FacebookTwitterLinkedIn

Hoe SiMay RAT van een geïnfecteerde computer te verwijderen

Ook bekend als: SiMay trojan voor toegang op afstand
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat voor soort malware is SiMay?

SiMay is de naam van malware die is ontworpen om een cybercrimineel in staat te stellen een geïnfecteerde computer op afstand te besturen/toegaan. Dit type malware wordt een Remote Administration Trojan (RAT) genoemd. RAT's worden gebruikt om informatie of bestanden te stelen, malware te verspreiden, en voor andere doeleinden. We hebben SiMay ontdekt tijdens het onderzoeken van malware-samples die zijn ingediend bij VirusTotal.

SiMay RAT malware

Meer over RATs

Vrij vaak worden RATs gekoppeld aan keyloggers. Ze kunnen inloggegevens voor financiële en persoonlijke accounts en andere gevoelige gegevens stelen door de toetsen op te nemen die via het toetsenbord worden ingedrukt. RATs kunnen ook stiekem de camera en (of) microfoon van een computer activeren, toegang krijgen tot foto's en documenten, extra malware injecteren (bijvoorbeeld ransomware), DDoS-aanvallen lanceren, gegevens downloaden.

Een computer die geïnfecteerd is met een RAT kan leiden tot geld- en gegevensverlies, identiteitsdiefstal, verlies van toegang tot persoonlijke accounts, en meer. Niet alle RAT's hebben dezelfde mogelijkheden, maar de meeste kunnen worden gebruikt om op een of andere manier gevoelige informatie te verzamelen. Als er enige reden is om te vermoeden dat SiMay of een andere RAT aanwezig is, moet deze onmiddellijk worden verwijderd.

Overzicht bedreiging:
Naam SiMay trojan voor toegang op afstand
Type bedreiging Remote Access Trojan
Detectienamen Avast (Win32:DropperX-gen [Drp]), AVG (Win32:DropperX-gen [Drp]), ESET-NOD32 (een variant van Win32/TrojanDropper.Agent.SQQ), Kaspersky (HEUR:Trojan-Dropper.Win32.Agent.gen), Microsoft (Trojan:Win32/Wacatac.B!ml), volledige lijst (VirusTotal)
Symptomen Trojans voor beheer op afstand zijn ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, zodat er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar zijn op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, kwaadaardige online advertenties, social engineering, software 'cracks'.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet, bijkomende computerinfecties
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

RATs in het algemeen

De meeste RATs zijn geprogrammeerd om detectie te vermijden. Slachtoffers zijn zich dus niet bewust van hun aanwezigheid totdat ze enkele duidelijk zichtbare symptomen opmerken. Cybercriminelen kunnen verschillende manieren gebruiken om gebruikers te verleiden hun computers met RAT's te infecteren. Het is vermeldenswaard dat legitieme Remote Administration Tools ook door cybercriminelen kunnen worden misbruikt

Meer voorbeelden van RAT's zijn Borat, S-400 en PENTAGON.

Hoe is SiMay in mijn computer geïnfiltreerd?

Een van de populairste manieren om gebruikers te verleiden tot het infecteren van computers met malware is het verzenden van e-mails met schadelijke bijlagen of koppelingen. Vrij vaak, proberen cybercriminelen achter dergelijke e-mails ontvangers te verleiden tot het inschakelen van macro's opdrachten in het geopende schadelijke MS Office document.

Ook maken cybercriminelen gebruik van downloadpagina's voor gekraakte software en andere onbetrouwbare bronnen voor het downloaden van bestanden en programma's, nep-updaters en een bepaald type Trojans om hun malware te verspreiden. Voorbeelden van onbetrouwbare bronnen die vaak worden gebruikt om malware te verspreiden zijn P2P-netwerken, bedrieglijke pagina's, downloaders van derden en gratis bestandshostingpagina's.

Naast MS Office-documenten gebruiken bedreigers ook PDF-documenten, JavaScript-bestanden, archiefbestanden, uitvoerbare bestanden en andere bestanden om schadelijke software te verspreiden. In alle gevallen is hun doel gebruikers ertoe te verleiden zelf malware uit te voeren.

Hoe voorkom ik de installatie van malware?

Vertrouw geen bestanden en software die gedownload zijn van twijfelachtige bronnen (bijv. louche websites, downloaders van derden, P2P-netwerken). Download ze van officiële websites en directe links. Update en activeer de geïnstalleerde software met de tools van de officiële ontwikkelaar. Gebruik nooit hulpprogramma's van derden om software te activeren of bij te werken.

Open ook geen bijlagen en koppelingen in irrelevante e-mails die van onbekende (verdachte) adressen zijn verzonden. Onthoud dat schadelijke e-mails meestal vermomd zijn als officiële/urgente e-mails van legitieme bedrijven of andere entiteiten.

Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijder ik malware handmatig?

