Hoe Xamalicious verwijderen van Android-apparaten
Geschreven door Tomas Meskauskas op
Wat is Xamalicious?
Xamalicious is een backdoor-malware die gericht is op Android-gebruikers. Deze kwaadaardige software is samengesteld met behulp van Xamarin, een open-source framework. Xamalicious heeft als doel om toegangsprivileges te verkrijgen. Na het verkrijgen van deze privileges kan Xamalicious het downloaden van een tweede payload starten.
Xamalicious in detail
Na uitvoering van de payload die door Xamalicious wordt geleverd, kan de geïnjecteerde malware de volledige controle over het geïnfecteerde apparaat overnemen door gebruik te maken van de uitgebreide privileges die Xamalicious in de beginfase heeft verkregen. De payload heeft de mogelijkheid om zelfstandig de primaire APK bij te werken, waardoor de malware kan werken als spyware of een bankentrojan zonder dat het slachtoffer enige inbreng of betrokkenheid nodig heeft.
Er is een verband ontdekt tussen Xamalicious en een advertentie-fraude app genaamd "Cash Magnet". Deze app klikt automatisch op advertenties, installeert apps en voert andere acties uit om inkomsten te genereren. Dit betekent dat cybercriminelen achter deze bedreigingen worden gemotiveerd door financieel gewin en waarschijnlijk advertentiefraude gebruiken als hoofddoel voor Xamalicious.
Meer dan twintig applicaties zijn geïdentificeerd als dragers voor de Xamalicious backdoor. Deze apps omvatten verschillende categorieën zoals gezondheid, spelletjes, horoscopen en productiviteit. De meeste van deze apps kunnen momenteel worden gedownload op marktplaatsen van derden.
Het is belangrijk om te vermelden dat Xamalicious verschillende apparaatinformatie verzamelt voordat het zijn payload injecteert. De verzamelde gegevens omvatten Android ID, versie van het besturingssysteem, USB-configuratie, ADB-status, apparaatlocatie, CPU-details en andere informatie.
Naam | Xamalicious backdoor |
Type bedreiging | Android-malware, schadelijke toepassing, achterdeur |
Namen van detectie | AhnLab-V3 (Trojan/Android.XAgent.1214836), Avira (ANDROID/Piom.zrtio), ESET-NOD32 (Android/Xamalicious.F), Kaspersky (HEUR:Trojan.AndroidOS.Piom.bbot), Volledige lijst (VirusTotal) |
Symptomen | Het apparaat werkt traag, systeeminstellingen worden gewijzigd zonder toestemming van de gebruiker, er verschijnen twijfelachtige toepassingen, het gegevens- en batterijverbruik neemt aanzienlijk toe, browsers worden omgeleid naar twijfelachtige websites, er worden opdringerige advertenties weergegeven. |
Distributiemethoden | Social engineering, misleidende toepassingen, app-winkels van derden. |
Schade | Gestolen persoonlijke informatie (privéberichten, logins/wachtwoorden, etc.), verminderde apparaatprestaties, de batterij is snel leeg, verminderde internetsnelheid, enorm gegevensverlies, geldelijk verlies, gestolen identiteit (kwaadwillende apps kunnen communicatie-apps misbruiken). |
Malware verwijderen (Android) | Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw mobiel apparaat met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken. |
Conclusie
Concluderend kan worden gesteld dat Xamalicious een geavanceerde en betreffende Android backdoor is. De mogelijkheid om een tweede payload te injecteren maakt het een krachtig hulpmiddel voor kwaadaardige activiteiten. Payloads die via Xamalicious worden gedropt, kunnen ernstige gevolgen hebben, waaronder volledige controle over het geïnfecteerde apparaat, onbevoegde toegang tot gevoelige informatie en de mogelijkheid om frauduleuze activiteiten uit te voeren.
Meer voorbeelden van Android-malware zijn TrickMo, Kamran, en GoldDigger.
Hoe heeft Xamalicious mijn apparaat geïnfiltreerd?
Xamalicious wordt verspreid via toepassingen die geassocieerd worden met gezondheid, games, productiviteit en horoscopen, voornamelijk te vinden in app stores van derden. Enkele van deze apps zijn 3D Skin Editor voor PE Minecraft, Astrological Navigator: Daily Horoscope & Tarot, Auto Click Repeater, Count Easy Calorie Calculator en Essential Horoscope voor Android.
