FacebookTwitterLinkedIn

ESET NOD32 Antivirus

ESET NOD32 Antivirus box

Het primaire doel van elk antiviruspakket is het apparaat te beschermen voordat malware zijn geprogrammeerde taak kan voltooien en vervolgens het systeem in de gaten te houden om verdere uitbuiting te voorkomen.

Door de jaren heen zijn er twee heersende theorieën ontwikkeld om dit primaire doel te bereiken: puur gericht op het voorkomen van malware of met secundaire functies die in sommige gevallen helpen bij deze taak. ESET NOD32 Antivirus zit zeker in het laatste kamp met verschillende uitstekende functies die zijn toegevoegd aan het kernproduct.

Het kernproduct moet echter nog steeds de belangrijkste taak uitvoeren, namelijk voorkomen dat malware-infecties de route nemen. In deze evaluatie zullen we proberen die fundamentele vraag te beantwoorden, terwijl we kijken naar de secundaire kenmerken.

Werkt met: Windows, macOS, iOS, Android

Downloaden
ESET NOD32 Antivirus

Om het volledige product te gebruiken, moet u een licentie kopen. 30 dagen gratis proefversie beschikbaar.

ESET NOD32 Antivirus

Overzicht

De eerste vraag die velen zich stellen is: wat kost het? ESET NOD32 Antivirus, dat we kortheidshalve NOD32 zullen noemen, kost 39,99 USD voor één jaar om één apparaat te beschermen. Latere licenties kosten tien dollar extra. De website van ESET biedt besparingen voor degenen die bereid zijn om meerjarige licenties te kopen en kan worden aanbevolen voor degenen die vertrouwd zijn met het product. Voor wie nieuw is met de productlijn van ESET, kan het lastig zijn om meerdere jaren aan te schaffen, vooral als u niet tevreden bent met uw aankoop.

Terugkomend op de 40 USD kosten van NOD32, is het in lijn met producten aangeboden door Kaspersky, Bitdefender, en Webroot. Voor degenen die op zoek zijn naar meerdere apparaten op meerdere platforms, zoals een gezin misschien moet doen, kost McAfee 60 USD per jaar, maar kunt u het product installeren op elk apparaat in uw huishouden, inclusief apparaten met Windows, macOS, Android of iOS. Dat gezegd hebbende kan NOD32 op een Mac worden geïnstalleerd, en uw licentie kan worden gebruikt om een installatie van ESET Cyber Security voor Mac te activeren als u daarvoor kiest.

Installatie en weergave

Zoals bij de overgrote meerderheid van de antiviruspakketten tegenwoordig, wordt u voordat u de software kunt installeren gevraagd om mogelijk ongewenste toepassingen (PUA's) te verwijderen, NOD32 is niet anders. Na het detecteren van toepassingen die niet per se kwaadaardig zijn, maar beveiligingsproblemen vertonen die zwaarder wegen dan het nut van de app, zal de software u vragen of u deze wilt verwijderen en vervolgens doorgaan met het installeren van de beveiligingssoftware. NOD32 zal eerst vragen of u PUA-detectie wilt inschakelen vóór de installatie. Het is raadzaam deze optie in te schakelen.

ESET NOD32 Antivirus Computer Protection

Na de installatie begint de software automatisch met de eerste scan van uw systeem. Deze scan zal langer duren dan volgende scans en is afhankelijk van hoe snel uw computer is. Zodra dit is voltooid, wordt de gebruikersinterface geopend en wordt u begroet door ESET's blauwogige cyborg en een behoorlijke hoeveelheid witruimte. De producten van ESET zijn nooit toonaangevend geweest op het gebied van gebruikersinterface en gebruikerservaring, maar ze zijn altijd functioneel geweest en vormden nooit een groot navigatieprobleem.

