FacebookTwitterLinkedIn

Verwijderen van FaceStealer - Facebook inloggegevens stelende malware

Ook bekend als: FaceStealer malware
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat is FaceStealer?

Toen we nieuwe inzendingen op VirusTotal onderzochten, vonden we FaceStealer - een Android-specifieke trojan. Deze malware werkt als een Facebook account inloggegevens stealer. Ons onderzoek onthulde dat het wordt verspreid onder het mom van verschillende populaire Android applicaties.

FaceStealer malware detecties op VirusTotal

FaceStealer overzicht

Bij het analyseren van FaceStealer hebben we gemerkt dat het eerst een venster van de vermeende app toont, dat vervolgens wordt omgeleid naar een venster waarin gebruikers worden gevraagd zich aan te melden met hun Facebook-gegevens.

Het weergegeven venster is de legitieme Facebook-inlogpagina. De inloggegevens (d.w.z. e-mailadres/telefoonnummer en wachtwoord) die op de pagina worden ingevoerd, worden echter geregistreerd via kwaadaardige JavaScript-code die erin wordt geïnjecteerd. Daarna wordt deze informatie naar de cybercriminelen gestuurd. Naast Facebook-gegevens is FaceStealer ook gericht op user-agent- en browsercookiegegevens.

Deze trojan is vermomd als veel populaire toepassingen; op het moment van onderzoek waren dat er 26 (volledige lijst hieronder).

Om nader in te gaan op hoe criminelen gekaapte sociale netwerkaccounts zoals Facebook kunnen misbruiken, kunnen ze deze gebruiken om malware te verspreiden door schadelijke bestanden en koppelingen te spammen, reclame te maken voor inhoud, desinformatie te verspreiden, enzovoort. Cybercriminelen kunnen zich ook voordoen als de echte eigenaar van de account en hun vrienden om leningen vragen.

Kortom, FaceStealer malware infecties kunnen resulteren in ernstige privacy problemen, financiële verliezen en zelfs identiteitsdiefstal.

Overzicht bedreiging:
Naam FaceStealer malware
Type bedreiging Android malware, kwaadaardige toepassing, ongewenste toepassing.
Detectienamen Avast-Mobile (Android:Evo-gen [Trj]), BitDefenderFalx (Android.Adware.Agent.BL), ESET-NOD32 (Multiple Detections), Kaspersky ( HEUR:Trojan-PSW.AndroidOS.Facestealer.x), volledige lijst (VirusTotal)
Symptomen Het apparaat werkt traag, systeeminstellingen worden gewijzigd zonder toestemming van de gebruiker, er verschijnen dubieuze toepassingen, het gegevens- en batterijverbruik neemt aanzienlijk toe, browsers worden omgeleid naar dubieuze websites, er worden opdringerige advertenties geleverd.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, schadelijke online advertenties, social engineering, bedrieglijke toepassingen, scam websites.
Schade Gestolen persoonlijke informatie (privéberichten, logins/wachtwoorden, enz.), verminderde prestaties van het toestel, batterij is snel leeg, verminderde internetsnelheid, enorm gegevensverlies, geldverlies, gestolen identiteit (kwaadaardige apps kunnen communicatie-apps misbruiken).
Malware verwijderen (Android) Om malware-infecties te elimineren raden onze beveiligingsonderzoekers aan uw Android-toestel te scannen met legitieme anti-malware software. Wij raden AvastBitdefender, ESET of Malwarebytes aan.

Malware in het algemeen

SharkBot, Ghimob, BlackRock, en AbstractEmu zijn enkele voorbeelden van Android-specifieke kwaadaardige programma's. Het is van belang te vermelden dat malware een breed scala aan schadelijke eigenschappen kan hebben, die in uiteenlopende combinaties kunnen voorkomen.

Veel voorkomende kenmerken zijn: extractie van informatie, bestandsverwijdering, downloaden/installeren van aanvullende kwaadaardige software, spionage (bv. schermopname, keylogging, audio/video-opname via microfoons en camera's, enz.), gegevensversleuteling/schermvergrendeling (ransomware), toegang op afstand/controle mogelijk maken, enz.

