FacebookTwitterLinkedIn

Hoe vind je het wachtwoord van je wifi terug?

Hoe vind je het wachtwoord van je wifi terug in Windows 7 en Windows 10

Om verbinding te maken met een beveiligd wifi-netwerk hebt u een wifi-wachtwoord nodig, dat vaak een wifi-netwerkbeveiligingssleutel wordt genoemd. Als je in een hotel verblijft of deelneemt aan een evenement of conferentie waar een wifi-verbinding wordt aangeboden, vraag dan het wifi-wachtwoord bij de receptie of de organisatoren van het evenement. Wifi-wachtwoorden worden vaak getoond op informatieborden of -schermen. Hoe zit het echter met andere manieren om wifi-wachtwoorden te vinden? Als je bedrijf wifi-toegang biedt, vraag dan je IT-ondersteuningsafdeling om een wachtwoord. In sommige gevallen, zoals in cafés, stadscentra, luchthavens, openbaar vervoer enz. zijn wifi-verbindingen niet beveiligd en hoef je bij de verbinding geen wachtwoord op te geven.

Op dit moment zijn de populairste manieren om wifi netwerken te beveiligen WPA2-Personal en WPA2-Enterprise. WPA2 staat voor wireless protected access 2. De WPA2-Personal-methode maakt gebruik van PSK-clientauthenticatie (Pre-Shared Key). Deze sleutel wordt ingevoerd en opgeslagen op de draadloze netwerkrouter die de AP (Access Point) van het draadloze netwerk naar je computer, laptop of smartphone stuurt. Draadloze routers worden gemaakt door vele leveranciers zoals Linksys, TP-Link, Asus, Synology, etc. De WPA2-Personal-methode wordt aanbevolen voor thuisnetwerken, waar het hoogste beveiligingsniveau meestal niet vereist is. Het is een veelgebruikte oplossing voor bedrade Ethernet-netwerkrouters om een geïntegreerde draadloze router te hebben. Als je eigenaar bent van je draadloze netwerkrouter dan kun je je netwerkwachtwoord terugvinden door je routerconfiguratie te bekijken/wijzigen. Dit is onafhankelijk van het feit of je nu Windows 7 of 10 op je computer hebt staan. De routerconfiguratie is meestal immers toegankelijk via een webpagina (configuratiepagina).

Een andere methode is te kijken naar de instellingen van je Windows-computer waar je het wifi wachtwoord eerder hebt ingevoerd (en opgeslagen). Met deze methode vind je het wifi-wachtwoord van een actieve wifi-verbinding (bijvoorbeeld als je een extra apparaat wilt aansluiten op het wifi-netwerk) of zelfs wachtwoorden van andere wifi-verbindingen die eerder op je computer werden ingesteld en gebruikt. De stappen die nodig zijn in deze methode voor het terugvinden van wachtwoorden zijn verschillend voor Windows 7 en Windows 10.

Wees je ervan bewust dat de WPA2-Enterprise netwerkbeveiligingsmethode iets complexer is en gebruik maakt van een externe RADIUS (Remote Authentication Dial-In User Service)-server om wifi-sleutels te leveren aan je computer. WPA2-Enterprise wordt aanbevolen voor grotere organisaties die aanmeldingsgegevens (zoals een bedrijfsmailadres, gebruikersnaam van de klant en wachtwoord) moeten koppelen aan de wifi-netwerkbeveiligingssleutel. Bij deze methode moet je het draadloze netwerkwachtwoord niet kennen, aangezien het door de RADIUS-server bij de eerste aanmelding wordt toegewezen met de aan het bedrijf toegewezen gebruikersnaam en wachtwoord. We laten WPA2-Enterprise netwerken in dit artikel buiten beschouwing.

hoe je wifi wachtwoord terugvinden in windows 7 en 10

Inhoudstafel:

Zoek het wifi-wachtwoord op de configuratiepagina van de draadloze router

De wifi-beveiligingssleutel (wifi-netwerkwachtwoord) wordt opgeslagen door de wifi-netwerkrouter, die het wifi-AP (Access Point) aanbiedt. Netwerkrouterconfiguraties zijn tegenwoordig steeds toegankelijk via een configuratiewebpagina. De configuratie van je router is fabrikantspecifiek. Als voorbeeld tonen we je hoe je een wifi-wachtwoord kunt vinden op een Linksys WRT54G en TP-Link TL-WR840GR-router. Je computer moet met de router verbonden zijn via een Ethernet-netwerk (twisted pair type-kabel) of via een wifi-netwerk dat op een apparaat is geconfigureerd (computer, laptop, smartphone).

