Vertrouw de phishingmail van SharePoint niet

Ook bekend als: Mogelijke besmetting met malware
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Medium

Handleiding voor het verwijderen van de oplichting met een SharePoint e-mail

Wat is de oplichting met de SharePoint e-mail?

Meestall proberen oplichters die phishingmails verzenden op frauduleuze wijze gevoelige informatie of gegevens te verkrijgen, zoals gebruikersnamen, wachtwoorden of andere inloggegevens en creditcardgegevens, door hun e-mails te vermommen als zijnde afkomstig van legitieme bedrijven, organisaties, enz. Deze specifieke e-mail is vermomd als een mail van SharePoint is een poging om  Microsoft 365-accounts te stelen.

SharePoint Email Scam email spam campaign

Onderzoek toont aan dat de oplichters achter deze phishingmail zich richten op bedrijven en vaak de bedrijfsnaam van de werkgever van de ontvanger gebruiken zodat de ontvanger deze nietsvermoedend zou openen. Het belangrijkste doel van de oplichters is om ontvangers te misleiden zodat ze op een hyperlink klikken en verdere instructies op de geopende website te volgen. Op de geopende website wordt de ontvangers gevraagd om op een knop te klikken die bepaalde documenten zou moeten downloaden. Die knop starto ofwel de download van een PDF-bestand ofwel opent deze een formulier opent waarin ontvangers worden gevraagd om hun Microsoft (Office) 365-inloggegevens in te voeren. Met andere woorden, het belangrijkste doel van de oplichters is de bovengenoemde inloggegevens te stelen en zo controle te krijgen over de Microsoft 365-accounts. Dit betekent dat de oplichters de gekaapte accounts kunnen misbruiken om identiteiten te stelen en andere phishing-e-mails te verspreiden of om meer gegevens van de gehackte organisatie te stelen, enz. Om mogelijke ernstige problemen te voorkomen, wordt het ten zeerste aanbevolen om niet op links in dit soort e-mails te klikken, geen bestanden in bijlage te downloaden en uw inloggegevens niet in te voeren op niet-officiële websites.

Overzicht risico's:
Naam SharePoint-oplichting via e-mail
Tyoe bedreiging Phishing, oplichting, social engineering, fraude
Valse claim Deze e-mail wordt vermomd als een bericht over belangrijke documenten
Vermomming De e-mail is zogenaamd afkomstig van het bedrijf waar de ontvanger werkt
Symptomen Ongeautoriseerde online aankopen, gewijzigde wachtwoorden, identiteitsdiefstal, gehackte computers en online accounts.
Distributiemethodes Misleidende e-mails, frauduleuze advertenties in pop-ups, zoekmachine-poisoning, foutgespelde domeinnamen.
Schade Diefstal van gevoelige gegevens, geld, identiteitsdiefstal, mogelijke malwarebesmettingen.
Verwijdering

Om Mogelijke besmetting met malware verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Met andere woorden, dit soort phishingmails worden vaak vermomd als belangrijke of officiële berichten. Soms lijken ze ook afkomstig van legitieme organisaties. De e-mails kunnen niet alleen worden gebruikt voor phishing-doeleinden maar ook om kwaadaardige software te verspreiden, zoals trojans, ransomware, cryptocurrency miners en andere malware. Enkele voorbeelden van phisingmails zijn "Server Notification Email Scam", "GitHub Email Scam" en "ShareFile Attachment Email Scam".

Hoe raakte mijn computer besmet via spammails?

Computers kunnen alleen met malware worden geïnfecteerd via e-mails (spamcampagnes) wanneer ontvangers kwaadaardige bijlagen openen of op kwaadaardige links klikken. Een paar voorbeelden van bestanden die cybercriminelen vaak bij hun e-mails voegen, zijn kwaadaardige Microsoft Office-documenten, pdf-documenten, uitvoerbare bestanden (zoals .exe), archiefbestanden (zoals ZIP, RAR) en JavaScript-bestanden. Het is de moeite waard te vermelden dat kwaadaardige MS Office-documenten computers alleen kunnen infecteren als gebruikers klikken op "Bewerken inschakelen" (macro-opdrachten). Kwaadaardige documenten die echter worden geopend met oudere versies dan Microsoft Office 2010, kunnen de installatie van kwaadaardige software veroorzaken zonder toestemming te vragen. Dat komt omdat de bovengenoemde versies geen modus "Beschermde weergave" bevatten.

