Avast Pro Antivirus

Gebruikerswaardering: / 4
LaagsteHoogste 

avast 2018 pro antivirus box

Werkt met: Windows XP (32-bit) (SP2), Windows Vista (32-bit en 64-bit), Windows 7 (32-bit en 64-bit), Windows 8 (32-bit en 64-bit), Windows 8.1 (32-bit en 64-bit), Windows 10 (32-bit en 64bit)

Officiële Avast Pro Antivirus 2018 Website

Avast is het best bekend vanwege z'n gratis antivirusaanbod maar het vanuit Praag opererende bedrijf heeft 400 miljoen gebruikers en claimt een marktaandeel te hebben van 40% op de markt voor beveiligingssoftware buiten China. In 2016 nam het AVG over, en de producten van Avast combineren tegenwoordig het beste van beide technologieën. De software is krachtig en boordevol functies waaronder een real-time virusbescherming, URL-filter, wachtwoordmanager, een schoonmaakmodule voor de browser, een controlefunctie voor draadloze netwerken en een veilige browser voor online bankieren en shoppen.

Hoewel Avast Antivirus een degelijk product is zijn er enkele negatieve punten die maken dat het toch niet op hetzelfde niveau staat als Bitdefender of Kaspersky. Eén van de problemen is de prijs. Voor 39.99$ koop je een licentie voor één jaar. Die prijs is ongeveer even hoog als deze van Bitdefender, Norton, Kaspersky en Webroot. De prijs is niet het echte probleem, de vraag is wel waarom iemand de Pro-versie zou kopen als de gratis versie dezelfde functies heeft.

Avast’s matgrijze, groene en paarse interface is gedurfd. Toch werkt het goed en de interface is eenvoudig te gebruiken. Met een eenvoudige groene checkmark om aan te geven dat het systeem beschermd is en een geel uitroepteken dat aangeeft als er iets mis is.  Een rood uitroepteken betekent een situatie die onmiddellijke aandacht vereist. De gratis versies hebben enkele vergrendelde iconen om aan te geven welke functies zijn voorbehouden aan betalende gebruikers.

Functies

Het is verbazend om te zien hoeveel functies Avast opneemt in z'n gratis aanbod. Dat lijkt in te gaan tegen het huidige bedrijfsmodel bij veel antivirusmakers. Het volgende is een lijst van alle functies die hetzelfde zijn  in de gratis en betalende versie:

 • Software Updater. Deze zoekt naar browsers en andere belangrijke software die niet langer bijgewerkt is. Dit is handig voor gebruikers die er geen gewoonte van maken om de laatste nieuwe software op hun computer te installeren en die zo kwetsbaar zijn voor die aanvallen.
 • Rescue Disk. Beide versies laten de gebruiker toe om een bootable hersteldisk te maken die in het geval van een besmetting het systeem kan opstarten.
 • Wachtwoordmanager. Hoewel het een eenvoudige manager is zijn er gespecialiseerde producten die beter werken. Het feit dat dit meegeleverd wordt met een antivirus is leuk natuurlijk. Het werkt door alle wachtwoorden in één beveiligde map te bewaren.
 • SafeZone Browser. Er zijn een aantal browser extensies inbegrepen bij Avast, die ontworpen werden om het surfen op internet eenvoudiger te maken. SafeZone opent wanneer Avast detecteert dat je online wilt bankieren. Daartoe wordt een aparte desktop gemaakt die afgeschermd is van mogelijke malware en keyloggers.

Promotie voor betalende producten

Een functie kunnen we dit niet echt noemen, maar op de privacy-pagina kan de gebruiker een verbinding maken met Secureline VPN. Als de gebruiker privé wilt surfen dan moet hij of zij wel het bijbehorende product kopen. Met andere woorden, als je Cleanup selecteert op de prestatie-pagina dan krijg je een melding om Avasts Cleanup aanbod te kopen.

Professionele functies

Vroeger werd dit Secure DNS genoemd, tegenwoordig is het onder de naam Avast Real Site dat deze component je systeemverbinding met een betrouwbare DNS-server verzekert. Dit helpt tegen DNS-hijackings die legitieme sites vervangen door valse. Zo zou een gebruiker kunnen denken dat hij op de website van z'n bank zit maar uiteidelijk blijkt hij z'n gegevens in te voeren op een criminele kopie van de site. Avasts functie helpt je er zeker van te zijn dat de site die je bezoekt echt is. Deze vorm van DNS-poisoning lijkt op phishing maar het is gevaarlijker  en dit is dan ook een heel nuttige functie.