Zoek eerst het IP-adres van jr draadloze router. Een optie is om de documentatie van uw router te lezen. Typische adresformaten van routers zijn 192.168.0.1 of 192.168.1.1. Je kunt ook de volgende stappen volgen:

1. Start in Windows 7/10 de opdrachtprompt door "cmd" in te typen in het zoekvak van de Windows Taakbalk.
2. Typ in de opdrachtbevestiging "ipconfig" en druk op Enter.

Zoek naar de "Ethernetadapter Local Area Connection" als je met een Ethernet-netwerk verbonden bent.

find your IP address ethernet adapter local area connection

Je kunt ook "Wireless LAN-adapter Wireless Network Connection" nakijken als je al met het wifi-netwerk verbonden bent en het IP-adres van de standaardgateway zoekt. In de twee onderstaande afbeeldingen is het IP-adres "192.168.1.1.".

Zoek het IP-adres van je draadloze netwerkadaptor

Wanneer je het adres van je router (Standaardgateway) kent, typ je dit in het adresveld van je webbrowser (Firefox, Chrome, Microsoft Edge of Internet Explorer) en druk je op Enter. je wordt gevraagd de gebruikersnaam en het wachtwoord van je router in te voeren. Als je ze kent, voer ze dan nu in. Als dit niet het geval is, probeer dan de standaardgebruikersnaam en het standaardwachtwoord, die te vinden zijn in de documentatie van de router. Vaak zijn dat: "naam: admin" en "wachtwoord: admin". Als de standaardgebruikersnaam en het standaardwachtwoord zijn gewijzigd, probeer ze dan terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Raadpleeg ook hiervoor de documentatie van je router. Een veelgebruikte methode is om de Reset-knop op het achterpaneel van de router enkele seconden (bijvoorbeeld acht seconden) vast te houden terwijl de router wordt ingeschakeld. De standaardgebruikersnaam en het standaardwachtwoord van de router worden dan opnieuw ingesteld.

Video die laat zien hoe je je wifi-wachtwoord kunt terugvinden via de configuratiepagina van je router:

.

Hieronder zie je voorbeelden van het terugvinden van je wifi-wachtwoord voor twee verschillende routers:

Ga voor de Linksys WRT54G naar het tabblad "Wireless".

Je wifi-wachtwoord terugvinden op de  linksys wrt54g router stap 1

Klik vervolgens op het "Wireless Security" sub-tabblad. In het veld "WPA Shared Key" kun je je wifi-wachtwoord zien.

Je wifi-wachtwoord vinden voor de linksys wrt54g router stap 2

Voor de TP-Link TL-WR840N router, navigeer je naar de "Wireless" tab.

Je wifi-wachtwoord vinden voor de TPlink tl-wr540n router stap 1

Klik daar op het "Wireless Security" sub-tabblad. Onder WPA/WPA2 –Personal (Recommended) zie je in het veld Wireless Password je wifi-wachtwoord (in het onderstaande voorbeeld "mypasw123").

Je wifi-wachtwoord terugvinden in de tp link tl-wr540n router stap 2

Opmerking: verschillende leveranciers van routers kunnen het wifi-wachtwoord aanduiden als het draadloze wachtwoord of de draadloze sleutel, WPA/WPA2-wachtwoord of sleutel, beveiligingswachtwoord of -sleutel, enz.

[Terug naar de inhoudsopgave]

Je wifi-wachtwoord terugvinden op een Windows 7 PC

Als de computer die je gebruikt al geconfigureerd is om verbinding te maken met het draadloze netwerk, kun je het wifi-wachtwoord terugvinden op specifieke instellingslocaties. Hier leggen we uit hoe je je wifi-wachtwoord kunt vinden in Windows 10 en Windows 7 voor een draadloos netwerk dat beveiligd is met de WPA2-Personal-methode.

Klik in de rechterbenedenhoek van het bureaublad van Windows 7 op het pictogram van het draadloze netwerk en selecteer vervolgens "Netwerkcentrum". Om draadloze netwerkverbindingen te zien, moet je draadloze adapter ingeschakeld zijn (zoek de specificaties van je laptop of externe draadloze adapter).

