FacebookTwitterLinkedIn

Hoe Enigma stealer te verwijderen

Ook bekend als: Enigma information stealer
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat voor soort malware is Enigma?

Enigma is een informatiesteler geschreven in de programmeertaal C#. Het is een variant van een andere informatiesteker die bekend staat als Stealerium. Het is belangrijk op te merken dat Enigma ook de naam is van een legitiem bedrijf dat business intelligence en datadiensten aanbiedt, die geen verband houden met de informatiediefstal.

Enigma malware detections on VirusTotal

Meer over Enigma

De Enigma stealer is gemaakt met de bedoeling om informatie te verzamelen van een doelsysteem, evenals het stelen van gevoelige informatie zoals tokens, wachtwoorden en gebruikersnamen van verschillende bronnen zoals Google Chrome, Microsoft Edge, Microsoft Outlook, Telegram, Signal, OpenVPN, en anderen.

Daarnaast heeft het de mogelijkheid om screenshots te maken, informatie van het klembord te verzamelen en VPN-configuraties te extraheren. Enigma bevat ook een keylogger-module waarmee het toetsenbordinvoer kan opnemen. Deze stealer stuurt alle verkregen informatie via Telegram naar cybercriminelen.

Het is bekend dat cybercriminelen achter Enigma stealer zich richten op personen die betrokken zijn bij de cryptocurrency industrie.

De door de Enigma stealer verkregen informatie kan op het dark web worden verkocht aan derden en worden gebruikt voor identiteitsdiefstal, ongeoorloofde toegang tot de rekeningen van het slachtoffer, diefstal van geld en andere kwaadaardige activiteiten. Daarom moet malware van dit type zo snel mogelijk van aangetaste computers worden verwijderd.

Overzicht bedreiging:
Naam Enigma information stealer
Type bedreiging Trojan, password-stealing virus, banking malware, spyware.
Detectienamen (Enigma Loader) Avast (Win64:PWSX-gen [Trj]), Combo Cleaner (Trojan.Generic.33196003), ESET-NOD32 (een variant van Generik.GESYDIZ), Kaspersky (Trojan.Win32.Agent.xatfjt), Microsoft (Trojan:Win32/Casdet!rfn), volledige lijst (VirusTotal)
Detectienamen (Enigma) Avast (Win32:Trojan-gen), Combo Cleaner (Trojan.GenericKD.65017775), ESET-NOD32 (een variant van MSIL/TrojanDownloader.Tiny.AAU), Kaspersky (HEUR:Trojan.MSIL.Agent.gen), Microsoft (Trojan:Win32/Casdet!rfn), volledige lijst (VirusTotal)
Symptomen Informatiestelers infiltreren vaak stiekem in de computer van het slachtoffer en houden zich stil, zodat er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar zijn op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, schadelijke online advertenties, social engineering, softwarekrakers.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Informatiestelers in het algemeen

Informatiesteler is een soort kwaadaardige software die is ontworpen om gevoelige informatie van de computer van een slachtoffer te stelen. Cybercriminelen achter informatiestelers zijn er meestal op uit om creditcardgegevens, identiteitskaartgegevens, inloggegevens, sofinummers, zaadzinnen en andere gegevens te bemachtigen.

De gestolen informatie kan vervolgens worden gebruikt voor verschillende kwaadaardige doeleinden, zoals identiteitsdiefstal, financiële fraude, enz. Voorbeelden van verschillende stealers zijn Graphiron Stealer, Creal Stealer en RL Stealer.

Hoe is Enigma in mijn computer geïnfiltreerd?

Cybercriminelen verspreiden de Enigma stealer via een schadelijk RAR-archief dat via phishing e-mails of via sociale media platforms naar potentiële slachtoffers wordt gestuurd. Het archief bestaat uit twee bestanden: "Interviewvragen.txt" en "Interviewvoorwaarden.word.exe" (de namen van deze bestanden kunnen variëren).

De laatste is een uitvoerbaar bestand dat is ontworpen om nietsvermoedende slachtoffers ertoe te verleiden de loader uit te voeren en hun computers te infecteren met Enigma-informatiesteler.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Wees voorzichtig bij het downloaden van bestanden en software van het web. Download ze altijd van betrouwbare bronnen, zoals officiële pagina's of geverifieerde winkels. Blijf alert bij het openen van e-mailbijlagen of het klikken op links, vooral in onverwachte e-mails van onbekende afzenders.