Hoe voorkomt u de installatie van malware?

Programma's en bestanden mogen alleen worden gedownload van officiële websites en via directe links. Andere kanalen zoals externe downloaders (en installatieprogramma's), niet-officiële websites, peer-to-peer-netwerken (bijv. torrent-clients, eMule) mag u hier niet voor gebruiken. Cybercriminelen gebruiken deze vaak om kwaadaardige bestanden / programma's te verspreiden. Het besturingssysteem en de geïnstalleerde programma's moeten worden bijgewerkt of geactiveerd met geïmplementeerde functies en tools die worden aangeboden door de officiële ontwikkelaars. Het is niet legaal om onofficiële activeringstools ('cracks') te gebruiken. Bijlagen of links in irrelevante e-mails die werden verzonden vanaf verdachte, onbekende adressen mag u niet openen. Dergelijke e-mails worden vaak verzonden door cybercriminelen die proberen de ontvangers te misleiden zodat ze hun computers met malware zouden infecteren. Het is de moeite waard om te vermelden dat ze hun e-mails vaak vermommen als belangrijke, officiële berichten enzovoort. Uw besturingssysteem is veiliger als het regelmatig wordt gescand met een betrouwbare antivirus- of antispywaresoftware. Daarom raden we aan om een dergelijke software te installeren en deze altijd up-to-date te houden. Als u al schadelijke bijlagen heeft geopend, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Malwarebytes om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst in de oplichtingsmail van "SharePoint":

Subject: Sharepoint file for -
Sharefile Attachments
Title    Size
Scan0507/July 2020.pdf    108 KB
Download Attachments    Kari Pemberton uses Sharefile  to share documents securely. Learn More.

 

Hi - ,

 

Attached is the info on the transfers Through our clients in this month of July. Let me know if you need anymore Details.

 

Thanks.

Kari Pemberton
Operation Officer
3550 Lakeline Blvd.
Ste 170, #1715
Leander, TX 78641
(512) 337-5521 OFFICE
(888) 302-3545 FAX
www.PacificaCapital.Net
 

Focused, value investing for long term results.
 
This email does not constitute any investment advice or any solicitation or offer to buy or sell any securities.  The sender makes no representation about the accuracy or completeness of the information in this email, and does not accept liability for any errors or omissions in its contents that arise as a result of its transmission.  Pacifica Capital Investments may monitor and review all emails sent to or from this address and such emails may be stored in accordance with regulatory requirements.  Pacifica Capital Investments only transacts business in states where it is properly registered, or excluded or exempted from registration requirements

Screenshot van de tweede variant van deze phishingmail:

sharepoint email scam another variant

Tekst in dit bericht:

Subject: New - Management Message
Message from - server.
- SharePoint Team
- has sent an Important documents to you.
View - Documents
All signers completed Sharing documents: - Termination.pdf

Een voorbeeld van de SharePoint-spammail die verwijst naar een phishing-website:

SharePoint spam email promoting a phishing site

Tekst in dit bericht:

Subject: contact@espetitsgaulois.com shared  OrderQ0017.docx ...... with you on 10/13/2020 7:52:24 p.m.

 

contact@espetitsgaulois.com shared files with you
Here's the Secured documents that contact@espetitsgaulois.com shared with you.
OrderQ00179811.docx
Spec.57578489.pdf
This link will only work for (-).
Open

Screenshot van de gepromote phishing-website (een valse website om zich aan te melden bij SharePoint):

Fake SharePoint login site used for phishing purposes

Nog een SharePoint-mail die een phishing-website promoot (valse WebMail-login):

SharePoint-themed spam email (2020-11-10)

Tekst in dit bericht:

Subject: Files shared with you via shareonline

 

SharePoint

********

PDF file shared on ******** Server.

