FacebookTwitterLinkedIn

Hoe de MetaStealer malware verwijderen?

Ook bekend als: MetaStealer virus
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat voor soort malware is MetaStealer?

MetaStealer is de naam van een informatie stealer. Ons team heeft MetaStealer ontdekt na analyse van een malspam-campagne - een door cybercriminelen verzonden e-mail met een kwaadaardig bestand (MS Excel-document) als bijlage. Malware van dit type verzamelt inloggegevens, creditcardgegevens en andere gevoelige informatie.

MetaStealer malware

Meer informatie over de stealers zoals MetaStealer

Informatie stealers kunnen toetsaanslagen verzamelen (toetsenbordinvoer registreren), gegevens uit browsers stelen, klembordgegevens stelen, gegevens van authenticatie met twee factoren, informatie uit cryptocurrency wallets, systeeminformatie, en andere gegevens. Het bereik van de verzamelde gegevens hangt af van de capaciteiten van de informatie stealer. Er zijn eenvoudige en geavanceerde stealers.

Doorgaans gebruiken cybercriminelen informatie stealers om inloggegevens (bijv. gebruikersnamen en wachtwoorden), creditcardgegevens, socialezekerheidsnummers, ID-kaartgegevens, enz. te stelen. Hun doel is om online accounts te kapen, identiteiten te stelen, ongeoorloofde transacties te doen, aankopen te doen. Dus, MetaStealer of een andere stealer moet zo snel mogelijk van de geïnfecteerde computers worden verwijderd.

Overzicht bedreiging:
Naam MetaStealer virus
Type bedreiging Informatie stealer
Detectienamen (MetaStealer) Combo Cleaner (Trojan.Ransom.GenericKD.39441942), ESET-NOD32 (een variant van MSIL/TrojanDownloader.Agent.LAP), Fortinet (MSIL/Agent.LAM!tr.dldr), Kaspersky (HEUR:Trojan-Ransom.MSIL.Blocker.gen), Microsoft (Trojan:Win32/Sabsik.FL.B!ml), volledige lijst (VirusTotal)
Detectienamen (Malicious Excel Document) Avast (VBS:Obfuscated-gen [Trj]), Combo Cleaner (VB:Trojan.Valyria.6288), ESET-NOD32 (VBA/TrojanDownloader.Agent.XPM), Kaspersky (HEUR:Trojan-Dropper.MSOffice.SDrop.gen), Microsoft (TrojanDropper:O97M/EncDoc.RVA!MTB), volledige lijst (VirusTotal)
Symptomen Informatie stealers zijn ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, zodat er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar zijn op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, geldverlies
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Informatie stealers in het algemeen

In de regel zijn informatie stealers gericht op gegevens die geld kunnen opleveren voor de cybercriminelen die erachter zitten. Ze werken echter niet allemaal op dezelfde manier of richten zich niet allemaal op dezelfde informatie. Het komt vaak voor dat ze stil op het systeem draaien en niet worden gedetecteerd door antivirussoftware. Voorbeelden van informatie stealers zijn Lightning Stealer, Ginzo Stealer, Jester Stealer.

Hoe heeft MetaStealer mijn computer geïnfiltreerd?

MetaStealer wordt verspreid via e-mail. Cybercriminelen hechten een kwaadaardig Microsoft Excel-document met de naam overdracht "info2460.xls" (de naam kan variëren) aan een e-mail die is vermomd als brief over een goedgekeurde transactie. Een screenshot van die e-mail en bijlage staat hieronder.

Het schadelijke Microsoft Excel-document infecteert een computer met MetaStealer na het inschakelen van macro-opdrachten. Het is belangrijk te vermelden dat schadelijke documenten die zijn geopend met MS Office-versies van vóór 2010 niet vereisen dat een gebruiker handmatig macroopdrachten inschakelt om computers te infecteren.

Hoe voorkom ik de installatie van malware?

Open of voer geen bestanden uit die zijn gedownload van onbetrouwbare bronnen (onofficiële pagina's, P2P-netwerken, downloaders van derden, enz.) of koppelingen en bijlagen in verdachte e-mails die zijn ontvangen van onbekende adressen. Download bestanden en programma's van officiële, legitieme websites.

Gebruik ook tools van de officiële ontwikkelaars wanneer u geïnstalleerde programma's wilt bijwerken of activeren. Houd deze programma's up-to-date en scan de computer regelmatig op bedreigingen. Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

E-mail gebruikt om MetaStealer te leveren via een kwaadaardig MS Excel document dat als bijlage is toegevoegd:

metastealer malware spam e-mail verspreiding excel doc

Tekst in deze e-mail:

Subject: Transaction act 29-03-6874 processed

 We have approved your fund transfer for 495$ you directed to Home Depot. Our manages have already spent payment to desired bank account. All information about transfer 240252 you can view in the attached document.

Kwaadaardige bijlage die MetaStealer verspreidt:

Kwaadaardige bijlage die MetaStealer malware verspreidt

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijder ik malware handmatig?