Benadrukt moet worden dat, ongeacht hoe malware werkt, infecties de integriteit van het apparaat en de veiligheid van de gebruiker in gevaar brengen. Daarom is het van cruciaal belang dat alle bedreigingen onmiddellijk na detectie worden verwijderd.

Hoe heeft FaceStealer mijn apparaat geïnfiltreerd?

Zoals gemeld op de K7 Security blog, werden de nepapplicaties (volledige lijst) die FaceStealer vermomde als - gedistribueerd via de Google Play Store en diverse app stores van derden.

Het gebruik van legitieme downloadbronnen is geen wijdverspreide distributietechniek voor malware, vanwege de korte levensduur ervan. Kwaadaardige inhoud op deze downloadkanalen kan snel worden gedetecteerd/gerapporteerd en vervolgens verwijderd; dat betekent echter niet dat deze processen onfeilbaar zijn. Veel van de apps van FaceStealer zijn momenteel niet beschikbaar op Google Play, maar nieuwe apps kunnen ze vervangen hebben.

Het is de moeite waard om andere veelgebruikte distributietechnieken voor malware te vermelden, zoals spammail (bijv. e-mails, sms-berichten, enz.), dubieuze downloadkanalen (bijv. onofficiële en freeware-sites, peer-to-peer sharing-netwerken, enz.), online oplichting, illegale activeringsprogramma's ("kraken") en nep-updaters.

Hoe voorkom ik de installatie van malware?

Wij raden ten sterkste aan om toepassingen te onderzoeken en ze alleen van officiële/geverifieerde bronnen te downloaden. Bovendien moet software worden geactiveerd en bijgewerkt met hulpprogramma's/functies die door echte ontwikkelaars worden geleverd, aangezien die van derden malware kunnen bevatten.

Een andere aanbeveling is om voorzichtig te zijn met inkomende berichten. De bijlagen en koppelingen in verdachte/onrelevante mail (e-mails, sms'jes, enz.) mogen niet worden geopend - aangezien dat tot een systeeminfectie kan leiden.

We moeten benadrukken hoe belangrijk het is dat een betrouwbare antivirusprogramma wordt geïnstalleerd en bijgewerkt. Deze software moet worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en gedetecteerde bedreigingen te verwijderen.

Verschijning van FaceStealer trojan vermomd als een legitieme toepassing op Google Play:

FaceStealer trojan kwaadaardige app

Lijst van apps gebruikt om FaceStealer trojan te vermommen omvat (maar is niet beperkt tot):

 • App Lock Keep
 • App Lock Manager
 • Artnes Video Splitter
 • Fresh Desktop
 • Horoscope Daily
 • Horoscope Pi
 • Inwell Fitness
 • Lockit Master
 • Oxagon Lighting Wallpaper Edge
 • PIP Photo
 • Photo Collage Editor
 • Photo Maker
 • Pics Art
 • Processing Photo
 • Prowire VPN – Secure Proxy
 • Pumpkin VPN
 • Rubbish Cleaner
 • Secure VPN Pro
 • Smart Scanner
 • Snap Beauty Camera
 • Snap Editor Pro
 • Super-Click VPN
 • Touch VPN Proxy
 • Unique vpn
 • YouPerfect Camera
 • YourWallpaper

Snelmenu:

Verwijder de browsegeschiedenis uit de Chrome-webbrowser:

De browsegeschiedenis van Chrome verwijderen in het Android-besturingssysteem (stap 1)

Tik op de "Menu" knop (drie puntjes in de rechterbovenhoek van het scherm) en selecteer "Geschiedenis" in het geopende dropdown menu.De browsegeschiedenis van Chrome verwijderen in het Android-besturingssysteem (stap 2)

Tik op "Browsegegevens wissen", selecteer het tabblad "GEAVANCEERD", kies het tijdsbereik en de gegevenssoorten die u wilt wissen en tik op "Gegevens wissen".

[Terug naar de inhoudsopgave]

Schakel browsermeldingen in de Chrome-webbrowser uit:

Browsermeldingen uitschakelen in de Chrome-browser in het Android-besturingssysteem (stap 1)

Tik op de knop "Menu" (drie puntjes in de rechterbovenhoek van het scherm) en selecteer "Instellingen" in het geopende vervolgkeuzemenu.

