FacebookTwitterLinkedIn

Hoe RatMilad malware verwijderen van een Android-apparaat

Ook bekend als: RatMilad spyware
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat voor soort malware is RatMilad?

RatMilad is de naam van een Android Remote Access Trojan (RAT) met spionagemogelijkheden die gericht is op gebruikers in het Midden-Oosten. Het is bekend dat deze malware wordt verspreid via NumRent - een VPN en telefoonnummer vervalsing applicatie. Eerder hield RatMilad zich schuil achter een app genaamd Text Me.

NumRent is een hernoemde en grafisch aangepaste versie van de Text Me-app. Hiermee kunnen cybercriminelen gevoelige gegevens verzamelen en andere acties uitvoeren.

RatMilad android malware

RatMilad's capaciteiten

NumRent vraagt toestemming voor toegang tot contacten, gesprekslogs (en bellen), sms-berichten (en versturen), verkrijgen van de locatie van het apparaat, en bekijken van media en bestanden. RatMilad installeert nadat gebruikers toestemming geven voor de bovengenoemde diensten.

RatMilad kan worden gebruikt om toegang te krijgen tot de camera om foto's te nemen, video en audio op te nemen, GPS-locaties te verkrijgen, foto's te bekijken die zijn opgeslagen op het geïnfecteerde apparaat, en meer. Deze malware kan gegevens exfiltreren zoals MAC-adres van het apparaat, lijst met contactpersonen, oproeplogs, accountnamen en toestemmingen, klembordgegevens, locatiegegevens, IMEI, mobiel nummer, lijst met geïnstalleerde apps en telefooninformatie.

Het is belangrijk om te vermelden dat het toegang heeft tot SMS-berichten, inclusief ontvangen, verzonden, mislukte, in de wachtrij geplaatste en opgestelde berichten. Ook kan RatMilad bestanden lezen, schrijven en verwijderen, geluid opnemen, bestanden uploaden naar een Command and Control server, nieuwe toepassingsrechten instellen en machtigingen verwijderen.

Overzicht bedreiging:
Naam RatMilad spyware
Type bedreiging Android malware, spyware, RAT
Detectienamen Avast-Mobile (APK:RepMalware [Trj]), volledige lijst (VirusTotal)
Symptomen Het toestel werkt traag, systeeminstellingen worden gewijzigd zonder toestemming van de gebruiker, gegevens- en batterijverbruik nemen aanzienlijk toe.
Verspreidingsmethodes Links op sociale media en communicatiemiddelen zoals Telegram en WhatsApp.
Schade Gestolen persoonlijke informatie (privéberichten, logins/wachtwoorden, enz.), verminderde apparaatprestaties, verwijderde bestanden, de batterij is snel leeg, verminderde internetsnelheid, enorm gegevensverlies, geldverlies, gestolen identiteit.
Malware verwijderen (Android) Om malware-infecties te elimineren raden onze beveiligingsonderzoekers aan uw Android-apparaat te scannen met legitieme anti-malware software. Wij raden Avast, Bitdefender, ESET of Malwarebytes aan.

Meer over RatMilad

RatMilad kan worden gebruikt om verschillende gevoelige informatie te verkrijgen. Als een apparaat ermee besmet is, kan dat leiden tot geldverlies, identiteitsdiefstal, verlies van bestanden en andere problemen. Het hangt ervan af hoe de cybercriminelen de verkregen gegevens zouden gebruiken.

RatMilad is ontworpen om stiekem op de achtergrond te draaien zonder aandacht te wekken. Bovendien is het geen nieuwr malware (cybercriminelen gebruiken het al enige tijd). Het is echter nog niet vaak gedetecteerd.

Hoe is RatMilad in mijn apparaat geïnfiltreerd?

De NumRent-applicatie die wordt gebruikt om RatMilad te verspreiden, wordt verspreid via sociale media en communicatiemiddelen (bv. WhatsApp en Telegram). RatMilad wordt geïnstalleerd nadat gebruikers de NumRent-app de gevraagde toestemmingen hebben verleend. Het is vermeldenswaard dat applicatiewinkels niet worden gebruikt om de kwaadaardige NumRent vervalsing app te verspreiden.

Een andere populaire manier om schadelijke mobiele apps te verspreiden is het versturen van e-mails of sms-berichten met schadelijke links of bijlagen.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Download applicaties alleen van officiële app stores en websites. Gebruik nooit winkels van derden of louche pagina's om apps te downloaden. Lees recensies voordat u apps downloadt en installeert. Vermijd het downloaden van apps met geen of weinig recensies. Klik niet op links (of open geen bestanden) in verdachte e-mails of sms-berichten.