Zorg ervoor dat uw besturingssysteem en geïnstalleerde programma's up-to-date zijn. Gebruik nooit onbetrouwbare tools om software bij te werken of te activeren. Wees ook voorzichtig met het klikken op advertenties op dubieuze websites, gebruik betrouwbare antivirussoftware en scan uw apparaat regelmatig op bedreigingen.

Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Vals werkdocument ("Interview questions.txt") samen met het kwaadaardige bestand vermomd als een MS Word document:

Enigma stealer text file (Interview questions.txt)

Tekst in dit bestand:

Примерные вопросы к интервью:

Расскажите о себе?
Как пришли в мир криптовалют?
Что такое криптовалюта и на чем она держится?
Какие есть риски при работе с криптовалютой?
Мошенничество в криптовалюте?
Как изменяется курс криптовалюты?
В какую криптовалюты посоветуете вложиться читателям издания?
Где лучше держать криптовалюту?
Самый популярный P2P-сервис Binance
Расскажите Вашу историю закрепления в мире криптовалют
Какие можете дать советы начинающим трейдерам?
Основные сложности на первых этапах торговли, важные проблемы
Законы регулирующие криптовалюту
Какими программами, сайтами пользуетесь?
С каких вложений начинать работу?

 

Sample interview questions:

Tell us about yourself?
How did you come into the world of cryptocurrency?
What is cryptocurrency and what does it stand for?
What are the risks of working with cryptocurrency?
Cryptocurrency fraud?
How does the rate of cryptocurrency change?
What cryptocurrency would you advise readers to invest in?
Where is the best place to keep cryptocurrency?
The most popular P2P service Binance
What is your story about getting a foothold in the cryptocurrency world?
What advice can you give to beginner traders?
Main difficulties at the first stages of trading, important problems
Laws regulating Cryptocurrency
What programs, websites do you use?
What investment should I start with?

 

Приблизні запитання до інтерв’ю:

Розкажіть про себе?
Як прийшли у світ криптовалют?
Що таке криптовалюта і на чому вона тримається?
Які є ризики при роботі з криптовалютою?
Шахрайство в криптовалюті?
Як змінюється курс криптовалюти?
У яку криптовалюту порадите вкластися читачам видання?
Де краще тримати криптовалюту?
Найпопулярніший P2P-сервіс Binance
Розкажіть Вашу історію закріплення у світі криптовалют
Які можете дати поради трейдерам-початківцям?
Основні складнощі на перших етапах торгівлі, важливі проблеми
Закони, що регулюють криптовалюту
Якими програмами, сайтами користуєтеся?
З яких вкладень починати роботу?

Inlogpagina van het beheerderspaneel:

Enigma stealer admin panel login

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijdert u malware handmatig?

Handmatig malware verwijderen is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus of anti-malware programma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen raden wij aan Combo Cleaner te gebruiken.

Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen. Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat draait op de computer van een gebruiker:

Malware process running in the Task Manager

Als u de lijst met programma's die op uw computer draaien hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp van taakbeheer, en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, moet u doorgaan met deze stappen:

manual malware removal step 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma toont auto-start toepassingen, register en bestandssysteem locaties:

Autoruns application appearance

manual malware removal step 2Herstart uw computer in de veilige modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer op in veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten, klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere keren op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu Geavanceerde opties van Windows ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Run Windows 7 or Windows XP in Safe Mode with Networking

Video die laat zien hoe u Windows 7 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 8 gebruikers: Start Windows 8 is Veilige modus met netwerkmogelijkheden - Ga naar het Windows 8 Startscherm, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, selecteer in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" Geavanceerd opstarten.

Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten". Uw computer zal nu opnieuw opstarten in het menu "Geavanceerde opstartopties". Klik op de knop "Problemen oplossen" en vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". Klik in het scherm met geavanceerde opties op "Opstartinstellingen".