Als u een actie moet uitvoeren of de resultaten van een recente scan wilt zien, verschijnt er een meldingspictogram in de betreffende sectie. Voor degenen die graag naar hartelust instellingen tweaken is NOD32 bijna ongeëvenaard in de tweaking opties die het biedt. Voor sommigen is dit een voordeel, maar voor anderen die alle opties willen instellen en vergeten, kunnen ze overweldigend zijn, vooral voor nieuwe gebruikers.

Minder dan indrukwekkende labresultaten

Drie van de vier onafhankelijke laboratoria die deze publicatie volgt, hebben NOD32 getest tegen zijn concurrenten en de resultaten van ESET zijn minder dan indrukwekkend. MRG Effitas, gevestigd in Londen, onderwerpt geselecteerde producten aan wat alleen kan worden omschreven als een helweek voor antivirusoplossingen.

In de laatste test van het lab voor Q3 van 2022 kreeg ESET de hoogste eer in de labs 360° Exploit Degree en 360° Online Banking Degree certificeringstest. ESET zakte voor de certificeringstests voor 360° Assessment en 360° Ransomware Degree. Alleen Bitdefender en Symantec slaagden er in de laatste testronde in om in alle tests die het lab doet een certificering te ontvangen.

Twee op vier in MRG Effitas tests klinkt misschien niet goed, maar de tests zijn notoir moeilijk en gemakkelijk te falen, en de middelmatige testresultaten zullen aanhouden. In AV-Comparitives laatste testronde voor de periode van juli tot oktober 2022 kreeg de beveiligingsleverancier een Standard rating in de real-world protection test, waarbij Advanced en Advanced+ ratings hoger waren en de enige erkenning dat het product was getest lager was dan Standard. In de prestatietests behaalde ESET de hoogste Advnaced+ ranking en in de Malware protection test werd een Advanced ranking behaald. De testresultaten gecombineerd in wat kan worden omschreven als een gemengde zaak.

De beveiligingsproducten van ESET werden voor het laatst getest door AV-Test Institute in december 2021 waar het geteste product, Internet Security, in alle drie de tests de volle score kreeg. Sindsdien hebben er geen verdere tests van ESET-producten plaatsgevonden, dus het aanbevelen van de malware-engine van het bedrijf op basis van een test die op het moment van schrijven bijna een jaar oud is, is op zijn best dubieus, zelfs als de resultaten voor die tests indrukwekkend zijn.

Alleen al op basis van de tests die op het moment van schrijven beschikbaar zijn, is het moeilijk om ESET momenteel aan te bevelen op basis van onafhankelijke labresultaten. Dat gezegd zijnde is het niet ongebruikelijk dat beveiligingsleveranciers het ene jaar slecht presteren en de jaren daarna goede resultaten boeken. In het verleden was ESET een van de toppresteerders in tests.

Bijzondere kenmerken

Goede bescherming tegen phishing

Wanneer hackers de kans krijgen om ofwel code te schrijven om een stuk malware te vormen om inloggegevens te stelen, ofwel een slachtoffer in verwarring te brengen om die inloggegevens te overhandigen, kiezen ze meestal voor het laatste. Simpelweg omdat phishing gemakkelijker is. Beveiligingsleveranciers hebben verschillende manieren onderzocht om phishing te voorkomen, sommige met meer succes dan andere. NOD32 bevat een beschermingsmodule tegen phishing die voorkomt dat gebruikers verdachte websites bezoeken. De module heeft in onafhankelijke tests goed werk geleverd om te voorkomen dat mogelijke phishing-websites worden geopend.

ESET NOD32 Antivirus Internet Protection

ESET Home

Met ESET Home, voorheen My ESET genoemd, kan de gebruiker alle apparaten beheren waarop ESET producten zijn geïnstalleerd. De functie is toegankelijk via de gebruikersinterface of door naar home.eset.com te gaan via eender welke browser. Zodra u inlogt, kunt u al uw licenties en beschermde apparaten bekijken. Voor elke licentie ziet u het totale aantal apparaten, het aantal in gebruik en het aantal dat nog beschikbaar is. Vanuit dit dashboard kunt u een licentie openen en bescherming toevoegen aan het huidige apparaat of een e-mail link sturen als u denkt dat u de beveiliging van dat apparaat moet upgraden. Verder kunnen beveiligingsproblemen op andere apparaten worden bekeken via de beheerconsole, maar om die problemen op te lossen moet u bij het apparaat zijn, want het oplossen van beveiligingsproblemen kan niet op afstand.