Browsermeldingen uitschakelen in de Chrome-browser in het Android-besturingssysteem (stap 2)

Scroll naar beneden tot u de optie "Site-instellingen" ziet en tik erop. Scroll naar beneden tot u de optie "Meldingen" ziet en tik erop.

Browsermeldingen uitschakelen in de Chrome-browser in het Android-besturingssysteem (stap 3)

Zoek de websites die browsermeldingen leveren, tik erop en klik op "Wissen & resetten". Dit zal de verleende toestemmingen voor deze websites om meldingen te leveren verwijderen. Als u dezelfde site echter opnieuw bezoekt, kan deze opnieuw om toestemming vragen. U kunt kiezen of u deze toestemming wilt geven of niet (als u ervoor kiest om te weigeren, gaat de website naar de sectie "Geblokkeerd" en zal u niet langer om de toestemming vragen).

[Terug naar de inhoudsopgave]

Reset de Chrome webbrowser:

Chrome-browser terugzetten naar standaard in Android-besturingssysteem (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Apps" ziet en tik erop.

Chrome-browser terugzetten naar standaard in Android-besturingssysteem (stap 2)

Scroll naar beneden totdat u "Chrome" applicatie vindt, selecteer het en tik op "Opslag" optie.

Chrome-browser terugzetten naar standaard in Android-besturingssysteem (stap 3)

Tik op "BEWERK GEHEUGEN", vervolgens op "ALLE GEGEVENS WISSEN" en bevestig de actie door op "OK" te tikken. Let op dat het resetten van de browser alle gegevens verwijdert die erin zijn opgeslagen. Dit betekent dat alle opgeslagen logins/wachtwoorden, browsegeschiedenis, niet-standaardinstellingen en andere gegevens worden gewist. U zult ook opnieuw moeten inloggen op alle websites.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Verwijder de browsergeschiedenis van de Firefox webbrowser:

Browsegeschiedenis verwijderen van Firefox in het Android besturingssysteem (stap 1)

Tik op de "Menu" knop (drie puntjes in de rechterbovenhoek van het scherm) en selecteer "Geschiedenis" in het geopende dropdown menu.

Browsergeschiedenis verwijderen van Firefox in het Android-besturingssysteem (stap 2)

Scroll omlaag tot u "Privégegevens wissen" ziet en tik erop. Selecteer de gegevenssoorten die u wilt verwijderen en tik op "GEGEVENS WISSEN".

[Terug naar de inhoudsopgave]

Schakel browsermeldingen in de webbrowser Firefox uit:

Browsermeldingen uitschakelen in de Firefox-webbrowser op het Android-besturingssysteem (stap 1)

Bezoek de website die browsermeldingen levert, tik op het pictogram dat links van de URL-balk wordt weergegeven (het pictogram is niet noodzakelijk een "Slot") en selecteer "Site-instellingen bewerken".

Browsermeldingen uitschakelen in de Firefox-webbrowser op het Android-besturingssysteem (stap 2)

In de geopende pop-up kiest u de optie "Meldingen" en tikt u op "Verwijderen".

[Terug naar de inhoudsopgave]

Reset de Firefox webbrowser:

Resetten van Firefox-browser in het Android-besturingssysteem (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Apps" ziet en tik erop.

Resetten van Firefox-browser in het Android-besturingssysteem (stap 2)

Scroll naar beneden totdat u "Firefox" applicatie vindt, selecteer het en tik op "Opslag" optie.

Scroll naar beneden totdat je

Tik op "GEGEVENS WISSEN" en bevestig de actie door op "WISSEN" te tikken. Let op dat het resetten van de browser alle gegevens verwijdert die daarin zijn opgeslagen. Dit betekent dat alle opgeslagen logins/wachtwoorden, browsegeschiedenis, niet-standaardinstellingen en andere gegevens zullen worden verwijderd. U zult ook opnieuw moeten inloggen op alle websites.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Verwijder mogelijk ongewenste en/of kwaadaardige toepassingen:

Ongewenste/malijke toepassingen van het Android-besturingssysteem verwijderen (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Apps" ziet en tik erop.