Zoek je wifi-wachtwoord op een windows 7 pc stap 1

In het Netwerkcentrum klik je rechts naast "Verbindingen". In de afbeelding hieronder heeft het de naam "Wireless Network Connection (TP-LINK_1714)".

 

In het scherm met de draadloze netwerkstatus klik je op de knop  "Eigenschappen van draadloze netwerken" en selecteer je de tab "Beveiliging" in het dialoogvenster. Vink de optie "Tekens weergeven" aan en het netwerkwachtwoord zal worden getoond.

Je wifi-wachtwoord terugvinden op een windows 7 pc stap 3

[Terug naar de inhoudsopgave]

Locatie van het wifi-wachtwoord in Windows 10

Ga naar Start en selecteer Instellingen >Netwerk & Internet. Een andere manier om dit scherm te zien is door op de  icoon van de draadloze verbinding te klikken in het systeemvak (rechtsonder het bureaublad) van Windows 10 en daar de Netwerk- en internetinstellingen te selecteren. Om draadloze netwerkverbindingen te zien moet je draadloze adapter ingeschakeld zijn. 

find your wi-fi password on a windows pc in windows 10 step 1

In het scherm met de instellingen klik je op de tab status en op "Netwerkcentrum".

Zoek je wifi-wachtwoord op een windows pc in windows 10 stap 2

In het Netwerkcentrum klik je op 'Draadloze netwerkverbinding' naast 'Verbindingen'. In de onderstaande afbeelding gaat het om het netwerk met de naam "zlink".

Zoek je wifi-wachtwoord op een windows 10 pc stap 3

In het scherm met de draadloze netwerkstatus klik je op de knop "Draadloze eigenschappen" en vervolgens op de tab "Beveiliging". Vink de optie "Tekens weergeven" aan en het netwerkwachtwoord zal worden getoond.

Je wifi-wachtwoord vinden op een windows 10 pc stap 4

Video die toont hoe je wifi-wachtwoord te vinden in Windows 10:

[Terug naar de inhoudsopgave]

Hoe het wachtwoord te vinden van een netwerk waar je eerder verbinding mee maakte, in Windows 7

Roep het  "Configuratiescherm" op via Start en Configuratiescherm. In dit scherm selecteer je "Networkcentrum". 

Een eerder gebruikt wifi-wachtwoord terugvinden in Windows 7 stap 1

Klik op "Draadloze netwerken beheren" links in het menu.

Een eerder gebruikt wifi-wachtwoord terugvinden in Windows 7 stap 2

Dubbelklik op de verbinding in kwestie of selecteer 'Eigenschappen' door er rechts op te klikken.

Een eerder gebruikt wifi-wachtwoord terugvinden in Windows 7 stap  3

In de eigenschappen kies je de tab "Beveiliging" en vink je "Tekens weergeven" aan om het netwerkwachtwoord (de sleutel) te zien.

Een eerder gebruikt wifi-wachtwoord terugvinden in Windows 7 stap 4

[Terug naar de inhoudsopgave]

Hoe vind je het draadloze wachtwoord terug van een netwerk waar je eerder verbinding mee maakte in Windows 10

Om eerder ingegeven wifi-wachtwoorden te vinden in Windows 10 open je de Commandoprompt door "cmd" in het zoekvak te typen op de taakbalk. In de commandoprompt typ je "netsh wlan show profiles" en druk je op Enter.

Een eerder gebruikt wifi-wachtwoord terugvinden in Windows 10 stap  1

Om het profiel te vinden waar je naar op zoek bent typ je "netsh wlan show profile name=profilename key=clear" in de Commandoprompt. In de sectie Security Settings onder Key Content field, zal je je wifi-wachtwoord zien. In de afbeelding hieronderis het "12345678".

Een eerder gebruikt wifi-wachtwoord terugvinden in Windows 10 stap 2

[Terug naar de inhoudsopgave]

[Terug naar boven]

▼ Toon discussie

Onze handleidingen en gidsen zijn gratis. Als je wilt mag je ons natuurlijk steeds een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderen van virussen en malware

Deze pagina bevat informatie over hoe besmetting met malware en virussen te voorkomen.

Verwijderen van malware