FacebookTwitterLinkedIn

Hoe voorkomt u de installatie van Dridex via een spammail van MSC?

Ook bekend als: De Dridex malware
Type: Trojan
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Handleiding voor het verwijderen van het MSC e-mailvirus

Wat is het MSC email virus?

Wanneer cybercriminelen spammails gebruiken om malware te verspreiden, versturen ze meestal e-mails die vermomd zijn als officiële, belangrijke en / of urgente berichten van legitieme bedrijven en van organisaties en die een kwaadaardige bijlage of een downloadlink die verwijst naar een kwaadaardig bestand bevatten. Het belangrijkste doel is om zoveel mogelijk ontvangers te misleiden zodat ze een kwaadaardig bestand zouden downloaden en openen dat is ontworpen om malware te installeren. Deze specifieke e-mail is vermomd als een bericht van MSC (Mediterranean Shipping Company) en bevat een kwaadaardig document dat is ontworpen om computers te besmetten met Dridex. MSC heeft als bedrijf uiteraard niets te maken met deze spamcampagne met malware.

E-mail van MSC met malware

Deze e-mail is vermomd als een bericht met een periodiek overzicht van accountactiviteit (financiële transacties). Om precies te zijn, het lijkt op een achterstallige factuur die een ontvanger nog moet betalen en waarvan de vervaldatum is overschreden. Het belangrijkste doel is om ontvangers te misleiden zodat ze het bijgevoegde Microsoft Excel-document te openen met de naam "printouts of outstanding as of 79044_12_11_2020.xlsm" (de naam kan verschillen). Als dat document wordt geopend en de macro-opdrachten zijn ingeschakeld, dan wordt Dridex geïnstalleerd. Dridex is de naam van een online banking trojan die bankgegevens en andere persoonlijke gegevens steelt. Cybercriminelen gebruiken trojans om toegang te krijgen tot de bankrekening van het slachtoffer (of meerdere bankrekeningen) en deze te gebruiken om frauduleuze transacties uit te voeren. Bovendien functioneert Dridex als een keylogger - het registreert de toetsenbordinvoer. Zo kan het worden gebruikt om gevoelige informatie te stelen (bijv. wachtwoorden, creditcardgegevens) die een slachtoffer invoert via een toetsenbord dat is aangesloten op de geïnfecteerde computer. Bovendien kan Dridex injectie-aanvallen uitvoeren om een computer te infecteren met malware of opdrachten op afstand uit te voeren  (of code te injecteren).

Overzicht bedreiging:
Naam De Dridex malware
Type bedreiging Trojan, wachtwoordstelend virus, banking malware, spyware.
Hoax E-mail van MSC over een onbetaalde factuur
Bijlage(n) printouts of outstanding as of 79044_12_11_2020.xlsm (de naam kan verschillen)
Detectienamen ALYac (Trojan.Downloader.XLS.gen), Cyren (PP97M/Agent.LA.gen!Eldorado), ESET-NOD32 (VBA/TrojanDownloader.Agent.VCK), Kaspersky (HEUR:Trojan.Script.Generic), volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptomen Trojans zijn ontworpen om onzichtbaar te blijven op de besmette apparaten, er zijn dus geen duidelijk zichtbare symptomen.
Payload Dridex
Distributiemethodes Besmette e-mailbijlagen, kwaadaardige online advertenties, social engineering, softwarecracks.
Schade Gestolen wachtwoorden, identiteitsdiefstal, computers van slachtoffers worden toegevoegd aan een botnet.
Verwijdering

Om De Dridex malware verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Met andere woorden, slachtoffers van een besmetting met Dridex kunnen identiteitsdiefstal, diefstal van persoonlijke accounts, en financiële diefstallen ervaren, ofwel wordt enkel hun privacy geschonden. Daarom is het best om nooit soortgelijke e-mails te openen, en zeker niet de bijlagen of links daarin. Enkele andere voorbeelden van malware-spammails zijn "FedEx Freight Email Virus", "iPhone 12 Email Virus" and "VodaFone Email Virus".

Hoe besmette het "MSC e-mail virus" mijn computer?

Ontvangers infecteren hun computers met malware nadat ze een schadelijk bestand downloaden en openen, zoals een bijlage bij de e-mail of een link in die mail die verwijst naar een dergelijk bestand. In dit specifieke geval veroorzaakt een ontvanger de installatie van Dridex door het bijgevoegde MS Excel-document met de naam "printouts of outstanding as of 79044_12_11_2020.xlsm" (de naam kan verschillen) te openen en macro-commando's in te schakelen ("Inhoud bewerken"). Het is goed om te weten dat als u een kwaadaardig document opent met een versie van Microsoft Office die vóór 2010 werd uitgebracht, dat document automatisch een computer kan infecteren. Dit komt doordat pas vanaf Microsoft Office 2010 de "Beschermde weergave"-modus kan voorkomen dat geopende kwaadaardige documenten malware installeren. Nog enkele voorbeelden van bestandstypen die cybercriminelen gebruiken in hun spammails zijn JavaScript-bestanden, uitvoerbare bestanden (zoals .exe), Microsoft Word-documenten, archiefbestanden (zoals ZIP, RAR) en pdf-documenten.

Hoe voorkomt u de installatie van malware?

