FacebookTwitterLinkedIn

Hoe MrAnon stealer-type malware verwijderen uit het besturingssysteem

Ook bekend als: MrAnon malware
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat voor soort malware is MrAnon?

MrAnon is de naam van een malware die informatie steelt en geschreven is in de programmeertaal Python. Deze stealer heeft verschillende mogelijkheden om gegevens te extraheren en richt zich op informatie van browsers, cryptocurrency wallets, messengers en andere toepassingen.

Op het moment van schrijven bieden de ontwikkelaars van MrAnon het online te koop aan; daarom zijn er verschillende varianten met verschillende functionaliteiten op basis van het betalingsplan. Het is relevant om te vermelden dat deze malware wordt verspreid via spamcampagnes per e-mail.

MrAnon malware detecties op VirusTotal

Overzicht MrAnon malware

Na een succesvolle infiltratie kan MrAnon een pop-upvenster weergeven met de melding "File Not Supported", gevolgd door een ander met de melding "Not Run: python.exe". Deze berichten worden gebruikt om slachtoffers te misleiden en hen te laten denken dat de mogelijke installatie van malware op hun apparaten is mislukt. Er wordt dus een vals gevoel van veiligheid gecreëerd, waardoor gebruikers minder snel aanvullende acties ondernemen om hun systemen te beveiligen.

MrAnon malware begint zijn activiteiten met het zoeken en beëindigen van interessante processen, zoals processen die geassocieerd worden met doel-apps zoals browsers, boodschappers, cryptowallets, enz.

Deze stealer verzamelt relevante apparaatgegevens. Een van de gebruikte methoden is het heimelijk bezoeken van legitieme websites om het IP-adres (geolocatie) van het slachtoffer te verkrijgen, evenals hun landnaam en code. MrAnon kan zwaar gecomprimeerd op systemen aankomen en de kleine bestandsgrootte kan helpen om detectie te ontwijken.

Het schadelijke programma kan bestanden downloaden van geïnfecteerde apparaten. Het controleert de volgende locaties - Bureaublad, Documenten, Afbeeldingen en Downloads - op de volgende formaten: 7z, BMP, CONF, CSV, DAT, DB, DOC, JPEG, JPG, KDBX, KEY, ODT, OVPN, PDF, PNG, RAR, RDP, RTF, SQL, TAR, TXT, WALLET, XLS, XLSX, XLM, ZIP, enz.

Screenshots maken behoort ook tot de mogelijkheden van de stealer. MrAnon kan informatie uit meer dan twintig browsers halen (volledige lijst). Interessante gegevens kunnen zijn: browsergeschiedenis en geschiedenis van zoekmachines, internetcookies, gebruikersnamen/wachtwoorden, persoonlijk identificeerbare gegevens, creditcardnummers, enz.

Het richt zich ook op cryptocurrency-wallets van zowel desktop- als browserextensies (volledige lijst). Daarnaast zoekt de dief naar gegevens van messengers, authenticatiesoftware, wachtwoordmanagers, VPN-clients (Virtual Private Network), spelgerelateerde software en FTP (File Transfer Protocol) clients (volledige lijst).

De door MrAnon verkregen informatie wordt gecomprimeerd in een bestand of bestanden en geüpload naar een bestandshostingsite; een bericht met de melding van de creatie en inclusief de downloadlink wordt vervolgens verzonden naar het Telegram van de aanvallers.

Het is opmerkelijk dat ontwikkelaars van malware hun software vaak verbeteren; daarom kunnen mogelijke toekomstige versies van MrAnon extra/andere functies en mogelijkheden hebben.

Samengevat kan de aanwezigheid van malware zoals de MrAnon stealer op apparaten leiden tot ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Samenvatting bedreiging:
Naam MrAnon malware
Type bedreiging Trojaans paard, wachtwoorddiefstalvirus, spyware.
Opsporingsnamen Avast (Win32:Malware-gen), Combo Cleaner (Trojan.GenericKD.70549116), ESET-NOD32 (PowerShell/TrojanDownloader.Agent.HRU), Kaspersky (Trojan.Win64.Agentb.kxby), Symantec (Infostealer.Limitail), Volledige lijst met detecties (VirusTotal)
Symptomen Trojaanse paarden zijn ontworpen om heimelijk te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, waardoor er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar zijn op een geïnfecteerde machine.
Distributiemethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen, schadelijke online advertenties, social engineering, softwarekrakers.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Voorbeelden van malware van het type Stealer

Vare, Ansiety, Epsilon, Laze, Serpent, en TrapStealer zijn slechts enkele voorbeelden van dieven waarover we onlangs hebben geschreven. Malware die informatie steelt kan zich richten op ongelooflijk specifieke details of een breed scala aan gegevens. Deze programma's kunnen andere mogelijkheden hebben, aangezien malware niet beperkt wordt door zijn classificatie.