Vertrouw geen onbetrouwbare advertenties, vooral niet als ze op twijfelachtige pagina's verschijnen. Houd het besturingssysteem up-to-date (hetzelfde geldt voor geïnstalleerde apps).

Website gebruikt om NumRent:

ratmilad malware website promoting numrent

Weergave van de NumRent app die gebruikt wordt om RatMilad te verspreiden:ratmilad malware weergave van numrent

Snelmenu:

Browsergeschiedenis verwijderen uit de Chrome-webbrowser:

Browsegeschiedenis verwijderen uit Chrome in Android-besturingssysteem (stap 1)

Tik op de knop "Menu" (drie stippen in de rechterbovenhoek van het scherm) en selecteer "Geschiedenis" in het geopende uitklapmenu.

Browsegeschiedenis verwijderen uit Chrome in Android-besturingssysteem (stap 2)

Tik op "Browsegegevens wissen", selecteer het tabblad "GEAVANCEERD", kies het tijdsbereik en de gegevenstypen die u wilt wissen en tik op "Gegevens wissen".

[Terug naar de inhoudsopgave]

Schakel browsermeldingen in de Chrome-webbrowser uit:

Browsermeldingen uitschakelen in de Chrome-browser in het Android-besturingssysteem (stap 1)

Tik op de knop "Menu" (drie stippen in de rechterbovenhoek van het scherm) en selecteer "Instellingen" in het geopende uitklapmenu.

Browsermeldingen uitschakelen in de Chrome-browser in het Android-besturingssysteem (stap 2)

Scroll naar beneden tot u de optie "Site-instellingen" ziet en tik erop. Scroll naar beneden tot u de optie "Meldingen" ziet en tik erop.

Browsermeldingen uitschakelen in de Chrome-browser in het Android-besturingssysteem (stap 3)

Zoek de websites die browsermeldingen leveren, tik erop en klik op "Wissen & resetten". Dit zal de toestemmingen verwijderen die voor deze websites zijn verleend om meldingen te leveren. Zodra u echter dezelfde site opnieuw bezoekt, kan deze opnieuw om toestemming vragen. U kunt kiezen of u deze toestemming wilt geven of niet (als u kiest voor weigeren gaat de website naar de sectie "Geblokkeerd" en zal u niet langer om de toestemming vragen).

[Terug naar de inhoudsopgave]

Reset de Chrome webbrowser:

Chrome-browser terugzetten naar fabrieksinstellingen in Android-besturingssysteem (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Apps" ziet en tik erop.

Chrome-browser terugzetten naar fabrieksinstellingen in Android-besturingssysteem (stap 2)

Scroll naar beneden tot u de toepassing "Chrome" vindt, selecteer deze en tik op de optie "Opslag".

Chrome-browser terugzetten naar fabrieksinstellingen in Android-besturingssysteem (stap 3)

Tik op "BEHEER OPSLAG", vervolgens op "VERWIJDER ALLE GEGEVENS" en bevestig de actie door op "OK" te tikken. Merk op dat het resetten van de browser alle daarin opgeslagen gegevens zal verwijderen. Dit betekent dat alle opgeslagen logins/wachtwoorden, browsegeschiedenis, niet-standaardinstellingen en andere gegevens worden gewist. U zult ook opnieuw moeten inloggen op alle websites.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Browsergeschiedenis verwijderen uit de Firefox-webbrowser:

Browsegeschiedenis verwijderen uit Firefox in het Android-besturingssysteem (stap 1)

Tik op de knop "Menu" (drie stippen in de rechterbovenhoek van het scherm) en selecteer "Geschiedenis" in het geopende uitklapmenu.

Browsegeschiedenis verwijderen uit Firefox in het Android-besturingssysteem (stap 2)

Scroll naar beneden tot u "Privégegevens wissen" ziet en tik erop. Selecteer de soorten gegevens die u wilt verwijderen en tik op "GEGEVENS WISSEN".

[Terug naar de inhoudsopgave]

Schakel browsermeldingen in de webbrowser Firefox uit:

Browsermeldingen in de Firefox-webbrowser in het Android-besturingssysteem uitschakelen (stap 1)

Bezoek de website die browsermeldingen geeft, tik op het pictogram links van de URL-balk (het pictogram is niet noodzakelijk een "slot") en selecteer "Site-instellingen bewerken".