Xamalicious kan zijn payload injecteren nadat gebruikers de geïnfecteerde toestemming geven om toegankelijkheidsdiensten in te schakelen.
Hoe voorkomt u de installatie van malware?
Installeer apps bij voorkeur uitsluitend vanuit officiële app-winkels zoals Google Play. Wees voorzichtig bij het verlenen van toestemmingen aan apps tijdens de installatie en zorg ervoor dat onnodige of verdachte verzoeken niet worden goedgekeurd. Werk het besturingssysteem en de geïnstalleerde applicaties van het apparaat regelmatig bij.
Gebruik een goede mobiele beveiligingsoplossing. Bekijk app-beoordelingen voordat u apps downloadt en installeert. Wees voorzichtig met het klikken op verdachte koppelingen in e-mails, berichten of websites.
Apps geassocieerd met Xamalicious (bron: mcafee.com):
Lijst van apps die zijn gekoppeld aan Xamalicious:
- 3D Skin Editor for PE Minecraft
- Astrological Navigator: Daily Horoscope & Tarot
- Auto Click Repeater
- Count Easy Calorie Calculator
- Essential Horoscope for Android
- LetterLink
- Logo Maker Pro
- NUMEROLOGY: PERSONAL HOROSCOPE & NUMBER PREDICTIONS
- Sound Volume Booster
- Sound Volume Extender
- Step Keeper: Easy Pedometer
- Track Your Sleep
- Universal Calculator
Snelmenu:
- Inleiding
- Hoe verwijder ik browsegeschiedenis uit de Chrome-webbrowser?
- Hoe meldingen in de Chrome-webbrowser uitschakelen?
- Hoe de Chrome-webbrowser resetten?
- Hoe de browsegeschiedenis uit de Firefox-webbrowser verwijderen?
- Hoe meldingen in de Firefox-webbrowser uitschakelen?
- Hoe de Firefox-webbrowser resetten?
- Hoe potentieel ongewenste en/of schadelijke toepassingen verwijderen?
- Hoe het Android-toestel opstarten in "Veilige modus"?
- Hoe het batterijverbruik van verschillende applicaties controleren?
- Hoe het gegevensgebruik van verschillende applicaties controleren?
- Hoe de nieuwste software-updates installeren?
- Hoe het systeem resetten naar de standaardstatus?
- Hoe toepassingen met beheerdersrechten uitschakelen?
Verwijder de browsegeschiedenis uit de Chrome webbrowser:
Tik op de knop "Menu" (drie puntjes in de rechterbovenhoek van het scherm) en selecteer "Geschiedenis" in het geopende vervolgkeuzemenu.
Tik op "Browsegegevens wissen", selecteer de tab "ADVANCED", kies het tijdsbereik en de gegevenstypen die u wilt wissen en tik op "Gegevens wissen".
Schakel browsermeldingen uit in de Chrome webbrowser:
Tik op de knop "Menu" (drie puntjes in de rechterbovenhoek van het scherm) en selecteer "Instellingen" in het geopende vervolgkeuzemenu.
Scroll naar beneden totdat je de optie "Site-instellingen" ziet en tik erop. Scroll naar beneden tot je de optie "Meldingen" ziet en tik erop.
Zoek de websites die browsermeldingen geven, tik erop en klik op "Wissen & opnieuw instellen". Hierdoor worden de toestemmingen voor deze websites om meldingen te geven verwijderd. Als je dezelfde website echter opnieuw bezoekt, kan deze opnieuw om toestemming vragen. U kunt kiezen of u deze toestemming wilt geven of niet (als u weigert, gaat de website naar de sectie "Geblokkeerd" en wordt u niet langer om toestemming gevraagd).
Reset de Chrome webbrowser:
Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden totdat je "Apps" ziet en tik erop.
Scroll naar beneden tot je de applicatie "Chrome" ziet, selecteer deze en tik op de optie "Opslag".
Tik op "OPSLAG BEWERKEN", vervolgens op "ALLE GEGEVENS WISSEN" en bevestig de actie door op "OK" te tikken. Houd er rekening mee dat het resetten van de browser alle opgeslagen gegevens zal verwijderen. Dit betekent dat alle opgeslagen logins/wachtwoorden, browsergeschiedenis, niet-standaardinstellingen en andere gegevens worden verwijderd. Je zult ook opnieuw moeten inloggen op alle websites.