Irrelevante e-mails die werden verzonden vanaf een onbekend, verdacht e-mailadres en die een weblink of bijlage bevatten zijn waarschijnlijk afkomstig van cybercriminelen die pogen ontvangers te misleiden zodat ze een ​​kwaadaardig bestand zouden openen dat is ontworpen om malware te installeren. Dergelijke e-mails mag u niet vertrouwen. Geïnstalleerde software moet worden bijgewerkt en / of geactiveerd met tools die worden aangeboden door de officiële ontwikkelaars. Niet-officiële tools van derden mag u hier nooit voor gebruiken, want dergelijke tools worden vaak gebruikt om malware te verspreiden. Het is ook niet legaal om betaalde software te activeren met onofficiële activeringstools ('cracks') of installatieprogramma's voor illegale software te gebruiken. Bestanden en programma's moeten altijd worden gedownload vanaf officiële, legitieme websites (en via directe links). Andere bronnen of kanalen zoals peer-to-peer-netwerken (bv. torrent-clients, eMule), niet-officiële websites, externe downloaders, enz., kunnen worden gebruikt om kwaadaardige bestanden en programma's te verspreiden. Hetzelfde geldt voor installers van derden. U moet uw besturingssysteem regelmatig scannen op malware en andere bedreigingen, en dit kunt u best doen met een up-to-date en gerenommeerde antivirus- of antispywaresoftware. Als u de bijlage in de MSC-spammail al heeft geopend, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Malwarebytes om de geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst in de MSC-mail met malware:

Subject: Freight Statement Of Outstanding As Of 12_11_2020.eml


Dear Valued Customer,

Please find attached statement of your account including all current, past due and credit balances.
Kindly note, this statement may not reflect payments submitted in the last 48 hours.

        Current:                        $0.00
        1-30 days overdue:              $1,050.00
        31-60 days overdue:             $0.00
        61-90 days overdue:             $0.00
        91-180 days overdue:            $0.00
        Over 180 days overdue:  $0.00

Total Overdue: $1,050.00

Available Credits from Overpayments: $0.00

Please remit payment at your earliest convenience.

For wire transfers use: JPMorgan Chase Bank, Account # 218811139, ABA 0210-0002-1, Swift CHASUS33. Your remittance advice shall be emailed to us082-Achpaymentsnewyork@msc.com and should include payer name, full amount of the wire and break-down allocation of the payment by invoice/bill of lading number.

Best Regards,

Credit and Collections Dept
MSC MEDITERRANEAN SHIPPING COMPANY (USA) INC.

Voorbeelden van kwaadaardige MS Excel-documenten die worden verspreid via spammails van MSC:

Kwaadaardig MS Excel-document dat wordt verspreid via een spammail van MSC (voorbeeld 1) Kwaadaardig MS Excel-document dat wordt verspreid via een spammail van MSC (voorbeeld 2) Kwaadaardig MS Excel-document dat wordt verspreid via een spammail van MSC (voorbeeld 3) Kwaadaardig MS Excel-document dat wordt verspreid via een spammail van MSC (voorbeeld 4) Kwaadaardig MS Excel-document dat wordt verspreid via een spammail van MSC (voorbeeld 5)

De Dridex malware onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van De Dridex malware. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe malware handmatig verwijderen?

Handmatig verwijderen van malware is een gecompliceerde taak, meestal is het beter om antivirus- of antimalwareprogramma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen, raden we aan Malwarebytes te gebruiken. Als u malware handmatig wilt verwijderen, moet u eerst de naam kennen van de malware die u probeert te verwijderen. Hier een voorbeeld van een verdacht programma dat op de computer van de gebruiker wordt uitgevoerd:

kwaadaardig proces uitgevoerd op de gebruikte computer vb

Als u de lijst met programma's op uw computer hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp van taakbeheer en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, gaat u verder met de volgende stappen:

manual malware removal step 1 Download het programma Autoruns. Dit programma toont toepassingen die automatisch starten, register- en bestandssysteemlocaties:

screenshot van de autorun applicatie

manual malware removal step 2Herstart uw computer in Veilige Modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk F5 om in Veilige Modus met netwerk te starten.

Windows 8 Veilige Modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 veilige modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

manual malware removal step 3Pak het archiefbestand uit en voer het bestand Autoruns.exe uit.

pak autoruns.zip uit en voer autoruns.exe uit

manual malware removal step 4Klik in de Autoruns-applicatie bovenaan op "Opties" en verwijder de vinkjes bij "Hide Empty Locations" en "Hide Windows Entries". Na deze procedure klikt u op het pictogram "Refresh".

Klik bovenaan 'Options' en vink 'Hide Empty Locations' en 'Hide Windows Entries' uit

manual malware removal step 5Controleer de lijst van de Autoruns-applicatie en zoek het malwarebestand uit dat u wilt verwijderen.

Schrijf het volledige pad en de naam op. Merk op dat sommige malware de procesnamen verbergt onder legitieme Windows-procesnamen. In dit stadium is het erg belangrijk om te voorkomen dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u 'Delete'.

lokaliseer de te verwijderen malware-bestanden

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-applicatie (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij de volgende opstart van het systeem), moet u de malwarenaam op uw computer zoeken. Zorg dat u verborgen mappen en bestanden inschakelt voordat u doorgaat. Als u het bestand van de malware vindt, verwijder het dan.

zoeken naar malware-bestandn op uw computer

Start uw computer opnieuw op in normale modus. Door deze stappen te volgen, kunt u eventuele malware van uw computer verwijderen. Merk op dat voor het handmatig verwijderen van malware een grondige computerkennis noodzakelijk is. Het wordt daarom aanbevolen om de verwijdering van malware over te laten aan antivirus- en antimalwareprogramma's. Deze stappen werken mogelijk niet met geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om besmettingen te voorkomen dan achteraf malware te moeten verwijderen. Om ervoor te zorgen dat uw computer veilig blijft, moet u steeds de meest recente updates van het besturingssysteem installeren en antivirussoftware gebruiken.

Om zeker te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden we u aan deze te scannen met Malwarebytes.

Klik om een reactie te plaatsen

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
De Dridex malware QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van De Dridex malware op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met De Dridex malware

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.