FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijdert u de ViperSoftX Remote Access Trojan (RAT)?

Ook bekend als: ViperSoftX remote access trojan
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat is de ViperSoftX RAT?

ViperSoftX is een JavaScript-gebaseerde Remote Access Trojan (RAT). Malware van dit type biedt stiekem toegang op afstand en controle over een geïnfecteerde machine. Deze Trojans kunnen een breed scala aan gevaarlijke functionaliteiten hebben, waardoor eveneens gevarieerd misbruik van het besmette apparaat mogelijk is.

Het primaire doel van ViperSoftX is het stelen van cryptocurrency transacties, maar het heeft ook andere functies. ViperSoftX RAT-infecties vormen een aanzienlijke bedreiging voor de veiligheid van de computer en de gebruiker.

ViperSoftX malware detecties aan VirusTotal

ViperSoftX malware overzicht

De ViperSoftX RAT gebruikt sterke verduisteringsmethoden die de detectie en analyse bemoeilijken. Een van deze technieken is het vermommen van de kwaadaardige code onder schijnbaar legitieme namen en delen van versleutelde code (AES cryptografisch algoritme).

Terwijl deze malware bezig is met persistentie, verzamelt het de volgende apparaat-informatie: serienummer en naam van het apparaat, gebruikersnaam, architectuur van het besturingssysteem en geïnstalleerde antivirusprogramma's.

Het doel van ViperSoftX is het omleiden van Bitcoin en/of Ethereum cryptocurrency transacties naar de cryptowallets die eigendom zijn van cybercriminelen achter de infectie. Deze Trojan doet dit door adressen van cryptocurrency-wallets te vervangen door zijn eigen gegevens in klembordgegevens (d.w.z. kortetermijnopslagbuffer voor gekopieerde inhoud).

Merk op dat deze malware in staat is om bestanden te infiltreren en uit te voeren. Daarom kan deze RAT worden gebruikt voor het downloaden/installeren van ransomware, cryptominers en andere schadelijke programma's.

Samengevat kunnen ViperSoftX-infecties leiden tot gegevensverlies, schade aan apparaten, ernstige privacyproblemen, financieel verlies en identiteitsdiefstal. Als het vermoeden bestaat dat de ViperSoftX RAT (of andere malware) het systeem al heeft geïnfecteerd, gebruik dan antivirussoftware om het onmiddellijk te verwijderen.

Overzicht bedreiging:
Naam ViperSoftX remote access trojan
Type bedreiging Trojan, password-stealing virus, banking malware, spyware.
Detectienamen Avast (SNH:Script [Dropper]), BitDefender (Trojan.GenericKDS.41997672), DrWeb (Trojan.DownLoader30.34386), Kaspersky (HEUR:Trojan-Downloader.Script.SLoad.gen), Microsoft (Trojan:Script/Wacatac.B!ml), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Symptomen Trojans zijn ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, waardoor er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar zijn op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, schadelijke online advertenties, social engineering, softwarekrakers.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Remote access trojan voorbeelden

JSSLOADER, VoidRAT, CRAT, PyXie en Quaverse zijn enkele voorbeelden van andere Trojan programma's voor toegang op afstand. Deze kwaadaardige programma's kunnen veel verschillende gvaarlijke functionaliteiten hebben en deze functies kunnen in verschillende combinaties voorkomen.

Veel voorkomende kwaadaardige functies zijn: gegevensextractie en exfiltratie vanaf aangetaste apparaten en geïnstalleerde toepassingen (bijv. browsers), keylogging (toetsaanslagen opnemen), gegevensversleuteling en/of schermvergrendeling voor losgelddoeleinden, downloaden/installeren van aanvullende malware, audio- en video-opname/live-streaming via microfoons en webcams, gebruik van systeembronnen voor het delven van cryptocurrency, enzovoort.

Ongeacht hoe schadelijke programma's werken, hun doel is om inkomsten te genereren voor de cybercriminelen die ze gebruiken. Om de veiligheid van apparaten en gebruikers te beschermen, moeten alle malware-infecties onmiddellijk worden verwijderd zodra ze worden ontdekt.

Hoe is ViperSoftX in mijn computer geïnfiltreerd?

Malware (waaronder ransomware) wordt meestal verspreid via malspamcampagnes, onofficiële softwareactiveringstools ('cracking'), Trojans, dubieuze bronnen voor het downloaden van bestanden/software en valse software-updatetools.

Wanneer cybercriminelen malware proberen te verspreiden via malspamcampagnes, sturen ze e-mails met schadelijke bijlagen of downloadkoppelingen voor schadelijke bestanden. Meestal vermommen ze hun e-mails als officieel en belangrijk. Als ontvangers het bijgevoegde bestand openen (of een bestand dat is gedownload via een websitelink), zorgen ze voor de installatie van kwaadaardige software.