Ongewenste/malijke toepassingen van het Android-besturingssysteem verwijderen (stap 2)

Scroll naar beneden totdat u een mogelijk ongewenste en/of kwaadaardige toepassing ziet, selecteer deze en tik op "Verwijderen". Als u om de een of andere reden de geselecteerde toepassing niet kunt verwijderen (u krijgt bijvoorbeeld een foutmelding), kunt u proberen de "Veilige modus" te gebruiken.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Start het Android toestel op in "Veilige modus":

De "Veilige modus" in het Android besturingssysteem schakelt tijdelijk alle toepassingen van derden uit. Het gebruik van deze modus is een goede manier om verschillende problemen te diagnosticeren en op te lossen (bv. kwaadaardige toepassingen verwijderen die gebruikers verhinderen wanneer het toestel "normaal" draait).

Android-toestel opstarten in veilige modus

Druk op de "Power" knop en houd deze ingedrukt totdat u het "Power off" scherm ziet. Tik op het pictogram "Uitschakelen" en houd het ingedrukt. Na een paar seconden verschijnt de optie "Veilige modus" en kunt u deze uitvoeren door het apparaat opnieuw op te starten.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Controleer het batterijverbruik van verschillende toepassingen:

Het batterijverbruik van verschillende toepassingen in het Android-besturingssysteem controleren (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Apparaatonderhoud" ziet en tik erop.

Het batterijverbruik van verschillende toepassingen in het Android-besturingssysteem controleren (stap 2)

Tik op "Batterij" en controleer het gebruik van elke toepassing. Legitieme/legitieme applicaties zijn ontworpen om zo weinig mogelijk energie te gebruiken om de beste gebruikerservaring te bieden en energie te besparen. Daarom kan een hoog batterijverbruik erop wijzen dat de toepassing kwaadaardig is.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Controleer het dataverbruik van verschillende applicaties:

Controle van het gegevensgebruik van verschillende toepassingen in het Android-besturingssysteem (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Verbindingen" ziet en tik erop.

Controle van het gegevensgebruik van verschillende toepassingen in het Android-besturingssysteem (stap 2)

Scroll naar beneden tot je "Data usage" ziet en selecteer deze optie. Net als bij de batterij zijn legitieme/legitieme toepassingen ontworpen om het gegevensgebruik zo veel mogelijk te beperken. Dit betekent dat een enorm gegevensgebruik kan wijzen op de aanwezigheid van een kwaadaardige toepassing. Merk op dat sommige kwaadaardige toepassingen ontworpen kunnen zijn om alleen te werken wanneer het toestel is verbonden met een draadloos netwerk. Om deze reden moet u zowel het mobiele als het Wi-Fi-gegevensgebruik controleren.

Controle van het gegevensgebruik van verschillende toepassingen in het Android-besturingssysteem (stap 3)

Als u een toepassing vindt die veel gegevens gebruikt, ook al gebruikt u die nooit, dan raden wij u sterk aan die zo snel mogelijk te verwijderen.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Installeer de laatste software-updates:

Het up-to-date houden van de software is een goede praktijk als het gaat om de veiligheid van het apparaat. De fabrikanten van het toestel brengen voortdurend verschillende beveiligingspatches en Android-updates uit om fouten en bugs te verhelpen die door cybercriminelen kunnen worden misbruikt. Een verouderd systeem is veel kwetsbaarder, en daarom moet u er altijd voor zorgen dat de software van uw toestel up-to-date is.

Software-updates installeren in het Android-besturingssysteem (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Software-update" ziet en tik erop.

Software-updates installeren in het Android-besturingssysteem (stap 2)

Tik op "Updates handmatig downloaden" en controleer of er updates beschikbaar zijn. Zo ja, installeer ze dan onmiddellijk. We raden u ook aan om de optie "Updates automatisch downloaden" in te schakelen - het systeem zal u dan waarschuwen zodra er een update is uitgebracht en/of deze automatisch installeren.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Zet het systeem terug in de fabrieksinstellingen:

Het uitvoeren van een "Factory Reset" is een goede manier om alle ongewenste applicaties te verwijderen, de standaardinstellingen van het systeem te herstellen en het apparaat in het algemeen schoon te maken. U moet er echter rekening mee houden dat alle gegevens op het apparaat worden verwijderd, inclusief foto's, video-/audiobestanden, telefoonnummers (opgeslagen op het apparaat, niet op de SIM-kaart), SMS-berichten, enzovoort. Met andere woorden, het toestel wordt teruggezet naar zijn oorspronkelijke staat.

