FacebookTwitterLinkedIn

Hoe de foutmelding "Wifi heeft geen geldig IP-adres" op te lossen in Windows 10?

Hoe repareer ik de "WiFi heeft geen geldige IP-configuratie" foutmelding op Windows 10?

De foutmelding "WiFi heeft geen geldige IP-configuratie" verhindert het gebruik van WiFi en is een veelvoorkomend probleem bij Windows-gebruikers. Dit artikel laat u zien hoe u deze fout kunt oplossen.

wifi doesn't have a valid ip configuratie

De foutmelding "WiFi heeft geen geldige IP-configuratie" geeft aan dat er een probleem is met de TCP/IP-stack van uw computer, een reeks lagen van netwerkprotocollen die negatief kunnen samenwerken en zo kunnen leiden tot een onderbreking van uw internetverbinding.

Mogelijk hebt u deze foutmelding gekregen bij het oplossen van problemen. Helaas vindt Windows Probleemoplossing meestal alleen problemen maar biedt het geen oplossingen, u moet het probleem handmatig oplossen.

Het configuratieprobleem kan worden veroorzaakt door verschillende problemen, zoals een defect netwerk, onjuiste netwerkinstellingen, hardwareproblemen, netwerkproblemen van uw netwerkoperator en uitgeschakelde Windows-netwerkservices, naast andere redenen.

Er zijn manieren om dit probleem handmatig op te lossen, waaronder de volgende:

  • Uw IP-adres vrijgeven en vernieuwen
  • Verwijder het stuurprogramma van uw draadloze netwerkadapter
  • TCP/IP opnieuw instellen
  • Stel uw IP-adres handmatig in
  • Uw netwerkadapterstuurprogramma bijwerken
  • Dit artikel toont enkele oplossingen stap voor stap, u kan ze allemaal proberen tot u er een vindt die voor u werkt.

Video die toont hoe het "WiFi heeft geen geldige IP-configuratie" probleem op Windows 10 kan opgelost worden:

Inhoudstafel:

Uw IP-adres vrijgeven en vernieuwen

Dit is misschien de eenvoudigste manier om het "WiFi heeft geen geldige IP-configuratie" probleem op te lossen door commando's uit te voeren in Command Prompt. Open eerst Command Prompt door "command prompt" te typen in Zoeken en rechts te klikken op "Command Prompt". Selecteer vervolgens "Als administrator uitvoeren" om het uit te voeren met beheerdersrechten.

uw IP-adres vrijgeven en vernieuwen stap 1

Typ in het venster "ipconfig /release" en druk op Enter op uw toetsenbord. Zorg ervoor dat u een spatie plaatst tussen "ipconfig" en "/release" in het commando.

uw IP-adres vrijgeven en vernieuwen stap 2

Doe nu hetzelfde met het commando "ipconfig /renew". Ook in dit commando moet u een spatie plaatsen na "ipcongif". Druk op Enter.

uw IP-adres vrijgeven en vernieuwen stap 3

Als u klaar bent met het invoeren van de commando's, typt u "exit", en drukt u op Enter om Command Prompt af te sluiten. Probeer uw computer opnieuw op te starten om te zien of dit heeft geholpen om uw probleem op te lossen.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Reset TCP/IP

Deze is ook eenvoudig: voer commando's uit in Opdrachtprompt. Open Command Prompt vanuit Zoeken door er met de rechtermuisknop op te klikken en voer uit als administrator.

Typ in het venster Opdrachtprompt de opdracht "netsh winsock reset" en druk op Enter op uw toetsenbord.

reset tcp/ip stap 1

Typ vervolgens de opdracht "netsh int ip reset" en druk op Enter op uw toetsenbord. Sluit de opdrachtprompt af en start uw computer opnieuw op om te zien of het probleem hiermee is opgelost.

reset tcp/ip stap 2

[Terug naar de inhoudsopgave]

Draadloze Adapter Driver verwijderen

Mogelijk krijgt u de foutmelding "WiFi heeft geen geldige IP-configuratie" als gevolg van een defect netwerkstuurprogramma. U kunt proberen het stuurprogramma voor de draadloze adapter te verwijderen en het Windows 10-besturingssysteem dit stuurprogramma de volgende keer dat u Windows start automatisch opnieuw te laten installeren.

Om het stuurprogramma van uw netwerkadapter te verwijderen, gaat u naar Apparaatbeheer. Typ "apparaatbeheer" in Zoeken en klik op het resultaat "Apparaatbeheer".

stuurprogramma voor draadloze adapter verwijderen stap 1

Zoek in het venster Apparaatbeheer naar "Netwerkadapters", vouw het uit en klik met de rechtermuisknop op uw draadloze apparaat. Kies vervolgens "Verwijderen" uit het uitklapmenu.

draadloze adapter verwijderen stap 2

U wordt gevraagd om de deïnstallatie te bevestigen. Klik op "OK". Vink het vakje "De software voor dit apparaat verwijderen" aan als u deze optie ziet.

verwijder het draadloze adapter programma stap 3

U moet uw PC opnieuw opstarten om de wijzigingen te laten werken. Start uw computer opnieuw op en kijk of het probleem hiermee is opgelost.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Uw IP-adres handmatig instellen

Wanneer u verbinding maakt met WiFi, krijgt u meestal een IP-adres, en dit proces wordt uitgevoerd door DHCP. Het probleem met de geldige IP-configuratie betekent dat er iets mis is, en dat DHCP er niet in slaagt een geldig IP-adres te krijgen.