Cybercriminelen voegen vaak uitvoerbare bestanden (.exe), archiefbestanden zoals RAR, ZIP, PDF-documenten, JavaScript-bestanden en Microsoft Office-documenten aan hun e-mails toe. Software 'cracking' tools activeren software met een licentie zogenaamd illegaal (omzeilen activering), maar installeren vaak kwaadaardige programma's en activeren geen legitieme geïnstalleerde software.

Trojans zijn andere malafide programma's die kettinginfecties kunnen veroorzaken. D.w.z. wanneer een Trojan op het besturingssysteem wordt geïnstalleerd, kan het bijkomende malware installeren.

Gratis websites voor het hosten van bestanden, websites voor het downloaden van freeware, Peer-to-Peer-netwerken (bijv. torrent-clients, eMule), onofficiële websites en downloaders van derden zijn voorbeelden van andere bronnen die worden gebruikt om malware te verspreiden. Cybercriminelen vermommen schadelijke bestanden als legitiem en normaal. Wanneer gebruikers deze downloaden en openen, infecteren ze hun computer onbedoeld met malware.

Valse software-updatetools installeren kwaadaardige software in plaats van updates/fixes voor geïnstalleerde programma's, of ze maken gebruik van bugs/fouten in verouderde software die op het besturingssysteem is geïnstalleerd.

Hoe de installatie van malware vermijden

Om te voorkomen dat het systeem wordt geïnfecteerd met malware die via spammail wordt verspreid, wordt u ten zeerste aangeraden om geen verdachte of irrelevante e-mails te openen, vooral geen e-mails met bijlagen of links erin. Gebruik officiële en geverifieerde downloadkanalen.

Bovendien moeten alle programma's worden geactiveerd en bijgewerkt met tools/functies van legitieme ontwikkelaars, aangezien illegale activeringstools ("cracks") en updaters van derden vaak kwaadaardige software verspreiden.

Om de integriteit van het apparaat en de veiligheid van de gebruiker te garanderen, is het van het grootste belang om goede anti-virus/anti-spyware software te installeren en up-to-date te houden. Gebruik deze programma's bovendien om regelmatig systeemscans uit te voeren en gedetecteerde/mogelijke bedreigingen te verwijderen.

Vertrouw geen irrelevante e-mails met bijlagen of websitelinks, vooral niet als ze van onbekende, verdachte adressen worden ontvangen.

Valse updatetools infecteren systemen door schadelijke programma's te installeren in plaats van updates/fixes voor geïnstalleerde software, of door misbruik te maken van bugs/fouten in verouderde software die op de computer is geïnstalleerd.

Verdere versleuteling van niet-aangetaste bestanden kan worden voorkomen door de ransomware te verwijderen. Bestanden die al versleuteld zijn, blijven echter ook na het verwijderen van de malafide software versleuteld en kunnen alleen via een back-up worden hersteld.

Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Update November 22, 2022 - De ontwikkelaars van ViperSoftX blijven deze malware verbeteren; deze ontwikkelingen omvatten verbeterde en extra anti-detectiemogelijkheden.

ViperSoftX infecteert Chromium-gebaseerde browsers met een schadelijke browserextensie met de naam "VenomSoftX". Deze software infiltreert systemen onder het mom van legitieme en populaire extensies (bijv. Google Sheets, enz.).

De VenomSoftX-extensie heeft een brede lijst van mogelijkheden: de cybercriminelen volledige toegang geven tot bezochte websites, cryptocurrency-adressen en andere gegevens (inclusief inloggegevens) op crypto-uitwisselingswebsites vervalsen (bijv. Binance, Blockchain.com, Coinbase, Gate.io en Kucoin) en ook nog eens werken als een clipper. Meer informatie over deze ontwikkelingen vindt u in een artikel van Jan Rubín op de website decoded.avast.io.

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijdert u malware handmatig?

Het handmatig verwijderen van malware is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus- of antimalwareprogramma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen, raden we aan Combo Cleaner te gebruiken.

Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen. Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat wordt uitgevoerd op de computer van een gebruiker:

kwaadaardig proces dat op de computer van de gebruiker wordt uitgevoerd

Als u de lijst met programma's die op uw computer worden uitgevoerd hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met taakbeheer, en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, moet u doorgaan met deze stappen:

handmatige stap voor het verwijderen van malware 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma vindt automatisch gestarte toepassingen, register- en bestandssysteemlocaties:

screenshot van autoruns-applicatie

handmatige stap voor het verwijderen van malware 2Herstart uw computer in de veilige modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer op in Veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten en klik op OK. Druk tijdens het starten van uw computer meerdere keren op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu Geavanceerde opties van Windows ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 7 start in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 8 gebruikers: Start Windows 8 in Veilige modus met netwerkmogelijkheden - Ga naar het Startscherm van Windows 8, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, selecteer in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" Geavanceerd opstarten. Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten".