Browsermeldingen in de Firefox-webbrowser in het Android-besturingssysteem uitschakelen (stap 2)

Kies in de geopende pop-up de optie "Meldingen" en tik op "WISSEN".

[Terug naar de inhoudsopgave]

Reset de Firefox webbrowser:

Firefox-browser opnieuw instellen in het Android-besturingssysteem (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Apps" ziet en tik erop.

Firefox-browser opnieuw instellen in het Android-besturingssysteem (stap 2)

Scroll naar beneden tot u de toepassing "Firefox" vindt, selecteer deze en tik op de optie "Opslag".

Firefox-browser opnieuw instellen in het Android-besturingssysteem (stap 3)

Tik op "VERWIJDEREN VAN GEGEVENS" en bevestig de actie door op "VERWIJDEREN" te tikken. Merk op dat het resetten van de browser alle daarin opgeslagen gegevens zal verwijderen. Dit betekent dat alle opgeslagen logins/wachtwoorden, browsegeschiedenis, niet-standaardinstellingen en andere gegevens worden gewist. U zult ook opnieuw moeten inloggen op alle websites.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Verwijder mogelijk ongewenste en/of kwaadaardige toepassingen:

Ongewenste/schadelijke toepassingen verwijderen uit het Android-besturingssysteem (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Apps" ziet en tik erop.

Ongewenste/schadelijke toepassingen verwijderen uit het Android-besturingssysteem (stap 2)

Scroll naar beneden totdat u een mogelijk ongewenste en/of schadelijke toepassing ziet, selecteer deze en tik op "Verwijderen". Als u om de een of andere reden de geselecteerde toepassing niet kunt verwijderen (u krijgt bijvoorbeeld een foutmelding), moet u proberen de "Veilige modus" te gebruiken.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Start het Android toestel op in "Veilige modus":

De "Veilige modus" in het Android besturingssysteem schakelt tijdelijk alle toepassingen van derden uit. Het gebruik van deze modus is een goede manier om verschillende problemen te diagnosticeren en op te lossen (bijvoorbeeld het verwijderen van kwaadaardige toepassingen die gebruikers verhinderen dat u dat doet wanneer het apparaat "normaal" draait).

Android-toestel opstarten in veilige modus

Druk op de "Aan/uit" knop en houd deze ingedrukt totdat u het "Uitschakelen" scherm ziet. Tik op het pictogram "Uitschakelen" en houd het vast. Na een paar seconden verschijnt de optie "Veilige modus", die u kunt uitvoeren door het apparaat opnieuw op te starten.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Controleer het batterijverbruik van verschillende toepassingen:

Het batterijverbruik van verschillende toepassingen in het Android-besturingssysteem controleren (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Apparaatonderhoud" ziet en tik erop.

Checking the battery usage of various applications in the Android operating system (step 2)

Tik op "Batterij" en controleer het gebruik van elke toepassing. Legitieme/echte toepassingen zijn ontworpen om zo weinig mogelijk energie te gebruiken om de beste gebruikerservaring te bieden en energie te besparen. Daarom kan een hoog batterijverbruik erop wijzen dat de toepassing kwaadaardig is.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Controleer het gegevensgebruik van verschillende toepassingen:

Controle van het gegevensgebruik van verschillende toepassingen in het Android-besturingssysteem (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Verbindingen" ziet en tik erop.

Controle van het gegevensgebruik van verschillende toepassingen in het Android-besturingssysteem (stap 2)

Scroll naar beneden tot u "Gegevensgebruik" ziet en selecteer deze optie. Net als bij de batterij zijn legitieme/echte toepassingen ontworpen om het gegevensgebruik zo laag mogelijk te houden. Dit betekent dat een enorm dataverbruik kan wijzen op de aanwezigheid van een kwaadaardige toepassing. Merk op dat sommige kwaadaardige toepassingen ontworpen kunnen zijn om alleen te werken wanneer het toestel verbonden is met een draadloos netwerk. Daarom moet u zowel het mobiele als het Wi-Fi-gegevensverbruik controleren.

Controle van het gegevensgebruik van verschillende toepassingen in het Android-besturingssysteem (stap 3)

Als u een toepassing vindt die veel gegevens gebruikt, ook al gebruikt u die nooit, dan raden wij u ten zeerste aan deze zo snel mogelijk te verwijderen.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Installeer de laatste software-updates:

Het up-to-date houden van de software is een goede gewoonte als het gaat om de veiligheid van het toestel. De fabrikanten brengen voortdurend verschillende beveiligingspatches en Android-updates uit om fouten en bugs te verhelpen die door cybercriminelen kunnen worden misbruikt. Een verouderd systeem is veel kwetsbaarder en daarom moet u er altijd zeker van zijn dat de software van uw toestel up-to-date is.