Het moet worden benadrukt dat ongeacht hoe kwaadaardige software werkt - de aanwezigheid ervan op een systeem een bedreiging vormt voor de integriteit van het apparaat en de veiligheid van de gebruiker. Daarom moeten alle bedreigingen onmiddellijk na ontdekking worden verwijderd.

Hoe is MrAnon in mijn computer geïnfiltreerd?

Zoals vermeld in de inleiding, is het bekend dat MrAnon wordt verspreid via spam e-mails. Een van de bekende campagnes betrof missives over een hotelreservering die de ontvangers geboekt zouden hebben. De e-mails met als onderwerp "December Room Availability Query" (kan variëren) bevatten kwaadaardige PDF-documentbijlagen met de titel "Booking.pdf".

Bij het openen verscheen op de achtergrond van het document wat leek op scans van een identiteitsbewijs en een creditcard/debetkaart; op de voorgrond verscheen een pop-upvenster. De tekst in dit venster gaf aan dat "Adobe Flash Player" verouderd was en de gebruiker werd verzocht deze te updaten.

Interactie met deze pop-up activeerde het download-/installatieproces van de malware. De PDF downloadde een .NET executable, die verschillende PowerShell scripts ophaalde en uitvoerde. De keten culmineerde in de installatie van de MrAnon stealer.

Er moet worden vermeld dat andere lokmiddelen of bestanden kunnen worden gebruikt om MrAnon te verspreiden. Naast e-mails kan malware ook worden verspreid via DM's/PM's, sms'jes en andere berichten.

Besmettelijke bestanden kunnen als bijlage of als koppeling in spammail zitten. Deze bestanden zijn er in verschillende formaten, bijv, uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.), archieven (ZIP, RAR, enz.), documenten (Microsoft Office, Microsoft OneNote, PDF, enz.), JavaScript, enzovoort.

Andere veelvoorkomende malwareverspreidingsmethoden zijn: drive-by (sluipende/bedrieglijke) downloads, online scams, malvertising, onbetrouwbare downloadkanalen (bijv, freeware en gratis websites voor het hosten van bestanden, P2P-netwerken voor het delen van bestanden, enz.), illegale programmaactiveringstools ("cracks") en valse updates.

Bovendien kunnen sommige kwaadaardige programma's zichzelf verspreiden via lokale netwerken en verwisselbare opslagapparaten (bijv. USB flash drives, externe harde schijven, etc.).

Hoe vermijd je de installatie van malware?

We raden aan om inkomende e-mails en andere berichten met zorg te behandelen. Bijlagen of links in dubieuze/irrelevante e-mails mogen niet worden geopend, omdat ze kwaadaardig kunnen zijn. Een andere aanbeveling is om voorzichtig te zijn tijdens het browsen, omdat valse en gevaarlijke online inhoud meestal legitiem en onschuldig lijkt.

Bovendien moeten alle downloads afkomstig zijn van officiële en geverifieerde bronnen. We raden aan om programma's te activeren en bij te werken met echte functies/tools, aangezien illegale activeringsprogramma's ("cracking") en updaters van derden malware kunnen bevatten.

We moeten benadrukken hoe belangrijk het is om een betrouwbare antivirus te installeren en up-to-date te houden. Beveiligingssoftware moet worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en bedreigingen en problemen te verwijderen. Als je denkt dat je computer al geïnfecteerd is, raden we je aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Gerichte browsers:

Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Opera, 7Star, Amigo, Brave, Cent Browser, Chrome Canary, Epic Privacy Browser, Iridium, Kometa, Opera GX, Orbitum, Pale Moon, SeaMonkey, Sputnik, Torch, Uran, Vivaldi, Waterfox, en Yandex.

