FacebookTwitterLinkedIn

Hoe herkent u oplichting zoals "DHL Unpaid Duty"?

Ook bekend als: DHL Unpaid Duty phishingcampagne
Schadeniveau: Medium

Wat is "DHL Unpaid Duty"?

Tijdens onze evaluatie is aan het licht gekomen dat deze e-mail een frauduleuze poging is die zich voordoet als een melding van DHL, een gerenommeerd logistiek bedrijf. De personen die deze zwendel organiseren, willen ontvangers misleiden zodat ze naar een vervalste website gaan en persoonlijke informatie vrijgeven. Dergelijke misleidende e-mails vallen onder de categorie phishingmails.

DHL Unpaid Duty email spam campaigne

Meer over de  "DHL Unpaid Duty" scam email

Deze phishingmail heeft als onderwerpregel "Urgent DHL: Pending Shipment Notification N402546724". Er wordt beweerd dat er een zending in behandeling is bij DHL Express vanwege een onbetaalde heffing van $2,95. Het bericht vermeldt dat het pakket op een bepaalde datum niet afgeleverd kon worden en geeft details over de vermeende zending, waaronder een ordernummer, het totaal verschuldigde bedrag en een geplande afleverdatum.

Om een gevoel van urgentie te creëren, wordt de ontvanger gevraagd om de openstaande schuld te vereffenen door op een link te klikken. De e-mail benadrukt het belang van een snelle betaling om een tijdige levering te garanderen. In het laatste deel van het bericht wordt de ontvanger gerustgesteld over de toewijding van DHL aan klanttevredenheid, wordt een contactoptie gegeven voor klantenservice en wordt dank betuigd voor het feit dat hij voor DHL Express heeft gekozen.

De hele e-mail is echter een frauduleuze poging om ontvangers te misleiden door op de link te klikken, die naar een valse website leidt waar gevoelige informatie, zoals naam, achternaam, telefoonnummer, adres en andere informatie wordt verzameld.

Oplichters kunnen de verzamelde informatie gebruiken om zich voor te doen als personen en zo identiteitsdiefstal te plegen. Ze kunnen ook overtuigende phishing-e-mails of -berichten opstellen om mensen te verleiden tot het verstrekken van gevoelige informatie zoals wachtwoorden, financiële gegevens of inloggegevens.

Verder kunnen oplichters de verkregen informatie gebruiken om mensen lastig te vallen of te bedreigen, voor afpersing of als onderdeel van een groter plan. Daarnaast kunnen de gestolen gegevens op het dark web worden verkocht aan andere kwaadwillenden die ze voor verschillende illegale doeleinden kunnen gebruiken.

Overzicht bedreiging:
Naam DHL Unpaid Duty Email Scam
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Valse Claim De ontvanger moet een bepaald bedrag aan DHL betalen
Gerelateerd domein ondemand-delivery[.]team
Detectienamen ESET (Phishing), Fortinet (Phishing), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Vermomming Melding van DHL
Symptomen Onbevoegde online aankopen, veranderde online accountwachtwoorden, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Verspreidingsmethodes Misleidende e-mails, malafide online pop-upadvertenties, zoekmachinevergiftiging, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privégegevens, geldelijk verlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Gelijkaardige scam e-mails in het algemeen

Phishing-e-mails hebben gemeenschappelijke kenmerken die erop gericht zijn ontvangers te misleiden om gevoelige informatie vrij te geven. Ze maken meestal gebruik van urgentie- of angsttactieken, waardoor het gevoel ontstaat dat er onmiddellijk actie moet worden ondernomen. De inhoud lijkt vaak op legitieme communicatie, waarbij logo's en opmaak worden gebruikt om authentiek te lijken.

Phishing-e-mails bevatten vaak bedrieglijke koppelingen of bijlagen, die ontvangers naar frauduleuze websites of zelfs met malware geïnfecteerde bestanden leiden. Meer voorbeelden van phishing-e-mails zijn "Microsoft Security Team - Password Expiration", "Quarantine Area", en "FedEx - Delivery Of The Suspended Package".

Hoe infecteren spamcampagnes uw computers?

Gebruikers stellen hun computer vaak onbedoeld bloot aan infecties via e-mail wanneer schadelijke e-mails van cybercriminelen schadelijke bijlagen bevatten, zoals uitvoerbare bestanden (.exe), JavaScript-bestanden (.js) of documentbestanden (.doc, .pdf en andere). De ingesloten malware kan worden geactiveerd bij het downloaden en openen van deze bijlagen.

