FacebookTwitterLinkedIn

Voorkom oplichting door valse "PayPal"-e-mails

Ook bekend als: PayPal Email spam
Schadeniveau: Medium

Wat is de "PayPal Email Phishing Scam"?

"PayPal Email Phishing Scam"verwijst naar een spamcampagne - een grootschalige operatie waarbij duizenden misleidende e-mails worden verzonden. De e-mails die via deze campagne worden verspreid, zijn vermomd als aankoopmeldingen van PayPal - een bedrijf dat online geld overmaakt. Het doel van deze frauduleuze e-mails is om persoonlijke en gevoelige informatie van de ontvangers te verkrijgen. Eventueel kunnen zij hen er ook toe verleiden frauduleuze betalingen te verrichten.

PayPal email spamcampagne

"PayPal" scam e-mail in detail

De valse "PayPal"-e-mails (onderwerp/titel "Uw aankoopnummer: @@#7488392XR8499371##"; kan variëren) informeren de ontvangers dat hun aankoop bij Target is bevestigd. De betaling van 585,96 USD wordt geverifieerd en de ontvangers wordt beloofd dat zij een bericht zullen ontvangen zodra het proces is voltooid.

Bovendien wordt in de oplichtingse-mails vermeld dat de niet-bestaande bestelling zal aankomen via de door de ontvangers gekozen standaardbestelmethode. Naar verluidt zal de betaling binnen een paar uur zijn voltooid en op de bankafschriften van de ontvangers worden vermeld. De e-mails bevatten een telefoonnummer dat kan worden gebruikt als zich problemen voordoen.

Bovendien worden de ontvangers gewaarschuwd dat de nepbestelling alleen binnen 24 uur kan worden geannuleerd. Zoals in de inleiding vermeld, zijn deze "PayPal"-e-mails nep. Daarom zullen gebruikers door het bellen van het opgegeven nummer in contact komen met de oplichters en vervolgens kunnen ze worden misleid tot het verstrekken van gevoelige informatie of het doen van nepbetalingen.

E-mails zoals deze scam "PayPal"-meldingen werken vaak als phishing programma's. Dergelijke oplichtingspraktijken zijn bedoeld om hun slachtoffers allerlei kwetsbare gegevens te stelen. Interessante informatie is onder meer: inloggegevens voor accounts/platforms (d.w.z. ID's, e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden), persoonlijke gegevens (bijv. namen, adressen, telefoonnummers, e-mailadressen, beroepen, enzovoort), financiële gegevens (bijv. kredietkaartnummers), enzovoort.

De verzamelde gegevens kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor gepersonaliseerde zwendel en/of worden verkocht aan derden (mogelijk cybercriminelen). Meer in detail kunnen oplichters via gestolen financiële rekeningen (bv. rekeningen van online geldovermakingsdiensten zoals PayPal) frauduleuze transacties en/of betalingen voor online aankopen verrichten.

Bovendien worden slachtoffers bij soortgelijke constructies vaak gevraagd om voor nepdiensten te betalen. Deze "PayPal"-e-mails kunnen ook fungeren als "terugbetalingszwendel". Bij deze vorm van oplichting wordt het slachtoffer wijsgemaakt dat hij geld moet terugbetalen (bv. voor een aankoop die hij niet heeft gedaan).

Het "terugbetalingsproces" houdt meestal in dat slachtoffers de oplichters op afstand toegang geven tot hun apparaten (dit kan leiden tot verschillende problemen, waaronder systeeminfecties). Nadat de toegang tot stand is gebracht, wordt gebruikers gevraagd het juiste terugbetalingsbedrag in te voeren.

De oplichters overtuigen de slachtoffers er vervolgens van dat zij een fout hebben gemaakt en dat hen een aanzienlijk hoger bedrag is terugbetaald. Om dit recht te zetten, wordt hen gevraagd het teveel betaalde bedrag terug te storten - meestal via moeilijk te traceren methoden zoals digitale valutatransacties (bv. cadeaubonnen, voorafbetaalde vouchers, cryptocurrency, enz.) of verborgen in postpakketten.

Omdat er zelfs geen buitensporig of ander geld naar de rekeningen van de slachtoffers is overgemaakt, zijn ze in wezen opgelicht met hun eigen geld. Samenvattend, door te vertrouwen op de valse "PayPal" e-mails, kunnen gebruikers systeeminfecties, ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal ervaren.