Gerichte cryptowallets en cryptocurrency-gerelateerde browserextensies:

Aergo Connect, Armory, Atomic, Auro, Binance, BitKeep, BoltX, BlockWallet, Braavos, Bytecoin Wallet, CLV Wallet, Coin98, Coinbase, Cyano, Coinomi, Enkrypt, Eternl, EVER, Exodus, Fewcha Move, Finnie, GeroWallet, Goby, Guarda, HashPack, HAVAH, ICONex, iWallet, Jaxx Liberty, KardiaChain, Keeper, Keplr, KHC Wallet, Leap Terra, Liquality, MadWallet, Math, MetaMask, Meta Wallet, MEW CX, MultiversX DeFi Wallet, Nami, NeoLine, Nifty, OKX Wallet, OsmWallet, Pali, Petra Aptos, Phantom, Polygon, Polymesh, Pontem Aptos, Rabby, Ronin, SafePal, Sender Wallet, Solflare, Station, Sui, Tally Ho, Temple, TexBox, Tronium, Tron Link, Trust, Virgo, WAGMIswap.io, Wombat, XDEFI, en Yoroi.

Andere gerichte browserextensies:

Authenticator, Authy, EOS Authenticator, GAuth Authenticator, Bitwarden, KeePassHelper, KeePass Tusk, KeePassXC, Trezor Password Manager, Microsoft Autofill, NordVPN, en Proton VPN.

Software voor gerichte berichtgeving:

Discord, Discord Canary, Element, Signal, en Telegram.

Gerichte diverse software:

FileZilla, FileZilla Server, NordVPN, OpenVPN Connect, ProtonVPN, en Steam.

Screenshot van het Telegram-account dat wordt gebruikt door de ontwikkelaars van MrAnon:

Telegram-account van ontwikkelaars van MrAnon-diefstal

Screenshot van MrAnon stealer die online wordt verkocht:

MrAnon dief online gepromoot

Screenshot van een spam e-mail gebruikt om MrAnon stealer te verspreiden:

MrAnon steler verspreidt spam e-mail

Tekst in deze e-mailbrief:

Subject: December Room Availability Query - Jame Mandez


Dear Esteemed Hotel ,
Greetings. I write on behalf of Lurstanco LLC to inquire about a reservation at your esteemed hotel from December 20th to 30th, 2023.
Enclosed, please find our preliminary booking details. We seek to reserve a Double Room with a spacious bed for two guests. Your confirmation of the room's availability for these dates would be highly appreciated.
Additionally, information regarding your rates and any special offerings available during our stay would be most welcome.
We eagerly anticipate the opportunity to experience the distinguished hospitality of your hotel.
Thank you for your attention to this request. We look forward to your prompt and favorable reply.
Yours sincerely,
Daniel Mendez
Lurstanco LLC

Screenshot van de schadelijke PDF in de bijlage van deze spam e-mail ("Booking.pdf"):

Schadelijke e-mailbijlage verspreidt MrAnon stealer (Booking.pdf)

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijder je malware handmatig?

Handmatig malware verwijderen is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus- of antimalwareprogramma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen, raden we aan Combo Cleaner te gebruiken.

Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen. Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat wordt uitgevoerd op de computer van een gebruiker:

Malwareproces dat wordt uitgevoerd in Taakbeheer

Als u de lijst met programma's die op uw computer worden uitgevoerd hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met taakbeheer, en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, moet u doorgaan met deze stappen:

handmatige stap voor het verwijderen van malware 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma toont automatisch opstartende toepassingen, register- en bestandssysteemlocaties:

Autoruns toepassing verschijnen

stap voor handmatige malwareverwijdering 2Herstart je computer in de veilige modus:

Windows XP- en Windows 7-gebruikers: Start je computer op in Veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten, klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere keren op de F8-toets op je toetsenbord totdat je het menu Geavanceerde opties van Windows ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerken uit de lijst.

Voer Windows 7 of Windows XP uit in Veilige modus met netwerkverbinding

Video die laat zien hoe je Windows 7 opstart in "Veilige modus met netwerk":

Windows 8 gebruikers: Start Windows 8 op in Veilige modus met netwerk - Ga naar het Windows 8 Startscherm, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, selecteer in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" Geavanceerd opstarten.

Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten". Je computer wordt nu opnieuw opgestart in het menu "Geavanceerde opstartopties". Klik op de knop "Problemen oplossen" en vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". Klik in het scherm met geavanceerde opties op "Opstartinstellingen".

Klik op de knop "Opnieuw opstarten". Je pc zal opnieuw opstarten in het scherm Opstartinstellingen. Druk op F5 om op te starten in Veilige modus met netwerk.