U kunt ook de basissysteeminstellingen herstellen en/of alleen de netwerkinstellingen.

Het Android-besturingssysteem terugzetten naar de standaardinstellingen (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Over telefoon" ziet en tik erop.

Het Android-besturingssysteem terugzetten naar de standaardinstellingen (stap 2)

Scroll naar beneden tot u "Reset" ziet en tik erop. Kies nu de actie die je wilt uitvoeren:
"Instellingen resetten" - alle systeeminstellingen terugzetten naar standaard;
"Netwerkinstellingen resetten" - alle netwerkgerelateerde instellingen terugzetten naar de standaardinstellingen;
"Fabrieksgegevens resetten" - het hele systeem resetten en alle opgeslagen gegevens volledig wissen;

[Terug naar de inhoudsopgave]

Schakel toepassingen uit die beheerdersrechten hebben:

Als een kwaadaardige applicatie privileges op beheerdersniveau krijgt, kan dat het systeem ernstig beschadigen. Om het apparaat zo veilig mogelijk te houden, moet u altijd controleren welke apps dergelijke privileges hebben en de apps uitschakelen die dat niet zouden moeten.

Android-toepassingen uitschakelen die beheerdersbevoegdheden hebben (stap 1)

Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot u "Vergrendelscherm en beveiliging" ziet en tik erop.

Android-toepassingen uitschakelen die beheerdersbevoegdheden hebben (stap 2)

Scroll omlaag tot u "Andere beveiligingsinstellingen" ziet, tik erop en tik vervolgens op "Apparaatbeheer-apps".

Android-toepassingen uitschakelen die beheerdersbevoegdheden hebben (stap 3)

Identificeer toepassingen die geen beheerdersrechten mogen hebben, tik erop en tik vervolgens op "DEACTIVATE".

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn apparaat is geïnfecteerd met FaceStealer-malware, moet ik mijn opslagapparaat formatteren om ervan af te komen?

Nee, malware zoals FaceStealer kan worden verwijderd zonder opmaak.

Wat zijn de grootste problemen die FaceStealer malware kan veroorzaken?

Welke gevaren een kwaadaardig programma met zich meebrengt, hangt af van de capaciteiten van het programma en de doelstellingen van de cybercriminelen. Aangezien FaceStealer zich richt op de inloggegevens van Facebook, kunnen slachtoffers hun Facebook-accounts kwijtraken en de bijbehorende problemen ondervinden (zoals ernstige privacyproblemen, identiteitsdiefstal, financiële verliezen, enzovoort).

Wat is het doel van FaceStealer malware?

Doorgaans wordt malware gebruikt om winst te genereren. Andere mogelijke redenen zijn politieke en geopolitieke motieven, persoonlijke wrok (d.w.z. het aanvallen van specifieke slachtoffers), verstoring van processen (bv. website, dienst, bedrijf, organisatie, enz.), of de malware kan gewoon worden vrijgegeven om de cybercriminelen te vermaken.

Hoe heeft FaceStealer malware mijn computer geïnfiltreerd?

FaceStealer wordt verspreid vermomd als populaire toepassingen via Google Play en app stores van derden. In het algemeen wordt malware verspreid met behulp van phishing en social engineering-technieken. Kwaadaardige programma's worden voornamelijk verspreid via spammail, onofficiële en freeware download websites, drive-by downloads, Peer-to-Peer sharing netwerken, online oplichting, nepupdates, illegale software activatie tools ("cracks"), enzovoort. Sommige malware kan zichzelf verspreiden via lokale netwerken en verwisselbare opslagmedia (bv. USB-flashstations, externe harde schijven, enz.).

Zal Combo Cleaner mij beschermen tegen malware?

Ja, Combo Cleaner kan de meeste bekende malware infecties detecteren en verwijderen. Benadrukt moet worden dat het uitvoeren van een volledige systeemscan cruciaal is - aangezien geavanceerde kwaadaardige software zich meestal diep in systemen verbergt.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
FaceStealer malware QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van FaceStealer malware op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.