Exploit Bescherming

NOD32 wordt geleverd met een volledige firewall en netwerkbeschermingsmodule, maar dit is niet genoeg om te beschermen tegen bepaalde exploits die deze bescherming kunnen omzeilen. Om dat te helpen voorkomen biedt ESET een Host Intrusion Prevention System (HIPS). In tests slaagde de beveiligingsmodule erin verschillende kwetsbaarheden met een hoge ernstgraad zonder problemen te stoppen en het apparaat waarop het was geïnstalleerd te beschermen.

Uit tests bleek dat vergelijkbare functies van Kaspersky en Bitdefender beter scoorden in onafhankelijke tests. ESET's HIPS bevat ook een Ransomware beschermingsfunctie, maar deze heeft gemengde resultaten en is voor verbetering vatbaar, maar het is nog steeds beter dan geen bescherming tegen ransomware.

ESET NOD32 Antivirus Network Protection

Super aangedreven apparaatcontrole

Dit is een van de opvallende kenmerken van het product, maar het is ook een tweesnijdend zwaard, zoals zal worden uitgelegd. De apparaatcontrole van NOD32 is misschien wel de meest uitgebreide die momenteel op de markt is. Een gebruiker kan regels maken voor een breed scala aan apparaten, waaronder kaartlezers, imaging apparaten en Bluetooth-apparaten, maar ook meer traditionele externe schijven.

Elke regel stelt een actie in voor een apparaattype, een individueel apparaat of een groep apparaten. De beschikbare acties omvatten het blokkeren van het gebruik van het apparaat, het openen in alleen-lezen modus, of het toestaan van volledige lees- en schrijfrechten. U kunt ook een regel configureren die alleen waarschuwt dat het beleid de toegang tot het gekozen apparaat beperkt en dat toegang tot het apparaat ondanks de waarschuwing wordt gelogd.

Dit is een tweesnijdend zwaard in de zin dat de gemiddelde thuisgebruiker nooit echt in de diepten, en die zijn er, van deze functie zal willen duiken. Voor degenen onder ons die graag alle mogelijke parameters instellen, kan dit hulpmiddel urenlang plezier opleveren, maar het is voor een zeer specifieke markt.

ESET NOD32 Antivirus Security Tools

Conclusie

De minpunten van ESET's NOD32 zijn momenteel de slechte scores die de bovengenoemde onafhankelijke labs gaven. Alle malware engines gaan door periodes als deze dus in het verleden was ESET een top prestator, er is weinig twijfel dat ze weer die hoogtepunten zullen bereiken. Deze resultaten maken het moeilijk om het product momenteel aan te bevelen op basis van malwarebescherming alleen, maar zodra nieuwe resultaten worden vrijgegeven kan dit gemakkelijk veranderen.

ESET heeft de reputatie opgebouwd de keuze van de technici te zijn en met een apparaatbeheer dat even krachtig is als dat van NOD32, verdient het product nog steeds deze reputatie. Dit betekent wel dat de gemiddelde thuisgebruiker niet het volledige potentieel van het product zal benutten, maar het gebruiksgemak van het grootste deel van de interface zal niet veel problemen opleveren voor gebruikers die geneigd zijn in te stellen en te vergeten.

Weergave van de ESET NOD32 Antivirus:

ESET NOD32 Antivirus verschijning

▼ Toon discussie

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderen van virussen en malware

Deze pagina bevat informatie over hoe besmetting met malware en virussen te voorkomen.

Verwijderen van malware