Handmatig malware verwijderen is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus of anti-malware programma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen. Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat draait op de computer van een gebruiker:

Malware proces draait in Taakbeheer

Als u de lijst met programma's die op uw computer draaien hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met taakbeheer, en een programma hebt gevonden dat er verdacht uitziet, moet u doorgaan met deze stappen:

handmatige malware verwijdering stap 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma toont automatisch opstartende toepassingen, register- en bestandssysteemlocaties:

Autoruns toepassing weergave

handmatige malware verwijdering stap 2Herstart uw computer in Veilige modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten, klik op OK. Druk tijdens het opstarten van uw computer meerdere malen op de toets F8 op uw toetsenbord totdat u het menu Geavanceerde opties van Windows ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Windows 7 of Windows XP uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 7 op te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 8 gebruikers: Windows 8 starten in veilige modus met netwerkmogelijkheden - Ga naar het startscherm van Windows 8, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" selecteert u Geavanceerd opstarten.

Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten". Uw computer zal nu opnieuw opstarten in het "Geavanceerde opstartopties menu". Klik op de knop "Problemen oplossen", en vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". In het scherm met geavanceerde opties klikt u op "Opstartinstellingen".

Klik op de knop "Herstarten". Uw PC zal opnieuw opstarten in het scherm "Opstartinstellingen". Druk op F5 om op te starten in Veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Windows 8 uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 8 op te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het pictogram Power. Klik in het geopende menu op "Herstart" terwijl u de "Shift"-toets op uw toetsenbord ingedrukt houdt. In het venster "Kies een optie" klikt u op "Problemen oplossen", vervolgens selecteert u "Geavanceerde opties".

In het menu "Geavanceerde opties" selecteert u "Opstartinstellingen" en klikt u op de knop "Herstarten". In het volgende venster moet u op de toets "F5" op uw toetsenbord klikken. Hierdoor wordt uw besturingssysteem opnieuw opgestart in de veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Windows 10 uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

handmatige malware verwijdering stap 3Pak het gedownloade archief uit en voer het Autoruns.exe bestand uit.

Pak Autoruns.zip archief uit en voer Autoruns.exe toepassing uit

handmatige malware verwijdering stap 4In de Autoruns toepassing, klik op "Opties" bovenaan en verwijder het vinkje bij "Lege Locaties Verbergen" en "Windows Entries Verbergen" opties. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Vernieuw Autoruns toepassing resultaten

handmatige malware verwijdering stap 5Check de lijst die door de Autoruns toepassing en zoek het malware bestand dat u wilt verwijderen.

U moet het volledige pad en de naam opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het zeer belangrijk om te vermijden dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam ervan en kiest u "Verwijderen".

Verwijder malware in Autoruns

Na het verwijderen van de malware via de Autoruns toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij het volgende opstarten van het systeem), moet u zoeken naar de naam van de malware op uw computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, moet u deze verwijderen.

Zoek naar malware en verwijder het

Herstart uw computer in de normale modus. Het volgen van deze stappen zou alle malware van uw computer moeten verwijderen. Merk op dat het handmatig verwijderen van bedreigingen geavanceerde computervaardigheden vereist. Als u deze vaardigheden niet hebt, laat malwareverwijdering dan over aan antivirus- en anti-malwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om infectie te voorkomen dan te proberen later malware te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de nieuwste updates voor het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware. Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden wij u aan uw computer te scannen met Combo Cleaner.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn computer is geïnfecteerd met MetaStealer malware, moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?

Nee, MetaStealer kan worden verwijderd zonder het opslag apparaat te formatteren. Instructies over hoe dit soort malware te verwijderen van het aangetaste apparaat is hierboven gegeven.

Wat zijn de grootste problemen die malware kan veroorzaken?

Malware kan leiden tot gegevensverlies, geldverlies, extra computerinfecties en andere problemen. Het hangt af van het type malware.

Wat is het doel van MetaStealer?

Het doel van de MetaStealer malware is om gevoelige informatie te verzamelen. Het kan worden gebruikt om inloggegevens, browsercookies, creditcardgegevens, ID-kaartgegevens en andere persoonlijke gegevens te stelen.

Hoe heeft de malware mijn computer geïnfiltreerd?

Het is bekend dat MetaStealer via e-mail wordt verspreid. Cybercriminelen sturen e-mails met een kwaadaardige bijlage (een Excel-document) dat is ontworpen om computers met MetaStealer te infecteren. Dat document infecteert computers nadat er macro-opdrachten zijn ingeschakeld. In andere gevallen proberen cybercriminelen gebruikers te verleiden tot het uitvoeren van schadelijke drive-by downloads, nepprogramma's voor het kraken van software, bestanden die zijn gedownload van onbetrouwbare bronnen, enz.

Zal Combo Cleaner mij beschermen tegen malware?

Ja, Combo Cleaner kan bijna alle bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Als computers zijn geïnfecteerd met hoogwaardige malware, moeten ze worden gescand met een volledige scan. Dit komt omdat dit soort malware zich meestal diep in het systeem verbergt, en het is niet voldoende om een snelle scan uit te voeren om het te detecteren.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
MetaStealer virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van MetaStealer virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.