U kunt handmatig een geldig IP-adres toevoegen om dit probleem op te lossen. Klik met de rechtermuisknop op Start en selecteer "Netwerkverbindingen".

stel uw IP adres handmatig in

Klik in het venster Netwerkstatus op "Adapteropties wijzigen" om de netwerkadapters te bekijken en de verbindingsinstellingen te wijzigen.

stel uw IP adres handmatig in stap 2

U ziet uw type netwerkverbinding. Je zou hier ook je draadloze verbinding moeten zien (in ons geval zien we de Ethernet-verbinding omdat we een bekabelde verbinding gebruiken).

Klik met de rechtermuisknop op je draadloze verbinding en klik op "Eigenschappen" in het uitklapmenu.

stel uw IP adres handmatig in stap 3

Klik op "Internet Protocol versie 4 (TCP/IPv4)" om het te markeren, en klik dan op "Eigenschappen".

stel uw IP adres handmatig in stap 4

U ziet nu uw Internet Protocol versie 4 (TCP/IPv4) eigenschappenvenster. Vink hier "Gebruik het volgende IP-adres:" en "Gebruik de volgende DNS-serveradressen:" aan, en typ vervolgens het IP-adres, het subnetmasker en de standaard gateway, de DNS-server van voorkeur, en de Alternatieve DNS-server. U kunt onze schermafbeelding als voorbeeld gebruiken.

Opmerking: Als het IP-adres van uw router LAN 192.168.1.1 is, kunt u het IP-adres instellen op 192.168.1.x (x is een getal van 2 tot 253), het subnetmasker op 255.255.255.0 en de standaardgateway op 192.168.1.1.).

stel uw IP adres handmatig in stap 5

Klik op "OK" en start uw computer opnieuw op om te zien of deze oplossing het probleem heeft verholpen.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Voer een Clean Boot uit

U kunt dit probleem ook oplossen door een Clean Boot van uw Windows 10-besturingssysteem uit te voeren. Een Clean Boot wordt uitgevoerd om Windows te starten met behulp van een minimale set stuurprogramma's en opstartprogramma's. Dit helpt om softwareconflicten te verwijderen die optreden wanneer u een programma of een update installeert, of wanneer u een programma in Windows uitvoert.

Dit betekent dat u alle programma's en services van derden moet uitschakelen om te zien of een van deze programma's uw draadloze verbinding onderbreekt en voorkomt dat u er verbinding mee kunt maken.

Om een Clean Boot uit te voeren, typt u "systeemconfiguratie" in Zoeken en opent u de bureaubladtoepassing. Een andere manier om systeemconfiguratie te openen is door "run" te typen in Zoeken, open het, typ "mschonfig", en klik OK om het uit te voeren.

voer clean boot uit

Wanneer Systeemconfiguratie wordt geopend, selecteert u "Selectief opstarten" zodat u wijzigingen kunt aanbrengen en verwijdert u het vinkje bij "Opstartitems laden".

voer clean boot uit stap 2

Ga dan naar het tabblad "Services" en vink het vakje "Alle Microsoft services verbergen" aan. Dit zal Microsoft programma's en services verbergen (omdat we alleen applicaties van derden moeten uitschakelen). In ons geval blijven er slechts twee services over. Klik op "Alles uitschakelen".

voer clean boot uit stap 3

Ga vervolgens naar het tabblad "Opstarten" en klik op "Taakbeheer openen" - hiermee kunt u opstartitems beheren met Taakbeheer.

voer clean boot uit stap 4

In het geopende venster Taakbeheer ziet u een lijst met opstarttoepassingen. Klik met de rechtermuisknop op elk ingeschakelde programma en schakel deze uit. U kunt ook de knop "Uitschakelen" rechtsonderin gebruiken.

voer clean boot uit stap 5

Wanneer alle opstarttoepassingen zijn uitgeschakeld, sluit u Taakbeheer en klikt u op "Toepassen" en "OK" in het venster Systeemconfiguratie. Start vervolgens uw computer opnieuw op zodat de wijzigingen van kracht worden. Controleer of dit het probleem heeft verholpen.