Browsegeschiedenis verwijderen uit de Firefox-webbrowser:
Tik op de knop "Menu" (drie puntjes in de rechterbovenhoek van het scherm) en selecteer "Geschiedenis" in het geopende vervolgkeuzemenu.
Scroll naar beneden tot je "Privégegevens wissen" ziet en tik erop. Selecteer de gegevenstypen die je wilt verwijderen en tik op "CLEAR DATA".
Schakel de browsermeldingen in de Firefox-webbrowser uit:
Bezoek de website die browsermeldingen geeft, tik op het pictogram links van de URL-balk (het pictogram hoeft niet per se een "slotje" te zijn) en selecteer "Site-instellingen bewerken".
Kies in het geopende pop-upvenster de optie "Meldingen" en tik op "WISSEN".
Reset de Firefox-webbrowser:
Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden totdat u "Apps" ziet en tik erop.
Scroll naar beneden tot u de applicatie "Firefox" ziet, selecteer deze en tik op de optie "Opslag".
Tik op "GEGEVENS WISSEN" en bevestig de actie door op "WISSEN" te tikken. Merk op dat het resetten van de browser alle gegevens die erin zijn opgeslagen zal verwijderen. Dit betekent dat alle opgeslagen logins/wachtwoorden, browsergeschiedenis, niet-standaardinstellingen en andere gegevens worden verwijderd. Je zult ook opnieuw moeten inloggen op alle websites.
Verwijder mogelijk ongewenste en/of schadelijke toepassingen:
Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden totdat je "Apps" ziet en tik erop.
Scroll naar beneden totdat je een potentieel ongewenste en/of schadelijke toepassing ziet, selecteer deze en tik op "Verwijderen". Als je om de een of andere reden de geselecteerde applicatie niet kunt verwijderen (je krijgt bijvoorbeeld een foutmelding), moet je proberen de "Veilige modus" te gebruiken.
Start het Android-apparaat op in "Veilige modus":
De "Veilige modus" in het Android-besturingssysteem schakelt tijdelijk alle toepassingen van derden uit. Het gebruik van deze modus is een goede manier om verschillende problemen te diagnosticeren en op te lossen (bijvoorbeeld het verwijderen van kwaadaardige applicaties die gebruikers verhinderen om dit te doen wanneer het apparaat "normaal" draait).
Druk op de "Aan/uit"-knop en houd deze ingedrukt totdat het scherm "Uitschakelen" verschijnt. Tik op het pictogram "Uitschakelen" en houd het ingedrukt. Na een paar seconden verschijnt de optie "Veilige modus" en kun je deze uitvoeren door het apparaat opnieuw op te starten.
Controleer het batterijverbruik van verschillende applicaties:
Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot je "Apparaatonderhoud" ziet en tik erop.
Tik op "Batterij" en controleer het verbruik van elke applicatie. Legitieme/echte applicaties zijn ontworpen om zo weinig mogelijk energie te gebruiken om de beste gebruikerservaring te bieden en stroom te besparen. Daarom kan een hoog batterijgebruik erop wijzen dat de applicatie kwaadaardig is.
Controleer het gegevensgebruik van verschillende applicaties:
Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot je "Verbindingen" ziet en tik erop.
Scroll naar beneden tot je "Gegevensgebruik" ziet en selecteer deze optie. Net als bij de batterij zijn legitieme/originele applicaties ontworpen om het dataverbruik zo laag mogelijk te houden. Dit betekent dat een enorm dataverbruik kan duiden op de aanwezigheid van schadelijke toepassingen. Merk op dat sommige schadelijke toepassingen ontworpen kunnen zijn om alleen te werken wanneer het apparaat verbonden is met een draadloos netwerk. Daarom moet je zowel het mobiele als Wi-Fi-gegevensgebruik controleren.
Als je een applicatie vindt die veel data verbruikt, ook al gebruik je die nooit, dan raden we je aan om die zo snel mogelijk te de-installeren.