Uw computer start nu opnieuw op in het menu "Geavanceerde opstartopties". Klik op de knop "Problemen oplossen" en klik vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". Klik in het scherm met geavanceerde opties op "Opstartinstellingen". Klik op de knop "Opnieuw opstarten". U PC zal opnieuw opstarten in het scherm Opstartinstellingen. Druk op F5 om op te starten in Veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Windows 8 Veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 8 start in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het aan/uit-pictogram. Klik in het geopende menu op "Opnieuw opstarten" terwijl u de toets "Shift" op u toetsenbord ingedrukt houdt. Klik in het venster "Een optie kiezen" op "Problemen oplossen" en selecteer vervolgens "Geavanceerde opties".

Selecteer in het menu "Geavanceerde opties" "Opstartinstellingen" en klik op de knop "Opnieuw opstarten". In het volgende venster moet u op de toets "F5" op uw toetsenbord klikken. Hierdoor wordt uw besturingssysteem opnieuw opgestart in de veilige modus met netwerkmogelijkheden.

windows 10 veilige modus met netwerk

Video die laat zien hoe u Windows 10 start in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

handmatige stap voor het verwijderen van malware 3Pak het gedownloade archief uit en voer het Autoruns.exe bestand uit.

pak autoruns.zip uit en voer autoruns.exe uit

handmatige stap voor het verwijderen van malware 4Klik in de Autoruns-toepassing op "Opties" bovenaan en schakel de opties "Lege locaties verbergen" en "Windows-items verbergen" uit. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Klik bovenaan op 'Opties' en schakel de opties 'Lege locaties verbergen' en 'Windows-vermeldingen verbergen' uit

handmatige stap voor het verwijderen van malware 5Bekijk de lijst die wordt geleverd door de Autoruns-toepassing wordt weergegeven en vind het malwarebestand dat u wilt verwijderen.

U moet het volledige pad en de naam opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het erg belangrijk om te voorkomen dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u "Verwijderen".

zoek het malwarebestand dat u wilt verwijderen

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij de volgende keer opstarten van het systeem), moet u zoeken naar de naam van de malware op uw computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, moet u deze verwijderen.

zoeken naar malwarebestand op uw computer

Start uw computer opnieuw op in de normale modus. Als u deze stappen volgt, wordt alle malware van uw computer verwijderd. Houd er rekening mee dat voor het handmatig verwijderen van bedreigingen geavanceerde computervaardigheden vereist zijn. Als je deze vaardigheden niet hebt, laat het verwijderen van malware dan over aan antivirus- en antimalwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om een infectie te voorkomen dan om te proberen malware later te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de nieuwste updates van het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware.

Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden we aan deze te scannen met Combo Cleaner.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn computer is geïnfecteerd met ViperSoftX malware, moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?

Nee, de meeste schadelijke programma's kunnen worden verwijderd zonder te formatteren.

Wat zijn de grootste problemen die ViperSoftX malware kan veroorzaken?

De bedreigingen die gepaard gaan met een infectie hangen af van de functionaliteiten van de malware en de doelen van de cybercriminelen. ViperSoftX is een multifunctionle software dat externe toegang tot/controle over apparaten mogelijk maakt, gevoelige gegevens extraheert, werkt als een clipper en aanvullende schadelijke componenten en programma's downloadt/ installeert.

Over het algemeen kan de aanwezigheid van software zoals ViperSoftX op apparaten resulteren in meerdere systeeminfecties, ernstige privacyproblemen, aanzienlijke financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Wat is het doel van ViperSoftX-malware?

De meeste schadelijke programma's worden gebruikt om inkomsten te genereren. Cybercriminelen kunnen deze software echter ook gebruiken om zichzelf te amuseren of om processen te verstoren (bijv. websites, diensten, bedrijven, enz.). Malware-aanvallen kunnen ook worden gemotiveerd door persoonlijke wraak of politieke/geopolitieke redenen.

Hoe is ViperSoftX malware mijn computer binnengedrongen?

Malware wordt voornamelijk verspreid via drive-by downloads, spam e-mails/berichten, onbetrouwbare downloadkanalen (bijv. freeware en websites van derden, P2P-sharing netwerken, enz.), online oplichting, illegale software activeringstools ("cracks") en valse updates. Bovendien kunnen sommige schadelijke programma's zichzelf verspreiden via lokale netwerken en verwijderbare opslagapparaten (bijv. externe harde schijven, USB-sticks, enz.).

Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?

Ja, Combo Cleaner kan de meeste bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Het moet worden benadrukt dat het uitvoeren van een volledige systeemscan essentieel is - aangezien geavanceerde kwaadaardige software zich meestal diep in systemen verstopt.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
ViperSoftX remote access trojan QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van ViperSoftX remote access trojan op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.