Bovendien kunnen e-mails misleidende koppelingen bevatten die gebruikers naar frauduleuze websites met malware leiden. Door op dergelijke koppelingen te klikken kan kwaadaardige software worden gedownload en geïnjecteerd zonder dat de gebruiker dit weet.

Belangrijk is dat niet alle bestanden een onmiddellijke bedreiging vormen bij het openen. Schadelijke MS Office-documenten brengen computers bijvoorbeeld alleen in gevaar wanneer gebruikers macro's inschakelen (bewerking of inhoud mogelijk maken) in die documenten.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Werk regelmatig uw besturingssysteem, software en toepassingen bij om kwetsbaarheden te verhelpen die kunnen worden misbruikt door bedreigers. Wees voorzichtig met het openen van bijlagen of het klikken op links, vooral in irrelevante of onverwachte e-mails. Vermijd het downloaden van bestanden van onbetrouwbare bronnen en gebruik alleen officiële websites of app stores voor het downloaden van software.

Ga discreet om met pop-ups en advertenties en vermijd verdachte advertenties. Installeer gerenommeerde beveiligingssoftware en voer regelmatig systeemscans uit. Als u al schadelijke bijlagen hebt geopend, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst in de "DHL Unpaid Duty" e-mail:

Subject: Urgent DHL : Pending Shipment Notification N402546724


Dear Customer,
We hope this message finds you well.
We regret to inform you that your recent shipment with DHL Express is pending due to an unpaid duty of $2.95. Unfortunately, we were unable to deliver your package on 05.12.2023. Please find the details of your shipment below:

Order Number: #402546724
Total Amount Due: $2.95
Planned Delivery Date: 12.12.2023 - 15.12.2023

To ensure prompt delivery, kindly settle the outstanding duty by clicking the link below:
Click here to pay the outstanding duty
Your satisfaction is our priority, and we appreciate your prompt attention to this matter. If you have any questions or require assistance, please do not hesitate to contact our customer support team.
Thank you for choosing DHL Express. We value your business and look forward to serving you again in the future.
Warm regards,
DHL Express Customer Service

Schermafbeelding van de phishingpagina die in deze scam wordt gepresenteerd (waarin om persoonlijke gegevens wordt gevraagd):

Phishingsite gepromoot via e-mailzwendel van DHL Unpaid Duty (pagina 1)

Schermafbeelding van de phishingpagina die in deze scam wordt gepresenteerd (waarin om creditcardgegevens wordt gevraagd):

Phishingsite gepromoot via e-mailzwendel van DHL Unpaid Duty (pagina 2)

Verschijning van de phishingpagina in deze scam (GIF):

Phishing-site gepromoot via DHL Unpaid Duty email scam (GIF)

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Oplichters sturen identieke mails naar duizenden ontvangers, in de hoop dat iemand zich door de inhoud laat misleiden. Deze spam e-mails zijn niet gepersonaliseerd.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik werd misleid door deze e-mail, wat moet ik doen?

Als u accountgegevens hebt gedeeld, werk dan onmiddellijk alle wachtwoorden bij. Als u andere persoonlijke gegevens hebt verstrekt (zoals creditcardgegevens, identiteitskaartgegevens, burgerservicenummer, enz.

Ik heb een bestand in de bijlage van een e-mail gedownload en geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Het openen van een uitvoerbaar bestand verhoogt het risico op infectie aanzienlijk. In het geval van documenten zoals .pdf of .doc is er echter een kans dat u infectie hebt voorkomen, omdat het simpelweg openen van dergelijke documenten mogelijk niet voldoende is voor malware om het systeem te infiltreren.

Ik heb de e-mail gelezen maar de bijlage niet geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Nee, alleen het openen van een e-mail vormt geen bedreiging. Systeeminfecties kunnen optreden bij het openen van bijgevoegde bestanden of koppelingen.

Zal Combo Cleaner malware-infecties verwijderen die aanwezig waren in de e-mailbijlage?

Combo Cleaner kan bijna alle bekende malware identificeren en verwijderen. Geavanceerde malware verbergt zich vaak diep in het systeem. Daarom is het uitvoeren van een volledige systeemscan noodzakelijk voor effectieve detectie en verwijdering.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
DHL Unpaid Duty phishingcampagne QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van DHL Unpaid Duty phishingcampagne op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.