Overzicht bedreiging:
Naam PayPal Email Phishing Scam
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Valse claim E-mails beweren dat een aankoopbetaling wordt geverifieerd
Vermomming Frauduleuze e-mails zijn vermomd als meldingen van PayPal
Symptomen Ongeoorloofde online aankopen, gewijzigde wachtwoorden voor online accounts, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Verspreidingsmethodes Misleidende e-mails, bedrieglijke online pop-up advertenties, zoekmachine vergiftiging, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privé-informatie, geldverlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Spam campagnes in het algemeen

"Voicemail", "Anti-Spam Policy Violation", "Wage Increase", "The BMW Lottery", en "UN Covid-19 Stimulus Package" zijn enkele voorbeelden van oplichtings-e-mails. De e-mails die via spamcampagnes worden verzonden, zijn vermomd als "officieel", "dringend", "belangrijk", "prioritair", en dergelijke.

Naast phishing en diverse vormen van oplichting worden bedrieglijke e-mails ook gebruikt om malware te verspreiden (bijv. trojans, ransomware, cryptocurrency miners, enz.). Aangezien spam-mail wijdverspreid is, wordt ten zeerste aangeraden om voorzichtig te zijn met inkomende e-mails en berichten.

Hoe infecteren spamcampagnes computers?

Spamcampagnes verspreiden malware via besmettelijke bestanden die via deze campagnes worden verspreid. Deze bestanden kunnen als bijlage bij de e-mails zijn gevoegd, of zij kunnen downloadlinks van dergelijke inhoud bevatten. Virusbestanden kunnen verschillende formaten hebben, bv. archieven (ZIP, RAR, enz.), uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.), PDF- en Microsoft Office-documenten, JavaScript, enz.

Wanneer de bestanden worden uitgevoerd, uitgevoerd of anderszins geopend - wordt de infectieketen/het infectieproces (d.w.z. het downloaden/installeren van kwaadaardige software) in gang gezet. Microsoft Office-documenten infecteren systemen bijvoorbeeld door kwaadaardige macroopdrachten uit te voeren.

Dit proces begint op het moment dat een document wordt geopend in Microsoft Office-versies die vóór 2010 zijn uitgebracht. Latere versies hebben een "beveiligde weergave"-modus die automatische uitvoering van macro's voorkomt. In plaats daarvan kunnen gebruikers macro-opdrachten handmatig inschakelen (d.w.z. bewerken/inhoud), en worden ze gewaarschuwd voor de potentiële risico's.

Hoe voorkom ik de installatie van malware?

Om te voorkomen dat het systeem via spammail wordt geïnfecteerd, wordt geadviseerd geen verdachte en irrelevante e-mails te openen - vooral geen bijlagen of koppelingen die daarin aanwezig zijn. Bovendien wordt aanbevolen om Microsoft Office-versies te gebruiken die na 2010 zijn uitgebracht.

Malware wordt echter niet alleen verspreid via spamcampagnes, maar ook via dubieuze downloadkanalen, bijvoorbeeld onofficiële en gratis file-hosting (freeware) websites, Peer-to-Peer sharing netwerken (bijvoorbeeld Torrent clients, eMule, Gnutella, etc.), en andere downloaders van derden.

Bovendien zijn illegale activeringsprogramma's ("cracking") en nep-updates uitstekende voorbeelden van malware-prolifererende inhoud. Daarom is het belangrijk om alleen te downloaden van officiële/geverifieerde bronnen en software te activeren/updaten met tools die worden geleverd door echte ontwikkelaars.

Het is van cruciaal belang om een betrouwbare anti-virus/anti-spyware pakket geïnstalleerd en bijgewerkt te hebben. Deze software moet worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en gedetecteerde bedreigingen te verwijderen. Als u al kwaadaardige bijlagen hebt geopend, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst gepresenteerd in de valse "PayPal" e-mail:

Subject: Your Purchase Id: @@#7488392XR8499371##

 

PayPal

 

Your order has been confirmed by Target Inc worth 585.96 USD on July 20, 2021

 

We are going through the verification process for your recent order, once done we will notify you.
Your product will be delivered through standard delivery as you have opted for this service.
We would suggest you to kindly check your bank statement in few hours for this charge.
If you have any questions about this charge, please connect with our team at +1 (866) 314-1823.

 

Here is your order details: -

 

Ref Id: 873934YT398849

 

Payment Mode: PayPal Credit (Online Payment)
Description: Fitbit Versa 3 Smartwatch
Quantity: 03
Amount: 585.96 USD

 

If you have any payment related issues or you wish to change your mode of payment, please connect with our team at +1 (866) 314-1823.

 

In order to cancel this order kindly reach out to us soon as we would not be able to void this charge after 24 hours.

 

Thanks & Regards,

 

PayPal Team

Weergave van de "PayPal" scam e-mail (GIF):

PayPal email phishing scam weergave (GIF)

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
PayPal Email spam QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van PayPal Email spam op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.