Windows 8 uitvoeren in veilige modus met netwerk

Video die laat zien hoe je Windows 8 start in "Veilige modus met netwerk":

Windows 10-gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-pictogram. Klik in het geopende menu op "Opnieuw opstarten" terwijl je de "Shift"-toets op je toetsenbord ingedrukt houdt. Klik in het venster "een optie kiezen" op "Problemen oplossen" en selecteer vervolgens "Geavanceerde opties".

Selecteer in het menu met geavanceerde opties "Opstartinstellingen" en klik op de knop "Opnieuw opstarten". In het volgende venster moet je op de toets "F5" op je toetsenbord klikken. Hierdoor wordt je besturingssysteem opnieuw opgestart in de veilige modus met netwerken.

Windows 10 uitvoeren in veilige modus met netwerk

Video die laat zien hoe je Windows 10 start in "Veilige modus met netwerk":

stap voor handmatige malwareverwijdering 3Uitpakken van het gedownloade archief en uitvoeren van het Autoruns.exe bestand.

Pak het Autoruns.zip-archief uit en voer Autoruns.exe uit

handmatige stap voor het verwijderen van malware 4Klik in de Autoruns-toepassing op "Opties" bovenaan en schakel de opties "Lege locaties verbergen" en "Windows invoer verbergen" uit. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Resultaten van toepassing Autoruns verversen

stap voor handmatige malwareverwijdering 5Bekijk de lijst die wordt geleverd door de Autoruns-toepassing en zoek het malwarebestand dat je wilt verwijderen.

Je moet het volledige pad en de naam opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het erg belangrijk om te voorkomen dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat je het verdachte programma hebt gevonden dat je wilt verwijderen, klik je met de rechtermuisknop op de naam en kies je "Verwijderen".

Malware verwijderen in Autoruns

Nadat je de malware hebt verwijderd via de Autoruns-toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij de volgende keer opstarten van het systeem), moet je zoeken naar de naam van de malware op je computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, verwijder deze dan.

Zoek naar malware en verwijder het

Start je computer opnieuw op in de normale modus. Als je deze stappen volgt, zou je alle malware van je computer moeten verwijderen. Houd er rekening mee dat voor het handmatig verwijderen van bedreigingen geavanceerde computervaardigheden vereist zijn. Als je deze vaardigheden niet hebt, laat het verwijderen van malware dan over aan antivirus- en antimalwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om een infectie te voorkomen dan om malware later te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de nieuwste updates van het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware. Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden we u aan uw computer te scannen met Combo Cleaner.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn computer is geïnfecteerd met MrAnon-malware. Moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?

Nee, voor het verwijderen van malware is formatteren zelden nodig.

Wat zijn de grootste problemen die MrAnon-malware kan veroorzaken?

De gevaren die gepaard gaan met een infectie hangen af van de functionaliteiten van de malware en de inmenging van de cybercriminelen. MrAnon is een stealer - een type malware dat gegevens extraheert en exfiltreert (bijv. inloggegevens, cryptowallets, enz.). Over het algemeen kunnen dit soort infecties leiden tot ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Wat is het doel van MrAnon-malware?

Malware wordt meestal gebruikt om inkomsten te genereren. Cybercriminelen kunnen kwaadaardige software echter ook gebruiken om zichzelf te amuseren, persoonlijke vendetta's uit te voeren, processen te verstoren (bijv. websites, diensten, bedrijven, enz.) en zelfs politiek/geopolitiek gemotiveerde aanvallen te lanceren.

Hoe is MrAnon-malware mijn computer binnengedrongen?

MrAnon werd verspreid via kwaadaardige bijlagen in spam e-mails met als thema hotelboekingen. Andere distributiemethoden zijn echter niet onwaarschijnlijk.

Naast spammail wordt malware op grote schaal verspreid via drive-by downloads, online oplichting, dubieuze downloadkanalen (bijv. freeware en gratis bestandshostingsites, P2P sharing netwerken, enz.), illegale softwareactiveringstools ("cracks"), valse updaters en malvertising. Sommige kwaadaardige programma's kunnen zichzelf zelfs verspreiden via lokale netwerken en verwisselbare opslagapparaten.

Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?

Ja, Combo Cleaner is in staat om bijna alle bekende malware-infecties te detecteren en te elimineren. Merk op dat het uitvoeren van een complete systeemscan cruciaal is, omdat high-end kwaadaardige programma's zich meestal diep in systemen verstoppen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
MrAnon malware QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van MrAnon malware op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.