FacebookTwitterLinkedIn

Voorkom dat je ten prooi valt aan HTML/Phishing-inhoud

Ook bekend als: HTML/Phishing mail
Schadeniveau: Medium

Wat is "HTML/Phishing"?

"HTML/Phishing" verwijst naar HTML-inhoud die voornamelijk wordt gebruikt voor phishing. HTML staat voor HyperText Markup Language - een taal voor inhoud die is ontworpen om te worden weergegeven in een webbrowser. Phishing is zwendel waarbij slachtoffers worden misleid om gevoelige informatie vrij te geven. Materiaal dat is geclassificeerd als "HTML/Phishing" werkt echter mogelijk niet op dezelfde manier als phishing. Er moet worden vermeld dat "HTML/Phishing" of vergelijkbare variaties ook worden gebruikt als detectienaam door sommige antivirusprogramma's.

De belangrijkste distributiemethode van "HTML/Phishing" is spammail. Hoewel bestanden binnen deze classificatie ook kunnen worden gedownload van andere dubieuze bronnen. Het is opmerkelijk dat HTML-inhoud die voor algemene frauduleuze doeleinden wordt gebruikt, wordt gecategoriseerd als "HTML/Fraud".

HTML/Phishing detecties op VirusTotal

Overzicht HTML/Phishing

Hoewel "HTML/Phishing" kan worden aangetroffen via dubieuze downloadkanalen, wordt deze inhoud voornamelijk verspreid via spam e-mails/berichten in de vorm van bijlagen of websitelinks. Daarom omvat "HTML/Phishing" zowel webpagina's als HTML-bestanden.

Phishing heeft als doel kwetsbare gegevens te verkrijgen door middel van misleiding. Er worden verschillende modellen gebruikt om verschillende informatie te verkrijgen. Zo kan phishing gericht zijn op inloggegevens om gebruikers te waarschuwen dat er onbestelbare e-mails/berichten zijn, dat er verplichte updates zijn, dat er verdachte/frauduleuze activiteiten zijn ontdekt op hun accounts, enzovoort.

Oplichters die op zoek zijn naar persoonlijk identificeerbare informatie (bv. namen, adressen, beroepen, enz.) geven verschillende redenen waarom gebruikers deze informatie moeten vrijgeven, bv. om geschenken, prijzen, winsten, uitbetalingen, erfenissen, donaties te ontvangen, zich in te schrijven voor een bepaalde dienst, enz.

Slachtoffers kunnen worden verleid tot het invoeren van de gewenste gegevens in phishing webpagina's of bestanden. Financiële informatie wordt vaak ontfutseld via berichten over kosten of aankopen, die gebruikers naar dubieuze betalingsgateways leiden die als phishingsites fungeren.

Ongeacht welke informatie het doelwit is of het beoogde gebruik - "HTML/Phishing" kan een groot aantal problemen veroorzaken voor de slachtoffers; vertrouwen op deze inhoud kan leiden tot ernstige privacyproblemen, financieel verlies, identiteitsdiefstal en systeeminfecties.

Samenvatting bedreiging:
Naam HTML/Phishing mail
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Opsporingsnamen Avast (HTML:Bankfraud-AIF [Trj]), Combo Cleaner (Trojan.Script.141518), DrWeb (Trojan.Bankfraud), Kaspersky (Trojan-Spy.HTML.Bayfraud.co), Microsoft (PWS:HTML/Bankfraud), Volledige lijst met detecties (VirusTotal)
Symptomen Ongeoorloofde online aankopen, veranderde wachtwoorden voor online accounts, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Distributiemethoden Misleidende e-mails, malafide online pop-upadvertenties, zoekmachinevergiftigingstechnieken, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privégegevens, geldelijk verlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

"HTML/Phishing" voorbeelden van spamcampagnes promoten

We hebben talloze gevallen van "HTML/Phishing" geanalyseerd. Een paar voorbeelden, "Validate Now", "Email policy & privacy violation", "Cornèrcard email scam" - zijn een paar spam e-mails die phishing sites promoten, en "DHL Shipment Details", "Covid-19 stimulus payment", "Payment completed on behalf of my boss" - zijn brieven met HTML-bestandsbijlagen die voor hetzelfde doel worden gebruikt.

Er moet echter worden vermeld dat spammail niet uitsluitend wordt gebruikt voor phishing en andere zwendelpraktijken, deze e-mails worden ook gebruikt voor de distributie van malware (bijv, trojans, ransomware, cryptominers, enz.).

Hoe worden spamcampagnes gebruikt in phishing-zwendel en malwareproliferatie?

Spammails kunnen gevaarlijke bestanden als bijlage hebben of koppelingen naar schadelijke websites bevatten. Phishing-zwendel werkt door gebruikers te verleiden tot het verstrekken van kwetsbare gegevens aan bestanden of sites.

Terwijl malwareverspreiding kan werken door gebruikers naar gecompromitteerde websites te leiden die via deze e-mail worden gepromoot. De sites kunnen ontworpen zijn om stiekem kwaadaardige software te downloaden/installeren of gebruikers verleiden om dit zelf te doen. Deze e-mails kunnen ook schadelijke bestanden bevatten.