Date:9/11/2020
Re: REQUISITION AND ISSUANCE-SLIP 11/06/20

Documents will be deleted in 7 days
 
View Documents

Screenshot van de gepromote website (kitestcon.web[.]app):

Fake Webmail login site (kitestcon.web[.]app) promoted via SharePoint-themed spam email

Nog een SharePoint-spammail die een phishing-website promoot:

SharePoint-themed spam email promoting a phishing website (2020-11-25)

Tekst in dit bericht:

Subject: SharePoint Access

Hi All

Please see the link below and let me know if you can access the SharePoint folder,
this will hold key marketing information, apps data and presentations and sales updates.

hxxps://sgidna.sharepoint.com/:f:/r/sites/ExternallyShared/Shared%20Documents/Training?csf=1&web=1&e=mA2Nfm

Thanks and very best regards.

codexdna.com
Dr. Tabisam Khan

Director of Channel Development & Partnering

+44 (0) 7555608122  |  tabisam@codexdna.com

9535 Waples Street, Ste 100 San Diego, CA 92121

SGI-DNA is now Codex

Weergave van de gepromote phishing-website (GIF):

Phishing website promoted via SharePoint-themed spam emails (2020-11-25)

Mogelijke besmetting met malware onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Mogelijke besmetting met malware. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijdert u malware handmatig?

Handmatig verwijderen van malware is een gecompliceerde taak, meestal is het beter om antivirus- of antimalwareprogramma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen, raden we aan Malwarebytes te gebruiken. Als u malware handmatig wilt verwijderen, moet u eerst de naam kennen van de malware die u probeert te verwijderen. Hier een voorbeeld van een verdacht programma dat op de computer van de gebruiker wordt uitgevoerd:

kwaadaardig proces uitgevoerd op de gebruikte computer vb

Als u de lijst met programma's op uw computer hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp van taakbeheer en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, gaat u verder met de volgende stappen:

manual malware removal step 1 Download het programma Autoruns. Dit programma toont toepassingen die automatisch starten, register- en bestandssysteemlocaties:

screenshot van de autorun applicatie

manual malware removal step 2Herstart uw computer in Veilige Modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk F5 om in Veilige Modus met netwerk te starten.

Windows 8 Veilige Modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 veilige modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

manual malware removal step 3Pak het archiefbestand uit en voer het bestand Autoruns.exe uit.

pak autoruns.zip uit en voer autoruns.exe uit

manual malware removal step 4Klik in de Autoruns-applicatie bovenaan op "Opties" en verwijder de vinkjes bij "Hide Empty Locations" en "Hide Windows Entries". Na deze procedure klikt u op het pictogram "Refresh".

Klik bovenaan 'Options' en vink 'Hide Empty Locations' en 'Hide Windows Entries' uit

manual malware removal step 5Controleer de lijst van de Autoruns-applicatie en zoek het malwarebestand uit dat u wilt verwijderen.

Schrijf het volledige pad en de naam op. Merk op dat sommige malware de procesnamen verbergt onder legitieme Windows-procesnamen. In dit stadium is het erg belangrijk om te voorkomen dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u 'Delete'.

lokaliseer de te verwijderen malware-bestanden

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-applicatie (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij de volgende opstart van het systeem), moet u de malwarenaam op uw computer zoeken. Zorg dat u verborgen mappen en bestanden inschakelt voordat u doorgaat. Als u het bestand van de malware vindt, verwijder het dan.

zoeken naar malware-bestandn op uw computer

Start uw computer opnieuw op in normale modus. Door deze stappen te volgen, kunt u eventuele malware van uw computer verwijderen. Merk op dat voor het handmatig verwijderen van malware een grondige computerkennis noodzakelijk is. Het wordt daarom aanbevolen om de verwijdering van malware over te laten aan antivirus- en antimalwareprogramma's. Deze stappen werken mogelijk niet met geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om besmettingen te voorkomen dan achteraf malware te moeten verwijderen. Om ervoor te zorgen dat uw computer veilig blijft, moet u steeds de meest recente updates van het besturingssysteem installeren en antivirussoftware gebruiken.

Om zeker te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden we u aan deze te scannen met Malwarebytes

Klik om een reactie te plaatsen

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Mogelijke besmetting met malware QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Mogelijke besmetting met malware op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Mogelijke besmetting met malware

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.