Handmatig malware verwijderen is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus of anti-malware programma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen. Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat draait op de computer van een gebruiker:

Malware proces draait in Taakbeheer

Als u de lijst met programma's die op uw computer draaien hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met taakbeheer, en een programma hebt gevonden dat er verdacht uitziet, moet u verdergaan met deze stappen:

handmatige malware verwijdering stap 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma toont automatisch opstartende toepassingen, register- en bestandssysteemlocaties:

Autoruns applicatie weergave

handmatige malware verwijdering stap 2Herstart uw computer in Veilige modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten, klik op OK. Druk tijdens het opstarten van uw computer meerdere malen op de toets F8 op uw toetsenbord totdat u het menu Geavanceerde opties van Windows ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Windows 7 of Windows XP uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 7 op te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 8 gebruikers: Windows 8 starten in veilige modus met netwerkmogelijkheden - Ga naar het startscherm van Windows 8, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" selecteert u Geavanceerd opstarten.

Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten". Uw computer zal nu opnieuw opstarten in het "Geavanceerde opstartopties menu". Klik op de knop "Problemen oplossen", en vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". In het scherm met geavanceerde opties klikt u op "Opstartinstellingen".

Klik op de knop "Herstarten". Uw PC zal opnieuw opstarten in het scherm "Opstartinstellingen". Druk op F5 om op te starten in Veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Windows 8 uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 8 op te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het pictogram Power. Klik in het geopende menu op "Herstart" terwijl u de "Shift"-toets op uw toetsenbord ingedrukt houdt. In het venster "Kies een optie" klikt u op "Problemen oplossen", vervolgens selecteert u "Geavanceerde opties".

In het menu "Geavanceerde opties" selecteert u "Opstartinstellingen" en klikt u op de knop "Herstarten". In het volgende venster moet u op de toets "F5" op uw toetsenbord klikken. Hierdoor wordt uw besturingssysteem opnieuw opgestart in de veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Windows 10 uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

handmatige malware verwijdering stap 3Pak het gedownloade archief uit en voer het Autoruns.exe bestand uit.

Pak Autoruns.zip archief uit en voer Autoruns.exe toepassing uit

handmatige malware verwijdering stap 4In de Autoruns toepassing, klik op "Opties" bovenaan en verwijder het vinkje bij "Lege Locaties Verbergen" en "Windows Entries Verbergen" opties. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Vernieuw Autoruns toepassing resultaten

handmatige malware verwijdering stap 5Check de lijst die door de Autoruns toepassing en zoek het malware bestand dat u wilt verwijderen.

U moet het volledige pad en de naam opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het zeer belangrijk om te vermijden dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam ervan en kiest u "Verwijderen".

Verwijder malware in Autoruns

Na het verwijderen van de malware via de Autoruns toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij het volgende opstarten van het systeem), moet u zoeken naar de naam van de malware op uw computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, moet u deze verwijderen.

Zoek naar malware en verwijder het

Herstart uw computer in de normale modus. Het volgen van deze stappen zou alle malware van uw computer moeten verwijderen. Merk op dat het handmatig verwijderen van bedreigingen geavanceerde computervaardigheden vereist. Als u deze vaardigheden niet hebt, laat malwareverwijdering dan over aan antivirus- en anti-malwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om infectie te voorkomen dan te proberen later malware te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de nieuwste updates voor het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware. Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden wij u aan uw computer te scannen met Combo Cleaner.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn computer is geïnfecteerd met SiMay malware, moet ik mijn opslagmedium formatteren om er vanaf te komen?

Nee, het is niet nodig om uw opslagapparaat te formatteren om van de SiMay malware af te komen. Onze verwijderingshandleiding kunt u hierboven vinden.

Wat zijn de grootste problemen die malware kan veroorzaken?

Geldverlies, gegevenscodering, problemen met betrekking tot online privacy, veiligheid bij het surfen, bijkomende computerinfecties, gekaapte persoonlijke accounts.

Wat is het doel van SiMay malware?

SiMay is een RAT (een trojan voor beheer op afstand). Het doel van RATs is de aanvallers op afstand toegang te verschaffen tot de geïnfecteerde computers. Meestal wordt dit soort malware gebruikt om gevoelige informatie te stelen, andere malware te injecteren en DDoS-aanvallen uit te voeren.

Hoe is een malware in mijn computer geïnfiltreerd?

Cybercriminelen maken vaak gebruik van phishing en andere social engineering-technieken. Ze sturen e-mails met schadelijke koppelingen of bijlagen of gebruiken websites die zijn ontworpen om valse waarschuwingsberichten weer te geven. Computers worden ook geïnfecteerd via schadelijke drive-by downloads, bestanden die worden gedownload van Peer-to-peer en andere onbetrouwbare bronnen. Een andere populaire manier om malware te verspreiden is door het te verbergen in downloadpagina's voor gekraakte software.

Zal Combo Cleaner mij beschermen tegen malware?

Ja, Combo Cleaner kan bijna alle bekende vormen van malware detecteren en verwijderen. Het is belangrijk te vermelden dat high-end malware zich diep in het besturingssysteem kan verbergen. Daarom is het uitvoeren van een volledige systeemscan vereist om het te detecteren.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
SiMay trojan voor toegang op afstand QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van SiMay trojan voor toegang op afstand op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.