FacebookTwitterLinkedIn

Vermijd besmetting van uw apparaat met malware via valse "Kaseya" e-mails

Ook bekend als: Cobalt Strike malware
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat is "Kaseya email virus"?

"Kaseya e-mail virus" is de naam van een malware-verspreidende spam campagne. De term "spamcampagne" wordt gebruikt om een grootschalige operatie te beschrijven waarbij duizenden misleidende e-mails worden verzonden.

In de e-mails die via deze campagne worden verspreid, wordt er bij de ontvangers op aangedrongen een update van "Microsoft" te installeren om een kwetsbaarheid in de netwerken van Kaseya-klanten te verhelpen. Kaseya is een legitieme ontwikkelaar van software voor het beheer van netwerken, systemen en informatietechnologie-infrastructuur.

Benadrukt moet worden dat deze frauduleuze e-mails op geen enkele wijze in verband staan met Kaseya Limited of Microsoft Corporation. Deze spamcampagne is erop gericht om het ransomware-incident van 2021 juli, dat Kaseya en haar klanten trof, uit te buiten.

Deze valse e-mails verspreiden het kwaadaardige programma Cobalt Strike, dat gegevens kan stelen en kettinginfecties kan veroorzaken.

Kaseya malware-verspreidende e-mail spamcampagne

"Kaseya" scam email in detail

De valse "Kaseya" e-mails (onderwerp/titel "Our Shipping Renewal INS734267495"; kan variëren) vragen de ontvangers om een update van "Microsoft" te installeren. Deze "update" zal zogenaamd gebruikers beschermen tegen ransomware infecties.

De "update" is noodzakelijk omdat het de kwetsbaarheid in Kaseya zal verhelpen. Zodra het schadelijke bestand ("SecurityUpdates.exe"; kan variëren) echter wordt uitgevoerd, wordt Cobalt Strike malware gedownload/geïnstalleerd.

Cobalt Strike malware functionaliteiten

Zoals in de inleiding vermeld, zijn de belangrijkste functies van Cobalt Strike gegevensdiefstal en het downloaden/installeren van aanvullende malware. In de eerste categorie vallen onder meer keylogging (het vastleggen van toetsaanslagen) en het stelen van bestanden van het geïnfecteerde apparaat.

Cybercriminelen proberen de persoonlijk identificeerbare gegevens van slachtoffers te achterhalen, zoals surfactiviteiten, verschillende inloggegevens voor accounts/platforms (ID's, e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden), bedrijfsgegevens, financiële informatie (bankgegevens, creditcardnummers, enzovoort) en andere gevoelige informatie.

Cobalt Strike kan ook systemen infecteren met ransomware, trojans, cryptocurrency miners en andere kwaadaardige software. Vandaar dat de bedreigingen van deze malware uitgebreid zijn.

Kortom, door te vertrouwen op de "Kaseya" scam e-mails, kunnen gebruikers meerdere systeem infecties, ernstige privacy problemen, aanzienlijke financiële verliezen en identiteitsdiefstal ervaren.

Als het vermoeden bestaat of bekend is dat Cobalt Strike (of andere malware) het systeem al heeft geïnfecteerd, is het van cruciaal belang om het onmiddellijk te verwijderen met behulp van anti-virus software.

Overzicht bedreiging:
Naam Cobalt Strike malware
Type bedreiging Trojan, virus dat wachtwoorden steelt, banking malware, spyware.
Hoax In frauduleuze e-mails worden ontvangers aangespoord om een kwetsbaarheid te verhelpen door een update te installeren.
Bijlage(n) SecurityUpdates.exe (bestandsnaam kan variëren)
Detectienamen Avast (Win32:CrypterX-gen [Trj]), BitDefender (Trojan.GenericKD.37199125), ESET-NOD32 (Win32/Rozena.AFJ), Kaspersky (HackTool.Win32.Cobalt.aif), Microsoft (Trojan:Win32/Vigorf.A), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Symptomen Trojans zijn ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en onopgemerkt te blijven, en dus zijn er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar op een geïnfecteerde machine.
Nuttige lading Cobalt Strike
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, kwaadaardige online advertenties, social engineering, software 'cracks'.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Spamcampagnes in het algemeen

"ATLAS AL SHARQ TRADING Email Virus", "COSCO Shipping Email Virus", "Santander Email Virus", en "Contech Email Virus" zijn enkele voorbeelden van spamcampagnes die malware verspreiden.

