FacebookTwitterLinkedIn

Hoe het probleem van een zwart scherm bij het opstarten op te lossen op een Mac?

Hoe het probleem van een zwart scherm bij het opstarten op te lossen op een Mac?

Tegenwoordig, in deze tijden waarin computers, telefoons en tablets steeds sneller en geavanceerder worden, moet men een IT-liefhebber zijn om de technologische vooruitgang bij te kunnen houden. Geen verrassing dus dat veel mensen niet genoeg tijd en kennis hebben om zelfs kleine problemen met hun Mac op te lossen. Zelfs problemen die op hardwareproblemen lijken zijn in veel gevallen softwaregerelateerd en ze kunnen worden opgelost zonder uw computer in te leveren voor herstel.

Een niet erg algemeen verspreid maar zeer verontrustend probleem is wanneer uw computer willekeurig op lijkt te starten naar een volledig zwart scherm. Dit geeft echt de indruk dat uw computer nu een hardwareprobleem heeft. Toch is het aanbevolen voor u de computer naar een servicepunt brengt eerst even de de onderstaande tips en oplossingen uit te proberen. In dit artikel zullen we enkele populaire tips vermelden die u kunt uitproberen als u bij het opstarten van uw Mac een volledig zwart scherm ziet.

How to fix black screen issue Mac

Inhoudstafel:

De System Management Controller resetten

Waarschijnlijk is de allereerste stap waarmee u moet beginnen, is het opnieuw instellen van uw SMC. Dit kan mogelijke problemen met de stroomvoorziening op uw Mac oplossen. Deze stap kan een hoop problemen oplossen die worden veroorzaakt door de stroomtoevoer, ventilatoren, hitte en beeldscherm.

Voor de meeste Apple laptops geproduceerd na 2012 moet de SMC op onderstaande manier worden gereset:

Schakel de Mac uit en sluit uw voedingsadapter aan, in de meeste gevallen is dit uw MagSafe. Houd vervolgens de Shift, Control, Option en Power-knop allemaal tegelijk ingedrukt voor een paar seconden. Laat tot slot alle toetsen tegelijkertijd los en start vervolgens uw computer op de gebruikelijke manier.

retina-smc-reset
Macs geproduceerd voor 2012 kunnen hier aanwijzingen vinden voor het resetten van SMC evenals meer uitleg over andere problemen die kunnen veroorzaakt worden door SMC.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Een toetsencombinatie proberen

Omdat uw scherm zwart is, kan het lijken alsof u niets met uw computer kunt doen, maar dat klopt niet helemaal. Zelfs als uw scherm niets toont kan uw Mac waarschijnlijk nog wel toetsenbordsignalen herkennen. In sommige gevallen helpt het eenvoudig koppelen van de knoppenreeks om een zwart schermprobleem op te lossen.

Druk één keer op de aan/uit-knop of op UIT-knop - dit roept het dialoogvenster voor stroomopties op dat u niet kunt zien. Druk op de S-knop - dit is het commando om je Mac te laten slapen. Houd de aan/uit-knop ingedrukt totdat u hoort dat uw harde schijf wordt uitgeschakeld. Wacht ongeveer 15 seconden en start vervolgens uw computer op de gebruikelijke manier.

Geforceerde slaapmodus/afsluiten

Deze oplossing biedt geen garanties voor het oplossen van het zwarte scherm-probleem maar het werkt soms en het loont dus zeker de moeite het uit te proberen.

[Terug naar de inhoudsopgave]

De PRAM van uw Mac resetten

Als geen van de bovenstaande stappen u heeft geholpen, kunt u ook proberen uw PRAM te resetten. PRAM heeft een gelijkaardig doel als SMC, het enige verschil is dat de informatie in het geheugen wordt bewaard. Het proces voor het opnieuw instellen van PRAM is vergelijkbaar met dat voor het opnieuw instellen van NVRAM.

Start uw Mac opnieuw op en zodra u het hoort, houd u de combinatie van de toetsen Command, Option, P en R samen ingedrukt. Op het moment dat u het opstartgeluid weer hoort, laat u de toetsen los. Hiermee wordt aangekondigd dat PRAM opnieuw is ingesteld, dus laat uw computer opstarten zoals u gewend bent.

pram-reset-mac

Daarna zou uw Mac moeten opstarten zonder het zwarte scherm te tonen.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Wachtwoord invoeren en op Enter drukken

Tot slot, als u nog steeds een zwart scherm-probleem hebt, kun u ook dit alternatief proberen. Op het eerste gezicht een hopeloze methode maar veel mensen melden dat het hen helpt. Alles wat u moet doen, is proberen in te loggen alsof alles goed werkt.

Wanneer uw Mac met een zwart scherm start geeft u het wachtwoord op dat u zou gebruiken om u op uw Mac aan te melden zoals gewoonlijk. Wanneer u het wachtwoord hebt ingevoerd, drukt u op de Return/Enter-knop op uw toetsenbord. Als deze truc voor uw werkt, merkt u het meteen. Het zwarte scherm verdwijnt en uw gewone bureaublad wordt geladen.

[Terug naar boven]

▼ Toon discussie

Onze handleidingen en gidsen zijn gratis. Als je wilt mag je ons natuurlijk steeds een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderen van virussen en malware

Deze pagina bevat informatie over hoe besmetting met malware en virussen te voorkomen.

Verwijderen van malware