Als het probleem is verholpen, dan betekent dit dat een van de programma's deze fout veroorzaakt. U kunt ze afzonderlijk inschakelen om te zien welk programma het probleem veroorzaakt en het dan verwijderen.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Verwijder uw Antivirus Software

Gebruikers melden dat antivirussoftware in verband wordt gebracht met de foutmelding "WiFi heeft geen geldige IP-configuratie". Als dit het geval is, moet u de antivirussoftware verwijderen uit uw Windows-besturingssysteem.

Als uw internetverbinding werkt na het verwijderen, kunt u uw antivirussoftware opnieuw installeren (wij raden de nieuwste versie aan) of overschakelen op andere antivirussoftware. Verwijder uw antivirussoftware en kijk of dit helpt.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Verhoog het aantal DHCP-gebruikers

Sommige gebruikers melden dat u dit probleem kunt oplossen door het aantal DHCP-gebruikers te verhogen. Routers zijn gewoonlijk beperkt tot 50 DHCP-gebruikers - dit kan de reden zijn waarom u de foutmelding "WiFi heeft geen geldige IP-configuratie" krijgt.

Om dit probleem op te lossen, opent u uw router en wijzigt u het DHCP-gebruikersaantal handmatig. Sommige gebruikers raden ook aan het maximale aantal draadloze gebruikers te verhogen (sommige routers zijn beperkt tot slechts 10 draadloze gebruikers).

Raadpleeg de handleiding van uw router om te zien hoe u het aantal DHCP-gebruikers op uw router kunt verhogen. Dit kan helpen om het probleem met uw IP-configuratie op te lossen.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Netwerk Adapter Driver bijwerken

Dit probleem kan worden veroorzaakt door een oud of onjuist stuurprogramma. In dit geval moet u een bijgewerkt/nieuw stuurprogramma voor uw netwerkadapter aanschaffen. Er is een eenvoudige manier om dit automatisch te doen met Snappy Driver Installer. U hebt een computer met een werkende internetverbinding nodig om het te downloaden.

Snappy Driver Installer (SDI) is een krachtig gratis hulpprogramma voor het bijwerken van stuurprogramma's voor Windows dat zijn volledige collectie stuurprogramma's offline kan opslaan. Stuurprogramma's worden via Snappy Driver Installer gedownload in driverpacks, dat zijn gewoon verzamelingen van stuurprogramma's voor verschillende hardware zoals geluidsapparaten, videokaarten, netwerkadapters, enz.

U kunt Snappy Driver Installer hier downloaden.

drivers updaten met snappy driver installer

Nadat u klaar bent met het bijwerken en installeren van stuurprogramma's, start u Windows 10 opnieuw op om dit in werking te laten treden en probeert u verbinding te maken met internet om te zien of dit werkt.

U kunt uw stuurprogramma ook handmatig bijwerken, maar dan hebt u een computer met een werkende internetverbinding nodig. Ga naar de website van de fabrikant van uw netwerkadapter, download het nieuwste stuurprogramma en kopieer het naar uw USB-stick.

Ga naar Apparaatbeheer (typ "apparaatbeheer" in Zoeken en open het). Vouw de sectie "Netwerkadapters" uit, selecteer uw netwerkadapter en klik er met de rechtermuisknop op. Kies vervolgens "Stuurprogramma bijwerken".

werk uw netwerk-adapter-stuurprogramma bij stap 2

U wordt gevraagd hoe u naar stuurprogramma's wilt zoeken en krijgt twee opties: 1) automatisch zoeken naar bijgewerkte driversoftware; 2) op uw computer zoeken naar driversoftware.

Voor de eerste optie is een internetverbinding nodig (als u problemen heeft met uw internetverbinding, kies dan de tweede optie). Zoek het stuurprogramma op uw USB-stick en volg de instructies.

update uw netwerk-adapter-stuurprogramma stap 3

Als u klaar bent met het installeren van het nieuwe/bijgewerkte stuurprogramma, start u uw computer opnieuw op zodat de wijzigingen effect hebben en kijkt u of het probleem met de netwerkverbinding is opgelost.

Een van deze oplossingen zou uw connectiviteitsprobleem moeten oplossen als u de foutmelding "WiFi heeft geen geldige IP-configuratie" krijgt - zodat u weer online kunt!

[Terug naar boven]

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Rimvydas Iliavicius

Rimvydas is een onderzoeker met meer dan vier jaar ervaring in de cyberbeveiligingsindustrie. Hij bezocht de Kaunas University of Technology en studeerde in 2017 af met een masterdiploma in Vertaling en lokalisatie van technische teksten. Zijn interesses in computers en technologie leidden ertoe dat hij een veelzijdig auteur in de IT-industrie werd. Bij PCrisk is hij verantwoordelijk voor het schrijven van diepgaande how-to artikelen voor Microsoft Windows. Neem contact op met Rimvydas Iliavicius.

Onze gidsen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Echter, als u ons wilt steunen kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Dit artikel in een andere taal lezen
Verwijderen van virussen en malware

Deze pagina bevat informatie over hoe besmetting met malware en virussen te voorkomen.

Verwijderen van malware