De e-mails die via deze grootschalige operaties worden verzonden, worden gewoonlijk gepresenteerd als "dringend", "prioritair", "belangrijk", en/of vermomd als berichten van echte bedrijven, organisaties, instellingen, autoriteiten, dienstverleners en andere entiteiten. Naast de verspreiding van kwaadaardige software wordt spamberichten ook gebruikt om phishing en verschillende vormen van oplichting te vergemakkelijken.

Omdat bedrieglijke e-mail zo wijdverbreid is, is het sterk aan te bevelen voorzichtig te zijn met inkomende e-mails.

Hoe heeft "Kaseya email virus" mijn computer geïnfecteerd?

Spamcampagnes verspreiden malware via besmettelijke bestanden die via hen worden verspreid. De frauduleuze e-mails kunnen downloadlinks van dergelijke bestanden bevatten, of ze kunnen als bijlage bij de e-mails worden gevoegd.

Virusbestanden kunnen verschillende formaten hebben, bijv. PDF- en Microsoft Office-documenten, archieven (RAR, ZIP, enz.), uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.), JavaScript, enz. Wanneer de bestanden worden uitgevoerd, uitgevoerd of anderszins geopend - wordt de infectieketen in gang gezet.

Microsoft Office-documenten infecteren systemen bijvoorbeeld door kwaadaardige macro's uit te voeren. Dit proces begint op het moment dat een document wordt geopend in Microsoft Office-versies die voor 2010 zijn uitgebracht.

Latere versies hebben een "beveiligde weergave"-modus die automatische uitvoering van macro's voorkomt. In plaats daarvan kunnen gebruikers bewerkingen/inhoud (d.w.z. macro-opdrachten) handmatig inschakelen.

Hoe voorkomt u de installatie van malware?

Om te voorkomen dat het systeem via spammail wordt geïnfecteerd, wordt geadviseerd geen verdachte en irrelevante e-mails te openen - vooral geen bijlagen of koppelingen die daarin worden aangetroffen. Het wordt aanbevolen om Microsoft Office-versies te gebruiken die na 2010 zijn uitgebracht.

Malware wordt ook verspreid via onbetrouwbare downloadbronnen (bijv. onofficiële en gratis file-hosting websites, Peer-to-Peer sharing netwerken, en andere third-party downloaders), illegale activerings ("cracking") tools, en nep-updates.

Het is van cruciaal belang om alleen te downloaden van officiële en geverifieerde kanalen. Bovendien moeten alle programma's worden geactiveerd en bijgewerkt met tools/functies die door legitieme ontwikkelaars worden geleverd.

Het is van het grootste belang dat een betrouwbare anti-virus/anti-spyware pakket is geïnstalleerd en wordt bijgewerkt. Bovendien moet deze software worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en gedetecteerde bedreigingen te verwijderen. Als u de bijlage "Kaseya e-mail virus" reeds hebt geopend, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst gepresenteerd in de "Kaseya" scam e-mail:

Subject: Our Shipping Renewal INS734267495


Thanks guys

 

Guys please install the update from microsoft to protect against ransomware as soon as possible. This is fixing a vulnerability in Kaseya.

 

hxxps://www.kaseya.com/potential-attack-on-kaseya-vsa/

 

Kind Regards
Graham Widdowson
Branch Manager

 

GRENKELEASING LTD
GSO Business Park
Building 2
Barbana Road
East Kilbride
G74 5PG

 

Tel +44 1355 599800
Dir +44 1355 599810
Fa +44 1355 599801
Mob +44 7590 803057
mailto: gwiddowson@grenke.co.uk

Screenshot van VirusTotal detecties van de kwaadaardige bijlage verspreid via "Kaseya" spamcampagne ("SecurityUpdates.exe" bestandsnaam):Kaseya e-mail virusbijlage detecties (SecurityUpdates.exe - bestandsnaam)

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijdert u malware handmatig?

