeemconfiguratie' in de zoekbalk en open je de desktop-app. Een andere manier om toegang te krijgen tot Systeemconfiguratie is door in de zoekbal "run"  te typen "mschonfig" te typen en op OK te klikken om het uit te voeren.

Een schone opstart uitvoeren

Als je Systeemconfiguratie hebt geopend, kies dan "Selectieve opstart" zodat je wijzigingen kunt maken en vind "Opstartonderdelen laden" uit.

schone opstart uitvoeren stap 2

Ga naar de tab "Services" en vink de "Hide all Microsoft services" checkbox aan. Microsoft apps en services zijn nu verborgen (want we moeten enkel externe applicaties uitschakelen. In ons geval twee services, die we dus uitschakelen door "Alles uitschakelen" te selecteren.

schone opstart uitvoeren stap 3

Ga naar het tabblad "Startup" en klik op "Taakbeheer openen" - nu kun je opstartonderdelen in Taakbeheer bekijken.

schone opstart uitvoeren stap 4

In taakbeheer zie je een lijst met opstartapplicaties. Je kunt er rechts op klikken om ze in of uit te schakelen. In de rechterbenedenhoek kun je ook de knop "Uitschakelen" gebruiken.

schone opstart uitvoeren stap 5

Wanneer alle opstarttoepassingen zijn uitgeschakeld, sluit je Taakbeheer af en klik je in het venster Systeemconfiguratie op "Toepassen" en "OK". Start vervolgens je computer opnieuw op om de wijzigingen van kracht te laten worden. Controleer of dit hielp om het probleem op te lossen. Als het probleem is verholpen, dan betekent dit dat een van de programma's deze fout veroorzaakt. Je kunt proberen ze een voor een in te schakelen om te kijken welke het probleem veroorzaakt en deze vervolgens te verwijderen.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Je antivirussoftware verwijderen

Er zijn meldingen van gebruikers dat antivirussoftware de oorzaak is van "Wifi heeft geen geldig IP-adres"-meldingen. Als dit het geval is, moet je de software verwijderen. Als je internetverbinding werkt nadat je deze hebt verwijderd, kun je je antivirussoftware opnieuw installeren (wij raden de nieuwste versie aan) of overschakelen op andere antivirussoftware. Verwijder je antivirussoftware en kijk of dit helpt.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Het aantal DHCP-gebruikers verhogen

Sommige gebruikers melden dat je dit probleem kunt oplossen door het aantal DHCP-gebruikers te verhogen. Routers zijn meestal beperkt tot 50 DHCP-gebruikers - dit kan de reden zijn waarom je de "Wifi heeft geen geldig IP-adres" foutmelding ontvangt. Om dit probleem op te lossen, open je je router en wijzig je het DHCP-nummer van de gebruikers handmatig. Sommige gebruikers stellen ook voor om het maximale aantal draadloze gebruikers te verhogen (sommige routers zijn beperkt tot slechts 10 draadloze gebruikers). Raadpleeg de handleiding van je router om te zien hoe je het aantal DHCP-gebruikers op je router kunt verhogen. Dit kan helpen om problemen met je IP-configuratie op te lossen.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Driver van de netwerkadapter bijwerken

Dit probleem kan worden veroorzaakt door een oude of niet-werkende driver. In dit geval moet je een bijgewerkte/nieuwe driver voor je netwerkadapter ontvangen. Er is een eenvoudige manier om dit automatisch te doen met Snappy Driver Installer. Je hebt een computer met een werkende internetverbinding nodig om deze te downloaden.

Snappy Driver Installer (SDI) is een krachtig gratis stuurprogramma-updateprogramma voor Windows dat zijn volledige verzameling stuurprogramma's offline kan opslaan. Offline stuurprogramma's geven Snappy Driver Installer de mogelijkheid om toegang te hebben tot snelle stuurprogramma-updates, zelfs als er geen actieve internetverbinding is. Snappy Driver werkt zowel met 32-bits als met 64-bits versies van Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista en Windows XP. Stuurprogramma's worden gedownload via Snappy Driver Installer in zogenaamde stuurprogramma'-pakketten. Dit zijn gewoon stuurprogramma's (pakketten) voor verschillende hardware, zoals geluidsapparatuur, videokaarten, netwerkadapters, enz. Het kan ook dubbele stuurprogramma's en ongeldige stuurprogramma's weergeven en het scheidt de updates die vereisen de computer opnieuw op te starten, zodat het gemakkelijker is deze te herkennen. Hier kun je Snappy Driver Installer downloaden.

update drivers met snappy driver installer

Als je klaar bent met het updaten en installeren van stuurprogramma's, start je Windows 10 opnieuw op en probeer je verbinding te maken met het internet om te zien of dit werkt.

Je kunt je stuurprogramma ook handmatig updaten, maar je hebt wel een computer nodig met een werkende internetverbinding. Ga naar de website van de fabrikant van je netwerkadapter en download het nieuwste stuurprogramma en kopieer dit naar je USB-station. Ga naar Apparaatbeheer (typ "Apparaatbeheer" in de zoekbalk en open het). Open "Netwerkadapters", selecteer je netwerkadapter en klik er met de rechtermuisknop op. Kies daar: "Update driver".

update drivers met snappy driver installer stap 2

Je wordt gevraagd hoe je naar stuurprogramma's wilt zoeken en krijgt twee opties aangeboden: 1) zoek automatisch naar bijgewerkte stuurprogrammasoftware; 2) blader op je computer naar stuurprogrammasoftware. Voor de eerste optie is een internetverbinding vereist (als je problemen hebt met je internetverbinding, kies je de tweede optie). Zoek het stuurprogramma op je USB-station op en volg de instructies.

update drivers met snappy driver installer stap 3

Als je klaar bent met de nieuwe/bijgewerkte driver, herstart dan je computer om te zien of het probleem met de netwerverbinding is opgelost.

Eén van bovenstaande oplossing zou zeker moeten helpen het probleem "Wifi heeft geen geldig IP-adres" op te lossen, zodat je terug op internet kunt!

[Terug naar de inhoudsopgave]

Video die toont hoe "Wifi heeft geen geldig IP-adres" op te lossen op Windows 10:

[Terug naar boven]

▼ Toon discussie

Onze handleidingen en gidsen zijn gratis. Als je wilt mag je ons natuurlijk steeds een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderen van virussen en malware

Deze pagina bevat informatie over hoe besmetting met malware en virussen te voorkomen.

Verwijderen van malware