Avast Pro bevat ook een sandbox-functie. Avasts Sandbox laat je toe programma's uit te voeren die gevaarlijk kunnen zijn. Het programma wordt gevirtualiseerd evenals alle registerwijzigingen door het programma. Na afloop blijft niets bewaard. Gelijkaardig aan Avasts Real Site is deze functie dan wel uniek, toch is het moeilijk voor te stellen dat thuisgebruikers ervoor willen betalen (via een Pro-upgrade).

Onafhankelijke labotesten

Avast scoort meestal beter dan gemiddeld als het gaat om het vinden van malware in testen. De onregelmatige testresultaten zijn echter verontrustend. In AV-Comparatives’ regelmatige real-world beschermingstests krijgt Avast gewoonlijk een vermelding voor betrouwbaarheid, maar op andere momenten scoort Avast dan weer ondermaats. In het algemeen is de score helemaal niet slecht. Avast kreeg meer Advanced+ awards in 2016 dan BullGuard, F-Secure, Sophos en Trend Micro, maar de onregelmatige uitslagen roepen vragen op.

Avast scoorde beter in de testen van AV Test Window home user. Er zijn slechts twee tests in 2016 en 2017 maar Avast presteerde uitzonderlijk goed in beide. Die testen waren dus goed, hetzelfde kan niet gezegd worden van de SE-Labs Jan-Mar 2017 Home Anti-Malware Protection test. Bij die test scoorde Avast de laatste plaats tussen acht concurrenten, zelfs achter Microsoft Security Essentials. Wat moet de consument daarvan denken, zeker in het licht van de betere resultaten op andere tests. De conclusie is in elk geval dat Avast het minder goed doet dan wereldleiders Kaspersky en Bitdefender.

De prestaties van Avast zijn middelmatig. In PassMarks test van maart 2017 Security Products Performance worden 15 antivirustools vergeleken met 23 benchmarks en Avast scoorde een achtste plaats. AV-Comparatives' mei 2017 Performance Test vertoonde een gelijkaardige voor Avast (tegenover 21 concurrenten). De prestatietesten lijken het erover eens dat Avast gemiddeld scoort maar niet heel erg goed. De mindere prestaties lijken overigens niet echt merkbaar voor de gemiddelde gebruikers.

Screenshots:

avast pro antivirus 2018 screenshot 1 avast pro antivirus 2018 screenshot 2 avast pro antivirus 2018 screenshot 3 avast pro antivirus 2018 screenshot 4 avast pro antivirus 2018 screenshot 5 avast pro antivirus 2018 screenshot 6 avast pro antivirus 2018 screenshot 7 avast pro antivirus 2018 screenshot 8

Systeemvereisten

 • Windows 10 behalve mobiele en IoT Core Editie (32 or 64-bit); Windows 8/8.1 behalve RT en Starter Editie (32 or 64-bit); Windows 7 SP1 of hoger, (32 of 64-bit); Windows Vista SP2 of hoger, uitgezonderd Starter Editie (32 of 64-bit); Windows XP SP3 (32-bit)
 • Volledig Windows compatibele pc met  Intel Pentium 4 / AMD Athlon 64 processor of hoger (moet SSE2 instructies ondersteunen)
  256 MB RAM of hoger.
 • 2 GB vrije ruimte op de harde schijf.
 • Internetverbinding om programma-updates te downloaden en activeren en voor het bijwerken antivirus databank.
 • Schermresolutie van 800 x 600 pixels minimum is aanbevolen.

Het lijkt er dus op dat Avast op elke niet compleet verouderde computer zou moeten werken. Dit is waarschijnlijk één van de redenen voor de populariteit van de software.

Waarom betalen?

Feit is dat Avast Pro zeker geen vreselijke antivirussoftware is. Het werkt eigenlijk heel erg goed en biedt meer functies dan veel van z'n concurrenten. De gratis is misschien echter te verleidelijk. Wie een goede antivirus zoekt zal vaak al blij zijn met de gratis versie. De twee extra functies in de betalende versie zijn uniek maar ze zijn niet essentieel. Hoeveel gebruikers zullen vinden dat de sandbox z'n prijskaartje waard is bijvoorbeeld. Hoe vaak zal een gebruiker ervaren dat hij of zij behoefte heeft aan een DNS-checker om valse sites te vermijden?

Avast is een geweldige keuze als antivirus en het is niet voor niets een populair programma. De gratis versie is zelfs te gebruiken in commerciële omgevingen. Waarom consumenten echter de 40$ zouden betalen als ze bijna evengoed de gratis versie kunnen gebruiken blijft een open vraag.