Handmatig malware verwijderen is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus of anti-malware programma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen. Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat draait op de computer van een gebruiker:

kwaadaardig proces draait op de computer van de gebruiker voorbeeld

Als u de lijst met programma's die op uw computer draaien hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met taakbeheer, en een programma hebt gevonden dat er verdacht uitziet, moet u verdergaan met deze stappen:

manual malware removal step 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma toont automatisch opstartende toepassingen, register- en bestandssysteemlocaties:

screenshot van autoruns toepassing

manual malware removal step 2Herstart uw computer in Veilige modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten, klik op OK.

Druk tijdens het opstarten van uw computer meerdere malen op de toets F8 op uw toetsenbord totdat u het menu Geavanceerde opties van Windows ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 7 op te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 8 gebruikers: Windows 8 starten in veilige modus met netwerkmogelijkheden - Ga naar het startscherm van Windows 8, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" selecteert u Geavanceerd opstarten.

Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten". Uw computer zal nu opnieuw opstarten in het "Geavanceerde opstartopties menu". Klik op de knop "Problemen oplossen", en vervolgens op de knop "Geavanceerde opties".

In het scherm met geavanceerde opties klikt u op "Opstartinstellingen". Klik op de knop "Herstarten". Uw PC zal opnieuw opstarten in het scherm "Opstartinstellingen". Druk op F5 om op te starten in Veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Windows 8 Veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 8 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het pictogram Power. Klik in het geopende menu op "Herstart" terwijl u de "Shift"-toets op uw toetsenbord ingedrukt houdt.

In het venster "Kies een optie" klikt u op "Problemen oplossen", vervolgens selecteert u "Geavanceerde opties". In het menu "Geavanceerde opties" selecteert u "Opstartinstellingen" en klikt u op de knop "Herstarten".

In het volgende venster moet u op de toets "F5" op uw toetsenbord klikken. Hierdoor wordt uw besturingssysteem opnieuw opgestart in de veilige modus met netwerkverbinding.

windows 10 veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

manual malware removal step 3Pak het gedownloade archief uit en voer het Autoruns.exe bestand uit.

pak autoruns.zip uit en voer autoruns.exe uit

manual malware removal step 4In de Autoruns toepassing, klik op "Opties" bovenaan en verwijder het vinkje bij "Lege Locaties Verbergen" en "Windows Entries Verbergen" opties. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Klik bovenaan op 'Opties' en vink de opties 'Lege locaties verbergen' en 'Windowsvermeldingen verbergen' uit

manual malware removal step 5Check de lijst die door de Autoruns toepassing en zoek het malware bestand dat u wilt elimineren.

U moet het volledige pad en de naam opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen.

In dit stadium is het zeer belangrijk om te vermijden dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam ervan en kiest u "Verwijderen".

zoek het malware bestand dat u wilt verwijderen

Na het verwijderen van de malware via de Autoruns toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij het volgende opstarten van het systeem), moet u zoeken naar de naam van de malware op uw computer.

Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, moet u deze verwijderen.

zoeken naar een malware bestand op uw computer

Herstart uw computer in de normale modus. Het volgen van deze stappen zou alle malware van uw computer moeten verwijderen.

Merk op dat het handmatig verwijderen van bedreigingen geavanceerde computervaardigheden vereist. Als u deze vaardigheden niet hebt, laat malwareverwijdering dan over aan antivirus- en anti-malwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om infectie te voorkomen dan te proberen later malware te verwijderen.

Om uw computer veilig te houden, installeert u de nieuwste updates voor het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware.

Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden wij u aan uw computer te scannen met Combo Cleaner.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Cobalt Strike malware QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Cobalt Strike malware op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.