Klik op de knop "Opnieuw opstarten". Uw PC zal opnieuw opstarten in het scherm Opstartinstellingen. Druk op F5 om op te starten in veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Run Windows 8 in Safe Mode with Networking

Video die laat zien hoe u Windows 8 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows logo en selecteer het Power icoon. In het geopende menu klikt u op "Opnieuw opstarten" terwijl u de "Shift"-toets op uw toetsenbord ingedrukt houdt. In het venster "een optie kiezen" klikt u op "Problemen oplossen", vervolgens selecteert u "Geavanceerde opties".

Selecteer in het menu "Geavanceerde opties" "Opstartinstellingen" en klik op de knop "Opnieuw opstarten". In het volgende venster moet u op de toets "F5" op uw toetsenbord klikken. Dit zal uw besturingssysteem opnieuw opstarten in veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Run Windows 10 in Safe Mode with Networking

Video die laat zien hoe u Windows 10 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

manual malware removal step 3Pak het gedownloade archief uit en voer het Autoruns.exe bestand uit.

Extract Autoruns.zip archive and run Autoruns.exe application

manual malware removal step 4In de Autoruns toepassing, klik op "Opties" aan de bovenkant en schakel de opties "Lege locaties verbergen" en "Windows Entries verbergen" uit. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Refresh Autoruns application results

manual malware removal step 5Bekijk de lijst die door de Autoruns toepassing wordt weergegeven en zoek het malware bestand dat u wilt verwijderen.

U moet het volledige pad en de naam ervan opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het heel belangrijk om te vermijden dat u systeembestanden verwijdert. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u "Verwijderen".Delete malware in Autoruns

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij het volgende opstarten van het systeem), moet u zoeken naar de naam van de malware op uw computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, moet u deze verwijderen.Search for malware and delete it

Herstart uw computer in de normale modus. Het volgen van deze stappen zou alle malware van uw computer moeten verwijderen. Merk op dat handmatige bedreiging verwijdering vereist geavanceerde computer vaardigheden. Als u niet over deze vaardigheden beschikt, laat het verwijderen van malware dan over aan antivirus-en antimalwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om besmetting te voorkomen dan te proberen malware later te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de laatste updates van het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware. Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden wij u aan uw computer te scannen met Combo Cleaner.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn computer is geïnfecteerd met malware, moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?

Het formatteren van een opslagapparaat is een drastische maatregel en is meestal niet nodig om malware te verwijderen. Er zijn andere methoden die kunnen worden gebruikt om kwaadaardige software te verwijderen, zoals het gebruik van antivirussoftware of het handmatig verwijderen van geïnfecteerde bestanden.

Wat zijn de grootste problemen die malware kan veroorzaken?

De meest voorkomende problemen die door malware worden veroorzaakt zijn gegevens- en identiteitsdiefstal, netwerkverstoring, financieel verlies, gegevensversleuteling, verlies van privacy en systeemschade.

Wat is het doel van Enigma stealer?

Het doel van de Enigma stealer is het verzamelen van informatie van een doelsysteem en het stelen van gevoelige gegevens zoals tokens, gebruikersnamen en wachtwoorden van verschillende bronnen zoals Google Chrome, Microsoft Edge, Microsoft Outlook, Telegram, Signal, OpenVPN, onder andere. Het kan ook screenshots maken, gegevens van het klembord verzamelen en VPN-configuraties stelen.

Hoe heeft Enigma malware mijn computer geïnfiltreerd?

Cybercriminelen verspreiden de Enigma stealer door een kwaadaardig RAR archief te versturen via phishing e-mails of sociale media platforms. Het archief bevat twee bestanden: "Interviewvragen.txt" en "Interviewvoorwaarden.word.exe". De infectieketen begint na het openen van het uitvoerbare bestand.

Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?

Ja, Combo Cleaner kan een breed scala aan malware-infecties detecteren en verwijderen. Het is echter belangrijk op te merken dat sommige zeer geavanceerde malware zich diep in een systeem kan verbergen. Daarom wordt aanbevolen een volledige systeemscan uit te voeren om ervoor te zorgen dat alle potentiële bedreigingen worden gedetecteerd en verwijderd.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Enigma information stealer QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Enigma information stealer op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.