Installeer de nieuwste software-updates:
De software up-to-date houden is een goede gewoonte als het gaat om de veiligheid van apparaten. Fabrikanten brengen voortdurend beveiligingspatches en Android-updates uit om fouten en bugs te verhelpen die door cybercriminelen kunnen worden misbruikt. Een verouderd systeem is veel kwetsbaarder en daarom moet je er altijd voor zorgen dat de software van je apparaat up-to-date is.
Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden tot je "Software-update" ziet en tik erop.
Tik op "Download updates handmatig" en controleer of er updates beschikbaar zijn. Zo ja, installeer ze dan onmiddellijk. We raden ook aan om de optie "Download updates automatisch" in te schakelen - hierdoor zal het systeem je verwittigen zodra er een update wordt uitgebracht en/of deze automatisch installeren.
Stel het systeem terug naar de standaardstatus:
Het uitvoeren van een "fabrieksreset" is een goede manier om alle ongewenste toepassingen te verwijderen, de systeeminstellingen terug te zetten naar de standaard en het apparaat in het algemeen op te schonen. Houd er echter rekening mee dat alle gegevens op het apparaat worden verwijderd, inclusief foto's, video/audiobestanden, telefoonnummers (opgeslagen op het apparaat, niet op de simkaart), sms-berichten, enzovoort. Met andere woorden, het apparaat wordt teruggezet naar de oorspronkelijke staat.
Je kunt ook de basissysteeminstellingen en/of gewoon de netwerkinstellingen herstellen.
Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden totdat je "Over telefoon" ziet en tik erop.
Scroll naar beneden tot je "Reset" ziet en tik erop. Kies nu de actie die je wilt uitvoeren:
"Instellingen resetten" - alle systeeminstellingen herstellen naar de standaardinstellingen;
"Netwerkinstellingen resetten" - alle netwerkgerelateerde instellingen herstellen naar de standaardinstellingen;
"Fabrieksgegevens resetten" - het hele systeem resetten en alle opgeslagen gegevens volledig verwijderen;
Schakel toepassingen uit die beheerdersrechten hebben:
Als een kwaadwillende applicatie beheerdersrechten krijgt, kan deze het systeem ernstig beschadigen. Om het apparaat zo veilig mogelijk te houden, moet je altijd controleren welke apps dergelijke rechten hebben en de apps uitschakelen die dat niet zouden moeten hebben.
Ga naar "Instellingen", scroll naar beneden totdat je "Vergrendelscherm en beveiliging" ziet en tik erop.
Scroll naar beneden totdat je "Andere beveiligingsinstellingen" ziet, tik erop en tik vervolgens op "Apparaatbeheer-apps".
Zoek toepassingen die geen beheerdersrechten mogen hebben, tik erop en tik vervolgens op "DEACTIVATE".
Veelgestelde vragen (FAQ)
Mijn apparaat is geïnfecteerd met Xamalicious malware, moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?
Het formatteren van je opslagapparaat is een drastische maatregel en is misschien niet nodig om Xamalicious malware te verwijderen. Overweeg in plaats daarvan om een gerenommeerd antivirus- of antimalwareprogramma zoals Combo Cleaner te gebruiken om de malware te scannen en van je apparaat te verwijderen.
Wat zijn de grootste problemen die malware kan veroorzaken?
Malware kan aanzienlijke problemen veroorzaken, waaronder onbevoegde toegang tot gevoelige informatie, gegevenslekken, financieel verlies, identiteitsdiefstal, verstoring van de functionaliteit van apparaten en misbruik van bronnen voor kwaadaardige activiteiten.
Wat is het doel van Xamalicious?
Het primaire doel van Xamalicious is om te dienen als een geavanceerde Android-backdoor, waardoor cybercriminelen extra payloads (andere malware) kunnen injecteren.
Hoe is Xamalicious mijn apparaat binnengedrongen?
Deze malware wordt geleverd via geïnfecteerde apps die voornamelijk worden gedistribueerd via app-winkels van derden. Apparaten raken geïnfecteerd wanneer gebruikers een getrojaniseerde app downloaden en toestaan dat deze toegankelijkheidsdiensten inschakelt.
Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?
Combo Cleaner is bedreven in het identificeren en verwijderen van vrijwel alle bekende malware-infecties. Het is cruciaal om te begrijpen dat geavanceerde malware zich diep in het systeem kan verbergen. Daarom is het uitvoeren van een grondige systeemscan noodzakelijk voor een succesvolle eliminatie.
▼ Toon discussie