Software-updates installeren in het Android-besturingssysteem (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Software-update" ziet en tik erop.

Software-updates installeren in het Android-besturingssysteem (stap 2)

Tik op "Updates handmatig downloaden" en controleer of er updates beschikbaar zijn. Zo ja, installeer ze dan onmiddellijk. We raden ook aan om de optie "Download updates automatisch" in te schakelen - dan zal het systeem u op de hoogte stellen zodra er een update is uitgebracht en/of deze automatisch installeren.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Zet het systeem terug naar de fabrieksinstellingen:

Een "fabrieksreset" uitvoeren is een goede manier om alle ongewenste toepassingen te verwijderen, de standaardinstellingen van het systeem te herstellen en het toestel in het algemeen schoon te maken. U moet er echter rekening mee houden dat alle gegevens op het apparaat worden verwijderd, inclusief foto's, video/audiobestanden, telefoonnummers (opgeslagen op het apparaat, niet op de SIM-kaart), SMS-berichten, enzovoort. Met andere woorden, het apparaat wordt teruggebracht naar zijn oorspronkelijke staat.

U kunt ook de basissysteeminstellingen en/of gewoon de netwerkinstellingen herstellen.

Het Android-besturingssysteem terugzetten naar de fabrieksinstellingen (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Over telefoon" ziet en tik erop.

Het Android-besturingssysteem terugzetten naar de fabrieksinstellingen (stap 2)

Scroll naar beneden tot u "Reset" ziet en tik erop. Kies nu de actie die u wilt uitvoeren:
"Instellingen resetten" - alle systeeminstellingen terugzetten naar de fabrieksinstellingen;
"Netwerkinstellingen resetten" - alle netwerkgerelateerde instellingen herstellen naar de fabrieksinstellingen;
"Fabrieksgegevens resetten" - het hele systeem resetten en alle opgeslagen gegevens volledig wissen;

[Terug naar de inhoudsopgave]

Schakel toepassingen met beheerdersrechten uit:

Als een kwaadaardige toepassing privileges op beheerdersniveau krijgt, kan deze het systeem ernstig beschadigen. Om het apparaat zo veilig mogelijk te houden moet u altijd controleren welke apps dergelijke rechten hebben en de apps uitschakelen die dat niet zouden moeten hebben.

Android-toepassingen met beheerdersrechten uitschakelen (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Vergrendelingsscherm en beveiliging" ziet en tik erop.

Android-toepassingen met beheerdersrechten uitschakelen (stap 2)

Scroll naar beneden tot u "Andere beveiligingsinstellingen" ziet, tik erop en tik vervolgens op "Apparaatbeheer-apps".

Android-toepassingen met beheerdersrechten uitschakelen (stap 3)

Zoek toepassingen die geen beheerdersrechten mogen hebben, tik erop en tik vervolgens op "DEACTIVEER".

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat zijn de grootste problemen die malware kan veroorzaken?

Cybercriminelen kunnen malware gebruiken om bestanden te versleutelen, gevoelige informatie te stelen (bijv. wachtwoorden, ID-kaartgegevens, creditcardgegevens, sofinummers), identiteit te stelen, cryptocurrency te minen, apparaten toe te voegen aan botnets en meer.

Wat is het doel van RatMilad-malware?

Deze malware functioneert als een Remote Access Trojan met mogelijkheden van spyware. Het kan toegang krijgen tot gevoelige informatie (bijv. SMS-berichten, klembordgegevens en bestanden die op een apparaat zijn opgeslagen). Het kan ook audio opnemen en foto's maken, nieuwe toepassingsrechten instellen en meer. Cybercriminelen zouden het kunnen gebruiken om slachtoffers te chanteren of om verkregen informatie aan derden te verkopen en voor andere doeleinden te gebruiken.

Hoe wordt RatMilad verspreid?

Het infecteert apparaten nadat gebruikers toestemming geven voor de schadelijke app NumRent. De NumRent-app wordt gepromoot via Telegram, WhatsApp en andere communicatie- en sociale media-apps.

Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?

Ja, Combo Cleaner kan malware verwijderen van geïnfecteerde apparaten. Het is in staat om bijna alle bekende malware te detecteren. Aangezien high-end malware zich vaak diep in het systeem verstopt, is het uitvoeren van een volledige systeemscan vereist om het te verwijderen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
RatMilad spyware QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van RatMilad spyware op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.