Virulente bijlagen kunnen verschillende bestandsformaten hebben, zoals uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enzovoort), archieven (ZIP, RAR, enzovoort), PDF- en Microsoft Office-documenten, JavaScript, enzovoort. Wanneer een dergelijk bestand wordt geopend, wordt het infectieproces in gang gezet.

Zodra bijvoorbeeld een besmettelijk MS-document wordt geopend in Microsoft Office-versies van voor 2010, voert het onmiddellijk kwaadaardige macroopdrachten uit, waardoor het downloaden en installeren van malware in gang wordt gezet.

Latere Microsoft Office-versies hebben een modus "Beschermde weergave" die voorkomt dat macro's automatisch worden uitgevoerd; in plaats daarvan kunnen gebruikers ze handmatig inschakelen (d.w.z. bewerken/inhoud toestaan). Merk op dat kwaadaardige documenten vaak misleidende berichten bevatten die bedoeld zijn om gebruikers te verleiden tot het inschakelen van macroopdrachten.

Hoe vermijd je de installatie van malware?

We raden ten zeerste af om bijlagen en links in verdachte en irrelevante e-mails te openen of erop te klikken, omdat deze inhoud kan worden gebruikt voor phishing of malware-infecties kan veroorzaken. Daarnaast is het belangrijk om Microsoft Office-versies te gebruiken die na 2010 zijn uitgebracht.

Online wordt echter ook inhoud gepromoot die gegevens steelt en malware verspreidt - daarom raden we aan voorzichtig te zijn wanneer je surft. We raden aan om alleen te downloaden van officiële/geverifieerde bronnen. Bovendien moeten alle programma's worden geactiveerd en bijgewerkt met tools van legitieme ontwikkelaars, omdat die van derden systeeminfecties kunnen veroorzaken.

Het is van het grootste belang om een goed antivirusprogramma te installeren en up-to-date te houden. Beveiligingssoftware moet worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en om gedetecteerde bedreigingen en problemen te verwijderen. Als je al schadelijke bijlagen hebt geopend, raden we je aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Schermafbeelding van een spam-e-mail met "HTML/Phishing"-inhoud:

HTML/Phishing inhoud bevorderende e-mail

Update 3 januari 2024 - Sommige antivirusprogramma's detecteren sinds kort uitvoerbare bestanden als "Trojan:HTML/Phish"-malware. Deze detectienaam is een variatie op "HTML/Phishing". Zoals hierboven vermeld, wordt de detectienaam "HTML/Phishing" gebruikt voor HTML-bestanden. Daarom worden gevallen waarin uitvoerbare of andere niet-HTML-bestanden worden gedetecteerd als "Trojan:HTML/Phish" of andere variaties beschouwd als false positives.

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is "HTML/Phishing"?

"HTML/Phishing" verwijst naar bedrieglijke inhoud gebaseerd op de taal HTML, die is ontworpen om te worden weergegeven op internetbrowsers. "HTML/Phishing" wordt voornamelijk gebruikt voor phishing, d.w.z. zwendelpraktijken die bedoeld zijn om gebruikers gevoelige informatie te ontfutselen. "HTML/Phishing-websites en -bestanden worden meestal gepromoot via e-mailspamcampagnes.

Waarom ontvang ik spam e-mails?

Spammails worden met duizenden tegelijk verstuurd; ze zijn niet persoonlijk.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik werd misleid door een spambericht, wat moet ik doen?

Als je accountgegevens hebt vrijgegeven - reset dan de wachtwoorden van alle mogelijk blootgestelde accounts en informeer de officiële ondersteuning. En als je andere privégegevens hebt verstrekt (bijv. identiteitskaartgegevens, creditcardnummers, enz.), neem dan onmiddellijk contact op met de relevante autoriteiten.

Ik heb een spammail gelezen maar de bijlage niet geopend. Is mijn computer geïnfecteerd?

Nee, alleen het lezen van een spammail activeert geen systeeminfectieprocessen. Het downloaden/installeren van malware wordt gestart wanneer de bestanden of koppelingen in deze e-mail worden aangeklikt/geopend.

Ik heb een bestand gedownload en geopend dat als bijlage bij een spambericht zat. Is mijn computer geïnfecteerd?

Of een infectie is gestart, kan afhangen van de bestandsindeling. Uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.) beginnen met het downloaden/installeren van malware zodra ze worden geopend - bijna zonder mankeren. Documentformaten (.pdf, .doc, .xls, enz.) kunnen echter extra handelingen vereisen (bijv. inschakelen van macroopdrachten, enz.) om de infectieprocessen te starten.

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties in e-mailbijlagen?

Ja, Combo Cleaner kan bestanden scannen op schadelijke inhoud (inclusief phishing-bestanden). Het kan ook de meeste bekende malware-infecties detecteren en elimineren. Het moet worden benadrukt dat het uitvoeren van een volledige systeemscan cruciaal is - omdat high-end kwaadaardige software zich meestal diep in systemen verstopt.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
HTML/Phishing mail QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van HTML/Phishing mail op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.